Пређи на садржај

Пређи на садржај

Страшна тајна је откривена

Страшна тајна је откривена

34. поглавље

Страшна тајна је откривена

1. (а) Како Јован реагује када угледа велику блудницу и застрашујућу звер на којој она јаше и зашто тако реагује? (б) Како реагују припадници „Јованове класе“ у данашње време док се пред њима одвијају догађаји који представљају испуњење пророчанске визије?

 КАКО Јован реагује када угледа велику блудницу и застрашујућу звер на којој она јаше? Јован одговара на то питање: „Кад сам је угледао, веома сам се зачудио“ (Откривење 17:6б). То је призор који надилази људску машту. Јован види разуздану блудницу како у пустињи седи на страшној скерлетној звери (Откривење 17:3). Припадници „Јованове класе“ данас задивљено посматрају како се пред њима одвијају догађаји који представљају испуњење пророчанске визије. Кад би ту визију могли да виде људи из света, узвикнули би: ’То је невероватно!‘, а светски владари би рекли: ’То је незамисливо!‘ Али, та визија је у наше време постала запањујућа стварност. Припадници Божјег народа већ имају значајну улогу у њеном испуњењу, па су зато уверени да ће пророчанство наставити да се испуњава док не достигне свој врхунац.

2. (а) Шта анђео каже Јовану када види да се он зачудио? (б) Шта је откривено припадницима „Јованове класе“ и на који начин?

2 Анђео примећује да се Јован чуди. Јован о томе пише: „А анђео ми је рекао: ’Зашто се чудиш? Открићу ти тајну те жене и звери која је носи, а има седам глава и десет рогова‘“ (Откривење 17:7). Дакле, анђео је сада спреман да разоткрије тајну. Он зачуђеном Јовану објашњава различите аспекте визије и драматичне догађаје који ће уследити. Будући да будни припадници „Јованове класе“ данас служе под анђеоским вођством, и њима је откривено значење пророчанства. „Зар није Бог тај који тумачи снове?“, упитао је верни Божји слуга Јосиф, а ми се слажемо с тим речима (Постанак 40:8; упоредити с Данилом 2:29, 30). Припадници Божјег народа нашли су се такорећи у средишту збивања јер им је Јехова открио значење визије и како она утиче на њихов живот (Псалам 25:14). Тајну о жени и звери разјаснио им је у право време (Псалам 32:8).

3, 4. (а) Које је јавно предавање одржао Натан Нор 1942. и како је у том предавању била разоткривена скерлетна звер? (б) Које је анђелове речи, упућене Јовану, Натан Нор размотрио у свом предавању?

3 Од 18. до 20. септембра 1942, док је беснео Други светски рат, Јеховини сведоци у Сједињеним Државама одржали су теократски конгрес под називом „Нови свет“. Главни конгресни град Кливленд био је телефонском везом повезан с више од 50 других конгресних градова, па је највећи број присутних износио 129 699. Широм света, где год су то омогућавали ратни услови, одржани су други конгреси са истим конгресним програмом. У то време су многи припадници Јеховиног народа очекивали да ће тај рат прерасти у Божји рат Армагедон, па је јавно предавање под насловом „Мир — може ли потрајати?“ изазвало велико занимање. Како се Натан Нор, нови председник корпорације Watch Tower Society, коју користе Јеховини сведоци, одважио да говори о миру кад је све указивало на то да се народима спрема нешто сасвим супротно? a То је могао учинити зато што су припадници „Јованове класе“ обратили „посебну пажњу“ на Божју пророчанску Реч (Јеврејима 2:1; 2. Петрова 1:19).

4 Како је у јавном предавању „Мир — може ли потрајати?“ разјашњено то пророчанство? Натан Нор је јасно рекао да скерлетна звер из Откривења 17:3 представља Друштво народа, а затим је говорио о њеном бурном развоју на темељу онога што анђео у наставку каже Јовану: „Звер коју си видео била је и више није, али ће ускоро изаћи из бездана и биће уништена“ (Откривење 17:8а).

5. (а) Како се испунило пророчанство да је ’звер била‘, а затим да је ’више није било‘? (б) Како је Натан Нор одговорио на питање: „Да ли ће Друштво народа остати у бездану“?

