Пређи на садржај

Пређи на садржај

Суђење озлоглашеној блудници

Суђење озлоглашеној блудници

33. поглавље

Суђење озлоглашеној блудници

11. визија — Откривење 17:1-18

Садржај: Вавилон Велики јаше на скерлетној звери, која се на крају окреће против њега и уништава га

Време испуњења: од 1919. до велике невоље

1. Шта један од седам анђела открива Јовану?

 СВИХ седам посуда Јеховиног праведног гнева мора се излити до краја. Шести анђео је излио своју посуду на подручје древног Вавилона, чиме је на одговарајућ начин било предочено какве ће невоље задесити Вавилон Велики, док ће се догађаји у свету брзо одвијати и довести до завршног рата, Армагедона (Откривење 16:1, 12, 16). Вероватно тај исти анђео сада открива зашто и како Јехова извршава своје праведне пресуде. Јован је веома зачуђен оним што сада чује и види: „И дошао је један од седам анђела који су имали седам посуда и обратио ми се речима: ’Дођи, показаћу ти суд над великом блудницом која седи на многим водама, с којом су земаљски краљеви блуд чинили, а они који живе на земљи опијали се вином њеног блуда‘“ (Откривење 17:1, 2).

2. Шта доказује да ’велика блудница‘ (а) није стари Рим? (б) није трговачки свет? (в) представља светске религије?

2 Зашто анђео користи тако ружан назив — ’велика блудница‘? Ко је она? Неки су ту симболичну блудницу поистоветили са старим Римом. Али Рим је био политичка сила. Споменута блудница чини блуд са земаљским краљевима, а међу њих сигурно спадају и римски цареви. Осим тога, кад она буде уништена, „земаљски краљеви“ ће жалити за њом. Дакле, та блудница не може бити политичка сила (Откривење 18:9, 10). Осим тога, за њом ће жалити и светски трговци, па она не може предочавати ни трговачки свет (Откривење 18:15, 16). Међутим, каже се да су њеним „спиритизмом били заведени сви народи“ (Откривење 18:23). То јасно показује да велика блудница представља светске религије.

3. (а) Зашто можемо рећи да велика блудница не предочава само Римокатоличку цркву односно свет хришћанства? (б) Која су вавилонска учења саставни део већине источњачких и хришћанских религија? (в) Шта је римокатолички кардинал Џон Хенри Њуман признао у вези с пореклом многих учења, обреда и обичаја хришћанских религија? (Видети фусноту.)

3 Које светске религије? Да ли она представља Римокатоличку цркву, као што су неки тврдили? Или можда представља целокупни свет хришћанства? Не, реч је о нечем много већем, јер се за њу каже да заводи све народе. Та блудница у ствари представља светско царство криве религије. Многа вавилонска учења и обичаји заједнички су религијама широм света, што показује да оне потичу од вавилонских религиозних обреда. На пример, веровања у бесмртност људске душе, у пакао у ком се муче људи и у Тројство саставни су део већине источњачких и хришћанских религија. Крива религија, која је пре више од 4 000 година настала у древном граду Вавилону, развила се до нашег времена у монструозну организацију која се с правом назива Вавилон Велики. a Али зашто је Вавилон Велики описан тако одбојним изразом ’велика блудница‘?

4. (а) У ком смислу је древни Израел чинио блуд? (б) Како Вавилон Велики чини блуд?

4 Вавилон (или Вавел, што значи „збрка“) био је на врхунцу моћи у време Навуходоносора. Вавилон је био верско-политичка држава с више од хиљаду храмова и светилишта. Свештенство је било веома утицајно. Премда је Вавилон одавно престао да постоји као светска сила, религиозно царство, то јест Вавилон Велики, и даље постоји и, по узору на древни Вавилон, још увек настоји да утиче на политичка збивања и да управља њима. Али, да ли Бог одобрава да се религија меша у политику? У хебрејском делу Библије за Израел се каже да је чинио блуд јер је обожавао лажне богове и склапао савезе с другим народима уместо да се уздао у Јехову (Јеремија 3:6, 8, 9; Језекиљ 16:28-30). И Вавилон Велики чини блуд. Штавише, користи се свим средствима како би утицао на земаљске краљеве и имао моћ над њима (1. Тимотеју 4:1).

