Пређи на садржај

Пређи на садржај

Велики град је опустошен

Велики град је опустошен

36. поглавље

Велики град је опустошен

12. визија — Откривење 18:1–19:10

Садржај: пад и уништење Вавилона Великог; објављена Јагњетова свадба

Време испуњења: од 1919. па све до периода након велике невоље

1. Шта ће обележити почетак велике невоље?

 ВАВИЛОН ВЕЛИКИ ће доживети изненадан, застрашујућ и разоран крај! Биће то један од најстрашнијих догађаја у целој људској историји, који ће обележити почетак ’велике невоље какве није било од почетка света до сада, нити ће је више бити‘ (Матеј 24:21).

2. Које је царство опстало упркос успонима и падовима многих политичких царстава?

2 Крива религија постоји на светској сцени већ јако дуго. Она постоји непрекидно још од времена крвожедног Неврода, који се противио Јехови и који је наредио градњу вавилонске куле. Када је Јехова тим бунтовницима направио пометњу у језику и расејао их по земљи, они су са собом понели вавилонску криву религију (Постанак 10:8-10; 11:4-9). Отада су многа политичка царства доживела своје успоне и падове, али вавилонска религија је упркос свему опстала. Попримила је разне облике и постала светско царство криве религије, проречени Вавилон Велики. Његов најистакнутији део су религије које се називају хришћанским. Оне су настале спајањем древних вавилонских учења и учења отпадничког хришћанства. Управо зато што Вавилон Велики постоји толико дуго, многима је тешко да поверују да би он икада могао бити уништен.

3. Како Откривење потврђује пропаст криве религије?

3 Стога је прикладно што Откривење потврђује пропаст криве религије тако што у два наврата детаљно описује њен пад и догађаје који ће након тога уследити и који ће довести до њеног потпуног уништења. Криву религију смо већ упознали као ’велику блудницу‘ коју ће на крају уништити њени некадашњи политички љубавници (Откривење 17:1, 15, 16). У једној другој визији приказана је као град, који је у религиозном смислу сличан древном Вавилону.

Пад Вавилона Великог

4. (а) Коју следећу визију Јован види? (б) Како можемо сазнати ко је анђео који се појављује у тој визији и зашто је логично закључити да је управо он објавио пад Вавилона Великог?

4 Јован наставља свој извештај следећим речима: „Након тога видео сам једног другог анђела како силази с неба с великом влашћу и сва је земља засјала од његове славе. И повикао је снажним гласом: ’Пала је, пала је блудница Вавилон Велики‘“ (Откривење 18:1, ). Јован сада по други пут чује ту анђеоску објаву. (Видети Откривење 14:8.) Али овај пут та објава има посебно значење због величанствености анђела који је преноси, јер је ’сва земља засјала од његове славе‘. Ко је тај анђео? Неколико векова пре тога, пророк Језекиљ је писао о једној небеској визији и рекао да је ’земља засјала од Јеховине славе‘ (Језекиљ 43:2). Господ Исус, који је „одраз [Божје] славе и тачна слика његовог бића“, једини је анђео чија би се слава могла упоредити с Јеховином (Јеврејима 1:3). Исус је 1914. постао Краљ на небу и отада уз Јехову влада над земљом као Краљ и Судија. Стога је логично закључити да је управо он објавио пад Вавилона Великог.

5. (а) Кога анђео користи да би објавио пад Вавилона Великог? (б) Какво је било стање у отпадничком хришћанству када је започело суђење онима који су за себе тврдили да су ’Божји дом‘?

5 Кога тај моћни анђео користи да би људском роду објавио ту изванредну вест? Управо оне за које је пад Вавилона Великог значио ослобођење — помазани остатак на земљи, то јест припаднике „Јованове класе“. Од 1914. до 1918. њима је Вавилон Велики наносио велике патње. Али, 1918. Господ Јехова је заједно са Исусом Христом, својим ’гласником [аврахамског] савеза‘, започео суд од „Божјег дома“, то јест од оних који су се изјашњавали као хришћани. Тако је отпадничко хришћанство било изведено пред суд (Малахија 3:1; 1. Петрова 4:17). У време суђења сигурно му није ишло у прилог то што је током Првог светског рата навукло на себе велику кривицу за проливену крв, што је учествовало у прогонима Јеховиних верних сведока и држало се својих вавилонских веровања. Исто тако, ни друге религије које су део Вавилона Великог нису стекле Божје признање. (Упоредити са Исаијом 13:1-9.)

