Пређи на садржај

Пређи на садржај

„Ко је достојан да отвори свитак?“

„Ко је достојан да отвори свитак?“

15. поглавље

„Ко је достојан да отвори свитак?“

1. Шта Јован још види у другој визији?

 ВЕЛИЧАНСТВЕНА! ДОСТОЈНА СТРАХОПОШТОВАЊА! Оваквим речима би се могла описати упечатљива визија Јеховиног престола уз који се налазе пламтеће светиљке, херувими, 24 старешине и стаклено море. Али шта Јован још види у тој визији? Јован своју пажњу усмерава на оно што је у средишту ове небеске сцене. Ево његовог описа: „У десници Онога који је седео на престолу видео сам свитак исписан изнутра и споља, запечаћен са седам печата. И видео сам снажног анђела како објављује јаким гласом: ’Ко је достојан да отвори свитак и разломи његове печате?‘ Али нико ни на небу ни на земљи ни испод земље није могао да отвори свитак и погледа у њега. И ја сам много плакао јер се није нашао нико достојан да отвори свитак и погледа у њега“ (Откривење 5:1-4).

2, 3. (а) Зашто Јован жарко жели да се нађе неко ко би отворио свитак и зашто је узнемирен? (б) Шта је Божји помазани народ у наше доба жељно чекао?

2 Свитак држи Јехова, Суверени Господар свега створеног. Очигледно је свитак пун изузетно важних објава будући да је исписан и напред и на полеђини. То побуђује нашу знатижељу. Али шта пише у свитку? Присетимо се Јеховиног позива упућеног Јовану: „Попни се овамо и показаћу ти оно што ће се догодити“ (Откривење 4:1). Нема сумње да једва чекамо да сазнамо шта пише у свитку. Али, нажалост, свитак је добро затворен, запечаћен са чак седам печата!

3 Хоће ли снажни анђео пронаћи неког ко је достојан да отвори свитак? У грчком тексту дословно стоји да се свитак налази „на десници“ Јеховиној. То би значило да се свитак налази на његовом длану. Али изгледа да нико ни на небу ни на земљи није достојан да га узме и отвори. Ни под земљом, међу верним Божјим слугама који су помрли, нема никог ко би био достојан те велике части. Стога је разумљиво што је Јован веома узнемирен, јер се плаши да можда никада неће сазнати „оно што ће се догодити“. Попут Јована, и Божји помазани народ савременог доба је једва чекао да Јехова ’пошаље своју светлост и разјасни истину‘ о Откривењу. Он је обећао да ће то чинити постепено, и то онда кад дође време да се та пророчанства испуне, како би као ’велики спаситељ‘ избавио свој народ (Псалам 43:3, 5).

Онај који је достојан

4. (а) Ко се показао достојним да отвори свитак? (б) Коју су награду и част добили припадници „Јованове класе“ и њихови сарадници?

4 Али, постоји неко ко је достојан да отвори свитак. У Јовановом опису даље стоји: „Али ми један од старешина рече: ’Не плачи. Ево, победио је Лав из Јудиног племена, Давидов корен. Он је достојан да отвори свитак и његових седам печата‘“ (Откривење 5:5). Јован престаје да плаче. И у савремено доба су „Јованова класа“ и њихови одани сарадници деценијама подносили тешке кушње док су стрпљиво чекали просветљење. Велика награда за такву стрпљивост данас јесте то што разумемо ову визију. Осим тога, велика је част што можемо објављивати поруку те визије другим људима и тако учествовати у њеном испуњавању.

5. (а) Које пророчанство говори о Јуди и одакле су владали Јудини потомци? (б) Ко је Шило?

5 Али ко је „Лав из Јудиног племена“? Јовану је познато пророчанство које је Јаков, праотац јеврејског народа, изрекао о свом четвртом сину, Јуди: „Јуда је лавић. Сине мој, од плена ћеш устајати. Спустио се, као лав се испружио, и ко се усуђује да га пробуди? Жезло се неће одмаћи од Јуде, ни заповедничка палица од његових ногу, док не дође Шило, и њему ће се покоравати народи“ (Постанак 49:9, 10). Краљевска лоза Божјег народа потекла је од Јуде. Почев од Давида, сви краљеви који су владали у Јерусалиму док га Вавилонци нису уништили били су Јудини потомци. Али ниједан од њих није био Шило ког је Јаков споменуо у пророчанству. Шило значи „онај коме то [право] припада“. То пророчанско име указивало је на Исуса, Оног ко је заувек преузео Давидов престо (Језекиљ 21:25-27; Лука 1:32, 33; Откривење 19:16).

