Пређи на садржај

Пређи на садржај

Борба с две окрутне звери

Борба с две окрутне звери

28. поглавље

Борба с две окрутне звери

8. визија — Откривење 13:1-18

Садржај: седмоглава звер; дворога звер; лик звери

Време испуњења: од Невродовог времена до велике невоље

1, 2. (а) Шта Јован каже о змају? (б) Како Јован симболичним језиком описује видљиву организацију којом се змај служи?

 ВЕЛИКИ змај је збачен на земљу. Проучавајући Откривење, дошли смо до јасног закључка да се Змија и њени демонски следбеници никада више не могу вратити на небо. Али, још није дошао крај оном „који се зове Ђаво и Сатана, који заводи цео свет“. У Библији се детаљније описују средства која Сатана користи у борби против ’жене и њеног потомства‘ (Откривење 12:9, 17). Јован о том змају који је налик змији каже: „И стао је на морски песак“ (Откривење 13:1а). Размотримо сада на које начине змај делује.

2 Света небеса више не пате, јер тамо више нема Сатане и његових демона. Та зла духовна створења збачена су с неба и њихово деловање је ограничено на подручје земље. Сигурно је због тога у савремено доба дошло до тако огромног ширења спиритизма. Подмукла Змија и даље има своју организацију искварених духовних створења. Али, да ли она користи и неку видљиву организацију како би заводила људе? Јован нам о томе каже: „И видео сам како из мора излази звер с десет рогова и седам глава. На роговима је имала десет круна, а на главама хулна имена. Звер коју сам видео била је налик леопарду, али ноге су јој биле као у медведа, а уста као у лава. Змај је дао звери њену моћ и њен престо и велику власт“ (Откривење 13:1б, 2).

3. (а) Које је окрутне звери пророк Данило видео у визијама? (б) Кога представљају огромне звери из 7. поглавља Данила?

3 Ко је та језива звер? Сама Библија даје одговор на то питање. Пре него што је 539. пре н. е. пао Вавилон, јеврејски пророк Данило је имао визије о окрутним зверима. У Данилу 7:2-8 он описује четири звери које излазе из мора. Прва је изгледала попут лава, друга попут медведа, трећа попут леопарда, а ’четврта је била страшна, ужасна и необично јака и имала је десет рогова‘. Тај опис је веома сличан опису звери коју види Јован око 96. н. е. И та звер има обележја лава, медведа и леопарда, а има и десет рогова. Кога представљају огромне звери које је видео Данило? Он нам каже: „Оне огромне звери... јесу четири краља који ће се уздићи на земљи“ (Данило 7:17). Да, те звери представљају ’краљеве‘, то јест земаљске политичке силе.

4. (а) Шта представљају ован и јарац из 8. поглавља Данила? (б) На шта указује сламање великог јарчевог рога уместо ког израстају четири друга рога?

4 Данило у једној другој визији види како јарац, који на глави има велики рог, обара на земљу дворогог овна. Анђео Гаврило му објашњава шта то значи: „Ован... представља краљеве Медије и Персије. Рутави јарац представља краља Грчке.“ Гаврило затим каже да ће велики рог тог јарца бити сломљен и да ће уместо њега израсти четири рога. То се и догодило више од 200 година касније, када је Александар Велики умро, а његово краљевство се поделило на четири краљевства којима су владала четири његова генерала (Данило 8:3-8, 20-25). a

5. (а) Које конотације има грчка реч за „звер“? (б) Шта представљају звер и њених седам глава, према опису из Откривења 13:1, 2?

5 Стога се јасно види да Аутор надахнуте Библије гледа на земаљске политичке силе као на звери. Какве су те звери? Један коментатор Библије назива звер из Откривења 13:1, 2 „суровом“, а затим додаје: „Слажемо се са свим конотацијама које преноси реч θηρίον [тхерион, грчка реч која значи „звер“], а то је окрутно, деструктивно, застрашујуће, прождрљиво итд. чудовиште.“ b То је заиста добар опис политичког система упрљаног крвљу који Сатана користи како би владао над људима. Седам глава те звери представљају шест водећих светских сила које су се појавиле у библијској историји до Јовановог времена — Египат, Асирију, Вавилон, Медо-Персију, Грчку и Рим — као и седму светску силу која ће се према пророчанству појавити касније. (Упоредити с Откривењем 17:9, 10.)

6. (а) У чему је предњачило седам глава звери? (б) Како је Јехова употребио Рим да би извршио своју пресуду над јеврејским народом, али како су прошли хришћани из Јерусалима?

