Пређи на садржај

Пређи на садржај

Величанствена тема Библије

Величанствена тема Библије

2. поглавље

Величанствена тема Библије

Тумачење Светог писма Тајне из Откривења одавно збуњују читаоце који искрено настоје да разумеју Библију. Те тајне треба да буду откривене у време које је Бог одредио. Али ко, како и када треба да открије те тајне? Једино Божји дух може расветлити значење пророчанстава, којима је близу време испуњења (Откривење 1:3). Те свете тајне Бог открива својим ревним робовима на земљи како би их ојачао да објављују његове пресуде (Матеј 13:10, 11). То не значи да су објашњења у овој публикацији непогрешива. Слажемо се с оним што је још давно рекао Јосиф: „Зар није Бог тај који тумачи?“ (Постанак 40:8). Међутим, у исто време, чврсто верујемо да су изнесена објашњења у складу с целом Библијом и да показују како светски догађаји у овим тешким временима тачно испуњавају библијска пророчанства.

1. Шта је Јеховина величанствена намера?

 ЈЕДНА библијска пословица каже: „Бољи је крај ствари него почетак“ (Проповедник 7:8). Управо у Откривењу читамо о узбудљивом остварењу Јеховине величанствене намере да пред свим створењима посвети своје име. Преко једног од својих ранијих пророка, Бог је у вези с тим у низ наврата изјавио: „Тада ће знати да сам ја Јехова“ (Језекиљ 25:17; 38:23).

2. До којих охрабрујућих информација можемо доћи проучавањем Откривења и других библијских књига?

2 Откривење описује тријумфални расплет спорних питања, док раније библијске књиге описују како су се она појавила. Проучавање тих записа омогућиће нам да разумемо та питања и да добијемо целокупну слику о Божјој намери. Заиста је охрабрујуће знати све то! Осим тога, проучавање Библије покреће нас на дела тако да можемо очекивати да ћемо имати удела у дивној будућности (Псалам 145:16, 20). Зато је добро да најпре размотримо позадину свих тих збивања и главну тему Библије како бисмо се упознали с најважнијим спорним питањем које је изнесено пред све људе, као и с Божјом јасно израженом намером да то питање реши.

3. Које пророчанство из Постанка представља главну тему целе Библије, па тако и Откривења?

3 Прва књига Библије — Постанак — говори о „почетку“ и описује Божја стваралачка дела, укључујући и круну стварања на земљи — човека. У тој књизи налази се и прво Божје пророчанство, које је сам Бог изрекао у еденском врту пре отприлике 6 000 година. Било је то убрзо након што се Божји непријатељ послужио змијом и преварио прву жену, Еву. Она је затим наговорила свог мужа, Адама, да и он окуси плод с „дрвета спознања добра и зла“ и тиме јој се придружи у кршењу Јеховиног закона. Изричући пресуду над тим грешним паром, Бог је рекао змији: „Ставићу непријатељство између тебе и жене и између твог потомства и њеног потомства. Оно ће ти главу здробити, а ти ћеш га у пету ранити“ (Постанак 1:1; 2:17; 3:1-6, 14, 15). То пророчанство представља главну тему целе Библије, па тако и Откривења.

4. (а) Шта се догодило с нашим прародитељима након што је Бог изговорио прво пророчанство? (б) Која се питања јављају у вези с тим првим пророчанством и зашто морамо сазнати одговоре на њих?

4 Одмах након што је изрекао то пророчанство, Бог је наше прародитеље истерао из Едена. Више нису могли да се надају да ће вечно живети у Рају. Остатак живота морали су проживети изван њега на негостољубивој земљи. Будући да су били осуђени на смрт, на своју децу су могли пренети само грешност (Постанак 3:23-4:1; Римљанима 5:12). Међутим, шта је значило то пророчанство изречено у Едену? На кога се односило? У каквој је вези с Откривењем? Коју поруку има за нас данас? Да бисмо се ослободили последица трагичног догађаја у Едену, догађаја због ког је Јехова изговорио то пророчанство, морамо сазнати одговоре на ова питања.

Главни ликови у том узбудљивом заплету

5. Како се то што је змија преварила Еву одразило на Јеховин суверенитет и на његово име и како ће тај спор бити решен?

