Пређи на садржај

Пређи на садржај

Слатко-горка порука

Слатко-горка порука

24. поглавље

Слатко-горка порука

6. визија — Откривење 10:1–11:19

Садржај: визија о малом свитку; духовни храм; оглашавање седме трубе

Време испуњења: од устоличења Исуса 1914. до велике невоље

1, 2. (а) Шта је проузроковао други „јао“ и када ће тај „јао“ проћи? (б) Кога Јован види како силази с неба?

 ДРУГИ „јао“ је био разоран. Опустошио је цркве хришћанства и њихове вође, „трећину људи“, разоткривајући тако да су духовно мртви (Откривење 9:15). После тога, Јован се сигурно пита шта ће донети трећи „јао“. Али други „јао“ још није прошао — и неће проћи све до тренутка који је описан у Откривењу 11:14. Пре тога Јован треба да посведочи о догађајима у којима ће и сам активно учествовати. Све започиње следећим величанственим призором:

2 „И видео сам једног другог снажног анђела како силази с неба одевен у облак, а изнад главе била му је дуга. Лице му је било као сунце, а ноге као стубови ватре“ (Откривење 10:1).

3. (а) Ко је ’снажни анђео‘? (б) Шта представља дуга изнад његове главе?

3 Ко је тај ’снажни анђео‘? Очигледно је то прослављени Исус Христ у једној другој улози. Одевен је у облак који га чини невидљивим, што нас подсећа на оно што је Јован раније рекао о Исусу: „Ево, долази с облацима и видеће га свако око, чак и они који су га проболи“ (Откривење 1:7; упоредити с Матејем 17:2-5). Дуга изнад његове главе подсећа нас на Јованову ранију визију Јеховиног престола, око ког је била „дуга слична смарагду“ (Откривење 4:3; упоредити с Језекиљем 1:28). Та дуга је указивала на спокојство и мир који окружују Божји престо. Исто тако, дуга која се налази изнад главе анђела указује на то да је он посебан гласник мира, Јеховин проречени „Кнез Мира“ (Исаија 9:6, 7).

4. Шта предочава (а) лице снажног анђела које је „као сунце“? (б) његове ноге које су „као стубови ватре“?

4 Лице снажног анђела било је „као сунце“. Кад је Јован раније у визији видео Исуса у Божјем храму, рекао је да је Исусово лице било „као сунце у свом пуном сјају“ (Откривење 1:16). Исус је „сунце праведности што носи оздрављење на својим крилима“ за све оне који се боје Јеховиног имена (Малахија 4:2). Не само што је лице тог анђела величанствено већ су то и његове ноге, које су „као стубови ватре“. Његово држање одражава непоколебљивост, као што и доликује ономе коме је Јехова дао ’сву власт на небу и на земљи‘ (Матеј 28:18; Откривење 1:14, 15).

5. Шта Јован види у руци снажног анђела?

5 Јован затим запажа: „У руци је имао мали отворен свитак. Десном ногом је стао на море, а левом на земљу“ (Откривење 10:2). Још један свитак? Да, али овај свитак није запечаћен. Можемо очекивати да ћемо уз Јована ускоро сазнати даљња занимљива откривења. Али, прво да се упознамо с позадином онога што следи.

6. (а) Зашто је прикладно да се Исусове ноге налазе на земљи и на мору? (б) Када се Псалам 8:5-8 у потпуности испунио?

6 Вратимо се сада на опис Исуса. Његове ноге које изгледају попут стубова ватре налазе се на земљи и на мору, над којима он има потпуну власт. У једном пророчанском псалму у вези с тим пише: „[Јехова] учинио си га мало мањим од оних што су Богу слични, славом и чашћу си га крунисао. Дао си му да влада над делима руку твојих, све си ставио под ноге његове: сву ситну стоку и говеда, животиње пољске, птице небеске и рибе морске, све што плива путевима морским“ (Псалам 8:5-8; видети и Јеврејима 2:5-9). Тај псалам се у потпуности испунио 1914, када је Исус постављен за Краља Божјег Краљевства и када је започело време краја. Дакле, оно што Јован види у овој визији почиње да се испуњава од те године (Псалам 110:1-6; Дела апостолска 2:34-36; Данило 12:4).

