Пређи на садржај

Пређи на садржај

’Он ће Змији здробити главу‘

’Он ће Змији здробити главу‘

40. поглавље

’Он ће Змији здробити главу‘

14. визија — Откривење 20:1-10

Садржај: бацање Сатане у бездан; Хиљадугодишња владавина; завршно кушање човечанства; уништење Сатане

Време испуњења: од краја велике невоље до уништења Сатане

1. Опиши испуњавање првог библијског пророчанства.

 СЕЋАШ ли се које је прво библијско пророчанство? Изрекао га је Јехова Бог обраћајући се Змији следећим речима: „Ставићу непријатељство између тебе и жене и између твог потомства и њеног потомства. Оно ће ти главу здробити, а ти ћеш га у пету ранити“ (Постанак 3:15). Након што смо размотрили целу историју Сатаниног ратовања против Јеховине жене, то јест његове небеске организације, долазимо до тренутка када испуњење овог пророчанства достиже свој врхунац (Откривење 12:1, 9). Змијино земаљско потомство из света религије, политике и трговине немилосрдно је овде на земљи прогонило, а и даље прогони женино потомство — Исуса Христа и његових 144 000 помазаних следбеника (Јован 8:37, 44; Галатима 3:16, 29). Сатана је кривац за Исусову мучну смрт. Али, она се може упоредити с рањавањем пете, јер је Бог трећи дан ускрснуо свог верног Сина (Дела апостолска 10:38-40).

2. Како ће проћи Змија и шта ће се догодити с њеним земаљским потомством?

2 Шта ће бити са Змијом и њеним потомством? Отприлике 56. н. е., апостол Павле је написао подуже писмо хришћанима у Риму. У закључку их је охрабрио речима: „Бог који даје мир ускоро ће сатрти Сатану под вашим ногама“ (Римљанима 16:20). Ту се не ради само о лакшем рањавању. Сатана ће бити потпуно уништен! Павле је овде употребио грчку реч синдриво, која значи „згњечити“, „изгазити“, „здробити“. А што се тиче људског потомства Змије, оно ће у Господовом дану претрпети праве муке, које ће достићи врхунац у великој невољи кад буду потпуно уништени Вавилон Велики и политички систем света заједно са својим финансијским и војним помагачима (Откривење, 18. и 19. поглавље). Тако ће Јехова окончати непријатељство између два потомства. Потомство Божје жене извојеваће победу над земаљским потомством Змије, и тог потомства више неће бити!

Бацање Сатане у бездан

3. Шта ће према Јовановим речима бити са Сатаном?

3 Шта очекује Сатану и његове демоне? Јован то овако објашњава: „И видео сам једног анђела како силази с неба с кључем од бездана и великим ланцем у руци. Ухватио је змаја, празмију, који је Ђаво и Сатана, и свезао га на хиљаду година. Бацио га је у бездан, који је над њим закључао и запечатио, да више не заводи народе док се не наврши хиљаду година. После тога треба да буде накратко одвезан“ (Откривење 20:1-3).

4. Ко је анђео с кључем од бездана и по чему то знамо?

4 Ко је тај анђео? Сигурно је врло моћан, с обзиром на то да је савладао Јеховиног главног непријатеља. Дошао је „с кључем од бездана и великим ланцем у руци“. Зар нас те речи не подсећају на једну од ранијих визија? Да, и то на визију у којој је краљ скакаваца био назван ’анђелом бездана‘ (Откривење 9:11). Тако на делу поново видимо главног Браниоца Јеховине врховне власти, прослављеног Исуса Христа. Тај арханђео, који је збацио Сатану с неба и пресудио Вавилону Великом, а затим погубио „краљеве земаљске и њихове војске“ у Армагедону сигурно не би препустио другом анђелу да Сатани зада овај одлучујући ударац, то јест да га баци у бездан (Откривење 12:7-9; 18:1, 2; 19:11-21).

5. Шта ће анђео бездана учинити са Сатаном Ђаволом и зашто?

