Пређи на садржај

Пређи на садржај

Оно што ће се ускоро догодити

Оно што ће се ускоро догодити

3. поглавље

Оно што ће се ускоро догодити

1. Шта мораш да радиш да би преживео извршење Божје пресуде над овим светом?

 СВЕТСКА збивања треба пратити с великим занимањем. Зашто? Зато што овај свет не може избећи извршење Божје пресуде. Али ти га можеш избећи. Ако желимо да преживимо, не смемо да будемо „део света“ који је осуђен на пропаст. То не значи да треба да живимо аскетским начином живота, попут монаха у манастирима. То значи да водимо испуњен, смисао живот, али да се не мешамо у покварену политику, похлепну трговину и религију која срамоти Бога. То такође значи да се не упуштамо у насиље и неморал. У исто време, морамо живети по Божјим узвишеним мерилима и вршити његову вољу (Јован 17:14-16; Софонија 2:2, 3; Откривење 21:8). Библијска књига Откривење показује колико је важно да живимо у складу са свим тим смерницама и извршимо потребне промене у свом начину живота.

2. Којим речима је апостол Јован започео величанствено пророчанство из Откривења и коме је Бог упутио ту снажну поруку?

2 Апостол Јован започиње величанствено пророчанство из Откривења следећим речима: „Откривење Исуса Христа, које му је дао Бог, да покаже својим робовима оно што ће се ускоро догодити“ (Откривење 1:1а). Дакле, ту снажну поруку Бог је најпре пренео ускрснулом Исусу Христу. Исус овде нипошто није приказан као део неког тајанственог Тројства, већ као онај ко је подложан свом Оцу. Исто тако, „робови“, који сачињавају хришћанску скупштину, подложни су Исусу Христу и ’следе га куда год он пође‘ (Откривење 14:4; Ефешанима 5:24). Али, ко су данас прави Божји „робови“ и шта они могу да науче из Откривења?

3. (а) Ко су „робови“ Исуса Христа? (б) Коју службу ти верни „робови“ обављају под вођством анђела?

3 Апостол Јован, писац Откривења, и себе назива таквим робом. Он је био последњи живи апостол и један од одабраних, духом помазаних „робова“ који наслеђују бесмртност на небу. Данас их на земљи има још свега неколико хиљада. Поред њих, Бог има и друге слуге, велико мноштво мушкараца, жена и деце, којих сада има на милионе. Под вођством анђела, они заједно с помазаним „робовима“ учествују у објављивању вечне добре вести целом човечанству. Сви ти „робови“ се марљиво залажу у помагању другим кротким људима да дођу до спасења (Матеј 24:14; Откривење 7:9, 14; 14:6). Откривење показује шта мораш да радиш како би доживео благослове о којима говори добра вест.

4. (а) Како је Јован могао говорити о ’ономе што ће се ускоро догодити‘ кад је од писања Откривења прошло већ више од 1 900 година? (б) Какве доказе имамо у вези с оним што је проречено?

4 Међутим, како је Јован могао рећи да ће тим „робовима“ бити показано „оно што ће се ускоро догодити“? Зар нису те речи изговорене пре више од 1 900 година? Период од 1 900 година у Јеховиним очима је кратко време у поређењу с вековима и вековима током којих је стварао и припремао земљу да буде погодна за људски живот. Зато је њему хиљаду година „као дан јучерашњи“ (Псалам 90:4). Апостол Павле је писао о свом ’жељном ишчекивању и нади‘, јер му је награда несумњиво била толико стварна као да му је надохват руке (Филипљанима 1:20). Данас имамо много доказа да ће се све што је проречено обистинити тачно на време. Никада до сада у историји није био доведен у питање сам опстанак човечанства. Само Бог има право решење! (Исаија 45:21).

Посредници преко којих Бог шаље своје поруке

5. Како је Јован добио Откривење и како је оно прослеђено скупштинама?

5 У Откривењу 1:1б, 2 даље пише: „И он [Исус] је то [Откривење] показао у знаковима, пославши свог анђела свом робу Јовану, који је посведочио о речи Божјој и о сведочанству Исуса Христа — о свему што је видео.“ Дакле, Јован је ту надахнуту поруку добио преко анђела. Записао ју је у свитак и послао скупштинама које су у то време постојале. Можемо бити срећни што ју је Бог сачувао како би широм света и дан-данас храбрила готово 100 000 скупштина његових уједињених слугу.

6. Према Исусовим речима, преко кога Бог у данашње време пружа духовну храну својим „робовима“?

