Пређи на садржај

Пређи на садржај

Величанствена и чудесна Јеховина дела

Величанствена и чудесна Јеховина дела

31. поглавље

Величанствена и чудесна Јеховина дела

10. визија — Откривење 15:1–16:21

Садржај: Јехова у свом светилишту; седам посуда његовог гнева изливено на земљу

Време испуњења: од 1919. до Армагедона

1, 2. (а) Који је трећи знак о ком говори Јован? (б) Какву улогу имају анђели, као што је већ одавно познато Јеховиним слугама?

 ЖЕНА рађа мушко дете. Велики змај хоће да прождере то дете. Та два знака на небу, која су тако сликовито описана у 12. поглављу Откривења, јасно нам предочавају да вековно непријатељство између Потомства Божје жене с једне стране и Сатане и његовог демонског потомства с друге стране достиже свој врхунац. Јован указује на те знакове кад каже: „И показао се велики знак на небу... И један други знак показао се на небу“ (Откривење 12:1, 3, 7-12). Он сада описује и трећи знак: „И видео сам на небу један други, велики и чудесан знак: седам анђела са седам невоља. Оне су последње, јер се њима окончава Божји гнев“ (Откривење 15:1). Тај трећи знак је такође врло важан за Јеховине слуге.

2 Запази да анђели поново имају важну улогу у извршењу Божје воље. Јеховине слуге то већ одавно знају. У древна времена псалмиста се под надахнућем чак обратио анђелима, подстичући их: „Благосиљајте Јехову, анђели његови, моћни и силни, који извршавате реч његову, слушајући заповести његове!“ (Псалам 103:20). У овом новом пророчанском призору, анђели имају задатак да излију седам последњих невоља.

3. Шта представља седам невоља и њихово изливање?

3 О каквим се невољама ради? Исто као и оглашавање седам труба, те невоље представљају оштре осуде које откривају како Јехова гледа на различита обележја овог света и упозоравају на коначан исход његових пресуда (Откривење 8:1–9:21). Изливање тих невоља указује на извршење пресуда у дану Јеховиног жестоког гнева, када ће бити уништени сви они на које се он гневи (Исаија 13:9-13; Откривење 6:16, 17). Дакле, тим невољама се „окончава Божји гнев“. Али пре него што почне да описује изливање тих невоља, Јован говори о људима које оне неће задесити. Те верне особе нису хтеле да приме жиг звери, већ певају хвалоспеве Јехови и објављују његов дан освете (Откривење 13:15-17).

Мојсијева и Јагњетова песма

4. Шта Јован затим види?

4 Јован затим види јединствен призор: „И видео сам нешто као стаклено море помешано с ватром. Уз то стаклено море стајали су с Божјим харфама у руци они који су победили звер и њен лик и број њеног имена“ (Откривење 15:2).

5. Шта предочава „стаклено море помешано с ватром“?

5 „Стаклено море“ је заправо оно исто море које је Јован раније видео испред Божјег престола (Откривење 4:6). Оно је слично ’ливеном мору‘ (посуди за воду) у Соломоновом храму, у ком се налазила вода којом су се прали свештеници (1. Краљевима 7:23). Зато оно представља ’купање у води‘, то јест у Божјој Речи којом је Исус очистио скупштину помазаних хришћана који ће служити као свештеници (Ефешанима 5:25, 26; Јеврејима 10:22). Стаклено море је „помешано с ватром“, што указује на то да су помазаници искушани и прочишћени и да се држе високих мерила која су им постављена. Осим тога, то нас подсећа да Божја Реч садржи ватрене осуде упућене Божјим непријатељима (Поновљени закони 9:3; Софонија 3:8). Неке од тих осуда испољавају се у седам последњих невоља које треба да буду изливене.

6. (а) Ко су певачи који стоје испред стакленог мора и како то знамо? (б) У ком смислу су победили?

