Пређи на садржај

Пређи на садржај

Исус долази с охрабрењем

Исус долази с охрабрењем

4. поглавље

Исус долази с охрабрењем

1. Коме Јован пише и кога би данас требало живо да занима оно што је написао?

 ОНО што следи треба живо да занима сваког ко данас служи у некој од скупштина Божјег народа. Ради се о низу порука. Оне су посебно примењиве данас, јер је ’близу време да се све то испуни‘ (Откривење 1:3). Обраћање пажње на те поруке за наше је вечно добро. У библијском запису стоји: „Од Јована, за седам скупштина које су у Азији: Имајте незаслужену доброту и мир од ’Онога који јесте и који је био и који долази‘, и од седам духова који су испред његовог престола, и од Исуса Христа“ (Откривење 1:4, 5а).

2. (а) Шта означава број седам? (б) На кога се у Господовом дану односе поруке које су првобитно биле упућене у „седам скупштина“?

2 Јован шаље поруку у „седам скупштина“, које се касније поименце наводе. Број седам се често понавља у Откривењу. Он означава потпуност, посебно у стварима које се тичу Бога и његове помазане скупштине. Будући да је током Господовог дана број скупштина Божјег народа достигао око сто хиљада, можемо бити сигурни да се првобитна порука упућена у „седам скупштина“ помазаних хришћана односи и на целокупан Божји народ у данашње време (Откривење 1:10). Да, Јованова порука је од животне важности за све скупштине Јеховиних сведока и за све оне који у њима служе, где год да се налазе на земљи.

3. (а) Од кога потичу ’незаслужена доброта и мир‘, које је Јован поменуо у свом поздраву? (б) Које су Павлове речи сличне ономе што је Јован рекао у свом поздраву?

3 ’Незаслужена доброта и мир‘ — колико нам само значе ове особине, посебно кад знамо од кога потичу! Оне долазе од Сувереног Господа Јехове, ’Краља вечности‘, који живи „одувек и заувек“ (1. Тимотеју 1:17; Псалам 90:2). Јован помиње и „седам духова“. Тај израз указује да се Бог у пуној мери служи својом силом, то јест светим духом, како би пружао разумевање и благослове свима који поклањају пажњу пророчанствима из Откривења. Једну од важних улога у свему томе има Исус Христ, о ком је Јован касније написао: „[Он је] пун незаслужене доброте и истине“ (Јован 1:14). Дакле, Јованов поздрав је доста сличан поздраву апостола Павла у завршним речима његове друге посланице упућене коринтској скупштини: „Нека незаслужена доброта Господа Исуса Христа и Божја љубав и јединство у светом духу буду са свима вама“ (2. Коринћанима 13:14). Учинимо све што је потребно да би се те речи и данас примениле на све нас који волимо истину! (Псалам 119:97).

„Верни сведок“

4. Како Јован описује Исуса Христа и зашто је такав опис одговарајућ?

4 После Јехове, Исус има највећу славу у свемиру. Јован то признаје када каже да је Исус „’Верни сведок‘, ’Првенац из мртвих‘ и ’Владар над земаљским краљевима‘“ (Откривење 1:5б). Као и Месец на небу, тако и он чврсто стоји као највећи Сведок Јехове Бога (Псалам 89:37). Пошто је остао веран Богу све до жртвене смрти, након ускрсења на небо постао је први човек који је добио бесмртност (Колошанима 1:18). Сада се налази код Јехове и узвишен је високо изнад свих земаљских краљева и предата му је „сва власт на небу и на земљи“ (Матеј 28:18; Псалам 89:27; 1. Тимотеју 6:15). Године 1914. устоличен је за Краља како би владао међу народима света (Псалам 2:6-9).

5. (а) Шта Јован у наставку с цењењем каже о Господу Исусу Христу? (б) За чију је све добробит Исус положио свој савршени живот и како су помазани хришћани благословљени на један посебан начин?