6. Зашто се може рећи да је Вавилон Велики пао 1919?

6 Кад је 1919. Вавилон Велики пао, Божји народ је такорећи у једном дану био ослобођен и враћен у своју симболичну земљу у којој влада духовно благостање (Исаија 66:8). У то време су се Јехова Бог и Исус Христ, Већи Дарије и Већи Кир, побринули да крива религија више нема никакву власт над Јеховиним народом. Она више није могла да их спречи да служе Јехови и објављују свима да је Вавилон Велики, велика блудница, осуђен на пропаст и да ће се ускоро доказати да је Јехова Врховни Владар (Исаија 45:1-4; Данило 5:30, 31).

7. (а) Како је Јехова гледао на Вавилон Велики, премда он није био уништен 1919? (б) Како је на Јеховин народ утицао пад Вавилона Великог 1919?

7 Додуше, Вавилон Велики није био уништен 1919, као што ни древни град Вавилон није био уништен 539. пре н. е., када га је освојила војска Кира Персијанца. Међутим, у Јеховиним очима је та организација пала. Била је осуђена и чекала је извршење казне, па стога више није могла држати у заробљеништву Јеховин народ. (Упоредити с Луком 9:59, 60.) Они су били ослобођени како би служили као Господарев верни и разборити роб, који даје духовну храну у право време. Будући да су одлично обављали своју службу, били су им поверени још већи задаци у Јеховином делу (Матеј 24:45-47; 25:21, 23; Дела апостолска 1:8).

8. Који догађај објављује стражар из Исаије 21:8, 9 и кога тај стражар предочава у наше време?

8 Више хиљада година пре тог изузетно значајног догађаја Јехова је користио и друге пророке како би га наговестио. На пример, Исаија је говорио о стражару који се „огласио као лав: ’Јехова, на стражарској кули стојим читав дан, на свом стражарском месту стојим читаву ноћ.‘“ Који догађај тај стражар види и попут лава храбро објављује? Он каже: ’Паде! Паде Вавилон! Све резбарене ликове његових богова Јехова је разбио о земљу!‘ (Исаија 21:8, 9). Тај стражар предочава будне припаднике „Јованове класе“ у наше време, који користе Кулу стражару и друге теократске публикације како би посвуда објавили вест да је Вавилон пао.

Пропадање Вавилона Великог

9, 10. (а) Како је слабио утицај религија Вавилона Великог после Првог светског рата? (б) Како моћни анђео описује стање у ком се након пада налази Вавилон Велики?

9 Пад древног Вавилона, који се догодио 539. пре н. е., означио је почетак дугог раздобља током ког је тај град пропадао све док на крају није остао сасвим пуст. Слично томе, од Првог светског рата у целом свету све више слаби утицај религија Вавилона Великог. У Јапану је након Другог светског рата забрањено обожавање цара, које је било саставни део шинтоизма. Комунистичка власт у Кини контролише све религиозне скупове и активности. У северној Европи, где преовладава протестантизам, већина људи је равнодушна према религији. А Римокатоличка црква је у последње време ослабљена верским расколима и унутрашњим неслагањима који долазе до изражаја по целом свету. (Упоредити с Марком 3:24-26.)

10 Сви ти догађаји несумњиво једним делом представљају ’исушивање реке Еуфрат‘ и припрему за предстојећи војни напад на Вавилон Велики. На то ’исушивање‘ указује и папина објава од октобра 1986. у којој је рекао да због огромног мањка у благајни, црква мора „поново да проси“ (Откривење 16:12). Посебно од 1919. у јавности се разоткрива духовна пустош која влада у Вавилону Великом. Тако су потврђене речи моћног анђела, који за ту блудницу каже: „И постала [је] пребивалиште демонима, извор сваког нечистог смрада и скровиште свих нечистих и мрских птица!“ (Откривење 18:2б). Она ће ускоро бити пуста попут рушевина древног Вавилона у данашњем Ираку. (Видети и Јеремију 50:25-28.)

11. У ком смислу је Вавилон Велики постао „пребивалиште демонима“ и ’извор сваког нечистог смрада и скровиште свих нечистих птица‘?

