Пређи на садржај

Пређи на садржај

Први „јао“ — скакавци

Први „јао“ — скакавци

22. поглавље

Први „јао“ — скакавци

1. Ко поступа у складу с оглашавањем анђеоских труба и шта најављује пета труба?

 ПЕТИ анђео се припрема да затруби. Четири трубе су се већ огласиле на небу и четири невоље су послате на трећину земље коју Јехова највише осуђује, а то је хришћански свет. Његово смртно болесно стање почело се разоткривати. Онако како анђели један за другим трубе, тако и гласници на земљи поступају у складу с тим трубљењем. Сада је на реду да се огласи пета анђеоска труба која најављује први „јао“ — нешто још страшније од оног што се догађало раније. То је повезано са застрашујућом невољом коју ће нанети скакавци. Али најпре размотримо неке друге библијске стихове који ће нам помоћи да боље разумемо о каквој се невољи ради.

2. Која библијска књига описује најезду скакаваца сличну оној коју види Јован и до чега је та пошаст довела у древном Израелу?

2 Библијска књига пророка Јоила, написана у деветом веку пре н. е., описује најезду инсеката међу којима су били и скакавци — пошаст сличну оној коју види Јован (Јоило 2:1-11, 25). a Та пошаст је требало да нанесе много невоља отпадничком Израелу, али је такође требало да потакне појединце да се покају и врате Јехови и тако поново стекну његову наклоност (Јоило 2:6, 12-14). Јехова је рекао да ће, кад за то дође време, излити свој дух „на све врсте људи“ и да ће застрашујући знакови и узнемирујућа знамења претходити ’великом и застрашујућем Јеховином дану‘ (Јоило 2:11, 28-32).

Најезда скакаваца у првом веку

3, 4. (а) Када се и како испунило пророчанство из 2. поглавља Јоила? (б) Која је симболична најезда скакаваца настала у првом веку и колико је дуго трајала?

3 Речи из 2. поглавља Јоила имале су једно испуњење у првом веку. На Педесетницу 33. н. е. на прве хришћане је изливен свети дух, који их је помазао и омогућио им да на многим језицима говоре „о величанственим Божјим делима“. Због тога се окупило велико мноштво људи. Апостол Петар се обратио тим изненађеним и задивљеним посматрачима цитирајући Јоила 2:28, 29, након чега им је објаснио да су управо били очевици испуњења тог пророчанства (Дела апостолска 2:1-21). Међутим, нигде није забележено да се тада десила нека дословна најезда инсеката која би некима нанела невољу, а друге подстакла на покајање.

4 Значи ли то да је најезда била симболична? Да, управо тако! Она је произашла из неуморног проповедања хришћана који су управо тада били помазани. b Јехова је преко њих позивао Јевреје који су хтели да слушају да се покају и осете његове благослове (Дела апостолска 2:38-40; 3:19). Они који су се одазвали стекли су његову велику наклоност. Међутим, онима који су одбили позив, хришћани су били попут немилосрдног роја скакаваца. Из Јерусалима су се хришћани разишли по целој Јудеји и Самарији. Убрзо их је било посвуда. Тиме што су јавно објављивали Исусово ускрсење и све што је с тим било повезано, они су у симболичном смислу мучили Јевреје који нису имали веру (Дела апостолска 1:8; 4:18-20; 5:17-21, 28, 29, 40-42; 17:5, 6; 21:27-30). Та најезда се наставила све до ’застрашујућег дана‘ 70. н. е., када је Јехова довео римску војску да уништи Јерусалим. Спасени су били само они хришћани који су с вером призивали Јеховино име (Јоило 2:32; Дела апостолска 2:20, 21; Пословице 18:10).

Најезда скакаваца данас

5. Како се Јоилово пророчанство почело испуњавати 1919?

