Пређи на садржај

Пређи на садржај

Краљ-Ратник побеђује у Армагедону

Краљ-Ратник побеђује у Армагедону

39. поглавље

Краљ-Ратник побеђује у Армагедону

13. визија — Откривење 19:11-21

Садржај: Исус на челу небеских војски креће у рат како би уништио целокупни Сатанин свет

Време испуњења: након уништења Вавилона Великог

1. Шта је Армагедон и како ће доћи до њега?

 „АРМАГЕДОН“ је за многе застрашујућа реч. Али за правдољубиве људе, она је симбол дуго очекиваног дана када ће Јехова извршити своју коначну пресуду над народима. То неће бити људски рат. Биће то „рат који ће се догодити на велики дан Бога Свемоћног“ — његов дан освете над свим владарима света (Откривење 16:14, 16; Језекиљ 25:17). Велика невоља ће започети уништењем Вавилона Великог. Затим ће Сатана нахушкати скерлетну звер и њених десет рогова да нападну Јеховин народ. Његов бес према Божјој жени, то јест његовој небеској организацији, сада је већи него икад и он је одлучан да уз помоћ оних које је завео ратује до самог краја с њеним преосталим потомцима (Откривење 12:17). То му је последња прилика!

2. Ко је Гог из Магога и како ће га Јехова навести да нападне његов народ?

2 Ђаволов немилосрдни напад сликовито је описан у 38. поглављу Језекиља. Тамо се понижени Сатана назива ’Гог из земље Магог‘. Јехова ће у симболичном смислу Гогу у чељусти ставити куке, па ће повући њега и његову бројну војску у напад. Како ће то учинити? Навешће Гога на помисао да је Божји народ беспомоћан. Гог ће видети да је то „народ који је сакупљен из других народа, народ који је сакупио богатство и иметак и живи у средишту земље“. Тај народ на земљи заузима средишње место као једини народ који одбија да се поклони звери и њеном лику. Њихова духовна снага и благостање разбеснеће Гога. Зато ће Гог кренути са својом бројном војском, у којој ће бити и звер с десет рогова која је изашла из мора, с намером да их побије. Али за разлику од Вавилона Великог, Божји чист народ имаће Божју заштиту! (Језекиљ 38:1, 2, 4, 11, 12, 15; Откривење 13:1).

3. Како ће Јехова уништити Гога и његову војску?

3 Како ће Јехова уништити Гога и све његово мноштво? У пророчанству стоји: „’По свим својим горама дозваћу мач на њега‘, говори Суверени Господ Јехова. ’Свако ће на свог брата мач подићи.‘“ Али у том окршају неће им помоћи ни нуклеарно нити било какво друго оружје, јер је Јехова изјавио: „Свој суд на њему извршићу помором и крвљу. Пустићу силан пљусак и гра̏д, ватру и сумпор на њега и на његове чете и на многе народе који ће бити с њим. Узвеличаћу се и посветити и објавићу се пред очима многих народа, и тада ће знати да сам ја Јехова“ (Језекиљ 38:21-23; 39:11; упоредити са Исусом Навином 10:8-14; Судијама 7:19-22; 2. Летописа 20:15, 22-24; Јовом 38:22, 23).

Онај који се зове „Верни и Истинити“

4. Како Јован описује Исуса Христа одевеног у ратничку одору?

4 Јехова ће дозвати мач. Али ко је онај који маше тим мачем? Ако се вратимо на запис из Откривења, пронаћи ћемо одговор на то питање у наредној упечатљивој визији. Пред Јовановим очима се отвара небо како би он видео призор који заиста улива страхопоштовање — Исуса Христа у ратничкој одори! Јован каже: „И видео сам отворено небо, кад тамо — бели коњ. А онај који је седео на њему зове се Верни и Истинити, и он праведно суди и ратује. Очи су му биле пламен огњени, и на глави је имао многе круне“ (Откривење 19:11, 12а).

5, 6. Шта предочавају (а) „бели коњ“? (б) име „Верни и Истинити“? (в) очи које су као „пламен огњени“? (г) „многе круне“?