11 Израз ’демони‘ који се овде спомиње вероватно се користи у истом смислу као и израз „демони у облику јарца“ (сеирим), који налазимо у Исаијином опису палог Вавилона: „Тамо ће почивати животиње које живе у безводном крају, у кућама његових некадашњих становника настаниће се совуљаге. Тамо ће пребивати нојеви, и демони у облику јарца скакаће тамо“ (Исаија 13:21). Тај израз се не мора односити на дословне демоне, него на длакаве животиње које живе у пустињи и које својим изгледом посматраче подсећају на демоне. Симболично говорећи, у рушевинама Вавилона Великог пребивају такве животиње и нечисте птице, а ваздух је устајао и отрован (’нечисти смрад‘). Тиме се показује да је Вавилон Велики у духовном смислу мртав. Он не може људском роду пружити никакву наду у живот. (Упоредити с Ефешанима 2:1, 2.)

12. Како ситуација у којој се налази Вавилон Велики одговара пророчанским речима из 50. поглавља Јеремије?

12 Ситуација у којој се налази Вавилон Велики одговара и речима из Јеремијиног пророчанства: „’Мач долази на Халдејце‘, говори Јехова, ’и на становнике Вавилона, на његове кнезове и на његове мудраце... Опустошење долази на његове воде, и оне ће пресушити. Јер то је земља резбарених ликова. Због својих страшних визија људи се понашају безумно. Зато ће се тамо настанити животиње које живе у безводном крају и животиње које завијају, и у њему ће становати нојеви. Никад више неће бити настањен, неће га више бити ни у једном будућем нараштају.‘“ Ни идолски богови ни стално понављање молитви не могу спасти Вавилон Велики од Божје казне, која се може упоредити с уништењем Содома и Гоморе (Јеремија 50:35-40).

Вино блуда

13. (а) Како моћни анђео скреће пажњу на велики блуд Вавилона Великог? (б) Који неморални поступци, који су били уобичајени у древном Вавилону, постоје и у Вавилону Великом?

13 Моћни анђео у наставку скреће пажњу на велики блуд Вавилона Великог, говорећи: „Јер сви су се народи опили вином гнева, вином њеног блуда. Краљеви земаљски с њом су блуд чинили, а трговци земаљски обогатили су се од силне и бесрамне раскоши њене“ (Откривење 18:3). Вавилон Велики је завео све народе својим нечистим верским учењима и обичајима. Према речима грчког историчара Херодота, у древном Вавилону је требало да свака жена барем једном у животу служи у храму као храмска блудница. Одвратна полна изопаченост још се и данас може видети на ратом оштећеним рељефима у Ангкор Вату у Камбоџи и у храмовима у Кхајураху у Индији, где се може видети хиндуистичко божанство Вишну окружено бестидним еротским сценама. У Сједињеним Државама су 1987, а затим и 1988, јавност потресале афере о неморалном понашању протестантских ТВ-проповедника. Осим тога, сазнало се и за врло раширену хомосексуалност међу свештенством. Све то показује да и религије које тврде да су хришћанске у својим редовима толеришу запањујуће много случајева дословног блуда. Уз то, сви народи су постали жртва једног још опаснијег облика блуда.

14-16. (а) Који се недопустиви верско-политички однос развио у фашистичкој Италији? (б) Шта су изјавили римокатолички бискупи кад је Италија напала Етиопију?

14 Већ смо говорили о недопустивом верско-политичком односу који је омогућио Хитлеру да дође на власт у нацистичкој Немачкој. И други народи су трпели невоље због тога што се религија мешала у световна збивања. Тако су на пример у фашистичкој Италији 11. фебруара 1929. Мусолини и кардинал Гаспари потписали Латерански уговор, којим је град Ватикан постао самостална држава. Папа Пије XI изјавио је да је „Италију вратио Богу, а Бога Италији“. Да ли је то било тачно? Запазимо шта се догодило шест година касније. Италија је 3. октобра 1935. напала Етиопију под изговором да је то „окрутна држава у којој још увек постоји ропство“. Али ко је заправо окрутно поступао? Да ли је Католичка црква осудила Мусолинијеву окрутност? Док је папа у вези с тим давао неодређене изјаве, његови бискупи су веома гласно благосиљали војску своје италијанске „домовине“. Ентони Роудс је у вези с тим написао:

15 „У свом пастирском писму од 19. октобра [1935] бискуп из Удина [Италија] написао је: ’Сада није ни време ни прилика да говоримо о томе шта је у овом случају исправно, а шта је погрешно. Као Италијани, а још више као хришћани, ми смо дужни да допринесемо успеху наше војске.‘ Бискуп из Падове је 21. октобра исте године написао следеће: ’Молимо вас да у овим тешким тренуцима кроз које пролазимо имате пуно поверење у наше државнике и у нашу војску.‘ Затим је 24. октобра бискуп из Кремоне посветио мноштво војних застава, рекавши: ’Нека Божји благослов прати наше војнике који ће на афричком тлу освојити нове и плодне земље, донети им римску и хришћанску културу и тако показати снагу италијанског духа. Желимо да Италија поново буде хришћански предводник целом свету‘“ (The Vatican in the Age of the Dictators).