5 Пророчанство из Постанка 3:15 било је упућено змији која је преварила Еву тако што ју је уверила да неће умрети ако буде непослушна, него да ће бити независна од Бога и да ће постати богиња. Змија је тако Јехову приказала као лажљивца и на индиректан начин тврдила да ће људима бити боље ако одбаце његову врховну власт (Постанак 3:1-5). Тиме је оспорила Јеховин суверенитет, то јест његово право да буде Врховни Владар и оцрнила његово име. Откривење описује како ће Јехова као праведни Судија путем Краљевства којим влада његов Син, Исус Христ, оправдати свој суверенитет и уклонити сву срамоту са свог имена (Откривење 12:10; 14:7).

6. Како Откривење открива ко је онај ко се преко змије обратио Еви?

6 Да ли се израз „змија“ односи само на дословну змију? Никако не. Откривење нам омогућава да препознамо озлоглашено духовно створење које је говорило преко змије. Био је то „велики змај, празмија, који се зове Ђаво и Сатана, који заводи цео свет“. Он је тај који је ’завео Еву својим лукавством‘ (Откривење 12:9; 2. Коринћанима 11:3).

7. По чему се може закључити да жена из Постанка 3:15 припада духовном свету?

7 У Постанку 3:15 затим се помиње ’жена‘. Да ли је то била Ева? Можда је она тако мислила. (Упореди с Постанком 4:1.) Али непријатељство између Еве и Сатане није могло бити дугог века, јер је Ева умрла пре више од 5 000 година. Осим тога, будући да је Змија којој се Јехова обратио заправо невидљива духовна особа, логично је да и жена припада духовном свету. Откривење 12:1, 2 то потврђује тиме што открива да је та симболична жена заправо Јеховина небеска организација, коју сачињавају духовна створења. (Видети и Исаију 54:1, 5, 13.)

Непријатељство између потомства

8. Зашто треба да нас занима оно што у Постанку 3:15 пише о два потомства?

8 У Постанку 3:15 помињу се и два потомства. То би требало да заокупи нашу пажњу јер су та два потомства у директној вези с важним спорним питањем, наиме, ко има право да влада над нашом планетом? То питање се тиче сваког од нас, без обзира да ли смо млади или стари. Чије потомство ти подупиреш?

9. Ко се несумњиво убраја у потомство Змије?

9 Најпре се спомиње потомство Змије. Ко сачињава то потомство? У њега се несумњиво убрајају друга духовна створења која су се придружила Сатани у његовој побуни и која су на крају била ’збачена с њим на земљу‘ (Откривење 12:9). Будући да Велзевул, ’владар демона‘, представља Сатану јасно је да они сачињавају његову невидљиву организацију (Марко 3:22; Ефешанима 6:12).

10. Како Библија открива ко се још убраја у Сатанино потомство?

10 Надаље, Исус је јеврејским верским вођама свога доба рекао: „Ваш је отац Ђаво и желите да поступате по жељама свог оца“ (Јован 8:44). Те верске вође су се противиле Божјем Сину, Исусу, чиме су показале да су и они Сатанино потомство и да му служе као свом симболичном оцу. Током историје, и многи други су показали да су Сатанино потомство, јер су вршили његову вољу, у првом реду тако што су се противили Исусовим ученицима и прогонили их. Све њих бисмо могли у целини сматрати видљивом Сатанином организацијом овде на земљи. (Видети Јована 15:20; 16:33; 17:15.)

Ко спада у потомство жене

11. Шта је Бог поступно откривао у вези с потомством жене?

11 У пророчанству из Постанка 3:15 помиње се и потомство жене. Док је Сатана окупљао своје потомство, Јехова је припремао своју „жену“, то јест своју небеску организацију, која му је попут супруге, да роди потомство. Око 4 000 година, Јехова је послушним, богобојазним људима поступно откривао појединости у вези с појавом потомства (Исаија 46:9, 10). Аврахам, Исак, Јаков и други могли су на темељу тога градити своју веру у обећање да ће то потомство доћи из њихове лозе (Постанак 22:15-18; 26:4; 28:14). Сатана и његове присталице често су прогањали такве Јеховине слуге због њихове непоколебљиве вере (Јеврејима 11:1, 2, 32-38).

12. (а) Када се и на који начин појавио главни женин Потомак? (б) Зашто је Исус био помазан?

