Пређи на садржај

Пређи на садржај

Земљотреси у Господовом дану

Земљотреси у Господовом дану

18. поглавље

Земљотреси у Господовом дану

1, 2. (а) Шта се догађа приликом јаког земљотреса? (б) Шта Јован види приликом отварања шестог печата?

 ДА ЛИ си икада доживео јак земљотрес? То није нимало пријатно искуство. Јак земљотрес може започети потмулом тутњавом након које следи неугодно љуљање. Земљотрес је још опаснији ако се састоји од низа удара. Када се то догоди, човек брзо настоји да пронађе сигурно место — можда под писаћим столом. Земљотрес може уследити и као изненадан, снажан удар, након ког долази до ломљаве посуђа, намештаја или чак рушења објеката. Штете могу бити катастрофалне, а веома често након главног удара долази до накнадног подрхтавања које узрокује додатну штету и невољу.

2 Имајући све то на уму, размотримо шта Јован види приликом отварања шестог печата: И видео сам кад је Јагње отворило шести печат. Десио се јак земљотрес“ (Откривење 6:12а). То сигурно треба сместити у исто раздобље када и отварање осталих печата. Али, када се у Господовом дану дешава тај земљотрес и о каквом се земљотресу ради? (Откривење 1:10).

3. (а) Које је догађаје Исус прорекао у пророчанству о знаку своје присутности? (б) У каквој су вези дословни земљотреси с јаким симболичним земљотресом из Откривења 6:12?

3 У Библији се више пута спомињу дословни и симболични земљотреси. У истакнутом пророчанству о знаку своје присутности у својству Краља, Исус је прорекао да ће бити „земљотреса по разним местима“. Они ће бити саставни део ’почетка болних невоља‘. Од 1914. па до данас, у раздобљу када је број људи на свету нагло порастао на више милијарди, дословни земљотреси су једна од болних невоља које погађају људе (Матеј 24:3, 7, 8). Премда ти земљотреси представљају испуњење пророчанства, ипак је реч о несрећама узрокованим природним силама. Ти земљотреси претходе јаком симболичном земљотресу из Откривења 6:12. А тај земљотрес ће уследити као разорни свршетак низа претходних земљотреса који ће из темеља потрести Сатанину земаљску организацију. a

Збивања која потресају људско друштво

4. (а) Од када је Јеховин народ очекивао да ће 1914. започети догађаји који ће бити кобни за овај свет? (б) Које се раздобље завршило 1914. године?

4 Од средине 1870-их, Јеховин народ је очекивао да ће 1914. започети кобни догађаји који ће обележити крај времена незнабожаца. У питању је раздобље од „седам времена“ (2 520 година), које започиње 607. пре н. е., кад је у Јерусалиму пало Давидово краљевство, и траје до 1914. н. е., кад је Исус устоличен у небеском Јерусалиму (Данило 4:24, 25; Лука 21:24). b

5. (а) Коју је значајну изјаву Чарлс Тејз Расел дао 2. октобра 1914? (б) Какве се политичке промене догађају од 1914?

5 Када је Чарлс Тејз Расел 2. октобра 1914. водио програм јутарњег обожавања у Бетелу у Бруклину, дао је следећу историјску изјаву пред тамошњом бетелском породицом: „Времена незнабожаца су истекла; одбројани су дани њихових краљева.“ И заиста, драматични догађаји који су у свету започели 1914. били су тако далекосежни да су довели до нестанка бројних старих монархија. Пад царске Русије у Бољшевичкој револуцији 1917. довео је до дуготрајног сукоба између марксизма и капитализма. Политичке промене све до данас потресају људско друштво широм света. Данас многе владе не успевају да се одрже дуже од годину-две. Политичка нестабилност може се видети на примеру Италије, која је у само 42 године након Другог светског рата променила 47 влада. Али сва та потресања само су увод у потпуну промену власти над светом. Шта ће се тада збити? Божје Краљевство ће преузети потпуну власт над земљом (Исаија 9:6, 7).

6. (а) Како је историчар Велс описао ново, значајно доба које је започело 1914? (б) Шта су један филозоф и један државник написали о времену након 1914?