6 Наравно, током историје је било и других светских сила осим ових седам. Звер коју је Јован видео имала је и тело, а не само седам глава и десет рогова. Али тих седам глава представљају седам водећих сила које су наизменце предњачиле у тлачењу Божјег народа. Године 33. н. е., када је на власти био Рим, Сатана је искористио ту главу звери да би убио Божјег Сина. Бог је тада напустио неверни јеврејски народ, а касније, 70. н. е., допустио Риму да изврши његову пресуду над тим народом. Али припадници правог Израела Божјег, то јест скупштина помазаних хришћана, били су унапред упозорени и побегли су из Јерусалима и Јудеје на другу страну Јордана, где су били безбедни (Матеј 24:15, 16; Галатима 6:16).

7. (а) Шта се догодило када је наступило време краја овог поретка и почетак Господовог дана? (б) Ко је седма глава звери из Откривења 13:1, 2?

7 Међутим, до краја првог века н. е. многи чланови те прве скупштине су отпали од истине, па је кукољ, то јест „синови Злога“, у великој мери угушио пшеницу, то јест ’синове краљевства‘, праве хришћане. Али када је дошло време краја овог поретка, помазани хришћани су се поново појавили као једна организована група. Током Господовог дана ти праведници су ’засјали попут сунца‘. Тако је организована хришћанска скупштина за дело проповедања (Матеј 13:24-30, 36-43). До тог времена, Римско царство је већ увелико било пало. Сада је огромно Британско царство заједно с моћним Сједињеним Америчким Државама преузело кључну улогу на светској сцени. Показало се да је та двојна светска сила заправо седма глава звери.

8. Зашто не би требало никога да вређа то што се англо-америчка двојна светска сила упоређује са звери?

8 Зар није увредљиво упоређивати владајуће политичке силе са зверима? То су током Другог светског рата тврдили неки противници Јеховиних сведока, када се на судовима широм света доводио у питање њихов статус, и као организације и као појединаца. Али застани на тренутак и размисли! Зар и сами народи не узимају приказе неких звери и дивљих животиња за своје националне симболе? Тако, на пример, постоји британски лав, амерички орао и кинески змај. Зашто би онда ико приговарао томе што Аутор Светог писма такође користи звери како би приказао светске силе?

9. (а) Зашто нико нема право да приговори томе што у Библији пише да Сатана даје звери велику власт? (б) Како је Сатана описан у Библији и како он утиче на светске власти?

9 Осим тога, зашто би ико приговорио томе што у Библији пише да Сатана даје звери велику власт? То је рекао сам Бог, а ’њему су народи као кап из ведра, као прашина на ваги‘. Тим народима би било боље да стекну Божју милост него што их вређа то како су описани у његовој пророчанској Речи (Исаија 40:15, 17; Псалам 2:10-12). Сатана није измишљена особа задужена за то да мучи душе умрлих у паклу, јер пакао не постоји. Управо супротно, Сатана је у Библији описан као „анђео светлости“, мајстор преваре који има велики утицај на целокупна политичка збивања (2. Коринћанима 11:3, 14, 15; Ефешанима 6:11-18).

10. (а) На шта указује чињеница да се на сваком од десет рогова налази круна? (б) Шта предочавају десет рогова и десет круна?

10 Звер на својих седам глава има десет рогова. Вероватно четири главе имају по један рог, а три по два рога. Осим тога, звер има десет круна на својим роговима. У књизи пророка Данила описане су страшне звери и број њихових рогова треба схватити дословно. На пример, два овнова рога предочавала су светско царство које се састојало од два савезника, Медије и Персије, док су четири рога на глави јарца предочавала четири царства која су постојала истовремено, а настала су из грчког царства којим је управљао Александар Велики (Данило 8:3, 8, 20-22). Али, број рогова на звери коју Јован види вероватно је симболичан. (Упоредити с Данилом 7:24; Откривењем 17:12.) Ти рогови представљају све независне државе које сачињавају целокупну Сатанину политичку организацију. Премда су сви ти рогови окрутни и насилни, само једна од светских сила заузима водећи положај у датом тренутку, на шта указује чињеница да звер има седам глава. Слично томе, десет круна указује на то да све државе владају истовремено с том једном, водећом државом, то јест светском силом свог времена.

11. На шта указује чињеница да звер има „на главама хулна имена“?