5 Јован с пуно цењења говори о Господу Исусу Христу износећи следеће дирљиве речи: „Ономе који нас воли и који нас је својом крвљу ослободио наших греха  и учинио нас краљевством, свештеницима свом Богу и Оцу — њему нека је слава и моћ заувек. Амин“ (Откривење 1:5в, 6). Исус је положио свој савршени људски живот како би људи који верују у њега једног дана могли живети у савршенству. И ти, драги читаоче, можеш бити међу њима! (Јован 3:16). А што се тиче помазаних хришћана, као што је то био и Јован, њима је Исусова жртвена смрт омогућила да буду на посебан начин благословљени. На темељу Исусове откупне жртве Бог их проглашава праведнима. Припадници тог малог стада рођени су Божјим духом и, попут Исуса, одричу се могућности да живе на земљи. Они се надају да ће бити ускрснути како би заједно са Исусом Христом служили као краљеви и свештеници у његовом Краљевству (Лука 12:32; Римљанима 8:18; 1. Петрова 2:5; Откривење 20:6). Каква част! Није никакво чудо што је Јован тако одлучно ускликнуо: ’Исусу нека је слава и моћ!‘

„Долази с облацима“

6. (а) Шта Јован каже о Исусовом ’доласку с облацима‘ и ког се Исусовог пророчанства Јован вероватно сетио? (б) У ком смислу Исус „долази“ и ко ће на земљи „проплакати“?

6 Јован затим одушевљено објављује: „Ево, долази с облацима и видеће га свако око, чак и они који су га проболи. И због њега ће проплакати сва земаљска племена. Да, амин“ (Откривење 1:7). Нема сумње да се Јован овде сетио Исусовог ранијег пророчанства о свршетку овог поретка. Исус је тада рекао: „Тада ће се на небу појавити знак Сина човечјег. И тада ће проплакати сва племена на земљи. И видеће Сина човечјег како долази на облацима небеским са силом и великом славом“ (Матеј 24:3, 30). Дакле, Исус „долази“ да би над народима извршио Јеховине пресуде. То ће довести до великих промена на земљи, а пошто „сва племена на земљи“ и даље не прихватају Исуса као краља, осетиће шта је ’жестоки гнев Свемоћног Бога‘ (Откривење 19:11-21; Псалам 2:2, 3, 8, 9).

7. У ком смислу ће „свако око“, па тако и они који су непослушни, „видети“ Исуса?

7 Задње вечери коју је провео са својим ученицима, Исус им је рекао: „Још мало и свет ме више неће видети“ (Јован 14:19). Како ће га онда ’видети свако око‘? Не треба очекивати да ће Исуса његови непријатељи видети у дословном смислу, јер је апостол Павле рекао да Исус након свог одласка на небо „пребива у недоступној светлости“ и да га „нико од људи није видео нити га може видети“ (1. Тимотеју 6:16). Очигледно је Јован израз „видети“ употребио у значењу „разумети, схватити“, као што на пример можемо рећи да се Божја невидљива својства „виде“ по ономе што је створио (Римљанима 1:20). Исус „долази с облацима“ у том смислу што ће бити невидљив голим оком као што је Сунце невидљиво кад је иза облака. Међутим, чак и када је Сунце иза облака, ми знамо да је ту јер смо окружени његовом светлошћу. Слично томе, премда је Господ Исус невидљив, показаће се попут ’пламене ватре кад изврши освету над онима који се не покоравају доброј вести о њему‘. И они ће бити приморани да га ’виде‘ (2. Солуњанима 1:6-8; 2:8).

8. (а) Ко су 33. н. е. били „они који су га проболи“, а на кога се данас односе те речи? (б) Будући да Исус није више на земљи, како га људи данас могу „пробадати“?

