Пређи на садржај

Пређи на садржај

Други „јао“ — коњица

Други „јао“ — коњица

23. поглавље

Други „јао“ — коњица

1. Шта се догађа упркос томе што се свештенство труди да сузбије скакавце и на шта указује чињеница да стижу још два „јао“?

 ОД 1919. симболична најезда скакаваца на хришћански свет узрокује свештенству много непријатности. Иако их оно покушава сузбити, скакавци и даље навиру, јачи него икада (Откривење 9:7). И, то није све! Јован пише: „Један ’јао‘ је прошао. Гле, након овога долазе још два ’јао‘“ (Откривење 9:12). Хришћански свет може очекивати само још више мучних невоља.

2. (а) Шта се догађа када шести анђео затруби? (б) Шта представља ’глас од рогова златног олтара‘? (в) Зашто се спомињу баш четири анђела?

2 Од кога долази други „јао“? Јован нам каже: „И шести је анђео затрубио. И чуо сам неки глас како допире од рогова златног олтара, који је пред Богом, и како говори шестом анђелу, који је имао трубу: ’Одвежи четири анђела свезана на великој реци Еуфрату!‘“ (Откривење 9:13, 14). Анђели су ослобођени по заповести гласа који долази од рогова златног олтара. У питању је златни кадиони олтар, а ка̂д из златних посуда с тог олтара досад је два пута био поистовећен с молитвама светих (Откривење 5:8; 8:3, 4). Дакле, тај „глас“ представља уједињене молитве светих који се налазе на земљи. Они се моле да буду ослобођени како би и даље могли ревно служити као Јеховини „гласници“, што је основно значење грчке речи која је у Откривењу 9:14 преведена с ’анђели‘. Зашто баш четири анђела? Овај симболични број вероватно указује на то да ће они бити тако добро организовани да ће стићи до свих крајева земље (Откривење 7:1; 20:8).

3. У ком смислу су четири анђела била „свезана на великој реци Еуфрату“?

3 У ком смислу су ти анђели били ’свезани на великој реци Еуфрату‘? Река Еуфрат је у древно доба била североисточна граница земље коју је Јехова обећао Аврахаму (Постанак 15:18; Поновљени закони 11:24). Стога су ти анђели очигледно били задржани на граници земље коју им је дао Бог, то јест земаљског подручја на којем је требало да делују. Другим речима, били су спречени да у потпуности изврше службу коју им је Јехова поверио. Еуфрат је такође био у тесној вези с градом Вавилоном, а након пада Јерусалима 607. пре н. е., Израелци су тамо провели 70 година у заробљеништву, ’свезани на великој реци Еуфрату‘. (Упоредити с Псалмом 137:1.) Године 1919. духовни Израелци су на сличан начин били ’свезани‘, то јест ограничени у деловању, због чега су били веома жалосни па су зато молили Јехову да их он води.

4. Који су задатак добила четворица анђела и на који га начин извршавају?

4 На срећу, догодило се следеће што Јован и записује: „Тада су четири анђела била одвезана и спремна за одређени сат и дан и месец и годину, да побију трећину људи“ (Откривење 9:15). Јехова веома прецизно одређује када је прави тренутак за нешто. Он има свој временски распоред и држи га се. Зато ти гласници бивају ослобођени баш у прави час и на време да изврше свој задатак. Покушај себи да предочиш како су се радовали кад су 1919. били ослобођени и спремни да приону на посао! Њихов задатак није био само да муче већ и да на крају „побију трећину људи“. Све је то у тесној вези с невољама које су најавиле прве четири трубе — невољама које су погодиле трећину земље, мора, створења у мору, извора вода, река и небеских извора светлости (Откривење 8:7-12). Међутим, четворица анђела иду корак даље. Они су добили налог да ’убијају‘ у том смислу што у потпуности обелодањују да су цркве хришћанства духовно мртве. То се постигло „трубним“ објавама које су почеле да се оглашавају од 1922, а чују се још и данас.

5. Како је 1927. одјекнуо звук трубе који је носио поруку о црквама хришћанства?

