Пређи на садржај

Пређи на садржај

Жалост и радост због уништења Вавилона

Жалост и радост због уништења Вавилона

37. поглавље

Жалост и радост због уништења Вавилона

1. Како ће „краљеви земаљски“ реаговати на изненадно уништење Вавилона Великог?

 УНИШТЕЊЕ Вавилона Великог за Јеховин народ је добра вест. Али како ће на то реаговати народи овог света? Јован то објашњава следећим речима: „И краљеви земаљски који су с њом блуд чинили и живели у бесрамној раскоши плакаће и жалиће за њом кад буду гледали како се диже дим из пламена у ком она гори. Уплашени њеним мукама, стајаће подаље и говориће: ’Јао, јао, граде велики, Вавилоне, граде силни, јер је у један час стигла осуда твоја!‘“ (Откривење 18:9, 10).

2. (а) Будући да ће смртну пресуду над Вавилоном Великим извршити симболичних десет рогова скерлетне звери, зашто ће „краљеви земаљски“ туговати кад он буде уништен? (б) Зашто ће ражалошћени краљеви остати подаље од уништеног града?

2 Будући да ће смртну пресуду над Вавилоном извршити симболичних десет рогова скерлетне звери, реакција тих народа можда делује изненађујуће (Откривење 17:16). Очигледно се ради о томе да ће након што Вавилона више не буде, „краљеви земаљски“ схватити колико им је он помагао да контролишу народ и држе га у покорности. Свештенство проглашава ратове „светима“, посредује при регрутовању војске и проповедима подстиче младиће да иду у рат. Религија покварене владаре обавија велом светости иза ког могу неометано тлачити народ. (Упоредити с Јеремијом 5:30, 31; Матејем 23:27, 28.) Али, запази да их Јован описује како тугују издалека гледајући пропаст тог града. Не желе да му приђу и пруже помоћ. Жалосни су што те блуднице више нема, али ипак не толико жалосни да би и себе изложили опасности.

Трговци плачу и тугују

3. Према Јовановим речима, ко ће још жалити због пропасти Вавилона Великог и зашто?

3 Међутим, неће само краљеви земаљски жалити због пропасти Вавилона Великог. „И трговци земаљски плакаће и туговаће за њом, јер више нико неће куповати њихову робу — ни злата, ни сребра, ни драгог камења, ни бисера, ни финог лана, ни пурпура, ни свиле, ни скерлета; нити икаквог мирисног дрвета, нити икаквог предмета од слоноваче, нити икаквог предмета од скупоценог дрвета, бакра, гвожђа, или мермера; исто тако ни цимета, ни индијских зачина, ни ка̂да, ни мирисног уља, ни тамјана, ни вина, ни маслиновог уља, ни финог брашна, ни пшенице, ни говеда, ни оваца, ни коња, ни кочија, ни робова, ни људских душа.“ Они ће Вавилону Великом говорити: „Зрело воће за којим ти је душа жудела отишло је од тебе, пропао ти је сав твој раскош и сјај и никада се више неће вратити“ (Откривење 18:11-14).

4. Зашто ће „трговци земаљски“ плакати и туговати кад Вавилон Велики буде уништен?

4 Да, Вавилон Велики био је присан пријатељ богатих трговаца и њихов добар купац. Узмимо за пример манастире, самостане и цркве хришћанског света, који су кроз векове нагомилали огромне количине злата, сребра, драгог камења, скупоценог дрвета и других вредних поседа. Надаље, религија даје свој благослов потрошачкој помами и необузданим гозбама које прате прославу Божића — који заправо обешчашћује Христа — и других празника које људи светкују. Мисионари цркава хришћанског света допрли су до далеких земаља и отворили нова тржишта за „трговце земаљске“. У Јапану се католицизам — који је тамо стигао с трговцима — у 17. веку чак уплео у феудални рат. Једна енциклопедија пише о одлучујућој бици која се водила под зидинама Осаке: „Токугавина војска се борила против непријатеља који су носили заставе с крстом и ликовима Спаситеља и светог Јакова, заштитника Шпаније“ (The Encyclopædia Britannica). Победничка војска је прогонила католике и практично затрла католицизам у Јапану. Исто тако, уплитање у световна збивања у данашње време црквама хришћанског света неће донети благослов.

5. (а) Како глас с неба описује тугу трговаца? (б) Зашто ће и трговци ’стајати подаље‘?