11 Звер има „на главама хулна имена“. То значи да оним што говори о себи показује велики презир према Јехови Богу и Исусу Христу. Она злоупотребљава Божје и Христово име како би постигла своје политичке циљеве. Осим тога, сарађује с кривом религијом и чак допушта свештенству да учествује у њеним политичким одлукама. Тако су, на пример, у Горњи дом британског парламента укључени и бискупи. Католички кардинали играју важну улогу у политичком животу Француске и Италије, а недавно су у неким земљама Јужне Америке неке политичке дужности преузели свештеници. Државе на својим новчаницама штампају верске слогане, попут „У БОГА СЕ УЗДАМО“, а на кованицама истичу да њихови владари имају Божје признање, на пример да су на свој положај постављени „по милости Божјој“. Све то је заправо хула на Бога, јер се на тај начин приказује као да је он умешан у прљаве националистичке политичке игре.

12. (а) Шта представља излазак звери из „мора“ и када је она почела да се појављује? (б) На шта указује чињеница да змај даје велику власт симболичној звери?

12 Звер излази из „мора“, што је прикладна симболика за ускомешане масе човечанства које пружају подршку политичким властима (Исаија 17:12, 13). Та звер је почела да излази из мора немирног човечанства још у време Неврода (отприлике 21. век пре н. е.), када се први пут појавио послепотопни систем власти који се противио Јехови (Постанак 10:8-12; 11:1-9). Али, тек се током Господовог дана у потпуности показала последња, седма глава те звери. Занимљиво је приметити и да је змај „дао звери њену моћ и њен престо и велику власт“. (Упоредити с Луком 4:6.) Та звер је Сатанина политичка творевина настала унутар људског друштва. Тако се Сатана заиста показао као „владар овог света“ (Јован 12:31).

Смртна рана

13. (а) Шта се догодило звери на почетку Господовог дана? (б) Зашто цела звер трпи због тога што јој је једна глава смртно рањена?

13 Одмах на почетку Господовог дана звер доживљава велику несрећу. Јован нам о томе каже: „И видео сам да јој је једна глава изгледала као смртно рањена, али јој је смртна рана зацелила. Сва је земља задивљено следила звер“ (Откривење 13:3). У овом стиху се каже да је једна од глава те звери на смрт рањена, али у 12. стиху се говори као да је цела звер рањена. Зашто? Сети се да немају све главе те звери власт у исто време. Свака у своје време влада над људима, нарочито над Божјим народом (Откривење 17:10). Дакле, када је започео Господов дан, само једна глава и то седма, влада као светска сила. Због смртне ране на тој глави пати цела звер.

14. Када је звери задата смртна рана и како је један војни заповедник описао последице по Сатанину звер?

14 Шта представља та смртна рана? Касније се каже да је то рана од мача, а мач је симбол рата. Рана од мача коју је звер добила на почетку Господовог дана вероватно је повезана с Првим светским ратом, када је Сатанина политичка звер била опустошена и исцрпљена (Откривење 6:4, 8; 13:14). Књижевник Морис Женевоа, који је био војни заповедник током тог рата, рекао је: „Сви се слажу с тим да у целој историји човечанства постоји само неколико датума који се по свом значају могу упоредити с 2. августом 1914. Најпре Европа, а убрзо затим и готово цели свет били су укључени у страшан догађај. Конвенције, споразуми, морални закони — сви темељи људског друштва били су уздрмани. Све је било доведено у питање преко ноћи. Тај догађај је надмашио и инстинктивна нагађања и разумна очекивања. Толико је био страшан, збркан и ужасан да још увек осећамо његове последице“ (Морис Женевоа, члан Француске академије, цитиран у књизи Promise of Greatness, 1968).

15. Како је седма глава звери задобила смртну рану?

15 За владајућу седму главу звери тај рат је био права катастрофа. Многе европске земље, укључујући и Велику Британију, претрпеле су страшне губитке младих људи. У само једној бици, која се одиграла 1916. на реци Соми, Британци су имали 420 000 жртава, Французи 194 000, а Немци 440 000 — укупно више од милион жртава! Осим тога, Велика Британија и остали део Европе били су уздрмани и у економском погледу. Огромно Британско царство је доживело тежак ударац од ког се више никада није потпуно опоравило. Тај рат, у ком је учествовало 28 водећих држава, потресао је цео свет — и на тај начин као да му је задао смртни ударац. У вези с тим је 4. августа 1979, тачно 65 година након избијања Првог светског рата, у лондонском часопису The Economist објављен следећи коментар: „Године 1914. свет је изгубио склад који више никада није успео да поврати.“

16. Како се током Првог светског рата показало да су Сједињене Државе део двојне светске силе?