6 Будући да су ливено море у Соломоновом храму користили свештеници, можемо закључити да певачи који стоје пред небеским стакленим морем припадају свештенству. Они имају ’Божје харфе‘, па их зато можемо довести у везу са 24 старешине и 144 000 помазаника, јер и те две групе певају и свирају харфе (Откривење 5:8; 14:2). Певачи које Јован види „победили [су] звер и њен лик и број њеног имена“. Дакле, сигурно се ради о припадницима 144 000 помазаника који током последњих дана још увек живе на земљи. Као група, они су заиста победници. Већ скоро 90 година, од 1919, они одбијају да приме жиг звери и да прихвате њен лик као једину наду да се успостави мир међу људима. Многи од њих су већ доказали своју верност све до смрти и сада на небу с посебном радошћу прате песму своје браће која су још увек на земљи (Откривење 14:11-13).

7. Како се харфа користила у древном Израелу и шта можемо очекивати будући да се у Јовановој визији спомињу Божје харфе?

7 Ти верни победници имају у руци Божје харфе. По томе су слични Левитима, који су у древно доба служили Јехови у храму певајући песме и свирајући харфе њему у част. Неки су и пророковали уз пратњу харфе (1. Летописа 15:16; 25:1-3). Предивни звуци харфе улепшавали су песме којима су Израелци изражавали своју радост, као и њихове молитве у којима су хвалили Јехову и захваљивали му (1. Летописа 13:8; Псалам 33:2; 43:4; 57:7, 8). Када су били у невољи или у заробљеништву, звуци харфе се нису чули (Псалам 137:2). Будући да се у визији спомињу Божје харфе, можемо очекивати да у наставку следи радостан, победнички хвалоспев и захвална песма упућена нашем Богу. a

8. Чију песму певају помазаници који су победили и како гласе њене речи?

8 Јован управо то и описује: „И певали су песму Мојсија, Божјег роба, и Јагњетову песму: ’Велика су и чудесна дела твоја, Јехова Боже, Свемоћни. Праведни су и истинити путеви твоји, Краљу вечности. Ко да те се не боји, Јехова, ко да не слави име твоје, јер си једино ти веран! Јер ће сви народи доћи и поклонити се пред тобом, јер се показала праведност одредби твојих‘“ (Откривење 15:3, 4).

9. Зашто се песма између осталог назива и ’песмом Мојсија‘?

9 Ти победници певају „песму Мојсија“, то јест песму која подсећа на ону коју је Мојсије певао у сличним околностима. Након што су Израелци били очевици десет невоља у Египту и уништења египатске војске у Црвеном мору, Мојсије је с њима запевао сличан победнички хвалоспев Јехови: „Јехова ће краљевати довека, у сву вечност“ (Излазак 15:1-19). Слично томе, певачи из Јованове визије, који су победили звер и који су учествовали у објављивању седам последњих невоља, такође певају „Краљу вечности“ (1. Тимотеју 1:17).

10. Коју је другу песму саставио Мојсије и како се њена последња строфа односи на велико мноштво у наше време?

10 У једној другој песми, која је настала када се израелски народ припремао за освајање Ханана, остарели Мојсије је рекао народу: ’Објавићу име Јеховино. Величајте Бога нашег!‘ Последња строфа ове песме такође пружа охрабрење и људима из других народа, а Мојсијеве надахнуте речи тичу се и великог мноштва у наше време: „Веселите се, народи, с народом његовим.“ Зашто народи треба да се веселе? Зато што ће Јехова „осветити крв слугу својих, осветиће се противницима својим“. Сви који се уздају у Јехову силно ће се радовати том извршењу његове праведне пресуде (Поновљени закони 32:3, 43; Римљанима 15:10-13; Откривење 7:9).

11. Како се речи песме коју Јован чује и данас испуњавају?

11 Мојсије би се сигурно радовао да живи сада, у Господовом дану, и да може с небеским хором да пева: „Сви [ће] народи доћи и поклонити се пред тобом.“ Речи те узвишене песме и данас се испуњавају на чудесан начин јер видимо — али не у визији, него у стварности — да се милиони људи из многих народа радосно сакупљају у Јеховину земаљску организацију.

12. Зашто се за песму победника каже да је и ’Јагњетова песма‘?

12 Али, то није само Мојсијева него и Јагњетова песма. У ком смислу? Мојсије је био Јеховин пророк за израелски народ, али је прорекао да ће Јехова подићи другог пророка попут њега. Тај пророк је Јагње, Исус Христ. Мојсије је био ’Божји роб‘, а Исус је Божји Син, то јест Већи Мојсије (Поновљени закони 18:15-19; Дела апостолска 3:22, 23; Јеврејима 3:5, 6). Зато певачи певају и „Јагњетову песму“.