5 Као и у ранијој визији о четири јахача, и у овој је „бели коњ“ одговарајући симбол праведног рата (Откривење 6:2). А ко би међу Божјим синовима могао бити праведнији од овог моћног Ратника? Будући да је његово име „Верни и Истинити“, сигурно је то „верни и истинити сведок“ — Исус Христ (Откривење 3:14). Он креће у рат да би извршио Јеховине праведне пресуде. Тиме он извршава своју улогу Јеховиног наименованог Судије, ’Моћног Бога‘ (Исаија 9:6). Његове очи уливају страх. Изгледају као „пламен огњени“, јер су управљене на предстојеће ватрено уништење његових непријатеља.

6 На глави овог Краља-Ратника налазе се круне. Звер коју је Јован видео како излази из мора имала је десет круна, што предочава њену привремену власт над земљом (Откривење 13:1). Али, Исус има „многе круне“. Његова славна власт је без премца, будући да је он „Краљ краљева и Господар господара“ (1. Тимотеју 6:15).

7. Шта предочава име које Исус има написано на себи?

7 У наставку Јовановог описа стоји: „Имао је написано име које не зна нико осим њега самог“ (Откривење 19:12б). Библија показује да Божји Син има више имена — Исус, Емануило и Михаило. Али ово неизречено име очигледно је повезано с његовим положајем и чашћу коју ужива током Господовог дана. (Упоредити с Откривењем 2:17.) Описујући Исусову улогу након 1914, Исаија је рекао: „Име ће му бити Дивни Саветник, Моћни Бог, Вечни Отац, Кнез Мира“ (Исаија 9:6). Апостол Павле је повезао Исусово име с веома високим положајем који је Исус добио. Написао је: „Зато га је Бог и узвисио и дао му име које је изнад сваког другог имена, да се у Исусово име савије свако колено“ (Филипљанима 2:9, 10).

8. Зашто само Исус зна то написано име и с ким је поделио неке од својих задатака и части?

8 Исус заузима јединствен положај. Осим Јехове, једино он може да разуме шта значи имати тако висок положај. (Упоредити с Матејем 11:27.) Према томе, од свих Божјих створења само Исус може у потпуности схватити значење тог имена. Па ипак, Исус је неке задатке и части које је добио поделио са својом невестом. Зато је и дао ово обећање: „Своје ново име написаћу [на ономе ко победи]“ (Откривење 3:12).

9. (а) Зашто је Исус „обучен у хаљину попрскану крвљу“? (б) Шта нам открива његово име „Реч Божја“?

9 Јован даље пише: „И био је обучен у хаљину попрскану крвљу. Име му је било Реч Божја“ (Откривење 19:13). Чија је то ’крв‘? То би могла бити Исусова крв, коју је пролио за откуп човечанства (Откривење 1:5). Али, вероватније је да се у овом контексту ради о крви његових непријатеља која ће се пролити кад на њима буду извршене Јеховине пресуде. То нас подсећа на ранију визију у којој је била одсечена земаљска лоза. Њено грожђе је било гажено у великој винској преси Божјег гнева док се крв која је потекла није подигла „коњима све до узда“. Тиме је предочена велика Божја победа над његовим непријатељима (Откривење 14:18-20). Слично томе, крв која је попрскала Исусову хаљину потврђује да је његова победа коначна и потпуна. (Упоредити са Исаијом 63:1-6.) Јован сада поново спомиње једно Исусово име. Овај пут се ради о добро познатом имену — „Реч Божја“ — које овог Краља-Ратника идентификује као Јеховиног Главног Говорника и Заступника Истине (Јован 1:1; Откривење 1:1).

Исусови ратници

10, 11. (а) Из којих се Јованових речи види да Исус у битку не креће сам? (б) Шта предочавају бела боја коња и „фини лан, бео и чист“ у који су обучени коњаници? (в) Ко све сачињава „небеске војске“?