6 Историчари, филозофи и политичари указују на 1914. годину као на почетак нове, значајне епохе. Седамнаест година након почетка те епохе, историчар Херберт Џорџ Велс рекао је следеће: „Пророк би радо прорекао нешто добро, али дужан је рећи оно што види. А он види свет којим и даље владају војници, патриоте, зеленаши и финансијски шпекуланти; свет испуњен неповерењем и мржњом, у којем се врло брзо губи оно што је још преостало од личних слобода, који се олако упушта у огорчене класне борбе и припрема се за нове ратове.“ Године 1953. филозоф Бертранд Расел написао је следеће: „Сви који су свесни тенденција у свету од 1914. године, дубоко су узнемирени оним што им се чини судбоносним, предодређеним маршем у још већу катастрофу... У њиховим очима човечанство је налик јунаку неке грчке трагедије, ког гоне бесни богови, па он више није господар судбине.“ Године 1980, државник Харолд Макмилан је размишљајући о мирном почетку 20. века рекао: „Било је све боље и боље. Такав је био свет у ком сам се родио... Али одједном и неочекивано, једног јутра 1914. године, томе је дошао крај.“

7-9. (а) Које све невоље потресају људско друштво од 1914? (б) У какво ће стање „земљотреси“ који се збивају за време Исусове присутности на крају довести људско друштво?

7 А онда је свет уздрмао Други светски рат. Мањи ратови и међународни тероризам и даље потресају нашу планету. Многи су испуњени стрепњом због застрашујуће могућности да терористи или државе употребе оружје за масовно уништавање.

8 Осим ратова, људско друштво од 1914. из темеља потресају и друге невоље. Један од најтежих „земљотреса“ започео је сломом америчке берзе 29. октобра 1929. Након тога је дошло до велике економске кризе, која је погодила све капиталистичке земље. Криза је била највећа између 1932. и 1934, али њене последице осећамо и данас. Од 1929. овај свет на различите начине покушава да се опорави у економском погледу, али у томе не успева. Владе никако не успевају да се реше дугова. Нафтна криза из 1973, а затим криза на берзи из 1987. додатно су уздрмале то финансијско царство. У међувремену милиони људи углавном купују на кредит. Небројено много људи постали су жртве финансијских трикова и система брзе зараде, лутрије и других игара на срећу, које често финансира држава, иако би она требало да штити људе. Чак и телевизијски проповедници, који тврде да су хришћани, похлепно искоришћавају друге зарад милионског добитка! (Упоредити с Јеремијом 5:26-31.)

9 Економске потешкоће су својевремено омогућиле Мусолинију и Хитлеру да дођу на власт. Вавилон Велики није губио време, него је одмах настојао да придобије њихову наклоност. Ватикан је 1929. чак склопио конкордат с Италијом, а 1933. с Немачком (Откривење 17:5). Мрачно доба које је уследило свакако спада међу догађаје којима се испуњава Исусово пророчанство о времену његове присутности. Проречено је да ће се током његове присутности, између осталог, догађати следеће: „Народе на земљи обузеће тескоба и осећај немоћи... и људи ће тада губити свест од страха и очекивања онога што ће задесити свет“ (Лука 21:7-9, 25-31). c Да, након великог „земљотреса“ који је уздрмао људско друштво 1914, тло и даље непрестано снажно подрхтава.

Потресање које узрокује Јехова

10. (а) Зашто људско друштво доживљава толика потресања? (б) Шта чини Јехова и шта тиме припрема?

10 Таква потресања унутар људског друштва последица су човекове неспособности да управља својим корацима (Јеремија 10:23). Осим тога, стара змија, Сатана, „који заводи цео свет“, узрокује невоље у свом последњем, очајничком покушају да цело човечанство одврати од обожавања Јехове. Савремена технологија претворила је целу планету у глобално село, које из темеља потресају национална и расна мржња, а такозване „Уједињене нације“ за то немају решења. Као никада до сада, човек влада над човеком на његову несрећу (Откривење 12:9, 12; Проповедник 8:9). Међутим, и Суверени Господ Јехова, Творац неба и земље, већ готово 90 година на један другачији начин потреса свет, припремајући трајно и сигурно решење свих проблема. О чему се ради?

11. (а) Какво се потресање описује у Агеју 2:6, 7? (б) Како се испуњава Агејево пророчанство?