16 Истовремено, Велики рат, како су га у то време неки звали, омогућио је појављивање Сједињених Држава као истакнутог дела англо-америчке светске силе. Током првих година рата, Сједињене Државе нису учествовале у рату због притиска јавности. Али као што је написао историчар Есме Вингфилд-Стратфорд, „радило се само о томе да ли ће Велика Британија и Сједињене Државе у том тренутку највеће кризе заборавити размирице и уједињеним снагама стећи надмоћ и остварити заједничке интересе у подручјима под својом управом“. Догађаји су показали да су то и учиниле. Године 1917, Сједињене Државе су пружиле помоћ ослабљеним савезницима у виду материјалних средстава и људства. Тако се седма глава, састављена од Велике Британије и Сједињених Држава, нашла на победничкој страни.

17. Шта се након рата догодило са Сатаниним земаљским поретком?

17 Након рата свет се потпуно изменио. Премда је био смртно рањен, Сатанин земаљски поредак се опоравио и постао моћнији него икада раније, тако да је због свог препорода задобио дивљење људи.

18. Зашто се може рећи да човечанство, уопштено говорећи, ’задивљено следи звер‘?

18 Историчар Чарлс Ми, мл., је написао: „Пропаст старог поретка [изазвана Првим светским ратом] била је неминован увод у ширење независних владавина, стварање нових држава и друштвених слојева затим настанак нове врсте слободе и независности.“ Таквом послератном развоју догађаја највише је допринела седма глава звери, чија је рана сада била зацељена, при чему су Сједињене Америчке Државе преузеле водећу улогу. Двојна светска сила је предводила у пружању подршке Друштву народа и Уједињеним нацијама. До 2005, САД су користиле своју политичку моћ и предводиле богатије државе у стварању бољих животних услова, у борби против болести и напретку технологије. Чак су послале 12 људи на Месец. Стога не чуди што човечанство, уопштено говорећи, ’задивљено следи звер‘.

19. (а) Како су људи отишли још даље од тога да се диве звери? (б) Ко неоспорно влада над свим земаљским краљевствима и како то знамо? (в) Како је Сатана предао власт звери и како то утиче на већину људи?

19 Али, људи не само што се диве звери него иду и корак даље. Јован за њих каже: „Поклонили су се змају јер је дао власт звери. Поклонили су се и звери, говорећи: ’Ко је као звер и ко се може с њом борити?‘“ (Откривење 13:4). Док је Исус био на земљи, Сатана је за себе рекао да има власт над свим земаљским краљевствима. Исус то није оспорио, него је Сатану чак назвао владарем овог света и одбио да учествује у политичким збивањима свог времена. Јован је касније овако писао о правим хришћанима: „Ми знамо да потичемо од Бога, а цео свет је у власти Злога“ (1. Јованова 5:19; Лука 4:5-8; Јован 6:15; 14:30). Сатана је предао власт звери и ту је власт разделио на националној основи. То је разлог зашто овај свет није уједињен у Божјој љубави, већ је раздељен племенским, расним и националним поносом. Заправо, велика већина људи обожава онај део звери који има власт у земљи у којој они живе. Тако је цела звер предмет дивљења и обожавања.

20. (а) У ком смислу се људи клањају звери? (б) Зашто хришћани који обожавају Јехову Бога не обожавају звер и чији пример опонашају?

20 У ком смислу се људи клањају звери, то јест обожавају је? У том смислу што љубав према домовини стављају испред љубави према Богу. Већина људи воли своју родну груду. Прави хришћани су добри грађани и поштују владаре и државне симболе земље у којој живе, послушни су закону, врше позитиван утицај у својим срединама и доприносе добробити својих ближњих (Римљанима 13:1-7; 1. Петрова 2:13-17). Али, они не могу бити слепо привржени ниједној држави. Гледиште „моја земља је увек у праву, па макар и грешила“ није хришћанско. Стога хришћани који обожавају Јехову Бога не смеју да гаје национални понос и на тај начин обожавају било који део звери, јер би то заправо значило да обожавају змаја, који је звери дао власт. Зато они не питају задивљено: „Ко је као звер?“ Напротив, они опонашају Михаила, чије име значи „ко је као Бог?“, док подупиру Јеховин суверенитет, то јест његову врховну власт. Када дође време које је Бог за то одредио, Михаило, то јест Исус Христ, бориће се са звери и победиће је, исто као што је победио Сатану и збацио га с неба (Откривење 12:7-9; 19:11, 19-21).