10 Исус се у овој бици не бори сам. Јован објашњава: „За њим су ишле небеске војске на белим коњима, обучене у фини лан, бео и чист“ (Откривење 19:14). Бела боја коња предочава праведан рат. „Фини лан“ је прикладан за Краљеве коњанике, а његова блистава белина и чистоћа показују да их Јехова сматра чистима и праведнима. А ко сачињава те војске? Нема сумње да су у те војске укључени свети анђели. Почетком Господовог дана, Михаило и његови анђели збацили су с неба Сатану и његове демоне (Откривење 12:7-9). Надаље, „сви анђели“ биће на располагању Исусу кад он седне на свој славни престо како би судио народима и људима на земљи (Матеј 25:31, 32). Нема сумње да ће и у одлучујућем рату, кад дође време коначног извршења Божјих пресуда, уз Исуса бити његови анђели.

11 Али, у тим војскама се налази још неко. У поруци коју је упутио скупштини у Тијатири, Исус је обећао: „А ономе ко победи и ко се буде држао мојих дела све до краја, даћу власт над народима, као што сам и ја примио власт од свог Оца, па ће владати над њима гвозденом палицом и разбити их као глинене посуде“ (Откривење 2:26, 27). Нема сумње да ће, кад за то дође време, Христова браћа која дотад већ буду на небу, владати над народима том гвозденом палицом.

12. (а) Да ли ће се у Армагедону борити и Божје слуге које тада буду на земљи? (б) На који начин се Армагедон тиче Јеховиног земаљског народа?

12 А шта ће бити с Божјим слугама које буду на земљи? Припадници „Јованове класе“ неће се борити у Армагедону, као ни њихови одани сарадници који долазе из свих народа и сакупљају се у Јеховин духовни храм. Ти мирољубиви људи већ су прековали мачеве у раонике (Исаија 2:2-4). Али, споменути рат ће се и те како тицати и њих! Као што смо већ објаснили, Гог и све његово мноштво жестоко ће напасти управо њих, Јеховин наизглед беспомоћан народ. То ће бити знак Јеховином Краљу-Ратнику да уз подршку небеских војски крене у битку за истребљење свих тих народа (Језекиљ 39:6, 7, 11; упоредити с Данилом 11:44–12:1). Божји народ на земљи са живим занимањем ће пратити исход те битке. Армагедон ће им донети спасење, а након њега ће вечно живети као сведоци великог рата којим је Јехова оправдао свој положај Врховног Владара.

13. Како знамо да се Јеховини сведоци не противе властима?

13 Да ли то значи да су Јеховини сведоци против световних власти? Ни у ком случају. Они су послушни савету апостола Павла: „Нека сваки човек буде подложан властима над собом.“ Они су свесни тога да ’власти које су над њима‘ постоје уз Божје допуштење, да осигуравају одређену меру реда у људском друштву и да ће тако бити све док траје садашњи поредак. Зато Јеховини сведоци плаћају порезе, држе се закона, поштују саобраћајне прописе, удовољавају разним регистрацијским прописима и слично (Римљанима 13:1, 6, 7). Осим тога, они се држе библијских начела тиме што говоре истину и поступају поштено, показују љубав према ближњима, одржавају чврсте породичне везе живећи морално и васпитавају своју децу да буду примерни грађани. Тако не само да дају „цару царево“ него и „Богу Божје“ (Лука 20:25; 1. Петрова 2:13-17). Будући да Божја Реч каже да су власти овог света само привремене, Јеховини сведоци се већ данас припремају за смисаонији живот, за прави живот у ком ће ускоро уживати под Христовом краљевском влашћу (1. Тимотеју 6:17-19). Премда сами неће учествовати у рушењу власти овог света, оно што надахнута Божја Реч, Библија, говори о извршењу Јеховине пресуде у Армагедону испуњава их осећањем страхопоштовања (Исаија 26:20, 21; Јеврејима 12:28, 29).

Коначна битка!

14. Шта предочава „оштар мач“ који излази из Исусових уста?