5 Глас с неба још каже: „Трговци који су свим тим трговали и који су се од ње обогатили, стајаће подаље, уплашени њеним мукама, плакаће и туговаће: ’Јао, јао, граде велики, одевен у фини лан, пурпур и скерлет, и окићен златом и драгим камењем и бисерима! Јер је у један час опустошено толико богатство!‘“ (Откривење 18:15-17а). Кад Вавилон Велики буде уништен, „трговци“ ће туговати због губитка свог пословног партнера. Они ће с разлогом јадиковати: „Јао, јао“! Али, запази да они тугују искључиво из себичних разлога и да ће и они — попут краљева — ’стајати подаље‘. Неће прићи Вавилону Великом нити му на било који начин помоћи.

6. Зашто капетани бродова и морнари плачу и како глас с неба описује њихову тугу?

6 У Јовановом запису даље стоји: „И сви капетани бродова и сви који су допловили из разних места, морнари и сви који живе од мора, стајали су подаље и јадиковали гледајући како се диже дим из пламена у ком гори: ’Који је град попут овог великог града?‘ И посули су главу прашином, а затим плачући и тугујући викали: ’Јао, јао, велики граде, у којем су се од његовог обиља обогатили сви који имају бродове на мору! У један час је опустошен!‘“ (Откривење 18:17б-19). Древни Вавилон је био трговачки центар и располагао је великом флотом. Слично томе, Вавилон Велики се навелико бави трговачким пословима „на многим водама“, а те воде предочавају народе над којима влада (Откривење 17:1). На тај начин Вавилон Велики својим бројним верским поданицима засигурава посао. Његово уништење ће им нанети тежак економски ударац! Више никад неће имати тако богат извор прихода.

Радост због уништења блуднице

7, 8. Које су речи врхунац поруке коју је о Вавилону Великом објавио глас с неба и ко ће реаговати на те речи?

7 Кад су Међани и Персијанци освојили древни Вавилон, Јеремија је пророчански рекао: „Над Вавилоном ће радосно клицати небеса и земља и све што је у њима“ (Јеремија 51:48). Кад буде уништен Вавилон Велики, порука коју о тој блудници објављује глас с неба достићи ће врхунац. Тада ће се зачути речи: „Радуј се, небо, и сви свети и апостоли и пророци, због оног што ју је снашло, јер је Бог, осудивши њу, вама досудио правду!“ (Откривење 18:20). Јехова ће се заједно са својим анђелима радовати због уништења свог старог непријатеља. С њима ће се радовати и апостоли и хришћански пророци из првог века, који су већ ускрснули и заузели своја места у симболичној групи коју сачињавају 24 старешине. (Упоредити с Псалмом 97:8-12.)

8 Заправо, од радости ће клицати „сви свети“ — и они који дотад већ буду ускрснули у небески живот и они који буду још увек живели на земљи — као и велико мноштво других оваца. С временом ће све верне Божје слуге из старог доба ускрснути у живот у новом поретку, па ће се и они радовати. Божји народ се не освећује онима који су их прогонили. Они имају на уму да је Јехова обећао: „Моја је освета, ја ћу узвратити, каже Јехова“ (Римљанима 12:19; Поновљени закони 32:35, 41-43). Ова визија описује како ће Јехова на крају узвратити кривој религији. Сва крв коју је Вавилон Велики пролио биће освећена.

Бацање великог млинског камена

9, 10. (а) Шта чини и говори снажни анђео? (б) Који се догађај сличан оном из Откривења 18:21 догодио у Јеремијино време и шта је њиме било загарантовано? (в) Какву гаранцију пружа поступак снажног анђела који Јован види?

9 Оно што Јован види у наставку визије потврђује да је Јеховина пресуда над Вавилоном Великим неопозива: „И један снажан анђео подигао је камен налик великом млинском камену и бацио га у море, говорећи: ’Овако ће у трену бити збачен Вавилон, велики град, и више га никада неће бити‘“ (Откривење 18:21). Сличан догађај који има важно пророчанско значење догодио се и у Јеремијино време. Јеремија је под надахнућем „у једну књигу записао све невоље које треба да дођу на Вавилон“. Ту књигу је дао Сераји и рекао му да отпутује у Вавилон. Тамо је по Јеремијиним упутствима Сераја прочитао објаву против тог града: „Јехова, ти си говорио за ово место да ћеш га уништити тако да у њему више не буде становника. У њему неће бити ни људи ни стоке, него ће бити пустош довека.“ Сераја је затим завезао књигу за камен и бацио је у Еуфрат, говорећи: „Овако ће потонути Вавилон и никад се више неће подићи, због невоље коју ћу пустити на њега“ (Јеремија 51:59-64).

