Пређи на садржај

Пређи на садржај

Ново небо и нова земља

Ново небо и нова земља

42. поглавље

Ново небо и нова земља

1. Шта Јован описује након што га је анђео поново одвео на почетак Хиљадугодишње владавине?

 ДОК Јован и даље посматра визију, анђео га поново одводи на почетак Хиљадугодишње владавине. Шта Јован након тога описује? „И видео сам ново небо и нову земљу, јер су претходно небо и претходна земља нестали, а ни мора више није било“ (Откривење 21:1). Заиста задивљујућ призор!

2. (а) Како се Исаијино пророчанство о новим небесима и новој земљи испунило на Јудејцима приликом њиховог повратка 537. пре н. е.? (б) Како знамо да то Исаијино пророчанство има још једно испуњење и како ће се оно испунити?

2 Стотинама година пре Јовановог времена, Јехова је рекао Исаији: „Јер, ево, ја стварам нова небеса и нову земљу. Оно што је пре било неће се у сећање враћати нити ће се у срцу јављати“ (Исаија 65:17; 66:22). То пророчанство се најпре испунило када су се верни Јудејци 537. пре н. е. вратили у Јерусалим након што су 70 година провели као изгнаници у Вавилону. Након свог повратка они су били прочишћен народ — ’нова земља‘, с новом влашћу — ’новим небесима‘. Међутим, апостол Петар је указао на то да споменуто пророчанство има још једно испуњење, рекавши: „Али по његовом обећању очекујемо нова небеса и нову земљу у којима ће праведност пребивати“ (2. Петрова 3:13). Јован сада указује да ће се то обећање испунити током Господовог дана. Нестаће „претходно небо и претходна земља“, то јест Сатанин свет и световне власти, које су под његовим вођством и вођством његових демона. Узбурканог „мора“ злих и бунтовних људи више неће бити. Њихово место заузеће ’ново небо и нова земља‘ — ново људско друштво под новом влашћу, Божјим Краљевством. (Упоредити с Откривењем 20:11.)

3. (а) Шта још Јован описује и шта је Нови Јерусалим? (б) У ком смислу Нови Јерусалим „силази с неба“?

3 Јован затим наставља: „Видео сам и свети град, Нови Јерусалим, како силази с неба од Бога, припремљен као невеста украшена за свог мужа“ (Откривење 21:2). Нови Јерусалим је Христова невеста, а сачињавају га помазани хришћани који остану верни до смрти и ускрсну како би били краљеви и свештеници с прослављеним Исусом (Откривење 3:12; 20:6). И баш као што је земаљски Јерусалим био седиште власти у древном Израелу, тако ће величанствени Нови Јерусалим и његов Младожења сачињавати власт у новом свету. Они представљају ново небо. Невеста не „силази с неба“ дословно, већ у том смислу што обраћа пажњу на земљу. Она ће верно помагати Јагњету у праведном владању над човечанством. То ће заиста донети велике благослове новој земљи!

4. Које обећање Бог даје, а слично је обећању које је дао древном израелском народу?

4 Јован даље каже: „Тада сам зачуо снажан глас са престола како говори: ’Ево Божјег шатора међу људима! Бог ће пребивати међу њима и они ће бити његов народ и сам Бог биће с њима‘“ (Откривење 21:3). Када је Јехова склопио савез Закона с новооснованим израелским народом, обећао је: „Поставићу свој свети шатор међу вама и нећете бити мрски мојој души. Бићу међу вама и бићу ваш Бог, а ви ћете бити мој народ“ (Левитска 26:11, 12). Сада Јехова верним људима обећава нешто слично. Током хиљадугодишњег Судњег дана они ће за њега постати посебан народ.

5. (а) Како ће Бог пребивати међу људима током Хиљадугодишње владавине? (б) Како ће Бог пребивати међу људима након Хиљадугодишње владавине?