5 Када је велики змај пламене боје био збачен с неба, био је назван ’празмија, Ђаво и Сатана, који заводи цео свет‘ (Откривење 12:3, 9). А сада, када је дошло време да тај непријатељ буде ухваћен и бачен у бездан, Библија га поново описује речима: ’Змај, празмија, који је Ђаво и Сатана.‘ Тај озлоглашени змај који прождире, варалица, клеветник и противник биће везан ланцем и бачен „у бездан“, који ће над њим бити запечаћен, „да више не заводи народе“. Сатана ће у бездану остати хиљаду година. У том периоду неће моћи да утиче на људе, као што то не може ни затвореник у добро чуваној тамници. Анђео бездана онемогућиће Сатани да на било који начин утиче на Краљевство праведности. Какво ли ће то бити олакшање за човечанство!

6. (а) Шта показује да ће и демони отићи у бездан? (б) Шта затим започиње?

6 А шта ће бити с демонима? И они се ’чувају за суд‘ (2. Петрова 2:4). Библија Сатану назива ’Велзевул, владар демона̂‘ (Лука 11:15, 18; Матеј 10:25). Будући да су толико дуго уз Сатану, зар не заслужују исту осуду? Демони се одавно боје бездана. Једном приликом кад им се Исус супротставио „преклињали су га да им не заповеди да оду у бездан“ (Лука 8:31). Али када Сатана буде бачен у бездан, његови анђели ће сасвим сигурно такође бити бачени у бездан. (Упоредити са Исаијом 24:21, 22.) Након што Сатана и његови демони буду затворени започеће Хиљадугодишња владавина Исуса Христа.

7. (а) У каквом ће стању бити Сатана и његови демони у бездану и како то знамо? (б) Да ли су хад и бездан исто? (Видети фусноту.)

7 Да ли ће Сатана и његови демони моћи на неки начин да делују док буду у бездану? Присетимо се скерлетне седмоглаве звери за коју у Библији пише: „Била је и више није, али ће ускоро изаћи из бездана“ (Откривење 17:8). Израз „више није“ односи се на време које је провела у бездану. За то време ни на који начин није могла да делује, била је беживотна, мртва у сваком погледу. Слично томе, апостол Павле је у вези са Исусом рекао: „’Ко ће сићи у бездан?‘, то јест извести Христа из мртвих“ (Римљанима 10:7). Док је био у том бездану, Исус је био мртав. a Стога је разумно закључити да ће Сатана и његови демони за време свог хиљадугодишњег боравка у бездану бити у стању неактивности које је слично смрти. То је заиста добра вест за све правдољубиве људе!

Они који ће судити хиљаду година

8, 9. Ко су они који седе на престолима и шта Јован каже о њима?

8 Након хиљаду година Сатана ће накратко бити пуштен из бездана. Зашто? Пре него што одговори на то питање, Јован се поново осврће на почетак тог периода. Он пише: „И видео сам престоле. Онима што су сели на њих дато је да суде“ (Откривење 20:4а). Ко су они који седе на престолима и владају на небу с прослављеним Исусом?

9 То су „свете слуге Највишег“ које је Данило описао како владају у Краљевству, заједно с оним који је „као син човечји“ (Данило 7:13, 14, 18). То су они које Библија приказује као 24 старешине које пред Јеховом седе на небеским престолима (Откривење 4:4). Међу њима је 12 апостола, којима је Исус обећао: „Приликом поновног стварања, кад Син човечји седне на свој славни престо, и ви који сте пошли за мном сешћете на дванаест престола и судити над дванаест Израелових племена“ (Матеј 19:28). Међу њима су и Павле и хришћани из Коринта који су остали верни (1. Коринћанима 4:8; 6:2, 3). А ту су и чланови скупштине из Лаодикије који су победили (Откривење 3:21).

10. (а) Како Јован описује 144 000 краљева? (б) Ко се, између осталих, убраја у 144 000 краљева и како то произлази из онога што је Јован раније рекао?

10 Помазаници који су остали верни до краја „откупљени су од људи као првине Богу и Јагњету“ и за њих је припремљено 144 000 престола (Откривење 14:1, 4). Јован наставља: „Видео сам душе оних који су погубљени зато што су сведочили за Исуса и зато што су говорили о Богу, оних који се нису поклонили ни звери ни њеном лику и који нису примили жиг на чело ни на руку“ (Откривење 20:4б). Дакле, међу тим краљевима су и помазани хришћани који су умрли као мученици и који су приликом отварања петог печата питали Јехову колико ће још чекати да освети њихову крв. Тада су добили дуге беле хаљине и било им је речено да још мало чекају. Али сада их је Краљ над краљевима и Господар над господарима осветио тако што је уништио Вавилон Велики и народе, а Сатану бацио у бездан (Откривење 6:9-11; 17:16; 19:15, 16).