5 ’Звер је била.‘ Да, она је од 10. јануара 1920. постојала као Друштво народа, а број њених чланица повећао се на 63 државе. Али, касније су Јапан, Немачка и Италија отказале чланство, а тадашњи Совјетски Савез био је искључен из Друштва народа. У септембру 1939. немачки нацистички диктатор започео је Други светски рат. b Будући да Друштво народа није успело да одржи мир у свету, завршило је у „бездану“, то јест практично је престало да постоји. Године 1942. та организација је била ствар прошлости. Управо у том одлучујућем тренутку — ни пре ни после тога — Јехова је открио свом народу пуно значење те визије. Зато је на споменутом конгресу „Нови свет“ Натан Нор и могао у складу с пророчанством објавити да „звер... више није“, то јест да не постоји. Затим је упитао: „Да ли ће Друштво народа остати у бездану?“ Цитирајући Откривење 17:8, одговорио је: „Светско удружење народа опет ће се појавити.“ Управо се то и догодило, чиме је потврђена тачност Јеховине пророчанске Речи.

Излазак из бездана

6. (а) Када је скерлетна звер изашла из бездана и како гласи њено ново име? (б) Зашто се може рећи да оснивање Уједињених нација заправо представља оживљавање скерлетне звери?

6 Скерлетна звер је заиста изашла из бездана. Уз велики публицитет, 26. јуна 1945. у Сан Франциску је 50 држава прихватило Повељу Уједињених нација. Требало је да та организација „одржава међународни мир и сигурност“. Друштво народа и Уједињене нације у много чему су слични. У једном делу стоји: „УН у одређеној мери личи на Друштво народа, које је било основано након Првог светског рата... Многе државе које су основале УН биле су и оснивачи Друштва. И УН је исто као и Друштво основан с циљем да се одржава мир међу народима. Главни органи УН врло су слични онима које је имало Друштво“ (The World Book Encyclopedia). Дакле, оснивање Уједињених нација заправо представља оживљавање скерлетне звери. Уједињене нације имају око 190 чланица, за разлику од 63 државе које су биле чланице Друштва народа. Осим тога, Уједињене нације имају више одговорности од свог претходника.

7. (а) У ком смислу се цео свет дивио скерлетној звери која је оживела? (б) Који циљ нису успеле да остваре Уједињене нације и шта је у вези с тим изјавио њихов бивши генерални секретар?

7 У почетку су у Уједињене нације полагане велике наде. Тако се испунило оно што анђео говори: „И дивиће се они који живе на земљи, а којима имена нису записана у свитку живота од постанка света, кад виде да се опет појавила звер која је била, па је затим није било“ (Откривење 17:8б). Цео свет се дивио том новом диву, који је почео да делује из свог импозантног седишта на њујоршком Ист Риверу. Али Уједињене нације нису успеле да остваре прави мир и сигурност. У већем делу 20. века светски мир се одржавао једино због страха од такозваног „сигурног узајамног уништења“, а трка у наоружању попримила је енормне размере. Године 1985, након 40-годишњих настојања да се успостави мир, Хавијер Перез де Куељар, тадашњи генерални секретар Уједињених нација, са жаљењем је изјавио: „Живимо у још једном раздобљу фанатизма и не знамо шта да предузмемо у вези с тим.“

8, 9. (а) Зашто Уједињене нације не могу решити светске проблеме и шта ће Бог ускоро учинити с том организацијом? (б) Зашто имена оних који су основали Уједињене нације и оних који се диве тој организацији нису записана у Божјем „свитку живота“? (в) Шта ће остварити Јеховино Краљевство?

8 Уједињене нације не могу да реше проблеме човечанства. Зашто? Зато што онај који је дао живот свим људима није и оснивач Уједињених нација. Та организација ће имати кратак век трајања јер је Бог одлучио да она буде уништена. Имена оних који су основали Уједињене нације и оних који се диве тој организацији нису записана у Божјем свитку живота. Како би уопште грешни, смртни људи, од којих се многи ругају Божјем имену, могли путем Уједињених нација постићи оно што је Јехова Бог обећао да ће учинити, али не људским напорима, него путем Христовог Краљевства? (Данило 7:27; Откривење 11:15).

9 Уједињене нације су заправо богохулна имитација Божјег Месијанског Краљевства којим влада Кнез Мира Исус Христ, чијој кнежевској власти неће бити краја (Исаија 9:6, 7). Чак и кад би Уједињене нације успеле да остваре привремени мир, убрзо би поново избили ратови. То је у природи грешних људи. ’Њихова имена нису записана у свитку живота од постанка света.‘ Јеховино Краљевство с Христом као краљем не само што ће успоставити трајни мир на земљи него ће на темељу Исусове откупне жртве омогућити ускрсење мртвих — и праведника и неправедника који се налазе у Божјем сећању (Јован 5:28, 29; Дела апостолска 24:15). Ту спадају сви они који се нису поколебали упркос нападима Сатане и његовог потомства, као и они који тек треба да докажу своју послушност Богу. Наравно, у Божји свитак живота никада неће бити уписана имена непопустљивих присталица Вавилона Великог нити оних који се клањају звери (Излазак 32:33; Псалам 86:8-10; Јован 17:3; Откривење 16:2; 17:5).