5 Присети се да је један небески анђео управо затрубио у шесту трубу. У складу с тим, у канадском граду Торонту (Онтарио) био је одржан шести у низу годишњих међународних конгреса Истраживача Библије. У недељу 24. јула 1927. конгресни програм су преносиле 53 радио-станице, што је дотад био најопсежнији радио-пренос. Тако су Божју поруку могли чути милиони људи. Најпре је једном снажном резолуцијом разоткривено да су цркве хришћанства духовно мртве и људима је био упућен позив: „У овом часу сметености, Јехова Бог позива људе да напусте цркве хришћанства, да их се заувек одрекну и потпуно им окрену леђа... Нека људи целим срцем покажу да су одани и привржени Јехови Богу и његовом Краљу и Краљевству.“ Затим је уследило јавно предавање „Слобода за народе“, које је Џозеф Ратерфорд изнео на свој већ познат енергичан начин, што је добро одговарало ’ватри, диму и сумпору‘ које Јован види у наставку визије.

6. Како Јован описује војску коњаника коју види у наставку визије?

6 „Број коњаника у војсци био је две миријаде миријада — чуо сам њихов број. А овако су у визији коју сам видео изгледали коњи и они који су седели на њима: на грудима су имали оклопе црвене као пламен и плаве као камен хијацинт и жуте као сумпор, а главе коња биле су као главе лавова и из уста су им излазили ватра, дим и сумпор. Од те три невоље погинула је трећина људи — од ватре и дима и сумпора што су излазили из уста њихових“ (Откривење 9:16-18).

7, 8. (а) Под чијим заповедништвом галопира коњица? (б) По чему је све коњица слична скакавцима који су јој претходили?

7 Та коњица очигледно галопира под заповедништвом четворице анђела. То је заиста застрашујућ и импресиван призор! Замисли како би се осећао да си ти на удару те коњице! Вероватно би ти сама њена појава уливала страх у кости. Али, јеси ли запазио колико је та коњица слична скакавцима који су јој претходили? Скакавци су били само слични коњима, а овде се ради о правој коњици. Дакле, и једни и други учествују у теократском рату (Пословице 21:31). Скакавци су имали зубе налик лављим, док коњи у коњици имају главе налик лављим. Стога су и једни и други уједињени под храбрим ’Лавом из Јудиног племена‘, Исусом Христом, који је њихов Вођа, Заповедник и Узор (Откривење 5:5; Пословице 28:1).

8 И скакавци и коњица објављују Јеховине осуде. Скакавци су се појавили из дима који је хришћанском свету наговестио невољу и ватру уништења. Коњима из уста излази ватра, дим и сумпор. Скакавци имају гвоздене оклопе на грудима, што значи да је њихово срце заштићено непоколебљивом приврженошћу према праведности. Коњаници на грудима носе оклопе с црвеном, плавом и жутом бојом, што предочава ватру, дим и сумпор смртних осуда које коњима навиру из уста. (Упоредити с Постанком 19:24, 28 и Луком 17:29, 30.) Скакавци имају репове попут шкорпија, за мучење, док коњи имају репове налик змијама, за убијање. По свему судећи, оно што су скакавци започели коњица треба да доврши, али с још већом жестином.

9. Кога предочава коњица?

9 Дакле, кога предочава та коњица? Помазана „Јованова класа“ добила је моћ да ’мучи и наноси бол‘ у смислу да продорно попут трубе објављује Јеховину одмазду над црквама хришћанства. Стога је логично да ће та иста група добити задатак да у духовном смислу „убија“, то јест да обзнањује да су цркве хришћанства и њихово свештенство потпуно духовно мртви. Они су одбачени од Јехове и спремни за „ужарену пећ“, то јест вечно уништење. Заправо, целокупни Вавилон Велики мора нестати (Откривење 9:5, 10; 18:2, 8; Матеј 13:41-43). Међутим, пре његовог уништења, „Јованова класа“ користи „мач духа, то јест, Божју реч“, да би разоткрила духовно мртвило цркава хришћанства. Четворица анђела и коњаници предводе то симболично убијање ’трећине људи‘ (Ефешанима 6:17; Откривење 9:15, 18). То показује да је застрашујућа војска објавитеља Краљевства под теократским вођством и надзором Господа Исуса Христа одлично организована и да тако организована јуриша у бој.