5 Логично је очекивати да Јоилово пророчанство има још једно, коначно испуњење у времену краја. И то је заиста тачно! На конгресу Истраживача Библије одржаном од 1. до 8. септембра 1919. у Сидар Поинту (Охајо, САД), значајно изливање Јеховиног духа подстакло је његов народ да организује проповедничко дело у светским размерама. Од свих који су се изјашњавали као хришћани, само они нису жалили труда да посвуда објављују добру вест да је Исус устоличен као Краљ на небу. Њихово неуморно сведочење, којим су заправо испуњавали пророчанство, отпадничком хришћанству је постало попут мучне најезде скакаваца (Матеј 24:3-8, 14; Дела апостолска 1:8).

6. (а) Шта Јован види кад пети анђео затруби? (б) Кога предочава споменута „звезда“ и по чему то можемо закључити?

6 Откривење, које је написано отприлике 26 година након разорења Јерусалима, такође описује ту невољу. Међутим, оно садржи неке појединости које Јоилово пророчанство не садржи. Које? Размотримо шта Јован види: „И пети анђео је затрубио. И видео сам звезду која је пала с неба на земљу. Она је добила кључ од бездана“ (Откривење 9:1). Ова ’звезда‘ је другачија од оне из Откривења 8:10 коју је Јован видео како пада. Јован овај пут види „звезду која је пала с неба“ и која треба да обави један задатак на земљи. Да ли је та звезда духовно или телесно биће? За особу која има „кључ од бездана“ касније се каже да баца Сатану у „бездан“ (Откривење 20:1-3). Зато та особа мора бити моћно духовно биће. У Откривењу 9:11 Јован каже да скакавци имају „краља, анђела бездана“. Оба стиха се несумњиво односе на исту особу, јер је логично да је анђео који има кључ од бездана у ствари анђео бездана. Тако звезда сасвим сигурно предочава Краља ког је Јехова поставио, будући да помазани хришћани признају само једног анђеоског Краља — Исуса Христа (Колошанима 1:13; 1. Коринћанима 15:25).

7. (а) Шта се догађа након што се „бездан“ отвори? (б) Шта је „бездан“ и ко је у њему провео једно кратко време?

7 У наставку читамо: „И отворила је бездан и из њега се подигао дим као дим из велике пећи, па су од дима из бездана потамнели и сунце и ваздух. Из дима су на земљу изашли скакавци и добили су моћ какву имају земаљске шкорпије“ (Откривење 9:2, 3). У Библији је „бездан“ симболично место које предочава стање неактивности, па чак и смрт. (Упоредити с Римљанима 10:7; Откривењем 17:8; 20:1, 3.) Крајем Првог светског рата (1918-1919) мала група Исусове браће провела је једно кратко време у таквом „бездану“, то јест стању релативне неактивности. Међутим, када је Јехова 1919. излио свој дух на своје покајничке слуге, они су попут најезде кренули из тог бездана како би обавили огроман посао који је био пред њима.

8. У ком смислу је излазак скакаваца пропраћен великим ’димом‘?

8 Јован запажа да се поред скакаваца из бездана диже велики дим, као „дим из велике пећи“. c Управо се тако нешто догодило 1919. За хришћански свет, као и за свет у целини, наступило је мрачно доба. (Упоредити с Јоилом 2:30, 31.) Најезда скакаваца, то јест „Јованове класе“, заправо је значила пораз за свештенство хришћанског света, које је одбацило Божје Краљевство и заверама и сплеткама хтело заувек да заустави службу проповедања о Краљевству. Када су ројеви скакаваца почели објављивати Божје оштре осуде користећи моћ коју им је Бог дао, постало је све очигледније да се над отпадничким хришћанством надвија густ дим. „Сунце“ хришћанског света — његова привидна просвећеност — доживело је помрачење, а „ваздух“ је постао засићен објавама Божје осуде јер је било обелодањено да је бог цркава хришћанства заправо ’владар који влада ваздухом‘ овог света (Ефешанима 2:2; Јован 12:31; 1. Јованова 5:19).

Ти мучни скакавци

9. Које су заповести добили скакавци?