11. (а) Како треба разумети израз „погубљени“? (б) Зашто се може рећи да свих 144 000 помазаника умире жртвеном смрћу?

11 Као што то показује фуснота уз израз „погубљени“ у Откривењу 20:4, тај израз би се дословно могао превести са „погубљени секиром“. Да ли то значи да је свих тих 144 000 краљева и судија заиста ’погубљено секиром‘? Вероватно је само мало њих погубљено на тај начин. Али, тај израз несумњиво обухвата све помазане хришћане који су на било који начин умрли као мученици b (Матеј 10:22, 28). Нема сумње да би их Сатана све желео погубити секиром, али чињеница је да не умиру сва Исусова помазана браћа као мученици. Многи од њих умиру због болести или старости. Међутим, и они се убрајају у ову групу коју Јован види. За све њих се може у одређеном смислу рећи да умиру жртвеном смрћу (Римљанима 6:3-5). Осим тога, нико од њих није био део света. Према томе, све њих је свет мрзео и они су у његовим очима били мртви (Јован 15:19; 1. Коринћанима 4:13). Нико од њих се није клањао звери ни њеном лику и нико од њих до своје смрти није примио њен жиг. Сви су остали верни и тако умрли као победници (1. Јованова 5:4; Откривење 2:7; 3:12; 12:11).

12. Шта Јован каже о 144 000 краљева и када они оживљавају?

12 Али сада су ти победници опет приказани као живи! Јован пише: „Они су оживели и владали као краљеви с Христом хиљаду година“ (Откривење 20:4в). Значи ли то да ове судије неће ускрснути све док народи не буду уништени, а Сатана и његови демони бачени у бездан? Не значи. Већина њих је већ оживела, будући да их Откривење приказује како у Армагедону крећу са Исусом у поход на народе (Откривење 2:26, 27; 19:14). Заправо, на темељу Павлових речи може се закључити да је њихово ускрсавање почело убрзо након што је 1914. започела Исусова присутност и да неки од њих ускрсавају пре других (1. Коринћанима 15:51-54; 1. Солуњанима 4:15-17). Према томе, њихово ускрсавање одвија се током одређеног периода у ком као појединци примају на дар бесмртан живот на небу (2. Солуњанима 1:7; 2. Петрова 3:11-14).

13. (а) Како треба схватити израз „хиљаду година“ током којих ће 144 000 помазаника владати и на основу чега се то може закључити? (б) Како је Папија из Хијерапоља гледао на овде споменут хиљадугодишњи период? (Видети фусноту.)

13 Они ће владати и судити хиљаду година. Да ли се ради о дословних хиљаду година или тај број треба да сматрамо симболичном ознаком неког неодређеног, дугог периода? Израз „хиљаду“ може се односити на велик, неодређен број. Тако се, на пример, користи у 1. Самуиловој 21:11. Али овде израз „хиљаду“ има дословно значење, будући да се у изворном грчком тексту у Откривењу 20:5-7 на три места испред речи „хиљаду“ налази одређени члан. Павле је тај период суђења назвао „дан“ кад је рекао: „Јер [Бог] је одредио дан у ком намерава да суди свету по правди“ (Дела апостолска 17:31). Будући да је Петар рекао да је један дан код Јехове као хиљаду година, логично је закључити да овај Судњи дан траје дословних хиљаду година c (2. Петрова 3:8).

„Остали мртви“

14. (а) Коју напомену о ’осталим мртвима‘ Јован додаје? (б) Како Павлове речи разјашњавају израз „оживети“?

14 Јован затим додаје напомену: „(Остали мртви нису оживели док се није навршило хиљаду година)“ (Откривење 20:5а). Коме ће онда ти краљеви судити? И овде треба узети у обзир контекст да бисмо разумели значење израза „оживети“. Тај израз може у разним контекстима имати разна значења. На пример, Павле је о помазаним сухришћанима рекао: „Бог вас је оживео иако сте били мртви због својих преступа и греха“ (Ефешанима 2:1). Он је тиме желео да каже да су духом помазани хришћани већ у првом веку „оживели“ на тај начин што су на темељу своје вере у Исусову жртву били проглашени праведнима (Римљанима 3:23, 24).