11 У Агеју 2:6, 7 читамо: „Јер овако каже Јехова над војскама: ’Још једном — и то ускоро — потрешћу небеса и земљу, море и копно.‘ ’Потрешћу све народе и стећи ће се драгоцено благо из свих народа, и напунићу овај дом славом‘, каже Јехова над војскама.“ Нарочито од 1919. Јехова шаље своје Сведоке да објављују његове пресуде свим људима на земљи. Тако се читавом Сатанином свету даје потребно упозорење. d И док се то упозорење све снажније и чешће пружа, богобојазни људи — „драгоцено благо“ — подстакнути су да се одвоје од овог света. На то их не подстиче потресање унутар Сатанине организације. Не, већ они увиђају шта се дешава и онда сами одлучују да се придруже помазаној „Јовановој класи“ у испуњавању Јеховиног дома славом. А како они то чине? Ревним проповедањем добре вести о Божјем успостављеном Краљевству (Матеј 24:14). То Краљевство, које сачињавају Исус и његови помазани следбеници, заувек ће служити Јехови на славу као „краљевство које се не може уздрмати“ (Јеврејима 12:26-29).

12. Шта треба да чиниш пре јаког земљотреса из Откривења 6:12 ако си се одазвао на проповедање проречено у Матеју 24:14?

12 Да ли си и ти међу онима који се одазивају на то проповедање? Да ли си можда међу милионима који последњих година присуствују обележавању Исусове смрти? Ако јеси, настави да усвајаш библијску истину (2. Тимотеју 2:15; 3:16, 17). У потпуности напусти покварене поступке људи у Сатанином свету осуђеном на пропаст! Придружи се онима који служе истинитом Богу и представљају темељ новог људског друштва. У пуној мери им се придружи у служби коју врше пре него што коначни катастрофални „земљотрес“ претвори у прах читав Сатанин свет. Али размотримо сада о каквом се то јаком земљотресу ради.

Завршни јак земљотрес!

13. У ком смислу ће завршни јак земљотрес бити нешто потпуно ново за људе?

13 Ова нарочито тешка времена пуна су земљотреса — и дословних и симболичних (2. Тимотеју 3:1). Али ниједан од тих земљотреса није завршни земљотрес који Јован види приликом отварања шестог печата. Након свих претходно поменутих земљотреса догодиће се један јак земљотрес који ће за људе бити нешто потпуно ново. Биће толико јак да се његова снага и последице неће моћи измерити ни Рихтеровом скалом нити било којим мерним инструментом. То неће бити земљотрес који ће погодити само једно ограничено подручје, већ ће то бити катаклизмичка појава која ће уништити читаву „земљу“, то јест покварено људско друштво.

14. (а) У ком пророчанству је био проречен јак земљотрес и његове последице? (б) На шта се очигледно односе Јоилово пророчанство и Откривење 6:12, 13?

14 И други Јеховини пророци прорекли су такав земљотрес и његове катастрофалне последице. На пример, око 820. пре н. е. Јоило је рекао: „Сунце ће се претворити у таму и месец у крв пре него што дође велики и застрашујући Јеховин дан.“ Касније је додао: „Мноштва, мноштва су у долини одлуке, јер је близу Јеховин дан у долини одлуке. Сунце и месец ће потамнети, а и саме звезде ће повући свој сјај. Јехова ће са Сиона као лав рикнути, из Јерусалима ће пустити глас свој. Небо и земља ће се затрести, али Јехова ће бити уточиште свом народу и тврђава Израеловим синовима“ (Јоило 2:31; 3:14-16). То потресање може се односити једино на Јеховино извршење пресуде током велике невоље (Матеј 24:21). Дакле, логично је онда да и паралелни извештај из Откривења 6:12, 13 има исту примену. (Видети и Јеремију 10:10; Софонију 1:14, 15.)

15. Које је снажно потресање прорекао пророк Авакум?