16 Етиопија је била опустошена уз благослов римокатоличког свештенства. Да ли је ико од њих могао за себе рећи да је, попут апостола Павла, „чист од крви свих“? (Дела апостолска 20:26).

17. Какве је последице сносила Шпанија због тога што свештенство није ’прековало своје мачеве у раонике‘?

17 Осим Немачке, Италије и Етиопије још једна земља је постала жртва блуда Вавилона Великог. Била је то Шпанија. Један од повода за грађански рат, који је трајао од 1936. до 1939, био је тај што је демократска влада почела предузимати одређене мере како би смањила огромну моћ Римокатоличке цркве. Кад је рат започео, католички фашистички вођа побуњеничких снага, генерал Франко, назвао је себе „хришћанским врховним заповедником у светом походу“, али је касније одбацио ту титулу. У том рату је погинуло неколико стотина хиљада Шпанаца. Осим тога, према неким умереним проценама, Франкови националисти су побили 40 000 припадника Народног фронта, док су ови побили 8 000 припадника католичког клера — монаха, свештеника, часних сестара и нових редовника. Такве страшне и трагичне последице грађанског рата показују колико је мудро живети према Исусовим речима: „Врати свој мач на његово место, јер сви који се мача хватају од мача ће и погинути“ (Матеј 26:52). Учествовање религија које тврде да су хришћанске у таквим масовним крвопролићима заиста изазива згражавање! Свештеници ни у ком случају нису ’прековали своје мачеве у раонике‘ (Исаија 2:4).

Трговци земаљски

18. Ко су „трговци земаљски“?

18 Ко су „трговци земаљски“? Данас бисмо их несумњиво назвали пословним људима, финансијским моћницима или мешетарима. Тиме се не жели рећи да је неисправно укључити се у неки законит посао. Библија даје мудре савете пословним људима, упозоравајући их да не буду непоштени, похлепни и слично (Пословице 11:1; Захарија 7:9, 10; Јаков 5:1-5). Извор највећег добитка јесте ’оданост Богу и кад је човек задовољан оним што има‘ (1. Тимотеју 6:6, 17-19). Али, Сатанин свет не живи по праведним мерилима. Свуда има корупције — у религији, политици и у пословном свету. Медији с времена на време разоткривају скандале, на пример о високим државним службеницима који су проневерили новац или о кријумчарењу оружја.

19. Који нам подаци о светској привреди помажу да разумемо зашто се земаљски трговци у Откривењу спомињу у лошем светлу?

19 Међународна трговина оружјем годишње доноси добит од преко билион долара, док истовремено стотине милиона људи немају најосновнија средства за живот. Само то је већ довољно велико зло. Али трговина оружјем је постала један од главних ослонаца светске привреде. У једном чланку објављеном 11. априла 1987. у лондонском часопису Spectator стајало је: „Ако узмемо у обзир само оне гране индустрије које су директно повезане с производњом оружја, добијамо број од отприлике 400 000 радних места у Сједињеним Државама и 750 000 у Европи. Ипак, занимљиво је да је с порастом друштвеног и економског значаја производње оружја у други план гурнуто оно право питање, које гласи: Да ли то оружје заиста пружа заштиту онима који га производе?“ Продаја бомби и другог наоружања — чак и потенцијалним непријатељима — у целом свету доноси огромну зараду. Могло би се догодити да једног дана те бомбе буду бачене на оне који су их продали и да их потпуно униште. Какав парадокс! Не заборавимо ни корупцију у војној индустрији. Према часопису Spectator, само у Сједињеним Државама „Пентагон сваке године на необјашњив начин изгуби оружја и опреме у вредности од 900 милиона долара“. Стога не чуди што се земаљски трговци у Откривењу спомињу у лошем светлу!

20. Наведи пример који показује да је религија умешана у непоштене пословне поступке.