12 На крају, 29. године наше ере, савршени човек Исус дошао је на Јордан да се крсти. Јехова га је том приликом помазао светим духом и прихватио га као свог Сина, рекавши: „Ово је мој Син, вољени, који је по мојој вољи“ (Матеј 3:17). На тај начин је откривено да Исус потиче из духовне, небеске Божје организације. Такође је био помазан као будући Краљ небеског Краљевства које ће у Јеховино име поново завладати над земљом и тиме једном заувек решити спорно питање повезано с Јеховиним суверенитетом, то јест његовим правом да влада (Откривење 11:15). Према томе, Исус је главни Потомак жене, проречени Месија. (Упореди с Галатима 3:16; Данило 9:25.)

13, 14. (а) Зашто не треба да нас изненади то што се потомство жене не односи само на једну истакнуту особу? (б) Колико је људи Бог изабрао да постану део жениног потомства и коју организацију они сачињавају? (в) Ко још служи у јединству с тим потомством?

13 Значи ли то да се потомство жене односи само на једну истакнуту особу? Па, како је са Сатаниним потомством? Библија открива да се у потомство Сатане убрајају мноштва злих анђела и људи који су непослушни Богу. Зато не треба да нас изненади што је Бог решио да од људи изабере 144 000 својих верних слугу који ће бити свештеници и сувладари с Месијанским Потомком, Исусом Христом. Откривење говори о њима када каже да је Ђаво, непријатељ Божје „жене“, то јест његове организације, „отишао да ратује с остатком њеног потомства“ (Откривење 12:17; 14:1-4).

14 У Библији се за помазане хришћане каже да су Исусова браћа, и пошто су му браћа, то значи да имају истог Оца и исту мајку (Јеврејима 2:11). Њихов Отац је Јехова Бог. Из тога произлази да је њихова мајка Божја „жена“, то јест његова небеска организација, која му је попут супруге. Стога су и они потомство Божје жене, а Исус Христ је њен главни Потомак. Скупштина тих духом рођених хришћана који су на земљи сачињава видљиву Божју организацију која служи под вођством Божје жене, то јест његове небеске организације. Они ће након смрти и ускрсења бити с Исусом Христом на небу (Римљанима 8:14-17; Галатима 3:16, 29). Премда се милиони других оваца, које долазе из свих народа, не убрајају у потомство Божје жене, они се придружују Божјој организацији на земљи и служе у јединству с њом. Да ли си и ти међу њима? Ако јеси, тада имаш дивну наду да ћеш вечно живети на рајској земљи (Јован 10:16; 17:1-3).

Како се развијало непријатељство

15. (а) Опиши како је настало Сатанино људско и анђеоско потомство. (б) Шта се догодило са Сатаниним потомством у Потопу?

15 Већ током ране људске историје појавили су се људи који су показали да припадају Сатанином потомству. На пример Каин, први човек који се икад родио, ’потицао је од Злога и убио је свог брата‘ Авеља (1. Јованова 3:12). Верни Енох је касније објављивао да ће Јехова доћи „са миријадама својих светих анђела, да суди свима и да осуди све безбожнике за сва њихова безбожна дела која су безбожно починили и за све страшне ствари које су безбожни грешници против њега изговорили“ (Јуда 14, 15). Поврх тога, Сатани су се придружили и бунтовни анђели и тако постали део његовог потомства. Они су ’напустили своје право пребивалиште‘ на небу како би узели материјално тело и женили се с људским кћерима. С њима су добили надљудско, хибридно потомство које је било веома насилно. Тадашњи свет је постао пун насиља и зла, па га је Бог уништио у Потопу, који су преживели само верни Ноје и његова породица. Непослушни анђели, то јест демони под Сатанином управом, морали су да напусте своје жене и хибридно потомство. Напустили су људска тела и вратили се у духовни свет где чекају скоро извршење Божје пресуде над Сатаном и његовим потомством (Јуда 6; Постанак 6:4-12; 7:21-23; 2. Петрова 2:4, 5).

16. (а) Који тиранин се појавио након Потопа и како је показао да је Сатанин потомак? (б) Како је Бог осујетио планове градитељима вавилонске куле?