15. (а) Како је Јехова гледао на своје претхришћанске сведоке? (б) Како ће друге овце „оживети“ и када ће у најпотпунијем смислу добити земљу у посед?

15 Слично томе, претхришћански Јеховини сведоци били су проглашени праведнима као Божји пријатељи. Аврахам, Исак и Јаков били су названи ’живима‘ иако су заправо били мртви (Матеј 22:31, 32; Јаков 2:21, 23). Међутим, они и сви други који буду ускрснули, затим велико мноштво верних других оваца које ће преживети Армагедон, као и деца која ће им се можда родити у новом свету тек треба да постану савршени. У томе ће им током хиљадугодишњег Судњег дана на темељу своје откупне жртве помагати Исус Христ и они који с њим буду владали као краљеви и свештеници. На крају тог Дана ’остали мртви ће оживети‘ у том смислу што ће тек тада постати савршени. Као што ћемо видети у наставку, тада ће морати да прођу завршну кушњу, али с њом ће се суочити као савршени људи. Кад прођу ту кушњу, Бог ће их прогласити достојнима вечног живота, јер ће бити праведни у најпотпунијем смислу те речи. Тада ће доживети потпуно испуњење обећања: „Праведници ће поседовати земљу, и заувек ће на њој живети“ (Псалам 37:29). Каква дивна будућност чека послушне људе!

„Прво ускрсење“

16. Како Јован назива ускрсење оних који ће заједно с Христом владати као краљеви и зашто га тако назива?

16 Поново говорећи о онима који су „оживели и владали као краљеви с Христом“, Јован пише: „То је прво ускрсење“ (Откривење 20:5б). У ком смислу је прво? То је временски гледано „прво ускрсење“, јер су они који тако ускрсавају „првине Богу и Јагњету“ (Откривење 14:4). Прво је и по важности, будући да ти ускрснули појединци постају Исусови сувладари у његовом небеском Краљевству и судије остатку човечанства. И на крају, прво је и по својој природи, будући да су, осим самог Исуса Христа, они који ускрсавају првим ускрсењем једина створења за која Библија каже да добијају бесмртност (1. Коринћанима 15:53; 1. Тимотеју 6:16).

17. (а) Како Јован описује дивне благослове који очекују помазане хришћане? (б) Шта је „друга смрт“ и зашто она „нема власти“ над 144 000 победника?

17 Какви дивни благослови очекују те помазанике! Јован о томе каже: „Срећан је и свет свако ко има удео у првом ускрсењу. Над њима друга смрт нема власти“ (Откривење 20:6а). Као што је Исус обећао хришћанима у Смирни, победницима који имају удео „у првом ускрсењу“ не може наудити „друга смрт“, која предочава погубљење, уништење без наде у ускрсење (Откривење 2:11; 20:14). Друга смрт „нема власти“ над тим победницима, јер ће се они ’обући у нераспадљивост и бесмртност‘ (1. Коринћанима 15:53).

18. Шта Јован каже о новим владарима земље и шта ће они остварити?

18 Како ће се они само разликовати од људских краљева који краљују током Сатанине владавине! Људски краљеви владају најдуже 50 до 60 година, а велика већина њих и много краће. Многи од њих су тлачили друге људе. У сваком случају, зар народи могу бити срећни кад се над њима стално мењају владари и њихове политике? Јован пише да нови владари земље неће бити такви, „него ће бити Божји и Христови свештеници и владаће као краљеви с Христом хиљаду година“ (Откривење 20:6б). Они ће током тих хиљаду година заједно са Исусом сачињавати једину власт. Као свештеници ће на темељу Исусове савршене људске жртве уздизати послушне људе до духовног, моралног и телесног савршенства. Као краљеви ће широм света изграђивати људско друштво које ће одражавати Јеховину праведност и светост. А као судије ће хиљаду година заједно са Исусом брижно водити послушне људе према крајњем циљу, вечном животу (Јован 3:16).