Две миријаде миријада

10. У ком смислу коњаника има две миријаде миријада?

10 Како то да коњаника има две миријаде миријада? Миријада износи 10 000. Стога су две миријаде миријада заправо 200 милиона. a Премда објавитеља Краљевства сада има на милионе, њихов број је ипак још увек далеко од тога да се изражава у стотинама милиона. Међутим, обратимо пажњу Мојсијевим речима записаним у Бројевима 10:36: „Врати се, Јехова, небројеним хиљадама Израелаца.“ Та реченица на изворном језику гласи: ’Врати се миријадама хиљада‘, што би заправо значило: ’Врати се десетинама милиона.‘ Међутим, Израелаца је у Мојсијево време било само око два до три милиона. О чему је онда Мојсије говорио? Несумњиво је имао на уму да ће Израелаца бити небројено много „као звезда на небесима и као песка на обали мора“, то јест да ће бити неизбројиви (Постанак 22:17; 1. Летописа 27:23). Према томе, употребио је хебрејску реч која у дословном смислу значи „миријада; десет хиљада“ да би указао на велик, али неодређен број. Стога се у преводу Нови свет користи израз ’небројене хиљаде‘. Такав превод је у складу с речницима грчког и хебрејског језика који показују да грчка односно хебрејска реч која дословно значи „миријада; десет хиљада“ може значити и „безбројно мноштво“, „велика количина“, „огроман број“, (Лексикон страних речи и израза, Милан Вујаклија; Hebrew and English Lexicon of the Old Testament).

11. Шта је било потребно да би се „Јованова класа“ могла у симболичном смислу упоредити с миријадама коњаника?

11 На земљи данас има мање од 10 000 чланова „Јованове класе“ — што је мање од једне дословне миријаде. Како онда могу да се упореде с небројеним хиљадама коњаника? Да би се у симболичном смислу могли упоредити с миријадама коњаника било им је потребно „појачање“. Захваљујући својој незаслуженој доброти, Јехова им је то и омогућио. О каквом појачању је реч?

12, 13. Како је развој догађаја од 1918. до 1935. показао ко ће бити „појачање“?

12 Од 1918. до 1922. „Јованова класа“ је измученом човечанству почела преносити поруку радосне наде да „милиони који сада живе неће никада умрети“. Године 1923. такође је речено да ће „овце“ о којима се говори у Матеју 25:31-34 живети на земљи под влашћу Божјег Краљевства. О сличној нади је говорила и брошурица Слобода за народе, која је представљена на међународном конгресу 1927. Почетком 1930-их, припадници „Јонадавове класе“ и „људи који тугују и плачу“ због жалосног духовног стања хришћанског света поистовећени су са „овцама“ које очекује живот на земљи (Језекиљ 9:4; 2. Краљевима 10:15, 16). Упућујући такве особе да се склоне у данашње „градове уточишта“, енглеско издање Куле стражаре од 15. августа 1934. је навело: „Припадници ’Јонадавове класе‘ чули су звук Божје трубе и послушали упозорење тако што су се склонили у Божју организацију и придружили се Божјем народу, где морају и остати“ (Бројеви 35:6).

13 Године 1935. посебно су позивани припадници „Јонадавове класе“ да присуствују конгресу Јеховиних сведока у Вашингтону. Тамо је у петак 31. маја Џозеф Ратерфорд одржао свој познати говор под насловом „Велико мноштво“, у ком је јасно показао да је „велико мноштво“ из Откривења 7:9 иста група људи као и овце из Матеја 25:33, то јест група Богу преданих особа које се надају да ће заувек живети на земљи. Као увод у оно што је тек требало доћи, на том конгресу се крстило 840 нових Сведока, а већина њих припадала је великом мноштву. b

14. Да ли велико мноштво има удела у симболичном нападу коњице и који је одлучан став Божји народ изразио 1963?