5. (а) Шта воле религиозне вође? (б) Зашто је жеља за истакнутим положајем у свету у директној супротности с речима Исуса Христа?

5 У наше време религиозне вође се често кандидују за високе државне положаје, а у неким земљама су чак чланови владе и учествују у управљању државом. Године 1988. два позната протестантска свештеника кандидовала су се за положај председника Сједињених Држава. Вође Вавилона Великог воле да буду у центру пажње, па се у штампи често могу видети фотографије направљене на њиховим заједничким окупљањима са истакнутим политичарима. За разлику од тога, Исус се није мешао у политику, а за своје ученике је рекао: „Они нису део света, као што ни ја нисам део света“ (Јован 6:15; 17:16; Матеј 4:8-10; видети и Јакова 4:4).

Данашњи „блуд“

6, 7. (а) Како је Хитлерова националсоцијалистичка странка дошла на власт у Немачкој? (б) Како је конкордат који је Ватикан склопио с нацистичком Немачком допринео томе да Хитлер покуша да завлада светом?

6 Својим мешањем у политику велика блудница је човечанству нанела неизрециве патње. Размотримо, на пример, неке чињенице које објашњавају како је Хитлер дошао на власт у Немачкој. То су врло неугодне чињенице које би неки најрадије изоставили из историјских књига. У мају 1924. националсоцијалистичка странка је имала 32 места у немачком парламенту, Рајхстагу. До маја 1928. тај број се смањио на 12 места. Међутим, 1930. свет је захватила велика економска криза. Националсоцијалисти су искористили ту ситуацију и знатно поправили свој положај — на немачким изборима одржаним у јулу 1932. освојили су 230 од 608 места. Убрзо након тога националсоцијалисти су добили подршку бившег канцелара Франца фон Папена, коме је папа доделио титулу витеза. Према неким историчарима, Фон Папен је желео да створи ново Свето римско царство. Он је кратко време неуспешно обављао дужност канцелара, па се сада надао да ће помоћу националсоцијалиста поново стећи власт. До јануара 1933. осигурао је Хитлеру подршку индустријских моћника и лукавим сплеткама му омогућио да 30. јануара 1933. постане немачки канцелар. Фон Папен је постао вицеканцелар, а Хитлер га је користио како би придобио подршку католичког дела Немачке. Само два месеца након доласка на власт, Хитлер је распустио парламент, послао на хиљаде својих политичких противника у концентрационе логоре и започео отворену кампању против Јевреја.

7 Затим је 20. јула 1933. кардинал Пачели (који је касније постао папа Пије XII) у Риму потписао државни споразум, то јест конкордат између Ватикана и нацистичке Немачке, показујући тако да је Ватикан заинтересован за јачање националсоцијализма. Као Хитлеров изасланик, Фон Папен је потписао тај документ, а Пачели га је одликовао високим папским орденом Великог крста, чиме је Фон Папен постао члан витешког реда Пија IX. b У својој књизи Тибор Кевес је о томе написао: „Конкордат је представљао велику победу за Хитлера. Била је то прва морална подршка коју је добио са стране, и то из најзначајнијег извора“ (Satan in Top Hat). Конкордатом се од Ватикана захтевало да ускрати своју подршку немачкој странци Католичког центра и тиме призна Хитлерову једностраначку „тоталитарну државу“. c Осим тога, у члану 14 тог споразума стајало је: „Именовање надбискупа, бискупа и других црквених достојанственика биће могуће тек након што овлашћено лице, кога буде поставио Рајх, у складу с прописима утврди да не постоје никакве сумње с обзиром на општа политичка питања.“ Крајем 1933. (коју је папа Пије XI прогласио „светом годином“) подршка Ватикана представљала је један од главних чинилаца који су допринели томе да Хитлер покуша да завлада светом.