14 С каквим ће овлашћењима Исус кренути у коначну победу? Јован одговара: „Из уста му је излазио оштар мач, да њиме удари народе. Он ће над њима владати гвозденом палицом“ (Откривење 19:15а). „Оштар мач“ предочава овлашћење које је Исус добио од Бога да изда наредбу за погубљење свих који нису на страни Божјег Краљевства (Откривење 1:16; 2:16). Та живописна симболика се подудара са Исаијиним речима: „Учинио је [Јехова] да моја уста буду као оштар мач. Заклонио ме је у сенци своје руке. Учинио је да будем наоштрена стрела“ (Исаија 49:2). Овде је Исаија предочавао Исуса, који ће објавити Божје пресуде и извршити их, као да гађа стрелама које никад не промашују.

15. Ко ће дотад већ бити разоткривен и уништен и шта ће тиме започети?

15 Дотад ће Исус већ испунити Павлове речи: „Тада ће се открити безаконик. Њега ће Господ Исус убити дахом својих уста и уништити показивањем своје присутности.“ Да, Исусова присутност (грчки, парусиа) осећа се од 1914, јер он отада разоткрива човека безакоња — свештенство хришћанског света — и суди им. Та присутност ће се на упечатљив начин испољити кад десет рогова скерлетне звери изврше пресуду над лажним хришћанством и униште и њега и остали део Вавилона Великог (2. Солуњанима 2:1-3, 8). То ће бити почетак велике невоље! Након тога Исус ће кренути на преостали део Сатанине организације, у складу са следећим пророчанством: „Удариће земљу прутом својих уста, дахом својих усана погубиће зле“ (Исаија 11:4).

16. Како је у Псалмима и Јеремији описана улога Јеховиног Краља-Ратника?

16 Јеховин Краљ-Ратник направиће јасну разлику између оних који ће преживети и оних који ће погинути. Јехова је свом Сину пророчански рекао: „Разбићеш их [земаљске владаре] гвозденим жезлом, као посуду грнчарску смрвићеш их.“ А Јеремија се обратио тим поквареним владарима и њиховим поданицима следећим речима: „Плачите горко, пастири, и вичите! Ваљајте се у прашини, вође стада, јер је дошло време да будете побијени и растерани, попадаћете као скупоцене посуде!“ Колико год овај зли свет своје владаре сматрао драгоценим, они ће бити сатрти једним јединим ударцем Краљевог жезла, као кад се разбије нека лепа посуда. Тада ће се испунити оно што је Давид прорекао о Господу Исусу: „Палицу силе твоје пружиће Јехова са Сиона, говорећи: ’Иди међу непријатеље своје и покори их!‘ Јехова је теби с десне стране и разбиће краљеве у дан гнева свога. Извршиће пресуду над народима; биће лешева на гомиле“ (Псалам 2:9, 12; 83:17, 18; 110:1, 2, 5, 6; Јеремија 25:34).

17. (а) Како ће према Јовановом опису Краљ-Ратник извршити пресуду? (б) Наведи нека пророчанства која показују колико ће дан Божјег гнева бити погубан за народе.

17 Овај моћни Краљ-Ратник поново се појављује у следећој сцени ове визије: „И газиће пресу жестоког гнева Свемоћног Бога“ (Откривење 19:15б). У једној од претходних визија Јован је већ видео гажење ’винске пресе Божјег гнева‘ (Откривење 14:18-20). Исаија је такође описао пресу која симболизује погубљење, а други пророци су говорили о томе колико ће дан Божјег гнева бити погубан за све народе (Исаија 24:1-6; 63:1-4; Јеремија 25:30-33; Данило 2:44; Софонија 3:8; Захарија 14:3, 12, 13; Откривење 6:15-17).

18. Како је пророк Јоило описао извршење Јеховине пресуде над свим народима?

18 Пророк Јоило је повезао винску пресу с Јеховиним предстојећим ’суђењем свим околним народима‘. Јехова ће лично издати заповест, и то несумњиво Судији ког је поставио, Исусу, и његовим небеским војскама: „Замахните српом, јер је жетва сазрела. Дођите, сиђите, јер се винска преса напунила. Бачве се преливају, јер је њихова злоћа велика. Мноштва, мноштва су у долини одлуке, јер је близу Јеховин дан у долини одлуке. Сунце и месец ће потамнети, а и саме звезде ће повући свој сјај. Јехова ће са Сиона као лав рикнути, из Јерусалима ће пустити глас свој. Небо и земља ће се затрести, али Јехова ће бити уточиште свом народу и тврђава Израеловим синовима. Тада ћете знати да сам ја Јехова, ваш Бог“ (Јоило 3:12-17).