15 Око 200 година након Јоила, пророк Авакум је у молитви свом Богу рекао: „Јехова, чуо сам шта си све учинио. Уплашио сам се, Јехова, дела твојих. Усред година оживи их! Усред година обзнани их! Сети се у гневу да покажеш милосрђе.“ На које се раздобље указује изразом „у гневу“? Авакум је у наставку сликовито описао велику невољу, рекавши о Јехови: „Застао је да потресе земљу. Погледао је и тада су народи задрхтали... Корачао си земљом доносећи осуду. У гневу си као на гумну газио народе. Ја ћу ипак клицати Јехови, радоваћу се Богу мог спасења“ (Авакум 3:1, 2, 6, 12, 18). Како ће само снажно Јехова потрести целу земљу кад буде ’газио народе‘!

16. (а) Шта ће се, према Језекиљевом пророчанству, збити кад Сатана крене у завршни напад на Божји народ? (б) Какве ће бити последице јаког земљотреса из Откривења 6:12?

16 И Језекиљ је прорекао шта ће Јехова проузроковати кад Гог из Магога (понижени Сатана) крене у свој завршни напад на Божји народ. Рекао је: „Тог дана у Израеловој земљи догодиће се велики потрес“ (Језекиљ 38:18, 19). Премда се ту може радити и о дословним земљотресима, ваља имати на уму да је Откривење објављено у знаковима. То и друга поменута пророчанства писана су веома симболичним језиком. Према томе, отварање шестог печата по свему судећи открива врхунац потресања у овом свету — завршни јак земљотрес у ком ће бити истребљени сви људи који се противе Јехови као Богу и владару.

Време таме

17. Како ће јак земљотрес деловати на сунце, месец и звезде?

17 Као што Јован даље описује, тај јак земљотрес је пропраћен застрашујућим појавама које ће захватити чак и небо. Он каже: „Сунце је постало црно као црна кострет, цео месец је постао као крв, а небеске звезде су попадале на земљу, као што незреле смокве падају са стабла кад га снажан ветар потресе“ (Откривење 6:12б, 13). Какви необични небески феномени! Можеш ли да замислиш застрашујућу таму која би се спустила на свет кад би се ово пророчанство дословце испунило? Дању не би било топле и угодне сунчеве светлости! Ноћу не би било благе, сребрнасте месечине! А хиљаде звезда на предивном небеском своду не би више сјало. Уместо тога, свуда би владала хладна, густа тама. (Упоредити с Матејем 24:29.)

18. У ком смислу су 607. пре н. е. за Јерусалим ’небеса потамнела‘?

18 У духовном смислу таква тама је била проречена да ће се догодити у древном Израелу. Јеремија је упозорио: „Цела ће земља бити претворена у пустош, и ја ћу је потпуно уништити. Због тога ће земља туговати, а небеса на висини потамнети“ (Јеремија 4:27, 28). Године 607. пре н. е., кад се то пророчанство испунило, за Јеховин народ су заиста наступили црни дани. Њихову престоницу — Јерусалим — освојили су Вавилонци. Њихов храм је био уништен, а земља је остала пуста. С неба им није сјала никаква светлост утехе. Напротив, осећали су се онако како је то Јеремија тугујући рекао Јехови: „Убијао си, самилости ниси имао. Облацима си затворио приступ к себи, да не прође молитва“ (Тужбалице 3:43, 44). За Јерусалим је то потамнело небо значило смрт и уништење.

19. (а) Како је Божји пророк Исаија описао таму на небу старог Вавилона? (б) Када се и како испунило Исаијино пророчанство?

19 Касније је једно слично помрачење наговестило несрећу за древни Вавилон. О њему је Божји пророк под надахнућем написао: „Ево, долази Јеховин дан, страшан од јарости и жестоког гнева, да земљу претвори у страшан призор и да из ње истреби њене грешнике. Јер ни небеске звезде ни њихово сазвежђе Кесил неће сијати својом светлошћу, сунце ће потамнети кад изађе, а ни месец неће засјати својим сјајем. Казнићу свет за његову злоћу и зле за њихов преступ“ (Исаија 13:9-11). То пророчанство се испунило 539. пре н. е. када су Вавилон освојили Међани и Персијанци. У том пророчанству је добро описана тама и неутешност Вавилона који је изгубио свако светло наде када је заувек био свргнут с положаја водеће светске силе.

20. Који страшан исход ће задесити овај свет кад га погоди завршни јак земљотрес?