Рат против светих

21. Како Сатана, према Јовановим речима, користи звер?

21 Сатана је сковао лукаве планове како да искористи звер за остварење својих циљева. Јован о томе пише: „И добила је [седмоглава звер] уста која су говорила охоле речи и хуле и добила је власт да делује четрдесет и два месеца. Отворила је уста да говори хуле на Бога, да хули на његово име и на његово пребивалиште — на оне који живе на небу. И било јој је допуштено да зарати са светима и да их победи. Била јој је дата власт над свим племенима и народностима и језицима и народима. И поклониће јој се сви који живе на земљи, чија имена од постанка света нису записана у свитку живота закланог Јагњета“ (Откривење 13:5-8).

22. (а) На које се раздобље односе 42 месеца? (б) У ком смислу су помазани хришћани током 42 месеца били ’побеђени‘?

22 Четрдесет и два месеца која се овде спомињу вероватно су истоветна с раздобљем од три и по године током којих рог, који је израстао на глави једне од звери из Даниловог пророчанства, угњетава свете Божје слуге (Данило 7:23-25; видети и Откривење 11:1-4). Тако су од краја 1914. до 1918. зараћене државе дословно раздирале једна другу попут звери, а њихови грађани су били изложени притиску да обожавају звер и препусте се националистичком заносу до те мере да буду спремни да положе живот за своју земљу. Због тог притиска, многи помазаници су подносили велике патње, јер су схватили да треба да се покоравају првенствено Јехови Богу и његовом Сину, Исусу Христу (Дела апостолска 5:29). Њихове кушње су кулминирале у јуну 1918, када су били ’побеђени‘. Тада су у Сједињеним Државама њихова истакнута браћа била неправедно затворена, а организовано проповедање остале хришћанске браће било је у великој мери ометено. Будући да је звер имала власт „над свим племенима и народностима и језицима и народима“, појачала је нападе на Божји народ како би широм света прекинула проповедање.

23. (а) Шта је ’Јагњетов свитак живота‘ и шта се приводи крају од 1918? (б) Зашто је свака наизгледна победа Сатанине видљиве организације над „светима“ безначајна?

23 Изгледало је као да су Сатана и његова организација победили. Али та победа им није могла донети дугорочну корист, јер се у ’Јагњетовом свитку живота‘ не налази име никог од припадника Сатанине видљиве организације. Симболично говорећи, тај свитак садржи имена оних који ће са Исусом владати у његовом небеском Краљевству. Прва имена су била записана на Педесетницу 33. н. е. У наредним годинама је додато све више имена. Од 1918. приводи се крају печаћење преосталих од 144 000 наследника Краљевства. Ускоро ће имена свих њих бити неизбрисиво записана у Јагњетов свитак живота. У тај свитак неће бити записано име ниједног од противника који обожавају звер. Дакле, свака њихова наизгледна победа над „светима“ у ствари је безначајна и привремена.

24. На шта Јован позива разборите особе и шта његове речи значе за Божји народ?

24 Јован затим позива разборите особе да пажљиво слушају: „Ко има ухо, нека чује!“ Затим наставља: „Ко је одређен за заробљеништво, отићи ће у заробљеништво. Ко убије мачем, биће мачем убијен. Ово од светих захтева истрајност и веру“ (Откривење 13:9, 10). Јеремија је записао веома сличне речи неколико година пре 607. пре н. е. како би показао да се извршење Јеховиних пресуда над неверним Јерусалимом не може спречити (Јеремија 15:2; видети и Јеремију 43:11; Захарију 11:9). Када је Исус пролазио кроз тешку кушњу, јасно је ставио до знања да његови ученици не смеју погазити своју веру: „Сви који се мача хватају од мача ће и погинути“ (Матеј 26:52). Слично томе, и Божји народ у Господовом дану мора да поштује библијска начела. Особе које се не кају за своје поступке и које обожавају звер неће избећи коначну казну. Свима нам је потребна истрајност и непоколебљива вера како бисмо издржали прогонства и кушње које нас чекају (Јеврејима 10:36-39; 11:6).

Дворога звер

25. (а) Како Јован описује једну другу симболичну звер која се појављује на светској сцени? (б) Шта предочавају два рога те звери и шта значи то што она излази из земље?