19. (а) Како ће бити одговорено на питање из 1. Петрове 4:17? (б) Које је име написано на Исусовој хаљини и по чему се види да га он с правом носи?

19 Биће то дан пропасти за непослушне народе и појединце, а за све оне који код Јехове и његовог Краља-Ратника траже уточиште то ће бити дан ослобођења! (2. Солуњанима 1:6-9). Суђење које је 1918. започело од Божјег дома тада ће достићи свој врхунац, чиме ће бити одговорено на питање из 1. Петрове 4:17: „Какав ће тек бити крај онима који нису послушни Божјој доброј вести?“ Прослављени Победник ће до краја изгазити симболично грожђе у винској преси, и тако ће показати да је он та особа на високом положају за коју Јован каже: „На својој хаљини, на својим бедрима, имао је написано име: Краљ над краљевима и Господар над господарима“ (Откривење 19:16). Он је већ доказао да је неупоредиво моћнији од било ког земаљског владара, од било ког људског краља или господара. Његова част и слава су ненадмашни. Он јаше „заступајући истину, понизност и праведност“ и увек побеђује! (Псалам 45:4). На његовој крвљу попрсканој хаљини написано је име које му је дао Суверени Господ Јехова као главном Браниоцу његовог права да буде Врховни Владар.

Велика Божја вечера

20. Како Јован описује „велику Божју вечеру“ и на које раније, слично пророчанство подсећају те речи?

20 У Језекиљевој визији су након уништења Гоговог мноштва, птице и пољске звери биле позване на гозбу. Оне су очистиле земљу од лешева тако што су појеле мртва тела Јеховиних непријатеља (Језекиљ 39:11, 17-20). Јованове следеће речи јако подсећају на то пророчанство: „Видео сам и једног анђела како стоји на сунцу. Он је повикао из свег гласа и рекао свим птицама које су летеле посред неба: ’Дођите, сакупите се на велику Божју вечеру, да једете месо краљева, месо војних заповедника, месо јунака, месо коња и њихових јахача, месо свих људи — слободњака и робова, малих и великих!‘“ (Откривење 19:17, 18).

21. (а) Зашто анђео „стоји на сунцу“? (б) Зашто ће мртви бити остављени да леже на земљи? (в) На шта указује набрајање оних чија ће тела лежати посвуда? (г) Зашто се тај догађај назива ’велика Божја вечера‘?

21 Јован види анђела „како стоји на сунцу“, то јест на месту с ког је лако могао дозвати птице и издати им заповест. Он их позива да дођу да се обилно насите месом оних које ће побити Краљ-Ратник и његове небеске војске. То што ће мртви бити остављени да леже на земљи показује да ће умрети срамотном смрћу. Попут Језавеље, ни они неће имати достојну сахрану (2. Краљевима 9:36, 37). Набрајање оних чија ће тела лежати посвуда указује на обим тог уништавања. Биће ту краљева, војних заповедника, јунака, слободњака и робова — свих, без изузетка. Тиме ће бити избрисан и последњи траг овог бунтовног света који се противи Јехови. Након тога више неће бити узбурканог „мора“, то јест сметеног човечанства (Откривење 21:1). Тај догађај се назива ’велика Божја вечера‘ будући да је Јехова позвао птице на њу.

22. Како Јован сажима ток завршног рата?

22 Јован следећим речима сажима ток завршног рата: „И видео сам звер и краљеве земаљске и њихове војске сакупљене да воде рат с оним који седи на коњу и с његовом војском. И звер је била ухваћена, а с њом и лажни пророк који је пред њом чинио чудесне знакове, којима је заводио оне што су примили жиг звери и оне што су се клањали њеном лику. Обоје су били живи бачени у огњено језеро које гори сумпором. А остали су били побијени мачем што је излазио из уста онога који седи на коњу. И све су се птице наситиле њиховог меса“ (Откривење 19:19-21).

