Пређи на садржај

Пређи на садржај

Откривење — порука са срећним крајем!

Откривење — порука са срећним крајем!

1. поглавље

Откривење — порука са срећним крајем!

1. Како знамо да Бог жели да будемо срећни?

 ЈОВАНОВО ОТКРИВЕЊЕ је узбудљива библијска књига која садржи Божју поруку о срећном исходу. Зашто кажемо „срећном“? Па, Аутор Библије је назван ’срећним Богом‘ који онима који га воле поверава ’славну добру вест‘. Он жели да и ми будемо срећни. Стога нам Откривење већ на самом почетку јамчи: „Срећан је онај ко чита... речи овог пророчанства.“ Поред тога, у последњем поглављу налазимо следеће засигурање: „Срећан је свако ко држи пророчанске речи овог свитка“ (1. Тимотеју 1:11; Откривење 1:3; 22:7).

2. Шта морамо чинити да би нам Откривење помогло да будемо срећни?

2 Како нам Откривење може помоћи да будемо срећни? Оно ће тако утицати на нас ако се будемо трудили да докучимо смисао његове живописне симболике и живимо у складу с наученим. Бурна историја човечанства ускоро ће доживети кобан завршетак. Бог и Исус Христ извршиће пресуду над данашњим злим светом и заменити га ’новим небом и новом земљом‘ где чак ни „смрти више неће бити“ (Откривење 21:1, 4). Зар не желимо да живимо у том новом свету, у истинском миру и сигурности? Та жеља ће нам се остварити уколико будемо јачали своју веру тако што проучавамо Божју Реч, која садржи и упечатљива пророчанства из Откривења.

Шта је Апокалипса?

3. Како многи људи схватају појмове апокалипса и Армагедон?

3 Други назив за књигу Откривење гласи „Апокалипса“. Назив „Откривење“ заправо је превод грчке речи апокалипсис. Многи људи поистовећују апокалипсу с уништењем света у неком нуклеарном рату. У америчкој савезној држави Тексас, где се раније производио велик број нуклеарних бојевих глава, религиозни људи су имали обичај да кажу: „Ми ћемо први одлетети у ваздух.“ Тамошње свештенство је према једном новинском извештају било „уверено да је Армагедон не само неизбежан него и да непосредно предстоји и да ће се завршна битка између сила добра и зла, то јест Бога и Сатане, одиграти у облику свеопштег нуклеарног рата“. a

4. Шта заправо значи појам „апокалипса“ и зашто последњој књизи Библије пристаје назив „Откривење“?

4 Шта је заправо апокалипса? Премда се у речницима тај појам објашњава изразима као што су „смак света“, „последњи дани човечанства“, „Судњи дан“ или „пропаст“, грчка реч апокалипсис заправо значи „откривење“ или „објава“. Стога последњој библијској књизи пристаје њен назив „Откривење“. То није нека фаталистичка порука о крају света, него књига у којој нам Бог открива истину о будућим догађајима. Она у нашем срцу буди предивну наду и изграђује у нама непоколебљиву веру.

5. (а) Ко ће у Армагедону бити уништен, а ко ће преживети? (б) Који благослови очекују оне који ће преживети Армагедон?

5 Истина, последња библијска књига описује Хар-Магедон (Армагедон) као „рат који ће се догодити на велики дан Бога Свемоћног“ (Откривење 16:14, 16). Међутим, тај рат нипошто неће личити на нуклеарну катастрофу светских размера! Такав нуклеарни рат би вероватно уништио целокупан живот на земљи. Међутим, то се неће десити, јер нам Божја Реч јамчи да ће Бог користити своје силе да би погубио само своје зле противнике (Псалам 37:9, 10; 145:20). Велико мноштво људи из свих народа преживеће коначно извршење Божје пресуде у Армагедону. Исус Христ ће их затим „пасти“ и пружити им вечни живот у земаљском рају. Желиш ли да и ти будеш међу њима? Откривење показује да имаш прилику да доживиш такве благослове! (Откривење 7:9, 14, 17).