20 Као што је прорекао узвишени анђео, у такве непоштене пословне поступке дубоко је уплетена религија. На пример, Ватикан је 1982. био умешан у банкротство италијанске банке Banco Ambrosiano. Тај случај се повлачио по судовима током 1980-их, али се није добио одговор на питање где је нестао новац. У фебруару 1987. милански суд је издао налог за хапшење тројице ватиканских свештеника, укључујући и једног америчког надбискупа, под оптужбом да су учествовали у проглашавању лажног стечаја, али је Ватикан одбио да их изручи. Упркос великим протестима, у јулу 1987. највиши италијански апелациони суд поништио је налоге за хапшење на темељу једног старог споразума између Ватикана и италијанске владе.

21. Како знамо да Исус није био умешан у сумњиве послове свог времена, али шта можемо у наше време видети у религијама Вавилона Великог?

21 Да ли је Исус био уплетен у сумњиве послове свог времена? Нипошто. Он чак није имао никакву имовину, јер извештај каже да није имао „где да спусти главу“. Једном приликом је саветовао богатог младог поглавара: „Продај све што имаш и новац раздели сиромашнима, па ћеш имати благо на небесима. Онда дођи и крени за мном.“ То је био добар савет, јер да га је млади поглавар послушао решио би се свих пословних брига (Лука 9:58; 18:22). За разлику од тога, религије Вавилона Великог су често на неприхватљив начин повезане с пословним светом. Тако су на пример 1987. новине Albany Times Union известиле да је финансијски управник католичке надбискупије у Мајамију признао да црква поседује деонице компанија које производе нуклеарно оружје, цигарете и филмове пуне насиља, секса и вулгарног говора.

„Изађите из ње, народе мој“

22. (а) Шта говори глас с неба? (б) Због чега се Божји народ радовао 537. пре н. е. и 1919. н. е.?

22 Јованове следеће речи указују на даљње испуњење пророчанства: „Онда сам чуо један други глас с неба како говори: ’Изађите из ње, народе мој, да не будете саучесници у њеним гресима и да вас не задесе њене невоље!‘“ (Откривење 18:4). Пророчанства о паду древног Вавилона која су записана у хебрејском делу Библије садрже и следећу Јеховину заповест упућену његовом народу: „Бежите из Вавилона“ (Јеремија 50:8, 13). Слично томе, Божји народ је упозорен да треба да побегне из Вавилона Великог јер се приближава његово уништење. Кад су 537. пре н. е. верни Израелци добили прилику да оду из Вавилона, били су врло радосни. Божји народ се исто тако радовао свом ослобођењу из вавилонског ропства 1919. (Откривење 11:11, 12). Отада су милиони других људи послушали заповест да беже из Вавилона Великог.

23. Како глас с неба наглашава да треба хитно побећи из Вавилона Великог?

23 Да ли заиста толико хитно треба побећи из Вавилона Великог, то јест не бити члан било које од светских религија и потпуно се одвојити од њих? Да, хитно је, јер на ту стару монструозну организацију, Вавилон Велики, треба да гледамо као што на њу гледа Бог. Он ју је без околишања назвао великом блудницом. Глас с неба затим Јовану преноси неке даљње информације о тој блудници: „Јер су се њени греси нагомилали до неба и Бог се сетио њених неправедних дела. Учините јој као што је она учинила другима, вратите јој двапут толико, вратите јој двоструко за њена дела! У чашу у којој је она опојно пиће мешала, сипајте јој га двоструко! Колико је славила себе и живела у бесрамној раскоши, толико јој муке и туге задајте! Јер је у свом срцу говорила: ’Седим као краљица и нисам удовица и нећу туге видети.‘ Због тога ће у једном дану доћи њене невоље: смрт и туга и глад, па ће бити спаљена ватром, јер је силан Јехова Бог, који јој је судио“ (Откривење 18:5-8).

24. (а) Зашто Божји народ мора побећи из Вавилона Великог? (б) У којим гресима учествују они који не желе да побегну из Вавилона Великог?