8, 9. (а) Како су се Ватикан, Католичка црква и њени свештеници поставили према нацистичкој тиранији? (б) Шта су католички бискупи у Немачкој изјавили на почетку Другог светског рата? (в) До чега су доводиле верско-политичке везе?

8 Премда је незнатан број свештеника и часних сестара дигао глас против Хитлерових ужасних злодела — због чега су сносили последице — Ватикан и Католичка црква с мноштвом својих свештеника подржавали су било активно било прећутно нацистичку тиранију, коју су сматрали заштитом од ширења комунизма у свету. Боравећи безбрижно у окриљу Ватикана, папа Пије XII допустио је без иједне речи осуде да се спроводи геноцид над Јеврејима и да се окрутно прогоне Јеховини сведоци и други. Иронично је што је папа Јован Павле II током посете Немачкој у мају 1987. хвалио став једног искреног свештеника који се отворено противио нацизму. Али шта су радиле на хиљаде других немачких свештеника током Хитлерове страховладе? Једно пастирско писмо које су објавили католички бискупи у Немачкој у септембру 1939, на почетку Другог светског рата, даје одговор на то питање. У њему је, између осталог, писало: „У овом одлучујућем часу желимо подстаћи наше католичке војнике да изврше своју дужност, да буду послушни фиреру и спремни да се жртвују у потпуности. Подстичемо све вернике да се уједине у усрдним молитвама како би се Божјим провиђењем овај рат успешно завршио.“

9 Овај пример католичке дипломатије јасно показује какав је блуд чинила религија током протеклих 4 000 година како би се додворавала државницима, стекла моћ и извукла корист из тога. Такве верско-политичке везе доводиле су до ратова, прогона и велике људске патње. Људски род заиста може бити срећан што ће Јехова ускоро извршити свој суд над том великом блудницом. Да, казна ће ускоро бити извршена!

Седи на многим водама

10. Шта представљају ’многе воде‘ од којих Вавилон Велики очекује заштиту и шта се догађа с њима?

10 Древни Вавилон је био смештен на многим водама — на реци Еуфрату и бројним каналима. Те воде су представљале заштиту за град, а уједно су биле и извор материјалног благостања — све док једне ноћи нису пресушиле (Јеремија 50:38; 51:9, 12, 13). И Вавилон Велики очекује да га ’многе воде‘ заштите и осигурају му богатство. Те симболичне воде представљају „народе и мноштва и народности и језике“, то јест милијарде људи над којима он има власт и који га материјално подупиру. Али и те воде пресушују, па Вавилон Велики губи подршку (Откривење 17:15; упоредити с Псалмом 18:4; Исаијом 8:7).

11. (а) Како је древни Вавилон ’опио сву земљу‘? (б) Како је Вавилон Велики ’опио сву земљу‘?

11 Осим тога, древни Вавилон је описан као „златна чаша у Јеховиној руци, чаша која је опила сву земљу“ (Јеремија 51:7). Кад је војска древног Вавилона освојила околне народе, присилила их је да „попију“ Јеховин гнев и учинила их беспомоћнима као да су пијани. Јехова се тада послужио Вавилоном да би остварио своју намеру. Вавилон Велики је такође постигао победе које су му омогућиле да постане светско царство. Али, можемо бити сигурни да се Бог не служи њиме како би остварио своју намеру. Управо супротно, Вавилон Велики служи ’земаљским краљевима‘ с којима чини духовни блуд. Он угађа тим краљевима користећи своја лажна учења и обичаје којима заробљава масе људи, ’оне који живе на земљи‘, како би их „опио“, то јест учинио немоћнима, и потпуно их подредио њиховим владарима.

12. (а) У ком смислу је религија у Јапану као део Вавилона Великог била одговорна за велико проливање крви током Другог светског рата? (б) Како су се повукле ’воде‘ које су подржавале Вавилон Велики у Јапану и с каквим исходом?