14 Да ли то велико мноштво има удела у нападу коњице, који је започео 1922. и који је посебно наглашен на конгресу у Торонту 1927. године? Сасвим сигурно да има, и то под заповедништвом четворице анђела, то јест помазане „Јованове класе“. На конгресу „Вечна добра вест“ који је 1963. одржан широм света „велико мноштво“ је заједно с „Јовановом класом“ прихватило упечатљиву резолуцију. У њој је стајало да свету „предстоји невоља која ће све потрести и какве још никада није било, у којој ће све светске политичке институције и савремени духовни Вавилон бити уздрмани тако да ће се потпуно распасти“. У њој је одлучним тоном речено: „Ми ћемо наставити да свим народима без пристраности објављујемо ’вечну добру вест‘ о Божјем Месијанском Краљевству и његовим пресудама, које су за Божје непријатеље попут пошасти, али које ће бити извршене ради ослобођења свих оних који желе обожавати нашег Бога и Створитеља на исправан начин, духом и истином.“ На 24 конгреса одржана широм света ту резолуцију је с одушевљењем усвојило 454 977 присутних, од којих је преко 95 посто припадало великом мноштву.

15. (а) Колики је проценат код Јеховиног народа сачињавало велико мноштво 2005. године? (б) Како је Исус у својој молитви записаној у Јовану 17:20, 21 указао на јединство великог мноштва и „Јованове класе“?

15 Велико мноштво и даље показује да је у нераскидивом јединству с „Јовановом класом“ док објављује невоље које ће снаћи хришћански свет. Оно је 2005. сачињавало више од 99,8 посто „радне снаге“ коју Јехова користи за објављивање својих порука. Припадници тог мноштва свим срцем пристају уз „Јованову класу“, за коју се, према Јовану 17:20, 21, Исус молио: „Не молим само за њих него и за оне који поверују у мене посредством њихове речи, да сви буду једно, као што си ти, Оче, у јединству са мном и ја у јединству с тобом, да и они буду у јединству с нама, како би свет веровао да си ме ти послао.“ Док помазана „Јованова класа“ предводи у том делу којим управља Исус, велико мноштво заједно с њима горљиво учествује у најразорнијем нападу коњице у људској историји! c

16. (а) Како Јован описује уста и репове симболичних коња? (б) Како Јехова припрема своје слуге за службу коју врше? (в) Шта значи то што су коњима ’репови као змије‘?

16 Али, тој коњици је потребна бојна опрема. Зато ју је Јехова изванредно добро опремио! Јован то описује овако: „Јер се моћ ових коња налази у устима и у реповима. Наиме, репови су им као змије и имају главе којима бол наносе“ (Откривење 9:19). Јехова је за ту службу опуномоћио своје предане, крштене слуге. Он их путем Теократске школе проповедања и других скупштинских састанака и школа поучава како да проповедају, тако да могу да говоре уверљиво и снажно, ’поученим језиком‘. Он ставља своје речи у њихова уста и шаље их да разглашују његове пресуде ’јавно и од куће до куће‘ (2. Тимотеју 4:2; Исаија 50:4; 61:2; Јеремија 1:9, 10; Дела апостолска 20:20). „Јованова класа“ и велико мноштво остављају за собом поруку која у симболичном смислу боде и наноси бол, што је предочено „реповима“. Наиме, ради се о милијардама примерака библијске литературе, то јест Библија, књига, брошура и часописа које они поделе људима. Њиховим противницима, који бивају упозорени на „бол“ који ће им Јехова нанети, заиста изгледа као да тих коњаника има две миријаде миријада. (Упоредити с Јоилом 2:4-6.)

17. Да ли и Јеховини сведоци који живе у земљама где се литература због забране не може делити имају удела у нападу коњице? Објасни.