16 Убрзо након Потопа, на земљи се појавио тиранин по имену Неврод. Библија каже да је био „моћан ловац који се противио Јехови“ — прави Змијин потомак. Попут Сатане, и он је био бунтован. Саградио је град Вавел (Вавилон) како би пркосио Јехови, чија је воља била да се људи населе по целој земаљској кугли. Вавилонци су планирали да у центру града подигну велику кулу чији би ’врх допирао до небеса‘. Али, Бог је осујетио планове градитеља те куле. Направио им је пометњу у језику и тако их је „оданде расејао по целој земљи“, али је допустио да Вавилон и даље постоји (Постанак 9:1; 10:8-12; 11:1-9).

Настанак политичких сила

17. Који је елемент изопаченог људског друштва настао у Вавилону и која су огромна царства због тога настала?

17 У Вавилону су настали неки елементи људског друштва само да би се супротстављали Јеховиној власти. Један од њих је политика. Како се човечанство повећавало, други частољубиви појединци су следили Невродов пример и присвајали себи моћ. Човек је почео да влада над човеком на његову несрећу (Проповедник 8:9). Тако су, на пример, у време док је Аврахам живео, Содом, Гомора и околни градови потпали под власт краљева из Сенара и других далеких земаља (Постанак 14:1-4). С временом су људи који су имали војне и организацијске способности створили огромна царства како би се обогатили и стекли славу. Библија спомиње нека од њих: Египат, Асирију, Вавилон, Медо-Персију, Грчку и Рим.

18. (а) Како Божји народ гледа на политичке владаре? (б) На који начин су политичке власти понекад спроводиле Божју вољу? (в) Како су бројни владари показали да су и они део потомства Змије?

18 Јехова је допуштао постојање тих политичких сила, а његове слуге које су живеле на њиховом подручју биле су им у одређеној мери послушне (Римљанима 13:1, 2). Понекад су политичке власти чак спроводиле Јеховину вољу или штитиле његов народ (Јездра 1:1-4; 7:12-26; Дела апостолска 25:11, 12; Откривење 12:15, 16). Ипак, многи политички владари су се окрутно противили обожавању истинитог Бога и показали су да су и они део потомства Змије (1. Јованова 5:19).

19. Како Откривење сликовито описује светске силе?

19 Људске власти су највећим делом жалосно заказале и нису успеле да усреће људе нити да реше њихове проблеме. Јехова још увек допушта људима да испробавају различите облике владања, али не одобрава поквареност нити злоупотребу власти над људима (Пословице 22:22, 23). Откривење сликовитим речима описује окрутне светске силе као охолу и монструозну звер (Откривење 13:1, 2).

Себични трговци

20, 21. Кога још треба убројати у Сатанино зло потомство заједно с ’војним заповедницима и јунацима‘ и зашто је то тако?

20 Као блиски савезници политичких вођа, на светској сцени су се појавили и непоштени трговци. Записи који су ископани у рушевинама старог Вавилона откривају да је у то доба било сасвим уобичајено искоришћавати неповољне околности ближњих. Светски трговци и данас остварују зараду на себичан начин, а у многим земљама мањина поседује огромно богатство док се истовремено већина становништва гуши у сиромаштву. У ово индустријски напредно доба, трговци и произвођачи оружја остварују велике зараде снабдевајући политичке власти залихама смртоносног оружја, међу којим је и оружје за масовно уништавање, које данас изазива општу забринутост. Такве похлепне трговце и оне који су попут њих свакако треба убројати у Сатанино зло потомство заједно с ’војним заповедницима и јунацима‘. Сви су они чланови Сатанине земаљске организације коју су Бог и Христ осудили на уништење (Откривење 19:18).

21 Поквареној политици и похлепној трговини треба придодати и трећи елемент људског друштва који заслужује Божју осуду. О чему се ради? Можда ће те изненадити оно што Откривење каже о тој добро познатој организацији која делује по целом свету.

Вавилон Велики

22. Каква је религија настала у древном Вавилону?

22 Градња првобитног Вавилона била је више од политичког подухвата. Пошто су људи тај град основали да би пркосили Јеховиној власти, била је у питању и религија. Тако је древни Вавилон постао извор религиозног идолопоклонства. Његови свештеници су научавали учења која су срамотила Бога, као што је учење о томе да људска душа надживљава смрт и да је „онај свет“ место вечног ужаса и мучења којим владају демони. Подстицали су људе да обожавају створења и мноштво богова и богиња. Измислили су митове да би објаснили порекло земље и човека, а изопаченим обредима и жртвама наводно су покушавали да повећају плодност човека и земље и да засигурају победе у рату.