10 Везивање књиге за камен и њено бацање у реку било је гаранција да ће Вавилон пасти у заборав и да се више никад неће опоравити. То што апостол Јован види снажног анђела како чини нешто слично представља потпуну гаранцију да ће се оно што је Јехова наумио с Вавилоном Великим заиста догодити. Древни Вавилон данас лежи у рушевинама. Његово стање непобитно сведочи да ће у блиској будућности исто тако пропасти и крива религија.

11, 12. (а) Којим се речима снажни анђео обраћа Вавилону Великом? (б) Шта је Јеремија прорекао о отпадничком Јерусалиму и какво то значење има за наше време?

11 Сада се снажни анђео обраћа Вавилону Великом. Он му каже: „И музика харфиста и фрулаша и трубача и осталих музичара у теби се више неће чути. Ниједан занатлија било ког заната неће се у теби више наћи. Звук млинског камена неће се у теби више чути. Светлост светиљке у теби неће више сјати. Глас младожење и невесте у теби се неће више чути. Јер су твоји трговци били земаљски великаши и твојим су спиритизмом били заведени сви народи“ (Откривење 18:22, 23).

12 Јеремија је сличне пророчанске речи изрекао о отпадничком Јерусалиму: „Учинићу да међу њима нестане глас радости и глас весеља, глас младожење и глас невесте, звук ручног млина и светлост светиљке. Сва ова земља претвориће се у пустош, страшан призор“ (Јеремија 25:10, 11). Од лажног хришћанства, главног дела Вавилона Великог, остаће само беживотне рушевине. Стање у ком се опустошени Јерусалим налазио након 607. пре н. е. то живописно предочава. Лажно хришћанство, које је некад било безбрижно, весело и пуно живота, биће поражено и напуштено.

13. Која ће изненадна промена задесити Вавилон Велики и како ће се то одразити на ’његове трговце‘?

13 Према речима које анђео упућује Јовану, целокупни Вавилон Велики изгубиће положај моћног међународног царства и претвориће се у беживотну пустињу. ’Његови трговци‘, међу којима су и екстремно богати „земаљски великаши“, одувек су користили религију као параван иза ког остварују личну корист, а свештенство сматра корисним да заједно с њима буде у центру пажње на светској сцени. Али Вавилон Велики ускоро више неће бити сарадник тим трговцима. Више неће обмањивати народе својим мистичним верским обредима и учењима.

Страшна кривица за крв

14. Зашто је Јехова, према речима анђела, донео тако строгу пресуду и које је сличне речи Исус изговорио када је био на земљи?

14 На крају снажни анђео објашњава зашто је Јеховина пресуда против Вавилона Великог тако строга. Он каже: „У том се граду нашла крв пророка̂ и светих и свих који су побијени на земљи“ (Откривење 18:24). Када је био на земљи, Исус је религиозним вођама у Јерусалиму рекао да су криви за ’сву праведну крв проливену на земљи још од времена праведног Авеља‘. Зато је тај искварени нараштај изгинуо 70. н. е. (Матеј 23:35-38). Данас нови нараштај религиозних вођа носи кривицу за прогањање Божјих слугу.

15. На која два начина је Католичка црква у нацистичкој Немачкој навукла на себе кривицу за крв?

15 Гинтер Леви је у својој књизи написао: „Када је 13. априла [1933] дело Јеховиних сведока у Баварској било забрањено, Црква је чак прихватила захтев Министарства просвете и вера да пријави сваког члана те секте који би и даље практиковао забрањену религију“ (The Catholic Church and Nazi Germany). Зато Католичка црква сноси део одговорности за то што су хиљаде Јеховиних сведока завршиле у концентрационим логорима. Њене руке су упрљане крвљу стотина Сведока који су били погубљени. Када су млади Сведоци, као што је био Вилхелм Кусеров, показали да су спремни да храбро стану пред стрељачки вод, Хитлер је закључио да је стрељање и сувише добар начин погубљења оних који улажу приговор савести. Зато је Вилхелмов брат Волфганг који је имао 20 година био погубљен одрубљивањем главе. За то време, Католичка црква је подстицала младе немачке католике да буду спремни да умру као војници своје домовине. Кривица те цркве за проливену крв је више него очигледна!

16, 17. (а) У којој је мери Вавилон Велики крив за проливену крв и како је Ватикан навукао на себе кривицу за крв Јевреја који су побијени у нацистичким погромима? (б) Који је први разлог зашто криву религију треба кривити за смрт милиона људи који су страдали у стотинама ратова новијег доба?