12 Шинтоистички Јапан је одличан пример који то потврђује. Јапански војник, потпуно занесен својим верским уверењем, сматрао је највећом чашћу да свој живот да̂ за цара, врховног шинтоистичког бога. У Другом светском рату погинуло је око 1 500 000 јапанских војника и готово су сви до једног сматрали да би било нечасно предати се. Будући да је Јапан изгубио рат, цар Хирохито се морао одрећи свог права да се сматра божанством. То је довело до великог повлачења ’вода‘ које су подржавале шинтоистички део Вавилона Великог — нажалост тек након што је шинтоизам допустио да у рату на Пацифику буде проливено много крви. Због слабљења шинтоистичког утицаја, у новије време се више од 200 000 Јапанаца, који су пре тога већином били шинтоисти и будисти, крстило у знак свог предања Сувереном Господу Јехови.

Блудница јаше на звери

13. Који запањујућ призор види Јован након што га је анђео у духу однео у пустињу?

13 Шта нам још пророчанство открива о великој блудници и ономе што ће јој се догодити? Јован описује следећи упечатљив призор који види: „Тада ме је [анђео] у духу однео у пустињу. И угледао сам жену како седи на скерлетној звери пуној хулних имена, која има седам глава и десет рогова“ (Откривење 17:3).

14. Зашто је разумљиво што је Јован однесен у пустињу?

14 Зашто је анђео однео Јована у пустињу? Једна ранија објава против древног Вавилона била је описана као објава „против приморске пустиње“ (Исаија 21:1, 9). Било је то упозорење да ће древни Вавилон упркос заштити коју му пружају његове воде постати беживотна пустиња. Стога је разумљиво што је Јован у визији однесен у пустињу како би видео шта ће се догодити Вавилону Великом. И он ће бити опустошен (Откривење 18:19, 22, 23). Али, Јован је запањен оним што види. Велика блудница није сама. Она седи на језивој звери.

15. Које разлике постоје између звери из Откривења 13:1 и оне из Откривења 17:3?

15 Та звер има седам глава и десет рогова. Да ли је то иста звер коју је Јован видео раније, а која је такође имала седам глава и десет рогова? (Откривење 13:1). Не, постоје неке разлике. Ова звер је скерлетна и, за разлику од претходне звери, нема круне. Хулна имена се не налазе само на њених седам глава — звер је ’пуна хулних имена‘. Али између ове нове звери и оне претходне ипак мора постојати нека веза, јер је њихова сличност превелика да би била случајна.

16. Кога представља скерлетна звер и шта је њен циљ?

16 Кога онда представља ова нова скерлетна звер? Засигурно се ради о лику звери, који је био начињен на захтев англо-америчке звери која има два рога као јагње. Кад је био начињен тај лик, дворогој звери је дато да му удахне живот (Откривење 13:14, 15). Јован сада види тај живи лик. Он предочава Друштво народа, коме је 1920. дворога звер удахнула живот. Амерички председник Вилсон је желео да Друштво народа буде „организација која ће свим људима омогућити да добију правду и која ће заувек избрисати ратну претњу“. Кад је након Другог светског рата та организација оживела као Уједињене нације, у њеној повељи је било наведено да јој је циљ да „одржава међународни мир и сигурност“.

17. (а) У ком смислу је симболична скерлетна звер пуна хулних имена? (б) Ко јаше на скерлетној звери? (в) Како су се религије Вавилона Великог од самог почетка повезале с Друштвом народа и његовим наследником?

17 У ком смислу је та симболична звер пуна хулних имена? У том смислу што људи сматрају тај вишенационални идол заменом за Божје Краљевство и помоћу њега желе да остваре оно што према Божјим речима може остварити једино његово Краљевство (Данило 2:44; Матеј 12:18, 21). Али, у Јовановој визији је значајно то што Вавилон Велики јаше на скерлетној звери. У складу с пророчанством, религије Вавилона Великог, нарочито цркве хришћанства, повезале су се с Друштвом народа и с његовим наследником. Већ 18. децембра 1918, организација која је сада позната као Национално веће Христових цркава у Америци усвојила је декларацију у којој је, између осталог, стајало: „Друштво [народа] није само политичко средство за решавање проблема — оно је политички одраз Божјег Краљевства на земљи... Црква може показати дух сарадње без ког Друштво народа не може опстати... Друштво народа вуче корене из Јеванђеља. И оно, попут Јеванђеља, има за циљ да донесе ’мир на земљу, а међу људе добру вољу‘.“

18. Како је свештенство цркава хришћанства показало да подупире Друштво народа?