5 Током Хиљадугодишње владавине, Јехова ће „пребивати“ међу људима у том смислу што ће га привремено заступати његов Син, Краљ Исус Христ. Али, када Исус на крају Хиљадугодишње владавине преда Краљевство свом Оцу, више неће бити потребан заступник или посредник. Јехова ће у духовном погледу трајно и непосредно пребивати међу ’својим народом‘. (Упоредити с Јованом 4:23, 24.) Биће то велика част за обновљено човечанство!

6, 7. (а) Која величанствена обећања Јован открива и ко ће доживети те благослове? (б) Како Исаија описује духовни и дословни рај?

6 Јован затим каже: „Он ће обрисати сваку сузу с њихових очију и смрти више неће бити, ни туге, ни јаука, ни бола више неће бити. Нестало је оно што је некад било“ (Откривење 21:4). И ове речи нас подсећају на нека ранија Божја обећања. Исаија је исто тако радосно очекивао време када смрти и плача више неће бити и када ће тугу заменити радосно клицање (Исаија 25:8; 35:10; 51:11; 65:19). Јован сада потврђује да ће се та обећања на диван начин испунити током хиљадугодишњег Судњег дана. Те благослове ће најпре доживети велико мноштво. „Јагње, које је уз престо“, и даље ће их „пасти и водити на изворе вода живота. И Бог ће обрисати сваку сузу с њихових очију“ (Откривење 7:9, 17). Али с временом ће им се придружити сви ускрснули који буду исказивали веру у Јехову и уживаће како у духовном тако и у дословном рају.

7 Исаија каже: „Тада ће се отворити очи слепима и уши глувима отвориће се. Тада ће хром скакати као јелен, језик немога радосно ће клицати“ (Исаија 35:5, 6). У то време људи ће такође „градити куће и становаће у њима, садиће винограде и јешће њихов род. Неће они градити, а неко други се населити, неће они садити, а неко други јести. Јер ће дани мом народу бити као дани дрвету, и моји ће изабраници уживати у плодовима својих руку“ (Исаија 65:21, 22). Дакле, они никада неће нестати са земље.

8. Шта Јехова каже о веродостојности тих дивних обећања?

8 Какви нам само величанствени призори долазе у мисли док размишљамо о тим обећањима! Јехова за верне људе с љубављу припрема дивне благослове под својом небеском владавином. Да ли су та обећања прелепа да би била истинита? Да ли су она само пусти снови једног старца који је био прогнан на острво Патмос? Лично Јехова пружа одговор: „И онај који седи на престолу рекао је: ’Гле, све чиним ново!‘ Још је рекао: ’Пиши, јер су ове речи веродостојне и истините.‘ И рекао ми је: ’Испуниле су се! Ја сам Алфа и Омега, почетак и свршетак‘“ (Откривење 21:5, 6а).

9. Зашто можемо бити уверени у то да ће се ти будући благослови сигурно испунити?

9 То је исто као да је Јехова верном човечанству потписао гаранцију, то јест потврду о испуњењу тих будућих благослова. Ко би се усудио да посумња у таквог гаранта? Осим тога, те пророчанске речи су толико сигурне да Јехова о њима говори као да су се већ обистиниле: „Испуниле су се!“ Зар Јехова није „Алфа и Омега... Онај који јесте и који је био и који долази, Свемоћни“? (Откривење 1:8). Заиста јесте! Он за себе каже: „Ја сам први и ја сам последњи, осим мене нема Бога“ (Исаија 44:6). Као такав, он може надахнути људе да запишу пророчанства, а затим их испунити до најситнијег детаља. То сазнање заиста јача нашу веру! Јехова је обећао: „Гле, све чиним ново!“ Уместо да се питамо могу ли се та дивна обећања заиста испунити, било би боље да се питамо: ’Шта ја лично треба да чиним да бих примио те благослове?‘

„Вода“ за жедне

10. Какву „воду“ Јехова нуди и шта она представља?