20 На сличан начин ће читав Сатанин свет утонути у очај и потпуну таму кад се догоди јак завршни земљотрес. Сјајна, блештава „светла“ Сатаниног земаљског поретка више неће слати зраке наде. Већ данас су политичке вође, нарочито у хришћанском делу света, познате по својој покварености, лажима и неморалном животу (Исаија 28:14-19). На њих се више нико не може ослонити. Њихово тињајуће светло потпуно ће се угасити кад Јехова изврши своју пресуду. Јасно ће се показати да је њихова „месечева светлост“ којом обасјавају људско друштво обојена крвљу и смртоносна. Звезде овог света угасиће се нагло попут летећих метеора и распршиће се попут незрелих смокава на олујном ветру. Затрешће се цела земаљска кугла кад започне „велика невоља какве није било од почетка света до сада, нити ће је више бити“ (Матеј 24:21). Какав страшан исход!

„Небо је ишчезло“

21. Шта се у Јовановој визији догодило с ’небом и сваком гором и сваким острвом‘?

21 Јованова визија се наставља: „И небо је ишчезло као свитак кад се смота. Свака гора и свако острво помакли су се са свог места“ (Откривење 6:14). Очигледно се не ради о дословним небесима нити о дословним горама и острвима. Шта онда они представљају?

22. Шта су била „небеса“ која су у Едому била ’савијена као свитак‘?

22 Једно слично пророчанство, које говори о томе како ће Јехова искалити свој гнев на свим народима, помоћи ће нам да разумемо шта је то „небо“. У њему стоји: „Распашће се сва небеска војска. Небеса ће се савити као свитак“ (Исаија 34:4). Ту је било проречено да ће Едом страдати. На који начин се то пророчанство испунило? Едом су освојили Вавилонци убрзо након пада Јерусалима 607. пре н. е. Нема записа о томе да се тада догодило нешто необично на дословном небу. Па ипак, катастрофа је задесила едомска „небеса“. e Едомски владари били су срушени са свог високог, „небеског“ положаја који су заузимали (Исаија 34:5). Та „небеса“ су била да тако кажемо ’савијена‘ и одбачена попут старог свитка који више није за употребу.

23. Шта је „небо“ које ће ’ишчезнути као свитак‘ и како Петрове речи потврђују такво разумевање?

23 Дакле, „небо“ које ће ’као свитак ишчезнути‘ представља власти које владају на земљи и противе се Богу. Њих ће заувек одстранити непобедиви Јахач на белом коњу (Откривење 19:11-16, 19-21). То је потврдио и апостол Петар оним што је рекао о будућим догађајима који ће обележити отварање шестог печата: „А том истом речју садашња небеса и земља сачувани су за ватру и чувају се до дана суда и уништења безбожника“ (2. Петрова 3:7). Али, на шта се односе речи: „Свака гора и свако острво помакли су се са свог места“?

24. (а) С чиме се у библијским пророчанствима повезује потресање или љуљање гора и острва? (б) Како су се приликом пада Ниниве ’затресле горе‘?

24 У библијским пророчанствима се потресање или љуљање гора и острва повезује с великим политичким превратима. На пример, кад је пророчански изрицао Јеховину осуду над Нинивом, пророк Наум је написао: „Горе се због њега тресу, брда се топе. Због његовог лица земља ће се уздрмати“ (Наум 1:5). Нема записа о томе да је приликом пада Ниниве 632. пре н. е. дошло до распада дословних планина. Међутим, тада се изненада срушила светска сила која је дотад деловала моћно попут горе. (Упоредити с Јеремијом 4:24.)

25. На који начин ће се ’свака гора и свако острво помаћи са свог места‘ кад овом поретку дође крај?

25 Према томе, логично је да „свака гора и свако острво“, који се спомињу приликом отварања шестог печата, предочавају политичке власти и организације овога света за које многи људи мисле да их ништа не може уздрмати. Али, оне ће се до те мере уздрмати да ће се ’помаћи са свог места‘, што ће запрепастити и престравити оне који су им дотад веровали. А као што то стоји у наставку пророчанства, биће сасвим јасно да је дошао велики дан освете, дан гнева Јехове и његовог Сина — завршни земљотрес који ће уништити целокупну Сатанину организацију!