13. (а) У ком смислу је Исус попут Мојсија, премда је већи од њега? (б) Како можемо показати да се слажемо с речима песме коју певају верни помазаници?

13 Попут Мојсија, Исус је јавно певао хвалоспеве Богу и изрицао пророчанства о Божјој победи над свим непријатељима (Матеј 24:21, 22; 26:30; Лука 19:41-44). И он се радовао времену када ће народи славити Јехову. Да би то омогућио, самопожртвовано је положио свој људски живот као ’Јагње Божје‘ (Јован 1:29; Откривење 7:9; упоредити са Исаијом 2:2-4; Захаријом 8:23). Као што је Мојсије ценио Божје име, Јехова, и величао га, тако је и Исус објављивао Божје име (Излазак 6:2, 3; Псалам 90:1, 17; Јован 17:6). Будући да је Јехова веран, његова величанствена обећања сигурно ће се испунити. Зато се слажемо с речима песме коју певају ти верни певачи, Јагње и Мојсије, а које гласе: „Ко да те се не боји, Јехова, ко да не слави име твоје!“

Анђели с посудама

14. Кога Јован види да излази из светилишта и шта су они добили?

14 Сасвим је прикладно што можемо да чујемо песму тих помазаника који су победили. Зашто? Зато што они по целој земљи објављују пресуде које се налазе у посудама пуним Божјег гнева. Али, у изливање тих посуда нису укључени само људи, као што Јован надаље каже: „Након тога видео сам како се на небу отворило светилиште шатора сведочанства. И седам анђела са седам невоља изашли су из светилишта. Били су обучени у чист и сјајан лан и око груди су били опасани златним појасевима. Једно од четири бића дало је седморици анђела седам златних посуда пуних гнева Бога, који живи у сву вечност“ (Откривење 15:5-7).

15. Зашто не треба да нас изненади то што седам анђела излазе из светилишта?

15 У дословном израелском храму, који је представљао оно што се налази на небу, само је првосвештеник смео да уђе у Светињу над светињама, која је овде названа „светилиште“ (Јеврејима 9:3, 7). Она представља место на небу на ком је присутан Јехова. Међутим, осим Првосвештеника Исуса Христа и анђели имају част да дођу пред Јехову (Матеј 18:10; Јеврејима 9:24-26). Зато не изненађује то што седам анђела излазе из светилишта на небу. Они су добили задатак од самог Јехове — да излију посуде пуне Божјег гнева (Откривење 16:1).

16. (а) Шта показује да су седам анђела добро оспособљени за свој задатак? (б) По чему можемо закључити да су и други укључени у важан задатак изливања симболичних посуда?

16 Ти анђели су одлично оспособљени за свој задатак. Обучени су у чист, сјајан лан, што показује да су у духовном погледу чисти и свети — праведни у Јеховиним очима. Осим тога, опасани су златним појасевима. Људи су се у прошлости обично опасивали када је требало да изврше одређени задатак (Левитска 8:7, 13; 1. Самуилова 2:18; Лука 12:37; Јован 13:4, 5). Дакле, то што су анђели опасани значи да су спремни за извршење неког задатка. Уз то, њихови појасеви су златни. У древно доба злато се у светом шатору користило како би предочило небеске ствари везане за Бога (Јеврејима 9:4, 11, 12). То значи да су ти анђели од Бога добили драгоцен задатак који треба да изврше. И други су укључени у тај важан задатак. Једно од четири бића даје анђелима посуде. То је сигурно прво биће, налик лаву, који је симбол одважности и непоколебљиве храбрости потребне да би се објавиле Јеховине осуде (Откривење 4:7).

Јехова у свом светилишту

17. Шта Јован каже о светилишту и у ком смислу нас то подсећа на светилиште у древном Израелу?

17 На крају, у закључку овог дела визије Јован каже: „Од Божје славе и од његове моћи светилиште се испунило димом и нико није могао да уђе у светилиште док се није завршило седам невоља седморице анђела“ (Откривење 15:8). У историји израелског народа у неколико наврата се догодило да је облак прекрио светилиште, па свештеници нису могли да уђу тамо због таквог испољавања Јеховине славе (1. Краљевима 8:10, 11; 2. Летописа 5:13, 14; упоредити са Исаијом 6:4, 5). Биле су то ситуације када је Јехова активно учествовао у неким догађајима на земљи.