6 Бог је у Јованово време имао посреднике преко којих је пренео Откривење, а Јован је служио као један од њих на земљи. Слично томе, Бог и данас користи своје посреднике преко којих даје духовну храну својим „робовима“. У свом великом пророчанству о свршетку овог поретка Исус је поменуо ко ће на земљи имати ту улогу посредника. Рекао је да је то „верни и разборити роб кога је његов господар поставио над својим слугама, да им даје храну у право време“ (Матеј 24:3, 45-47). Исус користи тог роба, то јест „Јованову класу“ како би расветлио значење пророчанстава.

7. (а) Како знакови из Откривења треба да утичу на нас? (б) Колико дуго неки припадници „Јованове класе“ већ учествују у испуњавању визија из Откривења?

7 Апостол Јован је написао да му је Исус показао Откривење „у знаковима“, то јест симболима. Ти знакови су живописни и упечатљиви. Визије у којима се јављају веома су динамичне и требало би да нас подстакну да другима ревно говоримо о овим пророчанствима и њиховом значењу. Откривење нам износи низ узбудљивих визија, у којима је Јован учествовао, било активно било као посматрач. Припадници „Јованове класе“, од којих неки већ много деценија учествују у испуњавању тих визија, срећни су што им је Божји дух открио њихово значење тако да га могу објаснити другима.

8. (а) По чему је свака визија из Откривења посебна? (б) Како нам Данилово пророчанство помаже да видимо кога предочавају звери из Откривења?

8 Визије у Откривењу нису изнесене по редоследу којим се испуњавају. Свака има своје време испуњења. У многим визијама се користе изрази слични онима из ранијих пророчанстава, што нам помаже у њиховом тумачењу. На пример, у Даниловом пророчанству су описане четири страшне звери и објашњено је да оне предочавају политичке силе које владају светом. То нам помаже да разумемо да и звери из Откривења представљају политичке творевине, од којих неке и данас постоје (Данило 7:1-8, 17; Откривење 13:2, 11-13; 17:3).

9. (а) Шта попут Јована жели данашња „Јованова класа“ и од кога тражи вођство? (б) Шта би, према Јовановим речима, требало да чинимо да бисмо били срећни?

9 Јован је верно „посведочио“ о поруци коју му је Бог послао преко Исуса Христа. Детаљно је описао ’све што је видео‘. Припадници „Јованове класе“ свим срцем траже вођство од Бога и Исуса Христа да би у потпуности разумели пророчанства и да би те дивне поруке пренели осталом делу Божјег народа. Помазаној скупштини (такође и великом мноштву широм света, којем ће Бог омогућити да преживи велику невољу) Јован поручује: „Срећан је онај ко чита и они који чују речи овог пророчанства и који држе оно што је у њему написано. Јер је близу време да се то испуни“ (Откривење 1:3).

10. Како нам Откривење може помоћи да будемо срећни?

10 Уколико читамо Откривење и држимо се онога што је у њему написано, то ће нам много користити. Јован је у једној од својих посланица рекао следеће: „Љубав према Богу значи држати се његових заповести, а његове заповести нису тешке, јер све што је рођено од Бога побеђује свет. А ово је победа која је победила свет: наша вера“ (1. Јованова 5:3, 4). Уколико изградимо такву веру, бићемо заиста срећни!

11. (а) Зашто је важно да се држимо пророчанских речи из Откривења? (б) За шта се може рећи да је веома близу?

11 Веома је важно да хитно обратимо пажњу на пророчанске речи „јер је близу време да се то испуни“. Да, близу је време да се испуне пророчанства из Откривења, међу којима су и она која говоре о Божјим пресудама. Близу је време када ће Бог и Исус Христ извршити коначну пресуду над Сатаниним светом. Када је био на земљи, Исус је рекао да једино његов Отац зна ’тај дан или час‘. А говорећи унапред о невољама којих данас има тако много, Исус је додао: „Овај нараштај неће проћи док се све то не догоди.“ Зато се може рећи да је време извршења Божје пресуде веома близу (Марко 13:8, 30-32). У Авакуму 2:3 о томе пише следеће: „Та визија [ће се] испунити у време које је за то одређено и јури према крају и неће слагати. Ако и оклева, чекај је, јер ће се сигурно испунити. Неће закаснити!“ Од тога да ли се држимо Божје пророчанске Речи зависи да ли ћемо преживети велику невољу (Матеј 24:20-22).

[Питања за разматрање]

[Оквир на 15. страни]

Да бисмо разумели Откривење треба да:

● добијемо помоћ Јеховиног духа

● утврдимо када почиње Господов дан

● препознамо ко је данас верни и разборити роб