Завршна кушња

19. У каквом ће стању бити земља и човечанство на крају Хиљадугодишње владавине и шта ће Исус учинити након тога?

19 До краја Хиљадугодишње владавине цела земља ће бити слична првобитном Едену. Биће то прави рај. Савршеном човечанству више неће требати првосвештеник да за њих посредује пред Богом, будући да ће и последњи траг Адамовог греха бити уклоњен, а смрти — последњег непријатеља — више неће бити. Христово Краљевство ће остварити Божју намеру да уједини цео свет под једну власт. Након тога ће Исус „предати краљевство свом Богу и Оцу“ (1. Коринћанима 15:22-26; Римљанима 15:12).

20. Шта ће се према Јовановим речима догодити кад дође време за завршну кушњу?

20 Тада наступа време за завршну кушњу. Да ли ће савршено човечанство, за разлику од првих људи у Едену, остати верно Богу? Јован описује шта ће се догодити: „А кад се наврши хиљаду година, Сатана ће бити пуштен из своје тамнице, па ће изаћи да заводи народе на четири краја земље, Гога и Магога, да их сакупи за рат. А биће их као морског песка. И видео сам како су напредовали широм земље и окружили логор светих и вољени град“ (Откривење 20:7-).

21. Шта ће Сатана учинити у свом завршном нападу и зашто не треба да нас изненади то што ће се неки повести за њим и након Хиљадугодишње владавине?

21 Како ће проћи Сатанин задњи напад? Он ће преварити „народе на четири краја земље, Гога и Магога“, и повести их у „рат“. Зар ће ико стати на Сатанину страну након хиљаду година усавршавања и срећног живота под теократском влашћу? Не треба заборавити да је Сатана успео да заведе савршене људе, Адама и Еву, док су живели у Едену. Успео је да заведе и небеске анђеле који су лично видели лоше последице првобитне побуне (2. Петрова 2:4; Јуда 6). Стога не треба да нас изненади то што ће бити савршених људи који ће се повести за Сатаном и након хиљаду предивних година владавине Божјег Краљевства.

22. (а) Шта значи израз ’народи на четири краја земље‘? (б) Зашто се ти бунтовници зову ’Гог и Магог‘?

22 Библија те бунтовнике назива ’народима на четири краја земље‘. То не значи да ће човечанство и тада бити подељено на нације. То само показује да ће се ти људи одвојити од оних који ће остати праведни и верни Богу и да ће имати исти покварен дух какав имају данашњи народи. ’Сковаће зао план‘ попут Гога из Магога, о ком говори Језекиљево пророчанство. Њихов циљ ће бити да униште теократску владавину на земљи (Језекиљ 38:3, 10-12). Зато се зову ’Гог и Магог‘.

23. Шта значе речи да ће бунтовника бити „као морског песка“?

23 Оних који се придруже Сатани у његовој побуни биће „као морског песка“. Колико је то? Ту се не ради о неком унапред одређеном броју. (Упоредити са Исусом Навином 11:4; Судијама 7:12.) Коначни број бунтовника зависиће од тога како ће сваки појединац реаговати на Сатанине преваре и подвале. Али нема сумње да ће их бити доста, будући да ће се осећати довољно јаким да освоје „логор светих и вољени град“.

24. (а) Шта је „вољени град“ и како ће га непријатељи „окружити“? (б) Шта предочава „логор светих“?

24 „Вољени град“ је сигурно град који је прослављени Исус Христ у Откривењу 3:12 својим следбеницима описао речима: ’Град мог Бога, нови Јерусалим који силази с неба од мог Бога.‘ Будући да се ту ради о небеском граду, како га земаљски непријатељи могу „окружити“? Тако што ће окружити „логор светих“. Логор се обично налазио изван града. Према томе, „логор светих“ сигурно предочава оне који су на земљи, изван небеског Новог Јерусалима, и одано подупиру власт коју је Јехова успоставио. Када бунтовници под Сатаниним вођством нападну те верне Божје слуге, Господ Исус ће то сматрати нападом на себе (Матеј 25:40, 45). Ти „народи“ ће покушати да униште све што је под владавином небеског Новог Јерусалима учињено да би земља постала рај. Дакле, кад нападну „логор светих“, биће то као да су напали „вољени град“.