„Падните на нас и сакријте нас“

26. Шта ће људи који се противе Божјој власти чинити кад их обузме страх и шта ће престрављени говорити?

26 Јован наставља свој опис: „Краљеви земаљски, великаши, војни заповедници, богаташи, моћници и сваки роб и сваки слободњак сакрили су се у пећине и међу горске стене. Говорили су горама и стенама: ’Падните на нас и сакријте нас од лица Онога који седи на престолу и од Јагњетовог гнева! Јер дошао је велики дан њиховог гнева и ко може опстати?‘“ (Откривење 6:15-17).

27. Како су јадиковали неверни Израелци из Самарије и како су се те речи испуниле?

27 Кад је објављивао осуду коју је Јехова изрекао Самарији, престоници северног краљевства Израела, Осија је рекао: „Обредне узвишице вет-авенске, Израелов грех, биће уништене. Трње и коров рашће по њиховим олтарима. А људи ће говорити горама: ’Покријте нас!‘ и бреговима: ’Падните на нас!‘“ (Осија 10:8). Како су се испуниле ове речи? Када су окрутни Асирци освојили Самарију 740. пре н. е., Израелци нису имали куда да побегну. Осијине речи одражавају беспомоћност, огроман страх и осећај напуштености који су обузели поражене Израелце. Нису их могла заштитити ни дословна самаријска брда ни њена власт, премда је у прошлости деловала моћно.

28. (а) Које је упозорење Исус упутио јерусалимским женама? (б) Како су се Исусове упозоравајуће речи испуниле?

28 Слично томе, кад су римски војници водили Исуса на погубљење, он је јерусалимским женама рекао: „Долазе дани кад ће се рећи: ’Срећне су нероткиње, утробе које нису рађале и груди које нису дојиле!‘ Тада ће говорити горама: ’Падните на нас!‘ и бреговима: ’Покријте нас!‘“ (Лука 23:29, 30). Доказана је историјска чињеница да су Римљани 70. н. е. разорили Јерусалим и очигледно је да су Исусове речи имале сличну примену као и Осијине. Јевреји који су остали у Јудеји нису имали где да се сакрију. Где год да су се у Јерусалиму покушали сакрити, па чак и да су побегли у Масаду, утврђење на врху горе, нису могли да избегну немилосрдно извршење Јеховине пресуде.

29. (а) У каквом ће се незавидном положају наћи они који подржавају овај свет када дође Јеховин дан гнева? (б) Које ће се Исусово пророчанство испунити кад Јехова искали свој гнев?

29 Отварање шестог печата показало је да ће се нешто слично догодити током предстојећег дана Јеховиног гнева. Када овај свет задеси тај завршни земљотрес, његове присталице ће очајнички тражити склониште, али га неће наћи. Крива религија, Вавилон Велики, већ их је разочарала. Ни дословне планинске пећине, ни симболичне планине, то јест политичке и економске институције, неће моћи да им пруже ни финансијску нити било какву другу сигурност. Ништа неће моћи да их заштити од Јеховиног гнева. Њихов страх добро описују Исусове речи: „Тада ће се на небу појавити знак Сина човечјег. И тада ће проплакати сва племена на земљи. И видеће Сина човечјег како долази на облацима небеским са силом и великом славом“ (Матеј 24:30).

30. (а) Шта ће они који буду питали: „Ко може опстати?“ очигледно мислити? (б) Да ли ће ико опстати кад дође време Јеховиног суда?

30 Тада ће они који нису хтели да се покоре победничком Јахачу на белом коњу морати признати да су погрешили. Кад овом Сатанином свету дође крај, биће уништени људи који су својевољно били део потомства змије (Постанак 3:15; 1. Јованова 2:17). Тада ће стање у свету бити такво да ће се многи питати: „Ко може опстати?“ Очигледно ће мислити да у том дану суда не може нико опстати и да нико није у Јеховиној милости. Али, као што то показује наставак књиге Откривење, неће бити у праву.