17 Међу најревнијим коњаницима су браћа и сестре у земљама у којима је деловање Јеховиних сведока забрањено. Будући да су попут оваца међу вуковима, морају бити „опрезни као змије, а безазлени као голубови“. Зато што су послушни Јехови они не престају да говоре о ономе што су видели и чули (Матеј 10:16; Дела апостолска 4:19, 20; 5:28, 29, 32). С обзиром на то да имају мало литературе коју би могли делити у јавности или је уопште немају, значи ли то да они не учествују у нападу коњице? Нипошто! Они желе да својим устима преносе другима библијску истину и за то имају овлашћење од Јехове. Они то чине сведочећи уверљиво кад год им се укаже прилика за то, водећи библијске студије и ’доводећи многе до праведности‘ (Данило 12:3). Иако можда не боду својим реповима у смислу да остављају за собом литературу са снажном поруком, из њихових уста ипак излази симболична ватра, дим и сумпор док тактично и опрезно сведоче о Јеховином предстојећем дану у ком ће се оправдати његов суверенитет.

18. На колико је језика и у којој количини коњица разделила литературу с поруком која убада?

18 У другим земљама се помоћу библијске литературе и даље разоткривају вавилонска учења и поступци цркава хришћанства, и тако им се симболично наноси бол који су и заслужиле. Служећи се савременом штампарском технологијом, та бројна коњица је током 68 година пре 2005. успела да на преко 450 језика подели укупно више милијарди примерака Библија, књига, часописа и брошура — што је много више од дословне две миријаде миријада. Ти „репови“ су заиста убадали и наносили бол!

19, 20. (а) Иако је порука осуде посебно усмерена на хришћански свет, какве су реакције неких изван њега? (б) Како Јован описује став већине људи?

19 Јехова је одредио да та порука треба да ’побије трећину људи‘. Стога је посебно усмерена на хришћански свет. Међутим, порука је отишла много даље од земаља хришћанског света и стигла све до земаља где је лицемерје цркава хришћанства добро познато. Да ли се људи из тих земаља приближавају Јехови кад виде какве невоље погађају ту искварену религију? Многи то чине! Кротки, правдољубиви људи који живе изван подручја непосредног утицаја хришћанских цркава спремно прихватају истину. Међутим, Јован описује како већина људи реагује: „А остали људи који нису погинули од тих невоља, нису се покајали за дела својих руку — нису престали да се клањају демонима и идолима од злата, сребра, бакра, камена и дрвета, који не могу ни видети ни чути ни ходати. И нису се покајали за своја убиства ни за бављење спиритизмом ни за свој блуд ни за своје крађе“ (Откривење 9:20, 21). Такве особе се неће променити и зато можемо рећи да неће доћи до свеопштег преобраћења. Свима који се упорно држе свог грешног начина живота Јехова ће судити кад дође велики дан у ком ће се оправдати његово право владања. С друге стране, „свако ко призове Јеховино име биће спасен“ (Јоило 2:32; Псалам 145:20; Дела апостолска 2:20, 21).

20 Догађаји које смо размотрили у овом поглављу само су део другог „јао“. Други „јао“ укључује још неке догађаје које ћемо размотрити у следећим поглављима.

[Фусноте]

a У једном делу о броју „две миријаде миријада“ пише: „Ти огромни бројеви не дозвољавају нам да тражимо дословно испуњење, што потврђује и опис који следи“ (Commentary on Revelation [Коментар Откривења], написао Хенри Баркли Свет).

b Видети стране 119-126 у овој књизи. Додатне мисли могу се наћи на 83. и 84. страни трећег тома књиге Ослобођење (енгл.), коју су 1932. издали Јеховини сведоци.

c За разлику од скакаваца, коњаници које је Јован видео на главама нису носили „нешто као златне круне“ (Откривење 9:7). То је у складу с чињеницом да велико мноштво, које данас сачињава већи део коњице, не гаји наду да ће владати у Божјем небеском Краљевству.

[Питања за разматрање]

[Слика на 149. страни]

Шеста труба најављује други „јао“

[Слике на странама 150, 151]

Четири анђела предводе највећи напад коњице у историји

[Слике на 153. страни]

Многобројна коњица дистрибуише небројене милионе библијских публикација

[Слике на 154. страни]

Остали људи се нису покајали