„Огњено и сумпорно језеро“

25. Како Јован описује исход напада бунтовника на „логор светих“ и шта ће на крају бити са Сатаном?

25 Да ли ће Сатанин последњи напад бити успешан? Неће, исто као што неће бити успешан ни напад који ће Гог из Магога извршити на данашњи духовни Израел! (Језекиљ 38:18-23). Јован сликовито описује његов исход: „Али ватра је сишла с неба и прождрла их. А Ђаво, који их је заводио, био је бачен у огњено и сумпорно језеро, где се већ налазе и звер и лажни пророк“ (Откривење 20:9б-10а). Овај пут Сатана, стара змија, неће бити само затворен у бездан, него ће бити сатрт и заувек уништен као да је спаљен ватром.

26. Зашто „огњено и сумпорно језеро“ не може бити неко дословно место где се зли заувек муче?

26 Већ смо говорили о томе да „огњено и сумпорно језеро“ не може бити неко дословно место где зли бивају заувек мучени (Откривење 19:20). Ако би Јехова Сатану предао вечним мукама, то значи да би га морао одржавати на животу. А живот је дар, а не казна. Смрт је казна за грех, а Библија каже да мртви не осећају бол (Римљанима 6:23; Проповедник 9:5, 10). Осим тога, у наставку Откривења пише да ће и смрт и гроб бити бачени у то исто огњено и сумпорно језеро. А смрт и гроб сигурно не осећају бол (Откривење 20:14).

27. Како нам пропаст Содома и Гоморе може помоћи да схватимо израз „огњено и сумпорно језеро“?

27 Све ово показује да је огњено и сумпорно језеро само симбол. Надаље, ватра и сумпор нас подсећају на пропаст Содома и Гоморе, које је Бог у давној прошлости уништио због њихове велике покварености. Када је дошло време за извршење казне над њима, „Јехова [је] на Содом и Гомору пустио кишу од сумпора и ватре — од Јехове, с небеса“ (Постанак 19:24). Описујући оно што је задесило та два града, Библија каже да су „осуђени на вечну ватру“ (Јуда 7). Али та два града нису стављена на вечне муке. Напротив, они и њихови изопачени становници уништени су и заувек су нестали. Ти градови данас не постоје и нико не може рећи где су се тачно налазили.

28. Шта је „огњено и сумпорно језеро“ и по чему се оно разликује од смрти, гроба (хада) и бездана?

28 У складу с тим, и сама Библија објашњава како треба разумети израз „огњено и сумпорно језеро“. Она каже: „То огњено језеро представља другу смрт“ (Откривење 20:14). То језеро је очигледно исто што и гехена о којој је Исус говорио, то јест место на ком зли заувек остају мртви, а не место где се заувек муче (Матеј 10:28). Ради се о потпуном, неповратном уништењу без наде у ускрсење. И док постоје кључеви смрти, гроба (хада) и бездана, нигде се не говори о кључу за отварање огњеног и сумпорног језера (Откривење 1:18; 20:1). Оно никада неће ослободити своје заробљенике. (Упоредити с Марком 9:43-47.)

„Мучени дан и ноћ у сву вечност“

29, 30. Шта Јован каже о Ђаволу, звери и лажном пророку и како треба разумети његове речи?

29 Јован надаље говори о Ђаволу, звери и лажном пророку. Он каже: „И биће мучени дан и ноћ, у сву вечност“ (Откривење 20:10б). Шта би то могло да значи? Као што је већ било споменуто, не би било логично тврдити да симболични ликови — као што су звер и лажни пророк, као и смрт и гроб — могу трпети дословне муке. Према томе, немамо разлога да верујемо ни да ће Сатана бити мучен у сву вечност. Он ће бити уништен.

30 Овде се у грчком тексту за „мучење“ користи реч басанизо, која првенствено значи „испитивати (метале) каменом кушачем“. „Испитивати под мукама“ је друго значење те речи (The New Thayer’s Greek-English Lexicon of the New Testament). Употреба те грчке речи у овом контексту показује да ће оно што ће се догодити Сатани заувек служити као камен кушач, то јест мерило по ком ће се убудуће решавати свако питање повезано с праведношћу и оправданошћу Јеховине владавине. Спорно питање о томе ко има право да влада биће решено једном заувек. Ако ико икада у будућности оспори Јеховин суверенитет, то јест његово право да буде Врховни Владар, више неће бити потребно да се током неког дужег периода доказује да је то лажна оптужба. (Упоредити с Псалмом 92:1, 15.)