9 Које заповести пред битку добијају ти скакавци? Јован каже: „И било им је заповеђено да не наносе штету земаљском растињу, ни било каквом зеленилу нити било каквом дрвету, него само људима који немају Божји печат на челима. И скакавцима није било допуштено да их убијају, него да их пет месеци муче, а мука коју су им задавали била је као мука коју човеку задаје убод шкорпије. И тих дана људи ће тражити смрт, али је неће наћи, и желеће да умру, али смрт ће бежати од њих“ (Откривење 9:4-6).

10. (а) Против кога је у првом реду усмерена ова невоља и какав утицај има на њих? (б) О каквој се врсти мучења ради? (Видети и фусноту.)

10 Запази да ова невоља није усмерена на људе уопште нити на истакнуте појединце, то јест на ’растиње и дрвеће‘. (Упоредити с Откривењем 8:7.) Требало је да скакавци науде само оним особама које немају Божји печат на својим челима — онима у хришћанском свету који тврде да су обележени печатом, али чија дела говоре супротно (Ефешанима 1:13, 14). Дакле, мучне објаве тих савремених скакаваца биле су у првом реду упућене верским вођама хришћанских цркава. Мора да су ти умишљени људи били на великим мукама када су слушали како се у јавности износи да они не само што своја стада не могу одвести на небо већ да ни сами тамо неће стићи! d Исус је то добро описао када је рекао: „Слеп води слепог“ (Матеј 15:14).

11. (а) Колико дуго скакавци треба да муче Божје непријатеље и зашто се не може рећи да је то мало времена? (б) Колико је такво мучење болно?

11 Мучење траје пет месеци. Зар то није релативно кратко време? Није, ако се узме у обзир колико дуго живе дословни скакавци. Раздобље од пет месеци је у ствари просечан животни век тих инсеката. Према томе, савремени симболични скакавци „боду“ Божје непријатеље док год су живи. Осим тога, визија показује да је мучење толико болно да људи желе да умру. Истина, није познато да се ико од оних које су ти скакавци „уболи“ покушао убити. Међутим, тај опис нам помаже да предочимо себи колико је болно такво мучење — као да човека непрестано убадају шкорпије. То је патња попут оне која је, према Јеремијином пророчанству, снашла неверне Израелце које су вавилонски освајачи расејали посвуда и којима је смрт била дража од живота (Јеремија 8:3; прочитати и Проповедника 4:2, 3).

12. Зашто је скакавцима дозвољено да, у духовном смислу, муче верске вође хришћанства, али не и да их убију?

12 Зашто је скакавцима дозвољено да, у духовном смислу, муче непријатеље, али не и да их убију? Зато што је то био почетни „јао“ у разоткривању лажи и промашаја хришћанских цркава, а њихова духовна смрт ће се у потпуности обелоданити тек касније у Господовом дану. Биће то када наступи други „јао“, током ког ће погинути трећина људи (Откривење 1:10; 9:12, 18; 11:14).

Скакавци опремљени за бој

13. Како изгледају симболични скакавци?

13 Скакавци изгледају веома необично. Јован их овако описује: „А скакавци су изгледали као коњи за бој опремљени. На главама су имали нешто као златне круне, и лица су им била као људска лица. Коса им је била као коса у жена. Зуби су им били као зуби у лавова. На грудима су имали оклопе налик гвозденим оклопима. А хука њихових крила била је попут тутњаве бојних кола с много коња који у бој јуре“ (Откривење 9:7-9).

14. Зашто Јованов опис скакаваца прикладно предочава групу хришћана који су 1919. обновили своју ревност?

14 Тај опис добро приказује верну групу хришћана који су 1919. обновили своју ревност. Они су, попут бојних коња, били спремни за бој, жарко желећи да се боре за истину онако како је то описао апостол Павле (Ефешанима 6:11-13; 2. Коринћанима 10:4). Јован на њиховим главама види нешто што је изгледало као златне круне. Не би било прикладно да носе праве круне, пошто не почињу да владају док су још увек на земљи (1. Коринћанима 4:8; Откривење 20:4). Па ипак, они су 1919. изгледали као краљеви. Били су Краљева браћа и за њих су се на небу чувале круне под условом да остану верни до краја (2. Тимотеју 4:8; 1. Петрова 5:4).