6. У ком смислу је Исус био Јесејева „младица“ и „Давидов корен“?

6 Јован брзо схвата на кога се односи израз „Давидов корен“. Обећани Месија пророчански је назван ’младицом из пања Јесејевог‘ (оца краља Давида), ’изданком‘ и ’кореном Јесејевим, који ће устати као знак за збор народима‘ (Исаија 11:1, 10). Исус је био младица из Јесејевог пања у том смислу што се родио у краљевској лози Давида, Јесејевог сина. Он је био и Јесејев корен у том смислу што је омогућио Давидовој династији да поново „изникне“, обезбеђујући јој живот у сву вечност (2. Самуилова 7:16).

7. Због чега је Исус достојан да узме свитак из руке Онога који седи на престолу?

7 Исус се истакао тиме што је као савршени човек беспрекорно служио Јехови и остао му веран, чак и у најтежим кушњама. Потпуно је оповргао све Сатанине лажне тврдње (Пословице 27:11). Стога је у ноћи пре него што је умро жртвеном смрћу с правом рекао: „Ја сам победио свет“ (Јован 16:33). Из тог разлога је Јехова ускрснулом Исусу предао ’сву власт на небу и на земљи‘. Од свих Божјих слугу једино је он достојан да прими свитак и обзнани његову важну поруку (Матеј 28:18).

8. (а) У ком смислу Исусово заступање Краљевства и његова улога у њему потврђују да је он достојан да отвори свитак? (б) Зашто је одговарајуће то што један од 24 старешине открива Јовану ко је достојан да отпечати свитак?

8 Зато је заиста прикладно да Исус отвори тај свитак. Од 1914. он влада као Краљ Божјег Месијанског Краљевства, а тај свитак открива много тога у вези с тим Краљевством и оним што ће оно остварити. Исус је верно сведочио о Краљевству док је био овде на земљи (Јован 18:36, 37). Учио је своје следбенике да се моле за његов долазак (Матеј 6:9, 10). На почетку хришћанске ере покренуо је проповедање добре вести о Краљевству и прорекао је да ће у време краја то проповедничко дело достићи врхунац (Матеј 4:23; Марко 13:10). Осим тога, заиста је одговарајуће што један од 24 старешине открива Јовану да је Исус тај који ће отпечатити свитак. Зашто? Зато што те старешине седе на престолима и носе круне, што значи да су сунаследници с Христом у његовом Краљевству (Римљанима 8:17; Откривење 4:4).

’Јагње које је било заклано‘

9. Кога Јован види уз престо и како описује то што је угледао?

9 Јован сада очекује да ће видети тог ’Лава из Јудиног племена‘. Али је веома изненађен јер се појављује потпуно другачији симболични лик! „И видео сам како уз престо и усред четири бића и усред старешина стоји Јагње које као да је било заклано. Оно је имало седам рогова и седам очију, које представљају седам Божјих духова послатих по целој земљи“ (Откривење 5:6).

10. Ко је „Јагње“ које Јован види и зашто је то прикладан назив?

10 У самом средишту, одмах до престола, унутар кругова које су оформила четири бића и 24 старешине налази се јагње! Нема сумње да Јован брзо схвата да је то јагње у ствари „Лав из Јудиног племена“ и „Давидов корен“. Он зна да је више од 60 година пре тога Јован Крститељ Јеврејима представио Исуса речима: „Ево Јагњета Божјег које односи грех света!“ (Јован 1:29). Током целог свог живота на земљи, Исус није допустио свету да га упрља. Био је попут јагњета без мане, па је могао свој савршени живот положити као жртву за човечанство (1. Коринћанима 5:7; Јеврејима 7:26).

11. Зашто није недолично прослављеног Исуса приказати као „Јагње које као да је било заклано“?

11 Али зар није понижавајуће или недолично приказивати прослављеног Исуса као „Јагње које као да је било заклано“? Ни у ком случају! Тиме што је остао веран до смрти, Исус је нанео тежак пораз Сатани, а извојевао је велику победу за Јехову Бога. То што је Исус приказан на тај начин јесте упечатљив подсетник на његову победу над Сатаниним светом и на велику љубав коју он и Јехова имају према човечанству (Јован 3:16; 15:13; упоредити с Колошанима 2:15). На тај начин ова визија показује да је Исус обећани Потомак, који је у сваком погледу достојан да отвори свитак (Постанак 3:15).