23. (а) На шта се односи израз ’место које се зове Хар-Магедон‘, на ком ће се водити „рат који ће се догодити на велики дан Бога Свемоћног“? (б) Које упозорење ’краљеви земаљски‘ нису хтели да послушају и какве су последице тога?

23 Јован је записао да ће након изливања шесте посуде Јеховиног гнева ’краљеви целог света’ путем демонске пропаганде бити сакупљени „за рат који ће се догодити на велики дан Бога Свемоћног“. Тај рат ће се водити на месту које се зове Хар-Магедон. Али, овде се не ради о дословном месту које се тако зове, већ о стању које ће владати у свету и које ће навести Јехову да изврши своју пресуду (Откривење 16:12, 14, 16, фуснота). Јован у овој визији види бојне редове. У њима постројени за борбу против Бога стоје сви ’краљеви земаљски и њихове војске‘. Они су упорно одбијали да се покоре Јеховином Краљу. А Јехова их је као праведан Бог у надахнутој поруци унапред упозорио: „Поздравите сина, да се Бог не разгневи и да вас пропаст с пута не уклони.“ Будући да нису хтели да се покоре Христовој власти, морају умрети (Псалам 2:12).

24. (а) Која ће пресуда бити извршена над звери и лажним пророком и у ком смислу ће они тада још бити „живи“? (б) Шта показује да је „огњено језеро“ само симболика?

24 Седмоглава звер с десет рогова која је изашла из мора предочава Сатанин политички систем. Она ће заувек пасти у заборав, а с њом и лажни пророк, седма светска сила (Откривење 13:1, 11-13; 16:13). Док још буду „живи“, то јест док се још буду уједињено и активно борили против Божјег народа на земљи, биће бачени у „огњено језеро“. Да ли је овде реч о неком дословном огњеном језеру? Не, јер ни звер ни лажни пророк нису дословна бића. Језеро предочава потпуно и трајно уништење, место с ког нема повратка. Тамо ће касније бити бачени смрт и гроб, као и сам Ђаво (Откривење 20:10, 14). Библија овде ни у ком случају не говори о неком паклу у ком се зли вечно муче, будући да је Јехови одбојна и сама помисао на тако нешто (Јеремија 19:5; 32:35; 1. Јованова 4:8, 16).

25. (а) Ко су они који ће бити ’побијени мачем што излази из уста онога који седи на коњу‘? (б) Да ли треба да очекујемо да ће ускрснути ико од оних који буду „побијени мачем“?

25 Сви они који не учествују директно у политичкој власти, али се ипак упорно држе путева овог поквареног света, биће исто тако ’побијени мачем што излази из уста онога који седи на коњу‘. Исус ће изрећи пресуду да заслужују смрт. Будући да се у вези с њима не спомиње огњено језеро, да ли то значи да можемо очекивати њихово ускрсење? Нигде се не каже да ће они које Јеховин Судија тада буде погубио касније ускрснути. Сам Исус је рекао да сви они који нису „овце“ одлазе „у вечну ватру припремљену Ђаволу и његовим анђелима“, то јест „у вечну смрт“ (Матеј 25:33, 41, 46). То ће бити врхунац „дана суда и уништења безбожника“ (2. Петрова 3:7; Наум 1:2, 7-9; Малахија 4:1).

26. Укратко опиши исход Армагедона.

26 На тај начин ће бити докрајчена целокупна Сатанина земаљска организација. Тако ће заувек нестати „претходно небо“, то јест политичке структуре власти. А „земља“, наизглед стабилан поредак који је Сатана изграђивао вековима, биће сасвим уништена. Више неће бити ни „мора“, злог човечанства које се противи Јехови (Откривење 21:1; 2. Петрова 3:10). Али, шта је Јехова предвидео за Сатану? Јован то открива у наставку.

[Питања за разматрање]