18 На насловној страни новина San Francisco Chronicle од 2. јануара 1919. стајао је наслов: „Папа се залаже за прихватање Вилсоновог Друштва народа.“ Затим је 16. октобра 1919. америчком сенату предата петиција коју је потписало 14 450 свештеника водећих верских заједница. Они су желели да подстакну то политичко тело „да прихвати Париски мировни уговор, који представља темељни пропис Друштва народа“. Премда амерички сенат није прихватио тај уговор, свештенство цркава хришћанства наставило је да подржава Друштво народа. А како је био обележен почетак деловања Друштва народа? У једној новинској вести која је 15. новембра 1920. стигла из Швајцарске могло се прочитати: „Данас у једанаест сати сва црквена звона у Женеви огласила су почетак рада прве скупштине Друштва народа.“

19. Како су реаговали припадници „Јованове класе“ кад се појавила скерлетна звер?

19 Да ли су се припадници „Јованове класе“, једине групе на земљи која је одушевљено прихватила успостављено Месијанско Краљевство, придружили црквама хришћанства у одавању почасти скерлетној звери? Нипошто! У недељу 7. септембра 1919. на конгресу који су Јеховине слуге одржале у Сидар Поинту било је одржано јавно предавање под насловом „Нада за напаћено човечанство“. Следећег дана су новине Star-Journal из града Сендаски известиле да је Џозеф Ратерфорд пред скупом од готово 7 000 људи „рекао да ће Друштво народа сигурно задесити Господов гнев... јер су и католички и протестантски свештеници, који тврде да су Божји заступници, одбацили Господов план и прихватили Друштво народа, дочекавши га као политички одраз Христовог Краљевства на земљи“.

20. Зашто се може рећи да су припадници свештенства хулили на Бога тврдећи да је Друштво народа „политички одраз Божјег Краљевства на земљи“?

20 Потпуни неуспех Друштва народа требало је да припадницима свештенства буде показатељ да једна таква организација коју су основали људи не може бити део Божјег Краљевства на земљи. Била је права хула тврдити тако нешто! Тиме су заправо приказали Бога као саучесника у потпуном промашају, каквим се показало Друштво народа. Али, ’Божје дело је савршено‘. Јехова ће успоставити мир и омогућити да се његова воља врши на земљи као и на небу путем небеског краљевства с Христом као краљем, а не путем неког савеза међусобно сукобљених политичара, од којих су многи атеисти (Поновљени закони 32:4; Матеј 6:10).

21. Шта показује да велика блудница подржава Уједињене нације, наследника Друштва народа, и да им се диви?

21 Шта се може рећи о Уједињеним нацијама, које су наследиле Друштво народа? И та организација је од самог почетка допустила великој блудници да јаше на њој, то јест да се повеже с њом и да настоји да управља збивањима у која је укључена та организација. Тако су се, на пример, поводом 20-годишњице оснивања Уједињених нација у јуну 1965. у Сан Франциску окупили представници Римокатоличке и православних цркава заједно с протестантима, јудаистима, хиндусима, будистима и муслиманима — који су наводно представљали две милијарде светског становништва — како би на тој свечаности изразили своју подршку и дивљење Уједињеним нацијама. Кад је у октобру 1965. папа Павле VI посетио седиште Уједињених нација, рекао је да је то „највећа од свих међународних организација“, а затим је додао: „Народи света се обраћају Уједињеним нацијама као последњој нади да се постигне слога и мир.“ А кад се папа Јован Павле II приликом своје посете у октобру 1979. обратио скупштини Уједињених нација, рекао је: „Надам се да ће Уједињене нације заувек остати највиши форум за успоставу мира и правде.“ Занимљиво је приметити да папа у свом говору није пуно спомињао ни Исуса Христа ни Божје Краљевство. Новине The New York Times известиле су да је током своје посете Сједињеним Државама у септембру 1987, „Јован Павле опширно говорио о позитивној улози Уједињених нација у унапређивању... ’новог светског јединства‘.“