12. Шта предочавају Јагњетових седам рогова?

12 Шта нам још може продубити цењење према том „Јагњету“? На пример, оно има седам рогова. Рогови се у Библији често спомињу као симбол снаге, моћи или власти, а број седам указује на потпуност. (Упоредити с 1. Самуиловом 2:1, 10; Псалмом 112:9; 148:14.) Према томе, Јагњетових седам рогова предочавају потпуну власт коју је Јехова предао Исусу. Исус је „далеко изнад сваке владавине и власти и силе и управе и сваког имена које је дато, не само у овом поретку него и у оном који треба да дође“ (Ефешанима 1:20-23; 1. Петрова 3:22). Исус као владар посебно испољава своју владалачку моћ од 1914, када га је Јехова устоличио за небеског Краља (Псалам 2:6).

13. (а) Шта предочавају седам Јагњетових очију? (б) Шта је Јагње учинило?

13 Осим тога, Исус је испуњен светим духом. То се види по томе што Јагње има седам очију, које „представљају седам Божјих духова“. Јехова ту своју силу, и то у обилној мери, шаље својим земаљским слугама преко Исуса (Титу 3:6). Очигледно се тим истим духом служи и како би с неба пратио шта се збива овде на земљи. Такође и Исус попут свог Оца има савршену способност опажања. Ништа не измиче његовом погледу. (Упоредити с Псалмом 11:4; Захаријом 4:10.) Очигледно је да је Син више од било кога другог достојан да узме свитак из Јеховине руке јер он је његов беспрекорни слуга који је победио свет, он је Лав из Јудиног племена, Давидов корен, Откупитељ који је свој живот положио за људе, Краљ коме је Бог дао сву власт, пуну меру светог духа и савршену моћ опажања. Да ли је он оклевао да прихвати тај задатак у Јеховиној узвишеној организацији? Не. Напротив, „Јагње је отишло и узело свитак из деснице Онога који седи на престолу“ (Откривење 5:7). Заиста изврстан пример спремности.

Хвалоспеви

14. (а) Шта су четири бића и 24 старешине учинили када је Исус узео свитак? (б) Како нам оно што је Јован сазнао о 24 старешине помаже да утврдимо ко су они и који положај заузимају?

14 Како на све то реагују остали око Јеховиног престола? „Кад је узело свитак, четири бића и двадесет и четири старешине пали су ничице пред њим. Сваки је имао харфу и златне посуде пуне ка̂да, који представља молитве светих“ (Откривење 5:8). Попут четири херувима која се налазе пред Божјим престолом, и 24 старешине се клањају Исусу и тиме показују да признају његову власт. Једино старешине имају харфе и посуде пуне ка̂да и једино они певају нову песму (Откривење 5:9). Стога и тај опис потврђује да се ради о 144 000 припадника светог ’Израела Божјег‘, јер се и на другом месту каже да они носе харфе и певају нову песму (Галатима 6:16; Колошанима 1:12; Откривење 7:3-8; 14:1-4). Осим тога, 24 старешине су приказане како на небу врше свештеничку службу. То је у древном Израелу било предочено службом коју су вршили тадашњи свештеници. Они су у Јеховином шатору приносили ка̂д. Таква свештеничка служба на земљи је престала када је Бог укинуо Мојсијев закон „прибивши га на [Исусов] мученички стуб“ (Колошанима 2:14). Који закључак можемо донети на основу свега овог? Ова визија приказује помазанике који су победили на њиховом крајњем одредишту, на небу, где служе као ’Божји и Христови свештеници и владају као краљеви с Христом хиљаду година‘ (Откривење 20:6).

15. (а) Ко је у Израелу једино смео да уђе у Светињу над светињама? (б) Зашто је живот првосвештеника при уласку у Светињу над светињама зависио од тога да ли је носио ка̂д?

15 У старом Израелу је само првосвештеник смео да уђе у Светињу над светињама, где је симболично говорећи пребивао Јехова. Живот му је зависио од тога да ли је са собом унео ка̂д којим је кадио. У Јеховином закону је стајало: „[Арон] нека узме кадионицу пуну ужареног угљевља с ватре на олтару који је пред Јеховом, и обе шаке пуне финог мирисног ка̂да, и нека их унесе иза завесе. Нека стави ка̂д на ватру пред Јеховом да облак од ка̂да прекрије поклопац ковчега који је на Сведочанству, да не погине“ (Левитска 16:12, 13). Уколико не би носио ка̂д, свештеник не би остао жив када би улазио у Светињу над светињама.