16 Међутим, у пророчанству стоји да је Вавилон Велики крив за крв „свих који су побијени на земљи“. Истинитост те изјаве нарочито потврђују дешавања у новије доба. На пример, католичка хијерархија је својим сплеткама помогла Хитлеру да дође на власт у Немачкој и зато Ватикан сноси део кривице за крв шест милиона Јевреја који су страдали у језивом нацистичком погрому. А у периоду након тога, преко сто милиона људи погинуло је у стотинама мањих ратова. Треба ли за то окривити криву религију? Да, и то из два разлога.

17 Један разлог је тај што су многи ратови повезани с верским споровима. На пример, сукоби између муслимана и хиндуса који су се у периоду између 1946. и 1948. догодили у Индији били су верске природе. Однели су неколико стотина хиљада живота. Сукоб између Ирака и Ирана који је беснео 1980-их имао је везе с припадношћу различитим вероисповестима. И у њему је погинуло неколико стотина хиљада људи. А насиље између католика и протестаната у Северној Ирској досад је однело на хиљаде живота. Анализирајући дешавања на том пољу, новинар Ц. Л. Сулзбергер је 1976. изјавио: „Жалосна је истина што се у вероватно више од половине ратова који се сада воде широм света ради о отвореним верским сукобима или пак споровима повезаним с верским неслагањима.“ Тако је било током целе бурне историје Вавилона Великог.

18. Који је други разлог због ког су светске религије криве за проливену крв?

18 А који је други разлог? С Јеховиног гледишта, светске религије су криве за крв јер нису на уверљив начин поучиле своје припаднике шта он очекује од својих слугу. Такође нису на уверљив начин поучиле људе да они који истински обожавају Бога морају опонашати Исуса Христа и показивати љубав према другима без обзира на њихову националност (Михеј 4:3, 5; Јован 13:34, 35; Дела апостолска 10:34, 35; 1. Јованова 3:10-12). Будући да религије које сачињавају Вавилон Велики нису томе поучиле своје припаднике, њих је понео вихор међународних ратова. Колико је то само било очигледно у два светска рата која су се водила у првој половини 20. века! Оба та рата започела су у делу света који тврди да је хришћански и довела су до тога да су припадници исте религије убијали једни друге. Да су се сви који су тврдили за себе да су хришћани заиста држали библијских начела, ти ратови се не би никада догодили!

19. Зашто Вавилон Велики сноси страшну кривицу за проливену крв?

19 Кривицу за сва та крвопролића, Јехова сваљује на леђа Вавилона Великог. Да су религиозне вође, нарочито вође религија хришћанског света, поучавале људе истини из Библије, таква масовна крвопролића се не би никада догодила. Заиста, директно или индиректно, Вавилон Велики — велика блудница, то јест светско царство криве религије — нечист је од крви и мораће да положи рачун Јехови не само за „крв пророка̂ и светих“, које је прогонио и убијао него и за крв „свих који су побијени на земљи“. Вавилон Велики заиста сноси страшну кривицу за проливену крв. Заиста ће бити право олакшање када та блудница буде заувек уништена!

[Питања за разматрање]

[Оквир на 270. страни]

Цена компромиса

Гинтер Леви је у својој књизи написао следеће: „Да се Католичка црква у Немачкој од самог почетка одлучно супротставила нацистичком режиму, историја света изгледала би другачије. Иако црква можда не би успела да порази Хитлера и спречи све његове небројене злочине, она би неизмерно повећала свој морални углед. Нема сумње да би због таквог отпора пале бројне жртве, али би те жртве пале за најплеменитији могући циљ. Да је Хитлер имао несигурну ситуацију у својој земљи, мала је вероватноћа да би се усудио да крене у рат, и тако би били спасени дословно милиони живота... Док су хиљаде немачких антинациста били мучени до смрти у Хитлеровим концентрационим логорима, док су пољски интелектуалци убијани, а стотине хиљада Руса умирали јер се сматрало да су они као Словени унтерменшен [нижа раса људи] и док је 6 000 000 људи изгубило живот само зато што нису били Аријевци, представници Католичке цркве у Немачкој активно су подупирали режим који је спроводио све те злочине. А римски папа — духовни поглавар и врховни морални учитељ Римокатоличке цркве — само је ћутао“ (The Catholic Church and Nazi Germany, стране 320 и 341).

[Слика на 268. страни]

„Јао, јао“, говоре владари

[Слика на 268. страни]

„Јао, јао“, говоре трговци