[Фусноте]

a Дословним земљотресима обично претходи сеизмичка активност на коју пси реагују тако што лају и чудно се понашају. Рибе и друге животиње такође се могу узнемирити због ње, али људи ништа не примећују све док не наступи земљотрес. (Видети Пробудите се! од 8. јула 1982, страна 14, енгл.)

b Више појединости о томе може се наћи на странама 22 и 24.

c Више од 35 година, у раздобљу од 1895. до 1931, речи из Луке 21:25, 28, 31 налазиле су се цитиране на насловној страни Куле стражаре, а на илустрацији у позадини био је приказан светионик који расветљава олујно небо над побеснелим морем.

d На пример, у посебној акцији 1931, Јеховини сведоци су уручили свештеницима, политичарима и пословним људима широм света на хиљаде примерака брошурице Краљевство, нада света.

e Реч „небеса“ на сличан начин се користи у Исаији 65:17, 18 у пророчанству о ’новим небесима‘. То пророчанство се први пут испунило када је у Обећаној земљи након повратка Јудејаца из вавилонског изгнанства била успостављена нова власт којој су на челу били управитељ Зоровавељ и првосвештеник Исус (2. Летописа 36:23; Јездра 5:1, 2; Исаија 44:28).

[Питања за разматрање]

[Оквир/Слика на 105. страни]

Очекивања у вези с 1914.

„Године 606. пре н. е. Божјем Краљевству је дошао крај и круна је била скинута тако да је цела земља предата у руке незнабошцима. Раздобље од 2 520 година, које је започело 606. пре н. е., завршиће се 1914. после Христа“ f (The Three Worlds, страна 83, издато 1877).

„Библијски докази јасно и недвосмислено показују да ’времена незнабожаца‘ трају 2 520 година, почев од 606. пре н. е. до 1914. после Христа“ (Чарлс Тејз Расел, Студије Писма [енгл.], 2. том, страна 79, издато 1889).

Чарлс Тејз Расел и други Истраживачи Библије који су с њим сарађивали, деценијама пре 1914. схватили су да ће се те године завршити времена незнабожаца (Лука 21:24). Премда у то доба нису у потпуности схватали шта ће се тачно догодити 1914, били су уверени да ће те године наступити прекретница у светској историји — и били су у праву. Вредан је пажње следећи новински исечак:

„Избијањем страшног рата у Европи испуњава се једно посебно пророчанство. Већ четврт века ’Међународни истраживачи Библије‘, познатији као ’весници миленијумског сванућа‘, преко својих проповедника и штампе најављују свету да ће Дан гнева проречен у Библији осванути 1914. Стотине путујућих проповедника разглашују поруку: ’Обратите пажњу на 1914!‘“ (њујоршки лист The World од 30. августа 1914).

[Фуснота]

f Истраживачи Библије су у рачунању направили две грешке које су се на сву срећу међусобно поништиле, па је коначни резултат био добар. Наиме, као прво, они тада нису схватали да у рачунању година при прелазу са старе („пре н. е.“) на нову еру („после Христа“) не постоји нулта година. Као друго, касније је додатним проучавањем установљено да се не ради о 606, него о 607. пре н. е., па је елиминисана нулта година, тако да је предсказивање о „1914. после Христа“ остало тачно. (Видети 239. страну књиге „Истина ће вас ослободити“ [енгл.], коју су Јеховини сведоци издали 1943.)

[Оквир на 106. страни]

1914 — прекретница у историји

У једном делу издатом 1987. године у Копенхагену стоји:

„Вера у напредак која је постојала у 19. веку доживела је 1914. смртни ударац. Годину дана пре избијања рата дански историчар и политичар Петер Мунк оптимистично је написао: ’Сви показатељи говоре против могућности избијања рата између великих европских сила. Такође, у будућности ће бити уклоњена „ратна опасност“, као што се то већ догађа од 1871.‘

„Супротно томе, у његовим каснијим мемоарима читамо: ’Избијање рата 1914. велика је прекретница у историји човечанства. Из раздобља напретка, у ком је владала прилична сигурност, прешли смо у доба несрећа, страха и мржње у којем свуда влада несигурност. Нико тада није могао рећи, а ни данас не може, хоће ли тама која се тада над нама надвила довести до потпуног уништења целокупне цивилизације коју је човек стварао хиљадама година‘“ (Politikens Verdenshistorie—Historiens Magt og Mening, страна 40)

[Слика на 110. страни]

’Свака гора помакла се са свог места‘

[Слика на 111. страни]

Скриваће се у пећинама