31. Како нам две грчке речи сродне с оном која значи „мучење“ помажу да схватимо какву ће казну добити Сатана Ђаво?

31 Надаље, сродна реч басанистес („мучитељи“) у Библији се користи у значењу „тамничари“ (Матеј 18:34, Kingdom Interlinear). Према томе, Сатана ће заувек бити затворен у огњеном језеру, никада неће бити пуштен. Поред тога, у грчкој Септуагинти, која је Јовану била добро позната, сродна реч басанос употребљена је да би се указало на понижење које доживљавају они које чека смрт (Језекиљ 32:24, 30). Све нам то показује да ће Сатана у огњеном и сумпорном језеру заправо бити кажњен понижавајућом, вечном смрћу. А његова дела ће нестати заједно с њим (1. Јованова 3:8).

32. Каква казна очекује демоне и како то знамо?

32 Међутим, ни овде се не спомињу демони. Да ли ће и они бити ослобођени са Сатаном након хиљаду година, а затим заувек уништени заједно с њим? Докази говоре да хоће. У поређењу о овцама и јарцима Исус је рекао да ће јарци отићи „у вечну ватру припремљену Ђаволу и његовим анђелима“ (Матеј 25:41). Та ’вечна ватра‘ очигледно је исто што и огњено и сумпорно језеро, у које ће Сатана бити бачен. Ђаволови анђели су били збачени с неба с њим. Очигледно ће на почетку Хиљадугодишње владавине заједно с њим отићи и у бездан. Стога је логично да ће заједно с њим бити и уништени у огњеном и сумпорном језеру (Матеј 8:29).

33. Како ће се испунити и последња појединост из Постанка 3:15 и на шта Јеховин дух затим усмерава пажњу читалаца?

33 На тај начин ће се испунити и последња појединост из пророчанства записаног у Постанку 3:15. Када Сатана буде бачен у огњено језеро, биће уништен као што би страдала и змија којој би неко гвозденом петом здробио главу. Тако ће он и његови демони заувек нестати. У Откривењу се они након тога више не спомињу. Након пророчанског записа о томе како ће бити уништени, Јеховин дух скреће пажњу читаоцима на нешто што сигурно јако занима оне који се надају животу у земаљском рају — на оно што ће људима донети владавина небеског ’Краља над краљевима и оних који су с њим позвани и изабрани и верни‘ (Откривење 17:14). Да би нам то разјаснио, Јован нас још једном враћа на почетак Хиљадугодишње владавине.

[Фусноте]

a У другим библијским стиховима пише да се Исус док је био мртав налазио у гробу, то јест хаду (Дела апостолска 2:31). Међутим, на основу тога не можемо закључити да су хад и бездан увек истоветни. Док за звер и Сатану Библија каже да одлазе у бездан, само за људе каже да одлазе у хад, где такорећи спавају смртним сном док не буду ускрснути (Јов 14:13; Откривење 20:13).

b У време старог Рима секира (грчки: пелекус) била је, по свему судећи, традиционално оружје за погубљење, премда се у Јованово време више користио мач (Дела апостолска 12:2). Према томе, грчка реч пепелекисменон („погубљени секиром“) употребљена у изворном тексту овде једноставно значи „погубљени“.

c Занимљиво је да је историчар из четвртог века Еусебије забележио како је Папија из Хијерапоља, за ког се сматра да је део библијског знања примио од Јованових ученика, веровао да ће Христова владавина трајати дословних хиљаду година, премда се сам Еусебије у много чему није слагао с њим (Црквена историја од Еусебија, том 3, поглавље 39).

[Питања за разматрање]

[Слика на 293. страни]

Мртво море — подручје на ком су се највероватније налазили Содом и Гомора

[Слике на 294. страни]

„Ставићу непријатељство између тебе и жене и између твог потомства и њеног потомства. Оно ће ти главу здробити, а ти ћеш га у пету ранити“