„Име, које је тајна“

22. (а) На каквој звери јаше велика блудница? (б) Како Јован описује симболичну блудницу, Вавилон Велики?

22 Апостол Јован убрзо сазнаје да је звер на којој јаше велика блудница заправо веома опасна. Али, Јован најпре обраћа пажњу на саму блудницу, Вавилон Велики. Иако је обучена у раскошну одећу, делује јако одбојно. „Жена је била обучена у пурпур и скерлет и украшена златом, драгим камењем и бисерима. У руци је имала златну чашу пуну гадости и нечистоће свог блуда. На челу јој је било написано име, које је тајна: ’Вавилон Велики, мајка блудницама и земаљским гадостима. И видео сам да је жена пијана од крви светих и од крви Исусових сведока“ (Откривење 17:4-).

23. Како гласи пуно име Вавилона Великог и шта оно значи?

23 Ова блудница има на челу написано име, као што је то био обичај у древном Риму. d Име је прилично дугачко: „Вавилон Велики, мајка блудницама и земаљским гадостима.“ То име је било тајна, имало је скривено значење. Али Бог је одредио време када је требало да та тајна буде откривена. Заправо, анђео је Јовану дао довољно информација да Јеховине слуге у наше време могу у потпуности схватити значење тог сликовитог имена. Тако смо увидели да Вавилон Велики представља све криве религије. Он је „мајка блудницама“ у том смислу што су све криве религије у свету, у које спадају и многе хришћанске секте, попут њених ћерки јер је опонашају чинећи духовни блуд. Осим тога, она је мајка „земаљским гадостима“ јер је донела на свет одвратно „потомство“ у виду идолопоклонства, спиритизма, врачања, астрологије, читања судбине из длана, приношења људских жртава, храмске проституције, пијанчења у част лажних богова и других срамотних поступака.

24. Зашто је прикладно то што је Вавилон Велики приказан као жена обучена у „пурпур и скерлет и украшена златом, драгим камењем и бисерима“?

24 Вавилон Велики је обучен у „пурпур и скерлет“, краљевске боје, и украшен „златом, драгим камењем и бисерима“. То је заиста прикладан опис! Присети се само раскошних грађевина, изванредних кипова и слика, непроцењивих икона и других религиозних предмета, као и огромног иметка и новца који су нагомилале светске религије. Било да се ради о Ватикану, о телевизијском царству протестантских проповедника у Сједињеним Државама или пак о необичним источњачким светилиштима и храмовима, Вавилон Велики је згрнуо, а понекад и изгубио, огромно богатство.

25. (а) Шта предочава садржај ’златне чаше пуне гадости‘? (б) У ком смислу је симболична блудница пијана?

25 Запази сада шта блудница има у руци. Јован је вероватно запањен када види златну чашу ’пуну гадости и нечистоће њеног блуда‘. Та чаша је пуна ’вина гнева, вина њеног блуда‘, којим је опила све народе (Откривење 14:8; 17:4). Споља изгледа скупоцено, али је заправо пуна гадости и нечистоће. (Упоредити с Матејем 23:25, 26.) У њој се налазе сви прљави поступци и лажи којима велика блудница заводи народе и на њих врши снажан утицај. Али још веће гађење изазива то што Јован види да се и сама блудница напила, заправо да је пијана од крви Божјих слугу. Касније ћемо видети да се у Вавилону Великом „нашла крв пророка̂ и светих и свих који су побијени на земљи“ (Откривење 18:24). Он сноси огромну кривицу за крв!