15. Шта предочавају (а) гвоздени оклопи скакаваца? (б) људска лица? (в) женска коса? (г) лавовски зуби? (д) велика бука?

15 У визији скакавци имају гвоздене оклопе, који предочавају несаломљиву праведност (Ефешанима 6:14-18). Такође имају и људска лица, што указује на особину љубави, пошто је човек створен по Божјој слици, а Бог је љубав (Постанак 1:26; 1. Јованова 4:16). Имају дуге косе као жене, што добро осликава њихову подложност њиховом Краљу, анђелу бездана. А зуби су им попут лавовских. Лав зубима кида месо. Од 1919. године „Јованова класа“ поново може да узима чврсту духовну храну, нарочито различите аспекте истине о Божјем Краљевству којим влада „Лав из Јудиног племена“, Исус Христ. Лав је симбол храбрости. И заиста је била потребна велика храброст да би се та снажна порука припремила, штампала, а затим нудила људима широм света. Симболични скакавци стварају велику буку, која је попут „тутњаве бојних кола с много коња који у бој јуре“. По узору на хришћане из првог века, они не намеравају да ћуте (1. Коринћанима 11:7-15; Откривење 5:5).

16. Шта значи то што скакавци имају „репове и жаоке као шкорпије“?

16 Њихово проповедање није само говорење. О њима се каже: „Имали су репове и жаоке као шкорпије, а у реповима им је била моћ да пет месеци наносе бол људима“ (Откривење 9:10). Шта то значи? Док врше своју службу за Краљевство, Јеховини сведоци и усмено и у штампаном облику износе одлучне објаве темељене на Божјој Речи. Њихова порука има жалац попут шкорпије будући да упозоравају на Јеховин предстојећи дан освете (Исаија 61:2). Пре него што данашњи нараштај духовних скакаваца изумре, у потпуности ће се извршити дело које им је Јехова поверио — објављивање Његових пресуда — и то на велику жалост свих тврдокорних хулника.

17. (а) Помоћу које су публикације, објављене на конгресу 1919, Истраживачи Библије могли појачати „убадање“ путем сведочења? (б) Које је муке проживљавало свештенство и каква је била њихова реакција?

17 Та група скакаваца била је пресрећна када је 1919. на њиховом конгресу објављено излажење новог часописа — Златни век. Он је био полумесечно издање, обликовано да појача „убод“ њиховог сведочења. e У 27. броју тог часописа, с датумом од 29. септембра 1920, разоткривена је дволичност свештенства које је 1918. и 1919. у Сједињеним Државама прогањало Истраживаче Библије. Током 1920-их и 1930-их Златни век је наставио с „убадањем“ свештенства чланцима и карикатурама који су разоткривали њихову лукавост у мешању у политику, нарочито сарадњу католичког свештенства с фашистичким и нацистичким диктаторима. Свештенство је на то одговорило тако што је почело ’стварати неприлике служећи се законом‘ и хушкати насилне руље на Божји народ (Псалам 94:20).

Упозорење владарима света

18. Који је посао чекао скакавце и шта се догодило након што се зачуо звук пете трубе?

18 Савремени скакавци имали су пред собом велики посао. Добра вест о Краљевству се морала проповедати. Греси и заблуде морали су се разоткрити. Требало је пронаћи изгубљене овце. Док су скакавци извршавали свој задатак, свет је био присиљен да обрати пажњу. Послушно се одазивајући на зов анђеоских труба, „Јованова класа“ наставља с разоткривањем цркава хришћанства, које заслужују Јеховину осуду. Након што се огласила пета труба, једно посебно обележје те осуде истакнуто је на конгресу Истраживача Библије одржаном од 25. до 31. маја 1926. у Лондону. На њему је изнесена резолуција „Сведочанство владарима света“ и јавно предавање у Ројал Алберт Холу с темом „Зашто светске силе посрћу — решење ипак постоји!“ Сутрадан су текст резолуције и предавање у целости били објављени у једним од најтиражнијих лондонских новина. Касније је та група скакаваца широм света поделила 50 милиона примерака те резолуције. То је заиста било право мучење за свештенство! Људи у Енглеској су још годинама након тога причали о тој резолуцији, која је била попут убода шкорпије.