18. Када ће се седморица анђела вратити да о свему известе Јехову?

18 Јехова је веома заинтересован и за оно што се данас догађа на земљи. Он жели да седморица анђела доврше свој задатак. То је врхунац извршења његове пресуде, као што је описано у Псалму 11:4-6, где стоји: „Јехова је у светом храму своме. На небесима је престо Јеховин. Очи његове посматрају, поглед његов испитује синове људске. Јехова испитује и праведнога и злога, а онога ко воли насиље, силно мрзи душа његова. Пустиће на зле кишу замки, ватре и сумпора и врућ ветар, као чашу коју ће морати испити.“ Све док на зле не буде изливено тих седам невоља, седморица анђела се неће вратити на узвишено место на ком је присутан Јехова.

19. (а) Која је заповест издата и ко ју је издао? (б) Када је, по свему судећи, започело изливање симболичних посуда?

19 Затим се чује страшна, громогласна заповест: „И зачуо сам јак глас из светилишта како говори седморици анђела: ’Идите и излијте на земљу седам посуда Божјег гнева!‘“ (Откривење 16:1). Ко издаје ту заповест? То је сигурно лично Јехова, јер због славе којом зрачи и због његове моћи нико други није могао да уђе у светилиште. Јехова је дошао у свој духовни храм 1918. како би извршио свој суд (Малахија 3:1-5). Сигурно је убрзо након тога издао заповест да се излију посуде његовог гнева. У ствари, пресуде које су се налазиле у симболичним посудама у великој мери су почеле да се објављују 1922. Њихово објављивање данас достиже свој врхунац.

Посуде и оглашавање труба

20. Шта откривају и на шта упозоравају посуде Јеховиног гнева и како се оне изливају?

20 Посуде Јеховиног гнева откривају како Јехова гледа на обележја овог света и упозоравају на предстојећи суд који ће он извршити. Анђели изливају те посуде посредством скупштине помазаних хришћана на земљи, оних који певају Мојсијеву и Јагњетову песму. Док проповедају добру вест о Краљевству, припадници „Јованове класе“ храбро откривају садржај тих посуда гнева (Матеј 24:14; Откривење 14:6, 7). Тако је њихова порука с једне стране порука мира, јер објављује слободу за све људе, а с друге стране најављује рат, јер упозорава на долазак ’дана освете нашег Бога‘ (Исаија 61:1, 2).

21. По чему је изливање прве четири посуде Божјег гнева слично оглашавању прве четири трубе, а по чему се разликује?

21 Прве четири посуде Божјег гнева изливају се на иста места која су била погођена и оглашавањем прве четири трубе — на земљу, море, реке и изворе вода и на небеске изворе светлости (Откривење 8:1-12). Међутим, трубе су објавиле да ће невоље захватити ’трећину‘ тих места, док ће посуде Божјег гнева бити изливене на њихово цело подручје. Дакле, иако је свет хришћанства, означен као ’трећина‘, први осетио те невоље током Господовог дана, ниједан део Сатаниног света није поштеђен невоља које су последица Јеховиних узнемиравајућих осуда и мука које оне са собом доносе.

22. По чему је другачије оглашавање последње три трубе и како су оне повезане с последње три посуде Јеховиног гнева?

22 Оглашавање последње три трубе било је другачије јер је најавило долазак три „јао“ (Откривење 8:13; 9:12). Прва два „јао“ изазвали су скакавци и коњаници, док је трећи „јао“ најављивао рођење Јеховиног Краљевства (Откривење 9:1-21; 11:15-19). Као што ћемо видети, последње три посуде Јеховиног гнева такође имају нека од тих обележја, али се ипак разликују од три „јао“. Обратимо сада пажњу на упечатљиве објаве које су повезане са изливањем посуда Јеховиног гнева.

[Фуснота]

a Занимљиво је да су 1921. припадници „Јованове класе“ издали књигу Харфа Божја, помоћно средство за проучавање Библије. Та књига је била штампана у више од пет милиона примерака на преко 20 језика и помогла је да се сакупе још многи помазани певачи.

[Питања за разматрање]