26. Наведи неке доказе који потврђују кривицу за крв коју сноси Вавилон Велики.

26 Светско царство криве религије пролило је током векова море крви. На пример, у средњовековном Јапану, храмови у Кјоту били су претворени у утврђења, а ратници-монаси призивали су „свето Будино име“ и борили се једни против других док улице нису постале црвене од крви. У 20. веку свештеници хришћанског света су марширали сваки с војском своје земље, а оне су учествовале у крвопролићима у којима је живот изгубило најмање сто милиона људи. У октобру 1987. бивши амерички председник Никсон је рекао: „Двадесети век је најкрвавије раздобље у људској историји. У ратовима који су се водили у овом веку погинуло је више људи него у свим ратовима који су се водили пре почетка 20. века.“ Јехова је изрекао неповољну пресуду светским религијама зато што су учествовале у свему томе, јер су му одвратне „руке које проливају недужну крв“ (Пословице 6:16, 17). Нешто раније читали смо да је Јован чуо вапај који је долазио од олтара: „Колико још, Суверени Господе, свети и истинити, нећеш судити и осветити нашу крв на онима који живе на земљи?“ (Откривење 6:10). Вавилон Велики, мајка блудницама и земаљским гадостима, дубоко је уплетен у те догађаје и зато ће сносити одговорност када дође време да се одговори на то питање.

[Фусноте]

a Говорећи о нехришћанском пореклу многих учења, обреда и обичаја отпадничког хришћанства, римокатолички кардинал Џон Хенри Њуман, који је живео у 19. веку, написао је следеће: „Коришћење храмова, њихово посвећивање одређеним свецима и у појединим приликама украшавање гранама дрвећа; тамјан, свећњаци и свеће; заветни дарови ради излечења; света водица; црквена уточишта; празници, коришћење црквених календара, свечане поворке, благосиљање њива; свештеничке одежде, бријање косе на темену, венчани прстен, окретање према истоку, у каснијем раздобљу слике и кипови, а можда и црквено певање и Кирие елеисон [песма „Господе, помилуј!“] — све је то паганског порекла, али је посвећено тиме што је то прихватила Црква“ (Essay on the Development of Christian Doctrine).

Али, „Јехова Свемоћни“ не прихвата такве идолопоклоничке поступке, већ упозорава хришћане: „Изађите из њихове средине и одвојте се... и не дотичите више ништа нечисто“ (2. Коринћанима 6:14-18).

b У историјском делу Вилијама Ширера Успон и пад Трећег Рајха стоји да је Фон Папен „одговорнији за Хитлеров долазак на власт од било кога другог у Немачкој“. У јануару 1933. бивши немачки канцелар Фон Шлајхер рекао је за Фон Папена: „Он је такав издајник да је у односу на њега Јуда Искариотски прави светац.“

c Папа Пије XI одржао је 14. маја 1929. предавање на Универзитету Мондрагоне и том приликом је изјавио да би преговарао и са самим Ђаволом ако би то било потребно за спас душа.

d Занимљиво је шта је у складу с тим римски писац Сенека рекао једној посрнулој свештеници (како је навео Хенри Свет): „Девојко, стајала си у кући која је на злом гласу... име ти је било обешено на челу, примала си новац за своју срамоту“ (Controv. i, 2).

[Питања за разматрање]

[Оквир на 237. страни]

Черчил разоткрива ’блудницу‘

У својој књизи из 1948, Винстон Черчил је изјавио да је Хитлер именовао Франца фон Папена за немачког амбасадора у Бечу како би „поткопао ауторитет водећих аустријских политичара или их придобио на своју страну“ (The Gathering Storm). Черчил је цитирао америчког амбасадора у Бечу, који је за Фон Папена рекао: ’Папен ми је дрско и цинично рекао да намерава да искористи своју репутацију доброг католика како би утицао на Аустријанце, између осталих и на кардинала Иницера.‘

Након што је Аустрија капитулирала и Хитлерове трупе парадним кораком ушле у Беч, католички кардинал Иницер је наредио да се на свим црквама у Аустрији истакне застава с кукастим крстом, да се огласе сва црквена звона и да се сви моле за Адолфа Хитлера поводом његовог рођендана.