8 Исуса ће „видети“ и „они који су га проболи“. На кога би се могле односити ове речи? Кад је Исус 33. н. е. погубљен, римски војници су га дословно проболи. Јудејци су такође сносили одговорност за то убиство, јер је Петар на Педесетницу некима од њих рекао: ’Бог је учинио и Господом и Христом, тог Исуса кога сте ви прибили на стуб‘ (Дела апостолска 2:5-11, 36; упореди са Захаријом 12:10; Јованом 19:37). Ти Римљани и Јудејци су умрли пре отприлике 2 000 година. Према томе, они који га данас да тако кажемо „пробадају“ морају представљати појединце и народе који су прожети истом оном мржњом каквом су били прожети и они који су убили Исуса. Исус више није на земљи. Али када противници прогањају Јеховине сведоке, који сведоче за Исуса, или дају прећутни пристанак за такво прогањање, то је исто као да „пробадају“ лично Исуса (Матеј 25:33, 41-46).

„Алфа и Омега“

9. (а) Ко проговара у 8. стиху и колико пута то чини у Откривењу? (б) Зашто Јехова за себе каже да је „Алфа и Омега“ и „Свемоћни“?

9 А сада следи нешто чудесно! Проговара сам Суверени Господ Јехова. То је заиста прикладан увод у визије које следе, будући да је он наш Величанствени Учитељ и Аутор Откривења! (Исаија 30:20). Наш Бог изјављује: „Ја сам Алфа и Омега... Онај који јесте и који је био и који долази, Свемоћни“ (Откривење 1:8). То је прво од три места у Откривењу где лично Јехова говори с неба. (Види и Откривење 21:5-8; 22:12-15.) Хришћани у првом веку су веома добро знали да је алфа прво, а омега последње слово грчког алфабета. Тиме што је тако назвао себе, Јехова је нагласио да пре њега није постојао ниједан други свемоћни Бог нити ће након њега постојати. Он ће једном заувек успешно разрешити спорно питање о томе ко је истинити Бог. Заувек ће се оправдати као једини свемоћни Бог, као Врховни Суверен над свим својим створењима. (Упоредити са Исаијом 46:10; 55:10, 11.)

10. (а) Како Јован описује себе и где је био као затвореник? (б) Уз чију је помоћ свитак с Откривењем највероватније био достављен скупштинама? (в) Уз чију помоћ се и данас често доставља духовна храна?

10 Јован је чврсто уверен у то да је исход будућих догађаја у Јеховиним рукама, и зато својим друговима, осталим робовима, каже: „Ја, Јован, ваш брат, који као Исусов следбеник делим с вама невољу и краљевство и истрајност, доспео сам на острво звано Патмос јер сам говорио о Богу и сведочио за Исуса“ (Откривење 1:9). Остарели апостол Јован имао је прву визију из Откривења док је као затвореник био на Патмосу, јер је проповедао добру вест. Делио је невољу са својом браћом и гајио је чврсту наду да ће имати удела у будућем Краљевству. Нема сумње да су га те визије веома охрабриле. Испуњење тих визија и данас на исти начин делује на „Јованову класу“. Не знамо како је Јован успео да свитак на ком је било исписано Откривење достави скупштинама, будући да је у то време био затвореник (Откривење 1:11; 22:18, 19). Мора да су му у томе помогли Јеховини анђели, баш као што и данас често штите верне Јеховине сведоке који служе у земљама где је њихово деловање забрањено или законски ограничено и помажу им да својој браћи гладној истине правовремено достављају духовну храну (Псалам 34:6, 7).

11. Коју част, сличну оној коју је некад уживао Јован, има данашња „Јованова класа“ и како гледа на њу?

11 Јован је засигурно дубоко ценио то што је био посредник преко ког је Јехова слао своје поруке скупштинама! Слично томе, данашња „Јованова класа“ изузетно цени то што им је указана част да Божјим укућанима дају „храну у право време“ (Матеј 24:45). Узимајмо и ми ту духовну храну која јача нашу веру како бисмо сви постигли тај узвишени циљ — вечни живот! (Пословице 3:13-18; Јован 17:3).