16. (а) Ко улази у небеску Светињу над светињама? (б) Зашто помазани хришћани морају ’палити ка̂д‘?

16 У небеску Светињу над светињама, где се налази сам Јехова, не улази само Исус Христ, који служи као Првосвештеник, него и свих 144 000 осталих свештеника (Јеврејима 10:19-23). Али ти свештеници — које предочавају 24 старешине — могу ући у Светињу над светињама само ако ’пале ка̂д‘, то јест ако Јехови непрестано упућују усрдне молитве (Јеврејима 5:7; Јуда 20, 21; упоредити с Псалмом 141:2).

Нова песма

17. (а) Како гласи нова песма коју певају 24 старешине? (б) Како се у Библији обично користи израз ’нова песма‘?

17 Сада се разлеже звук једне лепе песме. Певају је 24 старешине, то јест небески свештеници, и упућена је Јагњету. Јован бележи: „И они су певали нову песму: ’Достојан си да узмеш свитак и отвориш његове печате, јер си био заклан и својом си крвљу купио Богу људе из свих племена и језика и народности и народа‘“ (Откривење 5:9). Израз ’нова песма‘ јавља се на више места у Библији и обично се односи на хваљење Јехове због неког његовог великог спаситељског дела (Псалам 96:1; 98:1; 144:9). Песма је нова у том смислу што се објављују још нека чудесна Јеховина дела и изнова изражава цењење према његовом славном имену.

18. За шта 24 старешине хвале Исуса својом новом песмом?

18 Међутим, у овој визији 24 старешине певају нову песму пред Исусом, а не пред Јеховом. Али значење је исто. Они хвале Исуса због нових дела која је као Божји Син учинио за њихово добро. Проливши своју крв, постао је посредник у склапању новог савеза и тиме омогућио стварање новог народа који је Јеховино најдраже власништво (Римљанима 2:28, 29; 1. Коринћанима 11:25; Јеврејима 7:18-25). Припадници тог новог духовног народа долазе из многих народа, али их је Исус ујединио, тако да они сада сачињавају једну скупштину и један народ (Исаија 26:2; 1. Петрова 2:9, 10).

19. (а) Који благослов Израелци нису доживели због своје неверности? (б) Који благослов добија Јеховин нови народ?

19 Кад су Израелци у Мојсијево доба постали Јеховин народ, Јехова је с њима склопио савез и обећао им да ће му бити краљевство свештеника ако се буду држали тог савеза (Излазак 19:5, 6). Али, Израелци нису остали верни Богу и зато нису доживели испуњење тог обећања. С друге стране, нови народ, који је настао на темељу новог савеза чији је посредник Исус, остао му је веран. Зато су његови припадници добили прилику да владају над земљом и служе као свештеници, помажући људима искреног срца да се помире с Јеховом (Колошанима 1:20). Управо о томе говори нова песма, чије речи гласе: „И учинио си их краљевством и свештеницима нашем Богу, и они ће краљевати над земљом“ (Откривење 5:10). Како су само срећне 24 старешине док певају тај нови хвалоспев прослављеном Исусу!

Небески хор

20. Који је још хвалоспев упућен Јагњету?

20 Како на нову песму реагују велика мноштва анђела, који такође сачињавају Јеховину небеску организацију? Јован је одушевљен када види како се они једногласно слажу с том песмом: „И погледао сам и зачуо глас многих анђела који су били око престола, живих бића и старешина. Било их је на миријаде миријада и хиљаде хиљада. Говорили су снажним гласом: ’Јагње које је било заклано достојно је да прими моћ и богатство и мудрост и снагу и част и славу и благослов‘“ (Откривење 5:11, 12). Какав упечатљив хвалоспев!

21. Да ли певање хвалоспева Јагњету умањује славу која припада Јехови као Врховном Владару? Објасни.

21 Да ли то значи да је Исус сада на неки начин заузео место Јехове Бога и да су сва створења сада почела да славе њега, уместо његовог Оца? Ни у ком случају! Овај хвалоспев је у складу с оним што је апостол Павле написао о Исусу: „Зато га је Бог и узвисио и дао му име које је изнад сваког другог имена, да се у Исусово име савије свако колено оних који су на небу и оних који су на земљи и оних који су под земљом, и да сваки језик јавно призна Исуса Христа за Господа на славу Бога, Оца“ (Филипљанима 2:9-11). Исус је овде хваљен због улоге коју је одиграо у решавању главног спорног питања које се тиче свих створења — у потврђивању Јеховиног суверенитета, то јест његовог права да буде Врховни Владар. Заиста, Исус је донео велику славу свом Оцу!