Седам громова

7. Са чиме се пореди повик снажног анђела и шта тај повик наговештава?

7 Јованово размишљање о том снажном анђелу прекида сам анђео: „И повикао је [анђео] из свег гласа, као лав кад рикне. Кад је повикао, седам громова огласило се својим гласовима“ (Откривење 10:3). Тај гласан повик привукао је Јованову пажњу, потврђујући тако да је Исус заиста „Лав из Јудиног племена“ (Откривење 5:5). Јован је знао да се и за Јехову понекад каже да ’риче као лав‘. Јехова је својом ’риком‘ прорекао поновно сакупљање духовног Израела и долазак разорног ’Јеховиног дана‘ (Осија 11:10; Јоило 3:14, 16; Амос 1:2; 3:7, 8). Из тога можемо јасно закључити да повик овог снажног анђела, који звучи попут рике лава, наговештава сличне значајне догађаје који ће задесити море и земљу. На тај повик оглашава се седам громова.

8. Шта представљају ’гласови седам громова‘?

8 Јован је раније чуо громове који су излазили из Јеховиног престола (Откривење 4:5). У Давидово време се о дословним громовима понекад говорило као о ’Јеховином гласу‘ (Псалам 29:3). Када је Јехова наглас објавио своју намеру да за време Исусове земаљске службе прослави своје име, многи су од тога мислили да је загрмело (Јован 12:28, 29). Стога је разумно закључити да ’гласови седам громова‘ представљају Јеховине изјаве којима објављује своје намере. Чињеница да се огласило „седам“ громова указује на потпуност онога што је Јован чуо.

9. Шта глас с неба заповеда?

9 Али, сада се чује други глас. Тај глас објављује заповест која је Јовану сигурно необична: „А кад је седам громова проговорило, хтео сам то да запишем, али сам чуо глас с неба како говори: ’Задржи у тајности оно што су рекли седам громова и немој то записивати!‘“ (Откривење 10:4). Јован је по свој прилици једва чекао да чује и запише те громогласне поруке, као што су и припадници „Јованове класе“ у новије време једва чекали да Јехова открије своје намере, како би их могли објавити. Оне се откривају само у време које Јехова одреди (Лука 12:42; видети и Данила 12:8, 9).

Свршетак свете тајне

10. Киме се заклео снажни анђео и шта је тиме засигурао?

10 У међувремену, Јехова има други задатак за Јована. Након што се огласило седам громова, поново говори онај снажни анђео: „И анђео ког сам видео како стоји на мору и на земљи подигао је десну руку према небу и заклео се Оним који живи у сву вечност, који је створио небо и оно што је на њему, земљу и оно што је на њој, и море и оно што је у њему: ’Нема више одлагања!‘“ (Откривење 10:5, 6). Киме се то снажни анђео заклео? Прослављени Исус не заклиње се собом, већ Јеховом, најмоћнијом особом у свемиру и бесмртним Створитељем небеса и земље (Исаија 45:12, 18). Том заклетвом анђео засигурава Јовану да код Бога нема више одлагања.

11, 12. (а) У ком смислу „нема више одлагања“? (б) Шта ће се довршити?

11 Грчка реч хронос, која је овде преведена са ’одлагати‘, дословно значи „време“. Стога неки сматрају да би изјаву тог анђела требало превести овако: „Неће више бити времена“, у смислу да ће нестати време као физичка величина коју познајемо. Међутим, реч хронос овде се користи без одређеног члана. Дакле, она не означава време уопште, него неки ограничен временски период, раздобље. Другим речима, смисао је да Јехова неће чекати да прође још неко време, то јест неће одлагати. И у Јеврејима 10:37 користи се глагол изведен из речи хронос. На том месту Павле цитира Авакума 2:3, 4 и пише да „онај који долази... неће каснити“.