25 Али на светској сцени се појављује и једна друга звер. Јован пише: „Затим сам видео једну другу звер како излази из земље. Имала је два рога као у јагњета, али проговорила је као змај. Извршавала је сву власт прве звери пред њом, и наводила је земљу и оне који живе на њој да се клањају првој звери, којој је смртна рана зацелила. Чинила је велика чуда — чак је и ватру с неба спуштала на земљу пред људима“ (Откривење 13:11-13). Ова звер има два рога, што указује на савезништво двеју политичких сила. За њу се каже да излази из земље, а не из мора. Дакле, она потиче из већ постојећег Сатаниног земаљског поретка. Стога се сигурно ради о светској сили која већ постоји и која има значајну улогу током Господовог дана.

26. (а) Кога представља дворога звер и у каквој је вези с првом звери? (б) У ком смислу су рогови двороге звери „као у јагњета“, а у ком смислу та звер говори „као змај“? (в) Кога заправо обожавају националистички настројени људи и с чим је национализам повезан? (Видети фусноту.)

26 О коме је реч? О англо-америчкој светској сили, истој оној сили коју предочава седма глава прве звери, али сада у једној посебној улози. Будући да се у овој визији та звер појављује издвојено, можемо јасније разумети да она на светској сцени делује независно. Та симболична дворога звер се састоји од две политичке силе, које делују у исто време и које су независне, али међусобно сарађују. Два рога „као у јагњета“ указују на то да звер жели да се прикаже као блага и безазлена. Она жели да цео свет увери како треба да се окрене њеној „напредној“ власти. Али, она говори „као змај“ јер се користи притисцима и претњама, па чак и отвореним насиљем кад год неко не прихвати њен начин владања. Она не подстиче људе да се подложе Божјем Краљевству којим влада Јагње Божје, него управо супротно — подстиче их да раде у интересу Сатане, великог змаја. Она распирује националне поделе и мржњу, а све то на крају доприноси томе да се обожава прва звер. c

27. (а) Шта дворога звер показује тиме што спушта ватру с неба? (б) Како многи људи гледају на светску силу предочену дворогом звери?

27 Та дворога звер чини велика чуда, чак спушта ватру с неба. (Упоредити с Матејем 7:21-23.) Ово последње чудо подсећа нас на Илију, древног Божјег пророка који је имао спор с Валовим пророцима. Кад је у Јеховино име призвао ватру с неба, није било сумње у то да је он прави пророк, а да су Валови пророци лажни (1. Краљевима 18:21-40). Попут Валових пророка, дворога звер сматра да има право да буде пророк (Откривење 13:14, 15; 19:20). Она тврди да је надвладала силе зла у два светска рата и да је победила атеистички комунизам. Многи сматрају да је та светска сила, која је овде предочена дворогом звери, заиста чувар слободе и извор материјалног благостања.

Лик звери

28. Како Јован показује да дворога звер није тако недужна као што би се могло закључити по њеним роговима?

28 Да ли је та дворога звер заиста тако недужна као што би се могло закључити по њеним роговима, који су „као у јагњета“? Јован каже: „Тако је заводила оне што живе на земљи чудима која су јој била дата да их чини пред звери и говорила је онима што живе на земљи да направе лик звери која је имала рану од мача, али је преживела. Било јој је дато да удахне живот лику звери, како би лик звери проговорио и учинио да се побију сви који се не клањају лику звери“ (Откривење 13:14, 15).

29. (а) Шта је сврха лика звери и кад је тај лик настао? (б) Зашто лик звери није неки беживотни кип?

29 Шта представља овај „лик звери“ и чему служи? Његова сврха је да подупире обожавање седмоглаве звери коју тај лик заправо представља и да на тај начин продужи њено постојање. Овај лик је начињен након што се седмоглава звер опоравила од ране задобијене од мача, што значи након завршетка Првог светског рата. То није неки беживотни кип попут оног који је Навуходоносор некада подигао у равници Дури (Данило 3:1). Дворога звер удахњује живот том лику, тако да он може одиграти своју улогу у светској историји.

30, 31. (а) Шта историјске чињенице показују о идентитету лика? (б) Да ли је неко био убијен зато што није хтео да се клања том лику? Објасни.