23. (а) Шта су људи понели са собом из Вавилона и које су последице тога? (б) Како се у Откривењу назива светско царство криве религије? (в) Против чега се крива религија одувек борила?

23 Како су се људи који су говорили разним језицима расељавали по свету, тако су са собом понели и вавилонску религију. Зато су многи обреди и веровања, слични онима из древног Вавилона, постојали међу првобитним становницима Европе, Африке, Америке, Далеког истока затим Аустралије и Океаније. Многа од тих веровања одржала су се све до данас. Зато је сасвим на месту што је светско царство криве религије у Откривењу названо „Вавилон Велики“ (Откривење, 17. и 18. поглавље). Где год је посејано семе криве религије, оно је уродило појавом угњетавачког свештенства, празноверјем, незнањем и неморалом. Зато је крива религија моћно оружје у Сатаниним рукама. Вавилон Велики се одувек снажно борио против обожавања Сувереног Господа, истинитог Бога Јехове.

24. (а) На који начин је Змија ’ранила у пету‘ жениног Потомка? (б) Зашто се каже да је женин Потомак био рањен само у пету?

24 Писмозналци и фарисеји, који су били верске вође у јудаизму првог века, заслужили су крајњи прекор јер су имали кључну улогу у прогањању и на крају убиству главног представника жениног потомства. Тиме су показали да су и они део потомства Змије. Тако је Змија успела да ’рани у пету‘ тог Потомка (Постанак 3:15; Јован 8:39-44; Дела апостолска 3:12, 15). Зашто се каже да му је само пета била рањена? Зато што му је рана нанесена само једно кратко време, и то док је био овде на земљи. Она није била трајна, јер је Јехова трећи дан ускрснуо Исуса и подигао га у духовни живот (Дела апостолска 2:32, 33; 1. Петрова 3:18).

25. (а) Како је прослављени Исус већ кренуо у обрачун са Сатаном и његовим анђелима? (б) Када ће бити истребљено Сатанино земаљско потомство? (в) Шта значи да ће Потомак Божје жене ’здробити главу‘ Змији, то јест Сатани?

25 Прослављени Исус Христ сада је здесна Јехови Богу и суди његовим непријатељима. Већ је кренуо у обрачун са Сатаном и његовим анђелима. Збацио их је с неба и ограничио њихово деловање на земљу, што је разлог све већих невоља које погађају свет у наше време (Откривење 12:9, 12). Када Бог изврши пресуду над Вавилоном Великим и свим другим елементима Сатанине земаљске организације, испуниће се пророчанство о истребљењу Сатаниног земаљског потомства. На крају ће Потомак Божје жене, Исус Христ, ’здробити главу‘ злој празмији, Сатани. То значи да ће га погубити и тако заувек спречити да делује на људе (Римљанима 16:20).

26. Зашто је толико важно да проучимо пророчанства која се налазе у Откривењу?

26 Како ће се све то одиграти? То нам библијска књига Откривење открива низом визија пропраћених упечатљивим знаковима и симболима. Зато пажљиво проучимо ову упечатљиву пророчанску књигу! Ако будемо слушали и примењивали оно што је записано у Откривењу бићемо заиста срећни! Ако то будемо чинили, и ми ћемо бити међу онима који одају част имену Сувереног Господа Јехове, а он ће на нас излити вечне благослове. Зато читајмо и мудро примењујмо оно што научимо. Тако можемо бити спасени у овом пресудном времену људске историје.

[Питања за разматрање]

[Оквир/Слика на 13. страни]

Записи на клинастом писму о пословним односима

У књизи Хамурабијев законик наводи се скоро 300 законских одредби које је у време древног Вавилона издао краљ Хамураби. Те одредбе показују како је у то доба у трговинским односима владало велико непоштење, па га је требало законом забранити. На пример, једна одредба је гласила: „Ако неко купи злато или сребро, роба или робињу, вола или овцу, магарца или било шта друго од нечијег сина или роба, или преузме на себе бригу за то, без сведока или уговора, сматраће се лоповом, и да буде убијен“ (Утопија, Београд, 2005, 7. одредба).