12 „Нема више одлагања“ — те речи су заиста охрабрујуће за остареле припаднике „Јованове класе“ у наше време. У ком смислу нема више одлагања? Јован каже: „Него, у данима оглашавања седмог анђела, кад дође време да затруби, довршиће се Божја света тајна, према доброј вести коју је Бог објавио својим робовима пророцима“ (Откривење 10:7). Дошло је време да Јехова на величанствен начин доведе своју свету тајну до срећног врхунца.

13. Шта је Божја света тајна?

13 Шта је света тајна? Она се односи на потомство које је први пут било обећано још у Едену, а главни део тог потомства је Исус Христ (Постанак 3:15; 1. Тимотеју 3:16). Осим тога, та тајна је повезана с идентитетом жене од које потиче то потомство (Исаија 54:1; Галатима 4:26-28). Она укључује и други део тог потомства и Краљевство у ком влада обећани Потомак (Лука 8:10; Ефешанима 3:3-9; Колошанима 1:26, 27; 2:2; Откривење 1:5, 6). Добра вест о том јединственом небеском Краљевству мора се током времена краја проповедати по свој земљи (Матеј 24:14).

14. У ком смислу је трећи „јао“ повезан с Божјим Краљевством?

14 То је заиста најбоља вест. Али у Откривењу 11:14, 15 трећи „јао“ је повезан с Краљевством. У ком смислу? Објављивање добре вести да је Божја света тајна довршена, то јест да Божје Месијанско Краљевство влада, представља лошу вест за оне који воле Сатанин свет. (Упоредити с 2. Коринћанима 2:16.) То значи да ће ускоро бити уништен светски поредак који они толико воле. Како се Јеховин велики дан освете приближава, све су јаснији и гласнији гласови седам громова који објављују таква претећа упозорења о предстојећој ’олуји‘ (Софонија 1:14-18).

Отворени свитак

15. Шта глас с неба и снажни анђео кажу Јовану и како то делује на њега?

15 Док Јован очекује да се огласи седма труба и да буде довршена Божја света тајна, он добија следећи задатак: „И глас који сам чуо с неба опет ми се обратио речима: ’Иди, узми отворени свитак из руке анђела који стоји на мору и на земљи!‘ И отишао сам к анђелу и замолио га да ми да онај мали свитак. А он ми је рекао: ’Узми га и поједи. Загорчаће ти утробу, али у устима ће ти бити сладак као мед.‘ Ја сам узео тај свитак из анђелове руке и појео га. И у устима ми је био сладак као мед, али кад сам га прогутао, загорчао ми је утробу. Онда су ми рекли: ’Пророкуј опет о народностима и народима и језицима и многим краљевима‘“ (Откривење 10:8-11).

16. (а) Како је пророк Језекиљ доживео нешто слично као и Јован? (б) Зашто је Јовану мали свитак у устима био сладак, али зашто му је био горак кад га је прогутао?

16 Оно што Јован доживљава слично је ономе што је искусио пророк Језекиљ за време изгнанства у Вавилону. И њему је било речено да поједе свитак, који му је у устима био сладак. Али када га је прогутао, био му је горак јер је схватио да је постао одговоран да прориче горке невоље које очекују бунтовнички Израелов дом (Језекиљ 2:8–3:15). Отворени свитак који прослављени Исус Христ даје Јовану такође садржи Божју поруку. Јован треба да опет проповеда о оном што предстоји „народностима и народима и језицима и многим краљевима“. Тај свитак му је сладак јер потиче од Бога. (Упоредити с Псалмом 119:103; Јеремијом 15:15, 16.) Али, као и Језекиљу пре њега, у стомаку му постаје горак јер су пророчанства која он садржи неугодна за бунтовнике (Псалам 145:20).

17. (а) Ко каже Јовану да опет прориче и шта то значи? (б) Када треба да се испуни упечатљиво пророчанство које Јован види?