[Оквир/Слика на 238. страни]

Овај чланак је био повучен из каснијих издања тих новина. Тог истог дана, 7. децембра 1941, Јапан, савезник нацистичке Немачке, напао је америчку флоту у Перл Харбору.

’РАТНА МОЛИТВА‘ ЗА РАЈХ

„Католички бискупи окупљени у граду Фулди молили су се за благослов и победу... Немачки католички бискупи одржали су у Фулди конференцију на којој су предложили да се уведе посебна ’ратна молитва‘, која би се читала на почетку и на крају сваке црквене службе. Том приликом упућивала би се молитва да Бог победом благослови немачке војне трупе и да чува живот и здравље свих војника. Осим тога, бискупи су наложили католичким свештеницима да барем једном месечно одрже посебну недељну проповед у којој ће се сетити немачких војника ’на копну, на мору и у ваздуху‘.“

У првом издању новина The New York Times од 7. децембра 1941. под тим насловом изашао је следећи чланак:

[Оквир на 244. страни]

’Хулна имена‘

Када је након Првог светског рата дворога звер помогла при оснивању Друштва народа, многи њени религиозни „љубавници“ одмах су то благословили. Тако је та нова мировна организација постала ’пуна хулних имена‘.

„Хришћанство може унапређивати дух сарадње, који је покретачка снага Друштва [народа], и тако омогућити да тај споразум не буде само мртво слово на папиру него средство путем ког ће Божје Краљевство остварити свој циљ“ (The Christian Century, САД, 19. јун 1919, страна 15).

„Замисао о оснивању Друштва народа заправо је наставак замисли о успостави Божјег Краљевства, то јест светског поретка који ће на међународном плану унапређивати дух сарадње... За то се моле сви хришћани кад кажу: ’Нека дође краљевство твоје‘“ (The Christian Century, САД, 25. септембар 1919, страна 7).

„Христова крв је оно што чврсто повезује Друштво народа“ (др Френк Крејн, протестантски проповедник, САД).

„[Национално] веће [конгрегационалистичких цркава] подржава споразум [о оснивању Друштва народа] и сматра га јединим тренутно расположивим политичким решењем које омогућава духу Исуса Христа да у ширим размерама утиче на збивања међу народима“ (The Congregationalist and Advance, САД, 6. новембар 1919, страна 642).

„Конференција захтева од свих методиста да подржавају и унапређују високе идеале [Друштва народа] који су изражени представом о Богу Оцу и о Божјој земаљској деци“ (Методистичка црква, Велика Британија).

„Кад размотримо тежње, могућности и решења која нуди тај споразум, увиђамо да он садржи суштину учења Исуса Христа — Божје Краљевство и његову праведност... Ништа мање од тога“ (из проповеди коју је кентерберијски надбискуп одржао 3. децембра 1922, на отварању скупштине Друштва народа у Женеви).

„Друштво народа у овој земљи има иста света права као и било која друга хуманитарна мисионарска организација, јер оно тренутно најделотворније заступа власт Христа као Кнеза мира међу народима“ (др Гарви, конгрегационалистички проповедник, Велика Британија).

[Мапа на 236. страни]

(За комплетан текст, види публикацију)

Крива учења у која верују људи широм света потичу из Вавилона

Вавилон

Тројство

Људска душа преживљава смрт

Спиритизам — комуницирање с умрлима

Коришћење религиозних слика и кипова

Врачање како би се умирили демони

Владање моћног свештенства

[Слика на 239. страни]

Древни Вавилон је лежао на многим водама

[Слика на 239. страни]

И велика блудница у наше време „седи на многим водама“

[Слика на 241. страни]

Вавилон Велики седи на опасној звери

[Слике на 242. страни]

Велика блудница чини блуд са земаљским краљевима

[Слике на 245. страни]

Жена је „пијана од крви светих“