30 Даљњи ток историје показује да тај лик представља организацију коју су основале, популаризовале и подупирале Велика Британија и Сједињене Државе, а која се првобитно звала Друштво народа. Она се у 17. поглављу Откривења опет појављује али је представљена другачијим симболом. Тамо је приказана као скерлетна звер у коју је удахнут живот и која постоји самостално. Та међународна организација ’говори‘ у том смислу што се хвали да само она може донети мир и сигурност људима. Али она је у ствари постала место на коме њене чланице воде бројне расправе, међусобно се вербално нападају и вређају. Свим земљама и народима који се не покоравају њеној власти, она прети бојкотом, и тако их заправо осуђује на живот у крајњој беди. У ствари, та организација је чак искључивала из свог чланства државе које нису прихватиле њену идеологију. На почетку велике невоље, ратоборни „рогови“ тог лика звери имаће разорну улогу (Откривење 7:14; 17:8, 16).

31 Од Другог светског рата па наовамо, лик звери, у виду Уједињених нација, већ је убијао у дословном смислу. На пример, 1950. снаге УН-а су учествовале у рату између Северне и Јужне Кореје. Процењује се да су снаге УН-а заједно с Јужнокорејцима побиле 1 420 000 Севернокорејаца и Кинеза. Слично томе, од 1960. до 1964. војска Уједињених нација је деловала у Демократској Републици Конгу. Осим тога, светске вође, међу којима су били и папе Павле VI и Јован Павле II, тврде да је тај лик човекова последња и најсигурнија нада за успостављање мира. Они упорно тврде да ће људски род уништити сам себе ако не буде служио том лику. На тај начин, у пренесеном смислу, они изазивају смрт свих људи који не желе да следе тај лик нити да му се клањају (Поновљени закони 5:8, 9).

Жиг звери

32. Како Сатана лукаво користи политички део своје видљиве организације како би изложио патњама преостале потомке Божје жене?

32 Јован затим види како Сатана лукаво користи политички део своје видљиве организације како би преостале потомке Божје жене изложио што већим патњама (Постанак 3:15). Он се враћа опису саме звери: „И присиљавала је све људе, мале и велике, богате и сиромашне, слободне и робове, да приме жиг на своју десницу или чело и да нико не може ни куповати ни продавати осим онога ко има жиг — име звери или број њеног имена. За ово је потребна мудрост: Ко је разуман, нека израчуна број звери, јер је то човеков број, а њен број је шестсто шездесет и шест“ (Откривење 13:16-18).

33. (а) Како гласи име звери? (б) С ким се повезује број шест? Објасни.

33 Звер има име у облику броја — 666. Број шест се повезује с Јеховиним непријатељима. На пример, један Филистејин, припадник Рефаима, био је „огроман човек“ и имао је „по шест прстију на рукама и ногама“ (1. Летописа 20:6). Краљ Навуходоносор је подигао један златни кип широк 6 лаката и висок 60 лаката како би ујединио своје државне службенике по питању религије. Када се Божје слуге нису хтеле поклонити том златном кипу, краљ их је бацио у ужарену пећ (Данило 3:1-23). Број шест мањи је од броја седам, који с Божјег гледишта представља потпуност. Дакле, трострука шестица представља изразиту несавршеност.

34. (а) На шта указује чињеница да је број звери „човеков број“? (б) Зашто је 666 одговарајуће име за Сатанин светски политички систем?

34 Име обично открива нечији идентитет. Стога, како нам овај број помаже да откријемо кога представља ова звер? Јован каже да је то „човеков број“, а не број неког духовног бића, тако да нам то име помаже да утврдимо да се ради о земаљској звери која представља људске власти. Број 666, трострука шестица, представља одговарајуће име за џиновски светски политички систем, јер као што број шест не може да достигне вредност броја седам, тако ни тај политички систем ни издалека не може да достигне савршена Божја мерила. Под именом 666, политичка звер има потпуну власт над целим светом, а политика, религија и трговина омогућују јој да делује, угњетава људе и прогони Божји народ.

35. Шта значи имати жиг, то јест име звери, на челу или десној руци?

35 Шта значи имати жиг, то јест име звери, на челу или десној руци? Када је Јехова дао Израелцима Закон, рекао им је: „Ове речи моје усадите у своје срце и у своју душу, привежите их као знак на руку и нека вам буду као повез преко чела“ (Поновљени закони 11:18). То је значило да су Израелци морали стално да имају на уму Закон, како би он утицао на њихово целокупно размишљање и поступке. Библија каже да 144 000 помазаника има на својим челима написано име Оца и Исуса. По томе се види да припадају Јехови Богу и Исусу Христу (Откривење 14:1). На сличан начин и Сатана користи демонски жиг звери. Ко год обавља свакодневне послове, као што су продаја и куповина, изложен је притиску да чини оно што чини звер, на пример, да слави одређене празнике. Од људи се очекује да се клањају звери и да јој допуштају да управља њиховим животом. На тај начин добијају њен жиг.