Мир и сигурност — узалудна очекивања

10, 11. (а) Шта су Уједињене нације прогласиле 1986. и каква је била реакција на то? (б) Колико се „верских породица“ окупило у Асизију како би се молиле за мир и да ли Бог услишава такве молитве? Објасни.

10 У жељи да код људи ојачају наду о успостави мира, Уједињене нације су прогласиле 1986. годину за „Међународну годину мира“, с циљем да се „очува мир и будућност човечанства“. Зараћене државе су биле позване да барем на годину дана одложе оружје. Како су оне реаговале на тај позив? Према извештају Међународног института за мировна истраживања, само током 1986. у ратовима је погинуло чак пет милиона људи. Премда су у спомен на ту годину издати посебни примерци кованог новца и посебне поштанске марке, већина држава није учинила готово ништа како би у тој години допринела миру. Али светске религије, које су се увек трудиле да буду у добрим односима с Уједињеним нацијама, предузеле су све како би на разне начине дале публицитет тој години. Тако је 1. јануара 1986. папа Јован Павле II похвалио рад Уједињених нација, и ту годину посветио миру. А 27. октобра окупио је у Асизију у Италији водеће представнике многих светских религија како би се молили за мир.

11 Да ли Бог услишава такве молитве за мир? Ком Богу су се заправо молиле те религиозне вође? Да им је неко поставио то питање, свака верска група би другачије одговорила. Постоји ли мноштво богова који могу чути молитве изречене на многе различите начине и затим их услишити? Многи учесници на том скупу обраћали су се Тројству какво признају цркве хришћанског света. c Будисти, хиндуси и други упућивали су молитве безбројним боговима. Том скупу је присуствовало укупно дванаест „верских породица“, које су између осталих заступали и врло угледни појединци као што су англикански кентерберијски надбискуп, будистички далај-лама, руски православни митрополит, председник Токијског шинтоистичког друштва, афрички анимисти и два Индијанца која су носила перјанице. Била је то, најблаже речено, шаролика група људи која је послужила као одлична тема за спектакуларне телевизијске емисије. Једна група се молила дванаест сати без престанка. (Упоредити с Луком 20:45-47.) Али да ли је иједна од тих молитви допрла изнад кишних облака који су се надвили над тим скупом? Није, а видећемо и зашто.

12. Зашто Бог није услишио молитве за мир које су упућивале светске религиозне вође?

12 За разлику од оних који ’ходе у Јеховино име‘, ниједан од тих религиозних вођа није се молио Јехови, живом Богу, чије се име појављује око 7 000 пута у изворном тексту Библије (Михеј 4:5; Исаија 42:8, 12). d Они се као група нису обратили Богу у Исусово име, а већина њих чак и не верује у Исуса Христа (Јован 14:13; 15:16). Нико од њих не врши Божју вољу за данашње време, наиме, нико од њих не објављује широм света да је стварна нада за људе Божје Краљевство, а не Уједињене нације (Матеј 7:21-23; 24:14; Марко 13:10). Већина њихових религиозних организација била је уплетена у крваве ратове током целе историје, између осталог и у два светска рата која су се водила у 20. веку. Бог таквима поручује: „Многе молитве изговарате, али ја их не слушам, јер су вам руке пуне крви“ (Исаија 1:15; 59:1-3).

13. (а) Зашто је значајно то што се светске религиозне вође удружују с Уједињеним нацијама позивајући народе на мир? (б) Које ће се пророчанство испунити кад ти позиви на мир достигну свој врхунац?

13 Осим тога, веома је значајно то што се светске религиозне вође у ово време удружују с Уједињеним нацијама позивајући народе на мир. Они би због властите користи волели да Уједињене нације буду под њиховим утицајем, посебно сада када многи њихови чланови напуштају религију. Попут неверних вођа древног Израела, они узвикују: „’Мир је! Мир је!‘, а мира нема“ (Јеремија 6:14). Њихови позиви на мир сигурно ће се наставити и појачавати све док се коначно не догоди оно што је прорекао апостол Павле: „Јеховин дан долази баш као лопов у ноћи. Кад буду говорили: ’Мир и сигурност!‘, тада ће их изненада задесити уништење као порођајни болови трудну жену, и неће умаћи“ (1. Солуњанима 5:2, 3).