[Питања за разматрање]

[Оквир на 21. страни]

Прибављање духовне хране у тешко време

Током ових последњих дана, кад су Јеховини сведоци изложени великим прогонствима и невољама, веома је важно да добијају духовну храну како би остали јаки у вери. У већини случајева успевају да дођу до потребне духовне хране, и то много пута захваљујући томе што Јехова користи своју моћ.

На пример, Јеховини сведоци у Немачкој су за време Хитлера шапирографом умножавали Кулу стражару и затим је делили, премда су окрутне нацистичке власти то званично забраниле. У Хамбургу је Гестапо упао у кућу у којој је умножавана литература. Кућа је била мала и нигде се ништа није могло сакрити. Писаћа машина се налазила у једном ормару, а гломазна опрема за умножавање била је у подруму у једном сандуку за кромпир. Штавише, иза тог сандука био је кофер пун часописа! Било је готово сигурно да ће полиција све то пронаћи. Али шта се догодило? Један од полицајаца је отворио ормар, али тако да није могао видети писаћу машину. А шта је било у подруму? Власник куће је испричао: „Замислите, три полицајца су стала насред подрума, тачно код оног сандука иза ког је био кофер пун Кула стражара. Али ниједан од њих то није видео. Као да су били слепи.“ Захваљујући овој чудесној, Божјој интервенцији та породица је у то тешко и опасно време наставила с производњом духовне хране.

Током 1960-их беснео је грађански рат између Нигерије и њене покрајине која се отцепила, Бијафре. Будући да се Бијафра налази усред Нигерије, њена једина веза са спољашњим светом била је преко импровизованог пољског аеродрома. То је значило да је постојала опасност да се прекине доток духовне хране Јеховиним сведоцима у Бијафри. Међутим, почетком 1968. власти Бијафре су поставиле једног свог цивилног службеника да обавља важну државну службу у Европи, а једног другог да ради на аеродрому у Бијафри. Обојица су били Јеховини сведоци, тако да су они постали једина веза између Бијафре и спољашњег света. Схватили су да је то сигурно Јеховино дело. Зато су пристали на тај опасан и ризичан задатак и помагали у достављању духовне хране у Бијафру. Успешно су то чинили све време рата. Један од њих је касније рекао: „На такву идеју не би могли доћи људи.“

[Табела на 19. страни]

Симболични бројеви у Откривењу

Број Симболично значење

2 Указује на чврсту потврду неке ствари

(Откривење 11:3, 4; упоредити с Поновљеним законима 17:6)

3 Користи се у сврху наглашавања. Такође указује на

интензитет

(Откривење 4:8; 8:13; 16:13, 19)

4 Означава свеобухватност, а четвороугао указује на

симетричност и склад

(Откривење 4:6; 7:1, 2; 9:14; 20:8; 21:16)

6 Указује на несавршеност, изопаченост, неприродност

(Откривење 13:18; упоредити с 2. Самуиловом 21:20)

7 Указује на потпуност; показује да Бог има моћ да у

потпуности оствари своју намеру и спречи извршење Сатаниних

намера

(Откривење 1:4, 12, 16; 4:5; 5:1, 6; 10:3, 4; 12:3)

10 Указује на свеукупност или потпуност у вези с оним што је

телесно, везано за земљу

(Откривење 2:10; 12:3; 13:1; 17:3, 12, 16)

12 Указује на организационо уређење које је успоставио Бог,

било на небу било на земљи

(Откривење 7:5-8; 12:1; 21:12, 16; 22:2)

24 Удвостручење броја 12 додатно истиче да Јеховино

организационо уређење савршено испуњава своју сврху

(Откривење 4:4)

Неке бројеве који се јављају у Откривењу треба разумети дословно. У разумевању нам често може помоћи контекст (Видети Откривење 7:4, 9; 11:2, 3; 12:6, 14; 17:3, 9-11; 20:3-5)