36. Које проблеме доживљавају они који не желе да имају жиг звери?

36 Они који не желе да имају жиг звери стално доживљавају проблеме. На пример, од 1930-их морају да воде многе судске парнице и да издрже нападе руље и друга прогонства. У државама у којима је владао тоталитаризам били су затварани у концентрационе логоре, у којима су многи и умрли. Након Другог светског рата, многи младићи су провели много година у затворима, а неки су чак били мучени и погубљени зато што нису хтели да прекрше своју хришћанску неутралност. У другим земљама хришћани дословно нису могли да купују и продају, неки нису могли да поседују имовину, а други су били силовани, убијени или протерани из своје домовине. Зашто? Зато што су чували чисту савест тако што су одбили да купе исказницу неке политичке странке d (Јован 17:16).

37, 38. (а) Зашто је онима који немају жиг звери све тежи живот у овом свету? (б) Ко и даље чува своју беспрекорност и на шта су одлучни?

37 У неким срединама религија има толико снажан утицај на друштвени живот људи да породица и бивши пријатељи одбаце сваког ко одлучи да заступа библијску истину. Потребна је јака вера да би се истрајало у таквим околностима (Матеј 10:36-38; 17:22). У свету у ком већина људи идолизује новац и у ком влада велико непоштење, прави хришћани се често морају безусловно уздати у то да ће им Јехова пружити помоћ како би и даље живели поштено (Псалам 11:7; Јеврејима 13:18). Потребно је показивати велику одлучност како би у овом свету који је преплављен неморалом човек остао морално чист и неискварен. Осим тога, лекари и медицинско особље често врше притисак на хришћане који су болесни да прекрше Божји закон о светости крви, па се они понекад морају опирати судском налогу за давање трансфузије крви, јер се то противи њиховој вери (Дела апостолска 15:28, 29; 1. Петрова 4:3, 4). У данашње време, када влада све већа незапосленост, правим хришћанима је све теже да нађу посао који од њих не захтева да учине нешто чиме би нарушили своју беспрекорност пред Богом (Михеј 4:3, 5).

38 Да, онима који немају жиг звери живот у овом свету је све тежи. Јеховина изванредна моћ и благослов долазе до изражаја управо у томе што преостали од потомства жене као и више од шест милиона припадника великог мноштва и даље чувају своју беспрекорност упркос свим могућим искушењима да прекрше Божје законе (Откривење 7:9). Стога сви наставимо да широм земље уједињено величамо Јехову и његову правду, не допуштајући да примимо жиг звери (Псалам 34:1-3).

[Фусноте]

a Даљње појединости могу се наћи у књизи Обрати пажњу на Данилово пророчанство!, стране 165-179; издали Јеховини сведоци.

b Ричард Ленски, The Interpretation of St. John’s Revelation, стране 390-391.

c Неки историчари су приметили да је национализам заправо нека врста религије. Стога људи који су националисти у ствари обожавају део звери који представља њихова земља. О национализму у Сједињеним Државама можемо прочитати: „Ако на национализам гледамо као на својеврсну религију, онда можемо видети да он има много заједничког с другим великим религиозним системима из прошлости... Данашњи националиста је уверен да зависи од свог бога — своје нације. Он осећа да му је потребна њена снага и помоћ. У њој препознаје извор свог савршенства и среће. Подлаже јој се попут побожног верника... Људи таквог уверења сматрају да је њихова нација вечна, а смрт њених оданих синова само доприноси њеној непролазној части и слави“ (изјава Карлтона Хејза, цитирана на 359. страни књиге What Americans Believe and How They Worship, коју је написао Пол Вилијамс).

d Видети, на пример, Годишњак Јеховиних сведока за 1999, стране 171-176,  189, затим Кулу стражару од 1. јануара 1976, страну 13; 1. јуна 1979, стране 14 и 15; 15. јануара 1994, страну 5; 15. марта 1996, страну 7; 1. септембра 1996, стране 25-28; 1. априла 2000, стране 26 и 27.

[Питања за разматрање]

[Слика на 195. страни]

Било јој је дато да удахне живот лику звери