10 Јехова каже: „Ономе ко је жедан даћу да бесплатно пије с извора воде живота“ (Откривење 21:6б). Да би утолила ту жеђ, особа мора осећати потребу за духовном храном и спремно прихватити „воду“ коју Јехова нуди (Исаија 55:1; Матеј 5:3). Каква је то „вода“? Исус је одговорио на то питање када је сведочио једној жени на извору у Самарији. Он јој је рекао: „Ко буде пио од воде коју ћу му ја дати, никада неће ожеднети, него ће вода коју ћу му ја дати постати у њему извор воде која доноси вечни живот.“ Тај ’извор воде живота‘ представља све што је Бог преко Христа подарио људима како би им поново омогућио савршени живот. Попут Самарићанке, и ми треба да осећамо снажну жељу да пијемо с тог извора! Будимо попут ње спремни да жртвујемо своје световне интересе како бисмо другима преносили добру вест! (Јован 4:14, 15, 28, 29).

Победници

11. Које обећање Јехова даје и на кога се те речи пре свега односе?

11 Они који пију ту освежавајућу „воду“ морају се изборити за победу, јер Јехова даље каже: „Ко победи, наследиће те благослове. Ја ћу му бити Бог, а он ће ми бити син“ (Откривење 21:7). Ово обећање је слично обећањима која се налазе у порукама за седам скупштина. Стога се те речи сигурно односе пре свега на помазанике (Откривење 2:7, 11, 17, 26-28; 3:5, 12, 21). Христова духовна браћа већ дуго жељно очекују тренутак када ће постати део Новог Јерусалима. Уколико победе, као што је победио и сам Исус, њихова нада ће се испунити (Јован 16:33).

12. Како ће се Јеховино обећање записано у Откривењу 21:7 испунити на великом мноштву?

12 То обећање се односи и на велико мноштво људи из свих народа. И они морају победити, верно служећи Богу све док не изађу из велике невоље. Тада ће примити своје земаљско наследство, ’краљевство које је припремљено за њих од постанка света‘ (Матеј 25:34). Они и други припадници Господовог стада на земљи који прођу завршну кушњу на крају хиљаду година биће названи ’светима‘ (Откривење 20:9). Они ће свом Створитељу, Јехови Богу, бити попут деце и као чланови његове целокупне организације уживаће у посебном, светом односу с њим (Исаија 66:22; Јован 20:31; Римљанима 8:21).

13, 14. Којих се поступака одлучно морамо чувати ако желимо да доживимо испуњење Божјих дивних обећања и зашто?

13 Будући да пред нама стоји тако дивна будућност, ми као Јеховини сведоци морамо остати чисти од прљавштина Сатаниног света! Морамо бити јаки и одлучни како нас Ђаво никада не би одвукао у друштво оних које Јехова описује следећим речима: „А кукавице, безверни, изопачени, убице, блудници, они који се баве спиритизмом, идолопоклоници и сви лажљивци завршиће у језеру које гори огњем и сумпором. Оно представља другу смрт“ (Откривење 21:8). Да, они који ће наследити обећане благослове морају се чувати поступака који су искварили овај стари свет. Морају победити тако што ће остати верни упркос свим притисцима и искушењима (Римљанима 8:35-39).

14 Премда сматрају да су Христова невеста, цркве хришћанства су познате по одвратним поступцима које Јован овде наводи. Зато ће, заједно с преосталим делом Вавилона Великог, бити заувек уништене (Откривење 18:8, 21). Исто тако, сви помазаници и припадници великог мноштва који се упусте у таква зла дела или почну да подстичу друге да их чине суочиће се с вечним уништењем. Уколико су упорни у таквом поступању, неће наследити обећане благослове. А свако ко на новој земљи покуша да чини тако нешто биће истог трена уништен и отићи ће у другу смрт из које нема повратка (Исаија 65:20).

15. Ко су најистакнутији победници и која визија означава величанствени врхунац Откривења?

15 Најистакнутији победници биће Јагње, Исус Христ, и његова невеста коју сачињава 144 000 помазаника — Нови Јерусалим. Зато је прикладно што као величанствени врхунац Откривења следи завршни, задивљујући опис Новог Јерусалима. Јован сада описује своју последњу визију.

[Питања за разматрање]

[Слике на 302. страни]

У новом земаљском друштву сви ће радосно обављати различите послове и уживати у међусобном дружењу