14. На који начин би се могао испунити проречени повик „мир и сигурност“ и шта морамо чинити како он не би и нас завео?

14 У последње време политичари користе израз „мир и сигурност“ како би описали различита људска настојања у том правцу. Да ли такви напори светских вођа представљају почетак испуњења 1. Солуњанима 5:3? Или је Павле говорио о неком посебном догађају тако великих размера да ће привући пажњу целог света? Будући да се често библијска пророчанства у потпуности разумеју тек након што се испуне или током свог испуњења, не преостаје нам ништа друго него да чекамо и видимо како ће се догађаји одвијати. У међувремену, хришћани су свесни тога да било какав мир и сигурност који би народи наизглед успели да постигну заправо неће ништа променити. И даље ће бити себичности, мржње, криминала, слома породица, неморала, болести, жалости и смрти. Зато немој дозволити да и тебе заведе повик „мир и сигурност“. Уместо тога, будно пази на значење светских догађаја и држи се пророчанских упозорења из Божје Речи (Марко 13:32-37; Лука 21:34-36).

[Фусноте]

a Џозеф Ратерфорд је умро 8. јануара 1942, а Натан Нор га је наследио у својству председника корпорације.

b Немачка, Италија, Јапан и Мађарска су 20. новембра 1940. потписале уговор о „новом Друштву народа“, а четири дана касније ватикански радио је преносио мису и молитву за верски мир и за нови светски поредак. То „ново Друштво“ никада није заживело.

c Тројство потиче из древног Вавилона где се обожавала тријада богова коју су чинили бог сунца Шамаш, бог месеца Син и богиња звезда Иштар. Слично томе, у Египту су се обожавали Озирис, Изида и Хорус. Асирски врховни бог Ашур приказан је с три главе. И у католичким црквама се могу видети кипови и слике на којима је Бог приказан с три главе.

d У издању једног речника из 1993. стоји да је Јехова „врховно божанство које признају Јеховини сведоци и једини бог кога обожавају“ (Webster’s Third New International Dictionary).

[Питања за разматрање]

[Оквир на 250. страни]

Противречан „мир“

Премда су Уједињене нације 1986. годину прогласиле Међународном годином мира, самоубилачка трка у наоружању још више се појачала. У публикацији World Military and Social Expenditures 1986 изнесени су неки отрежњавајући подаци:

Године 1986. војни трошкови у свету износили су 900 милијарди долара.

Износ који се у року од једног сата у свету трошио у војне сврхе био би довољан да се вакцинише 3,5 милиона људи, колико их годишње умре од заразних болести које се могу спречити.

Свака пета особа у свету живела је у крајњем сиромаштву. Новац који се у свету за два дана трошио за наоружање био би довољан да се годину дана хране сви ти изгладнели људи.

Године 1986. разорна моћ нагомиланог нуклеарног оружја у свету била је 160 000 000 пута већа од разорне моћи експлозије у Чернобиљу.

Произведена је нуклеарна бомба чија је разорна моћ више од 500 пута већа од разорне моћи бомбе која је 1945. била бачена на Хирошиму.

Нуклеарно оружје које се 1986. налазило у складиштима било је преко милион пута разорније од бомбе бачене на Хирошиму. Његова експлозивна моћ је била 2 700 пута јача од експлозивне моћи свег оружја употребљеног у Другом светском рату, у којем је погинуло 38 милиона људи.

Ратови су све учесталији и односе све више жртава. Укупан број погинулих у ратовима износио је 4,4 милиона у 18. веку, 8,3 милиона у 19. веку и 98,8 милиона у првих 86 година 20. века. Од 18. века број погинулих у ратовима растао је преко шест пута брже од броја светског становништва. У 20. веку је у сваком рату погинуло просечно десет пута више људи него у 19. веку.

[Слике на 247. страни]

У складу с пророчанством о скерлетној звери, Друштво народа налазило се током Другог светског рата у бездану, али је оживело у виду Уједињених нација

[Слике на 249. страни]

Да би пружили подршку „години мира“ коју су прогласиле Уједињене нације, представници светских религија окупили су се у Асизију у Италији и упућивали су најразличитије молитве, али се нико од њих није молио живом Богу, Јехови