Хвалоспев одјекује свемиром

22. Ком хвалоспеву се придружују гласови са земље?

22 У сцени коју је Јован описао, небеска мноштва певају угодну хвалу Исусу, изражавајући му тиме признање због његове верности и показујући да признају његову небеску власт. У томе им се придружују и гласови са земље, који такође хвале и Оца и Сина. Као што успех неког детета радује његове родитеље, тако и Исусова верност, по којој се истиче међу свим створењима, служи „на славу Бога, Оца“. Зато Јован даље пише: „И чуо сам свако створење које је на небу и на земљи и испод земље и на мору, и све што је у њима, како говори: ’Ономе који седи на престолу и Јагњету нека је благослов и част и слава и моћ у сву вечност‘“ (Откривење 5:13).

23, 24. (а) На темељу чега можемо закључити када се зачуо хвалоспев на небу, а када на земљи? (б) Како хвалоспев с годинама све више одјекује?

23 Када се чуо тај величанствени хвалоспев? Он је започео почетком Господовог дана. Након што су Сатана и његови демони збачени с неба, „свако створење које је на небу“ могло се придружити певању те хвале. А као што то извештаји показују, од 1919. све веће мноштво људи на земљи удружује своје гласове у хваљењу Јехове. У почетку их је било свега неколико хиљада, а 2005. преко шест милиона. a Након што Сатанин земаљски поредак буде уништен, „свако створење... на земљи“ певаће хвале Јехови и његовом Сину. Поред тога, у време које је Јехова одредио, започеће ускрсење небројених милиона људи, па ће тада „свако створење... испод земље“, које је Бог сачувао у свом сећању, добити прилику да се придружи певању тог хвалоспева.

24 Широм света милиони људи ’с крајева земаљских, мора и острва‘ већ данас певају нову песму заједно с Јеховином организацијом (Исаија 42:10; Псалам 150:1-6). Тај радосни хвалоспев ће свој врхунац достићи на крају Хиљадугодишње владавине, кад људи достигну савршенство. Након тога ће Сатана — стара змија и највећи варалица — бити уништен, и тако ће се у потпуности испунити Постанак 3:15. Када Јехова оствари своју величанствену победу, сви — и духовна створења и људи — једногласно ће певати: „Ономе који седи на престолу и Јагњету нека је благослов и част и слава и моћ у сву вечност.“ Нигде у свемиру неће се чути ниједан непријатељски глас.

25. (а) На шта нас подстиче Јованов запис о хвалоспеву који заједнички певају сва створења у свемиру? (б) У чему нам на крају визије четири бића и 24 старешине пружају изврстан пример?

25 Како ће то само радосно време бити! Овај Јованов опис засигурно испуњава наша срца срећом и подстиче нас да се придружимо небеском мноштву у срдачном певању хвалоспева Јехови Богу и Исусу Христу. Зар нисмо сада одлучнији него икада раније да истрајемо у добрим делима? Ако је тако, онда можемо очекивати да ћемо уз Јеховину помоћ бити живи у време кад ти догађаји дођу до свог врхунца и да ћемо заједно радосно певати хвале у том хору, сачињеном од свих створења у свемиру. Нема сумње да су четири херувима и ускрснули помазани хришћани уједињени, јер визија завршава речима: „И четири жива бића рекла су: ’Амин!‘, а старешине су пали ничице и поклонили се Богу“ (Откривење 5:14).

26. У шта треба да верујемо и на шта се Јагње припрема да уради на крају визије?

26 Драги читаоче, покажи да имаш веру у жртву Јагњета — онога који је „достојан да отвори свитак“ — и дај све од себе да би понизно служио Јехови — ’ономе који седи на престолу‘, јер ћеш тако бити благословен! Нека ти у томе помогне „Јованова класа“ која даје ’духовну храну у право време‘ (Лука 12:42). Али обратимо сада пажњу ономе шта се даље збива. Јагње се припрема да отвори седам печата. Које ћемо узбудљиве новости сазнати у наставку?

[Фуснота]

a Видети табелу на 64. страни.

[Питања за разматрање]

[Слика на целој 86. страни]