Проникнути у Божје тајне

6. Које су старије књиге Јеховиних сведока објашњавале Откривење?

6 Још давне 1917, Истраживачи Библије, како су се Јеховини сведоци раније звали, издали су књигу Свршена тајна. b У тој књизи су стих по стих објашњени Језекиљ и Откривење. Након што су се у свету одиграли даљњи догађаји, који су представљали испуњење библијских пророчанстава, 1930. године је било право време за издавање књиге у два тома под називом Светлост. У њој се налазило осавремењено објашњење Откривења. Светлост је наставила да ’сија праведницима‘, па су 1963. Јеховини сведоци објавили књигу од 704 стране „Пао је Вавилон Велики!“ Божје Краљевство влада! У њој је прилично детаљно описан успон и пад Вавилона Великог, светског царства криве религије, а најзначајнији део књиге било је разматрање последњих девет поглавља Откривења. Како је ’светлост све блиставије сјала на стази праведника‘, посебно у погледу деловања скупштине, 1969. је објављена књига од 384 стране „Тада је свршена тајна Божја“, која је обрађивала првих 13 поглавља Откривења (Псалам 97:11; Пословице 4:18).

7. (а) Зашто су Јеховини сведоци издали ову књигу која објашњава Откривење? (б) Наведи нека обележја ове књиге која помажу у разумевању.

7 Зашто је сада потребно издати односно поново штампати књигу која се бави Откривењем? Већина споменутих старијих књига била је прилично детаљна и није било могуће превести их и издати на многим језицима широм света. Зато се увидело да би било добро издати књигу која у само једном тому објашњава Откривење и коју ће бити лако издати на бројним језицима. Осим тога, у овом издању налазе се илустрације, табеле и сажеци и све то олакшава памћење и разумевање важних и узбудљивих пророчанстава ове библијске књиге.

8. Који је још важнији разлог за издавање ове књиге?

8 Још важнији разлог за издавање ове књиге јесте потреба да се буде у току с данашњим разумевањем истине. Јехова пушта све јачу светлост на значење своје Речи, па можемо очекивати да ћемо, како се ближимо великој невољи, све боље разумети како Откривење тако и друга пророчанства (Матеј 24:21; Откривење 7:14). Важно је да будемо добро информисани. У складу с тим, апостол Петар је о Божјој пророчанској речи написао: „Добро чините што на њу пазите као на светиљку која светли на тамном месту, у вашем срцу, док не сване дан и не појави се звезда даница“ (2. Петрова 1:19).

9. (а) Шта Откривење заједно с другим пророчанствима говори о Јеховиној стваралачкој намери? (б) Шта је нови свет и како и ти можеш ући у њега?

9 Откривење се надовезује на бројна друга библијска пророчанства и потврђује да Јехова Бог намерава да створи ново небо и нову земљу (Исаија 65:17; 66:22; 2. Петрова 3:13; Откривење 21:1-5). Његова порука је првенствено упућена помазаним хришћанима, које је Исус купио својом крвљу како би владали с њим на новим небесима (Откривење 5:9, 10). Међутим, добра вест коју оно садржи ојачаће веру милиона оних који се надају да ће вечно живети под Христовим Краљевством. Да ли си и ти међу њима? Ако јеси, Откривење ће ојачати твоју наду да ћеш живети у Рају на „новој земљи“, где ћеш уживати у изобиљу мира, имати савршено здравље и примати Божје благослове који никад неће престати (Псалам 37:11, 29, 34; 72:1, 7, 8, 16). Ако желиш да доживиш нови свет, онда мораш — и то без одлагања — да поклониш пажњу Откривењу и његовим сликовитим описима догађаја који ће се ускоро збити и означити ново раздобље историје (Софонија 2:3; Јован 13:17).

[Фусноте]

a Süddeutsche Zeitung, Минхен, Немачка, 24. јануар 1987.

b Ниједна од књига поменутих у овом одломку није објављена на српском. Године издавања односе се на енглеска издања.

[Питања за разматрање]

[Слика на целој 7. страни]