24 То су заиста оштре речи! Дакле, потребно је предузети одређене кораке. Јеремија је у своје време подстицао Израелце: „Бежите из Вавилона... јер је ово време Јеховине освете. Он му плаћа по његовим делима. Изађи из њега, народе мој! Нека свако спасе своју душу од Јеховиног жестоког гнева!“ (Јеремија 51:6, 45). На сличан начин, глас с неба у данашње време упозорава Божји народ да бежи из Вавилона Великог како га не би задесиле његове невоље. Јеховине пресуде против овог света и против Вавилона Великог, које су у Откривењу приказане као различите невоље, сада се објављују (Откривење 8:1–9:21; 16:1-21). Божји народ се мора одвојити од криве религије уколико не жели да га задесе исте невоље и уколико не жели да буде уништен заједно с њом. Свако ко би остао део те организације био би саучесник у њеним гресима. Сносио би исту кривицу као и она за духовни блуд и за проливање крви „свих који су побијени на земљи“ (Откривење 18:24; упоредити с Ефешанима 5:11; 1. Тимотеју 5:22).

25. У ком је смислу Божји народ побегао из древног Вавилона?

25 Како Божји народ бежи из Вавилона Великог? У старо доба Јевреји су морали дословно отпутовати из града Вавилона у Обећану земљу. Али, то није било све. Исаија је Израелцима пренео пророчанске речи: „Идите, идите, изађите одатле, не дотичите ништа нечисто. Изађите из њега, будите чисти, ви који носите прибор из Јеховиног дома“ (Исаија 52:11). Требало је да напусте све нечисте обичаје вавилонске религије, који су могли упрљати њихову службу Јехови.

26. Како су коринтски хришћани послушали заповест: ’Изађите из њихове средине и не дотичите више ништа нечисто‘?

26 Апостол Павле је цитирао Исаијине речи у свом писму Коринћанима, рекавши: „Не ујармљујте се у неједнак јарам с неверницима. Јер шта имају заједничко праведност и безакоње? Или шта имају заједничко светлост и тама?... ’Зато изађите из њихове средине и одвојте се‘, каже Јехова, ’и не дотичите више ништа нечисто.‘“ Коринтски хришћани нису морали дословно да напусте Коринт да би послушали ту заповест. Али, они нису смели да одлазе у нечисте храмове у којима су се вршили обреди криве религије, а уз то су морали и да се у духовном погледу одвоје од нечистих поступака оних који су обожавали идоле. Божји народ је у том смислу 1919. почео да бежи из Вавилона Великог, чистећи се од свих преосталих нечистих учења и поступака. Тако је могао да служи Богу као његов чист народ (2. Коринћанима 6:14-17; 1. Јованова 3:3).

27. Које сличности постоје између казне која је задесила древни Вавилон и оне која ће задесити Вавилон Велики?

27 Пад древног Вавилона и његово коначно опустошење били су казна за његове грехе. „Јер његова осуда допире до небеса“ (Јеремија 51:9). Слично томе, греси Вавилона Великог ’нагомилали су се до неба‘, то јест сам Јехова је обратио пажњу на њих. Вавилон Велики је крив за неправду, идолопоклонство, неморал, тлачење, пљачке и убиства. Пад древног Вавилона је једним делом био освета за оно што су Вавилонци учинили Јеховином храму и правим Јеховиним слугама (Јеремија 50:8, 14; 51:11, 35, 36). Пад Вавилона Великог и његово коначно уништење такође ће бити освета за све оно што је Вавилон Велики вековима чинио правим Јеховиним слугама. Његовим коначним уништењем започеће „дан освете нашег Бога“ (Исаија 34:8-10; 61:2; Јеремија 50:28).

28. Која ће мерила правде Јехова применити на Вавилону Великом и зашто?

28 Ако је неки Израелац украо нешто од свог сународника, према Мојсијевом закону морао је да барем двоструко надокнади штету (Излазак 22:1, 4, 7, 9). У предстојећем уништењу Вавилона Великог, Јехова ће применити слична мерила правде. Вратиће му двоструко за његова дела. Вавилону Великом неће бити указана милост, јер ни он није био милостив према својим жртвама. Живео је у „бесрамној раскоши“, као паразит на рачун свих народа на земљи. Али, сада ће доживети патњу и тугу. Древни Вавилон је мислио да је потпуно сигуран и хвалио се: „Нећу бити удовица, нећу осетити како је то децу изгубити“ (Исаија 47:8, 9, 11). И Вавилон Велики се осећа сигурним. Али његово уништење, које је заповедио ’силни Јехова Бог‘, одиграће се брзо, као „у једном дану“!