19. Које су ново средство за борбу добили симболични скакавци и шта је у њему писало у вези с лондонским прогласом?

19 На том конгресу симболични скакавци су добили ново средство за борбу, књигу под насловом Ослобођење. Књига је говорила о библијском знаку који показује да је „мушко дете“, то јест Христово небеско Краљевство, рођено 1914 (Матеј 24:3-14; Откривење 12:1-10). У њој је цитиран и проглас који је објављен 1917. у Лондону, а потписала су га осморица свештеника за које се сматрало да спадају „међу најугледније свештенике у свету“. Они су били представници водећих протестантских цркава — баптистичке, конгрегационалистичке, презбитеријанске, епископалне и методистичке. У прогласу је стајало: „Садашња криза указује на свршетак времена незнабожаца.“ Писало је и да се „сваког часа може очекивати Господово појављивање“. Да, ти свештеници су препознали знак Исусове присутности! Али, да ли су хтели да предузму нешто у вези с тим? У књизи Ослобођење стоји: „Најневероватније од свега јесте то што су се прогласа одрекли управо они који су га потписали и то што су одбацили доказе да живимо у времену краја овог света и у дану Господове друге присутности.“

20. (а) За шта се свештенство одлучило и какав је став заузело према симболичним скакавцима и њиховом Краљу? (б) Ко је према Јовановим речима онај који предводи скакавце и како му је име?

20 Уместо да најављује долазак Божјег Краљевства, свештенство хришћанског света је одлучило да остане уз Сатанин свет. Они не желе да имају ништа са симболичним скакавцима и њиховим Краљем, о којем Јован пише: „Над собом су имали краља, анђела бездана. На хебрејском се он звао Авадон [што значи „уништење“], а на грчком Аполион [што значи „уништавалац“]“ (Откривење 9:11). Као ’анђео бездана‘ и „Уништавалац“, Исус је хришћанском свету заиста припремио мучни „јао“. Међутим, то је тек почетак.

[Фусноте]

a Упоредити с Јоилом 2:4, 5, 7 (где су инсекти упоређени с коњима, народом и ратницима, а бука коју су производили с тутњавом бојних кола) и Откривењем 9:7-9. Упоредити и с Јоилом 2:6, 10 (где се спомињу тешке последице најезде инсеката) и Откривењем 9:2, 5.

b Видети чланак „Јеховин дан је близу“ у Кули стражари од 1. маја 1998.

c Вреди запазити да се тај стих не може користити као доказ да у бездану гори ватра, што би могло асоцирати на паклену ватру. Јован каже да је видео густ дим који је био „као“ дим из велике пећи (Откривење 9:2). Осим тога, он није рекао да је у бездану видео дослован пламен.

d Реч која је овде употребљена у грчком тексту изведена је из речи басанизо, која се понекад односи на дословно мучење. Међутим, она се исто тако може односити и на психичко, душевно мучење. На пример, у 2. Петровој 2:8 читамо да је зло које је Лот гледао у Содому ’мучило његову праведну душу‘. И верске вође су у апостолско доба трпеле душевне муке, наравно, из сасвим другачијег разлога.

e Назив часописа је 1937. промењен у Утеха, а 1946. у Пробудите се!

[Питања за разматрање]

[Слика на 143. страни]

Пета труба најављује први од три „јао“

[Слика на 146. страни]

’Оштре стреле твоје прострељују срце Краљевих непријатеља‘ (Псалам 45:5). Тако је гласио натпис уз горњу карикатуру — типичну за 1930-е, када су бројне такве карикатуре „убадале“ ’људе који нису имали Божји печат‘

[Слике на 147. страни]

Ројал Алберт Хол, дворана у којој је представљена књига Ослобођење и усвојена резолуција „Сведочанство владарима света“