17 Они који кажу Јовану да опет прориче несумњиво су Јехова Бог и Исус Христ. Премда је био прогнан на острво Патмос, Јован је путем пророчанстава која су дотад била записана у књизи Откривење већ прорицао о оном што предстоји народностима, народима, језицима и краљевима. Израз „опет“ значи да он мора записати и објавити преостала пророчанства која се налазе у књизи Откривење. Не смемо заборавити да Јован заправо учествује у овој пророчанској визији. Он у ствари записује пророчанство које треба да се испуни након 1914, када снажни анђео једном ногом стане на земљу, а другом на море. Шта тај упечатљиви призор значи за припаднике „Јованове класе“ данас?

Мали свитак у наше време

18. Какво су занимање за књигу Откривење показивали припадници „Јованове класе“ на почетку Господовог дана?

18 Оно што Јован види на изванредан начин предочава оно што су припадници „Јованове класе“ доживљавали на почетку Господовог дана. У то време они нису у потпуности разумели Јеховину намеру, између осталог нису разумели шта представља седам громова. Без обзира на то, били су веома заинтересовани за Откривење, па је Чарлс Тејз Расел за време свог живота објашњавао многе делове те библијске књиге. Након што је 1916. умро, сакупљени су многи његови записи о томе и објављени у књизи под насловом Свршена тајна. Али, с временом се показало да објашњења у тој књизи нису била задовољавајућа. Остатак Христове браће требало је да чека још неко време да би се визије почеле испуњавати како би тачније разумели тај надахнути библијски запис.

19. (а) Како је Јехова Бог користио припаднике „Јованове класе“ и пре него што се седам громова у потпуности огласило? (б) Када су припадници „Јованове класе“ добили мали отворени свитак и шта је то за њих значило?

19 Међутим, Јехова је и њих, попут Јована, користио и пре него што се седам громова у потпуности огласило. Они су марљиво проповедали у раздобљу од 40 година пре 1914. и трудили су се да остану активни током Првог светског рата. Доказали су да су они тај роб кога је господар по доласку нашао да даје храну његовим слугама у право време (Матеј 24:45-47). Тако су 1919. добили мали отворени свитак, то јест отворену поруку коју је требало да проповедају људима. Попут Језекиља, и они су имали поруку за отпадничко уређење хришћанских религија које су тврдиле да служе Богу, а заправо му нису служиле. Попут Јована, требало је да још више проповедају о оном што предстоји „народностима и народима и језицима и многим краљевима“.

20. Шта је било предочено тиме што је Јован појео свитак?

20 То што је Јован појео свитак предочавало је да су Исусова браћа прихватила свој задатак, који су препознала проучавајући Божју надахнуту Реч. Тај задатак је постао део њих и био им је извор духовне снаге. Међутим, порука коју је требало да проповедају садржавала је Јеховине осуде, које су многим људима биле неугодне. У то спадају и невоље које су проречене у 8. поглављу Откривења. Али то што су знали Јеховине осуде и то што их је Јехова поново користио да их објављују, било је „слатко“, то јест угодно за праве хришћане (Псалам 19:9, 10).

21. (а) Како је порука коју садржи мали свитак постала „слатка“ и великом мноштву? (б) Зашто је добра вест заправо лоша вест за противнике?

21 С временом је порука свитка постала „слатка“ и ’великом мноштву људи из свих народа и племена и народности и језика‘ који су туговали због одвратних ствари које су видели у хришћанским црквама (Откривење 7:9; Језекиљ 9:4). И они ревно објављују добру вест и служе се „слатким“, угодним речима како би описали дивне ствари које је Јехова припремио за хришћане који су симболичне овце (Псалам 37:11, 29; Колошанима 4:6). Али за противнике то је лоша вест. Зашто? Зато што ће светски поредак у који се уздају и који им је можда донео краткотрајно задовољство морати да нестане. Добра вест у њиховом случају значи пропаст (Филипљанима 1:27, 28; упоредити с Поновљеним законима 28:15; 2. Коринћанима 2:15, 16).

[Питања за разматрање]

[Слике на 160. страни]

Припадници „Јованове класе“ и њихови сарадници објављују свим људима слатко-горку поруку