[Питања за разматрање]

[Оквир на 263. страни]

„Краљеви земаљски с њом су блуд чинили“

Почетком 19. века европски трговци су кријумчарили у Кину велике количине опијума. У марту 1839. кинеске власти су покушале да зауставе ту илегалну трговину тако што су британским трговцима запленили 20 000 сандука опијума. То је изазвало велику напетост између Велике Британије и Кине. Како су се односи између те две земље све више погоршавали, неки протестантски мисионари су подстицали Велику Британију да објави рат, изјавама као што је следећа:

„Како се само радујем овим проблемима, јер мислим да ће они разљутити енглеску владу, а Бог ће у својој моћи уклонити препреке које онемогућавају да Христово јеванђеље допре у Кину“ (Хенријета Шук, баптистичка мисионарка).

На крају је избио рат који је данас познат као Први опијумски рат. Мисионари су свесрдно охрабривали Велику Британију изјавама попут ових:

„Присиљен сам да на садашњу ситуацију не гледам као на спор око опијума или као на некакав енглески проблем, него као на велики Божји план да искористи људско зло како би спровео своје милосрдне намере с Кином, наиме да продре кроз зид који онемогућава приступ тој земљи“ (Питер Паркер, конгрегационалистички мисионар).

Самјуел Вилијамс, један други конгрегационалистички мисионар, рекао је: „У свим овим невероватним догађајима може се видети Божја рука и ми уопште не сумњамо у то да је Онај који је рекао да ће донети мач на земљу сада дошао овамо и да ће брзо уништити своје непријатеље и успоставити своје краљевство. Обараће противнике све док не постави Кнеза Мира.“

О страшном покољу Кинеза, мисионар Луис Шук је написао: „Такве догађаје сматрам... средством којим се Господ служи да би уклонио смеће које спречава напредак Божје истине.“

Конгрегационалистички мисионар Елајџа Бриџман је рекао: „Бог је често користио снажну државну силу како би припремио пут за своје краљевство... У тим великим тренуцима циљеви су се постизали посредством људи, али је њима управљала божанска сила. Врховни владар свих народа употребио је Енглеску како би казнио и понизио Кину“ (цитати су преузети из есеја “Ends and Means”, који је 1974. написао Стјуарт Крајтон Милер, а који је објављен у харвардској студији The Missionary Enterprise in China and America, коју је припремио Џон Фербенк).

[Оквир на 264. страни]

’Трговци земаљски су се обогатили‘

„У периоду од 1929. до почетка Другог светског рата, [Бернадино] Ногара [ватикански финансијски управник] уложио је ватикански капитал у различите гране италијанске привреде и поставио ватиканске представнике да воде те послове. Радило се о пословима у области електропривреде, телефонских комуникација, кредитирања и банкарства, железничког саобраћаја, као и о производњи пољопривредних машина, цемента и синтетичких тканина. Многа од тих улагања донела су велику добит.

„Ногара је преузео бројне компаније, међу осталим и La Società Italiana della Viscosa, La Supertessile, La Società Meridionale Industrie Tessili и La Cisaraion. Све те компаније спојио је у једну, коју је назвао CISA-Viscosa, и на њено чело поставио барона Франческа Марију Одаса, једног од најповерљивијих ватиканских световних сарадника. Ногара је потом ту нову компанију вешто припојио највећем италијанском произвођачу текстила, компанији SNIA-Viscosa. Удео Ватикана у компанији SNIA-Viscosa све више је растао, да би на крају Ватикан преузео управу над том компанијом. О томе сведочи и чињеница да је барон Одасо касније постао њен потпредседник.

„На тај начин се Ногара пробио у текстилну индустрију. Продро је и у друге гране индустрије користећи другачије методе, јер је увек имао спремне многе трикове који су му у томе помогли. Тај несебичан човек је... у италијанску економију вероватно унео више живота него било који други пословни човек у историји Италије... Бенито Мусолини никада није у потпуности успео да створи царство о ком је сањао, али је омогућио Ватикану и Бернадину Ногари да створе једно другачије царство“ (The Vatican Empire од Нина Ло Бела, стране 71-73).

Ово је само један пример блиске сарадње земаљских трговаца и Вавилона Великог. Стога не чуди што ће трговци туговати када буде уништен њихов пословни партнер!

[Слика на 259. страни]

Кад су се људи расејали по свој земљи, са собом су понели и вавилонску религију

[Слике на 261. страни]

Попут стражара, припадници „Јованове класе“ објављују да је Вавилон Велики пао

[Слика на 266. страни]

Рушевине древног Вавилона указују на предстојеће уништење Вавилона Великог