Пређи на садржај

Пређи на садржај

Уништење Вавилона Великог

Уништење Вавилона Великог

35. поглавље

Уништење Вавилона Великог

1. Како анђео описује скерлетну звер и каква је мудрост потребна да би се разумела симболика Откривења?

 ОПИСУЈУЋИ скерлетну звер из Откривења 17:3, анђео каже Јовану: „За ово је потребан разум и мудрост: Седам глава представљају седам гора на којима жена седи. Оне представљају и седам краљева: пет их је пало, један влада, а други још није дошао, али кад дође, остаће кратко“ (Откривење 17:9, 10). Анђео сада преноси Јовану „мудрост одозго“, једину мудрост која може омогућити да се разуме симболика Откривења (Јаков 3:17). Та мудрост помаже припадницима „Јованове класе“ и њиховим сарадницима да разумеју озбиљност времена у ком живимо. Она помаже богобојазним особама да разумеју Јеховине пресуде, које ће ускоро бити извршене, и усађује у њих здрав страх пред Јеховом. У складу с тим, у Пословицама 9:10 стоји: „Страх од Јехове почетак је мудрости, а знање о Најсветијем доноси разборитост.“ Шта нам Божја мудрост открива о звери?

2. Шта представљају седам глава скерлетне звери и шта значе речи: „Пет их је пало, један влада“?

2 Седам глава те страшне звери представљају седам „гора“, то јест седам „краљева“. Оба израза се користе у Библији када се говори о владалачкој моћи (Јеремија 51:24, 25; Данило 2:34, 35, 44, 45). У Библији се спомиње шест светских сила које су на неки начин утицале на Божји народ: Египат, Асирија, Вавилон, Медо-Персија, Грчка и Рим. У време када је Јован добио Откривење, пет их се већ изменило на светској сцени, а Рим је још увек чврсто држао положај светске силе. То је у складу с речима: „Пет их је пало, један влада.“ Али ко је тај „други“, који још није дошао?

3. (а) Како се поделило Римско царство? (б) Шта се догађало у западном делу Европе? (в) Шта се може рећи о Светом римском царству?

3 Римско царство је постојало и ширило се још вековима након Јовановог времена. Године 330. н. е. цар Константин је преместио своју престоницу из Рима у Визант, ком је променио име у Константинопољ (Цариград). Римско царство се 395. н. е. поделило на источни и западни део. Године 410. н. е. Рим је пао у руке визиготског краља Алариха. (Визиготи су били германско племе које се обратило на „хришћанство“ познато као аријанизам.) Германска племена (која су се такође изјашњавала као хришћанска) освојила су Шпанију и већи део римске територије у северној Африци. У Европи су се вековима догађали многи преврати, политички немири и промене. На западу су се појавили истакнути цареви попут Карла Великог, који је у деветом веку склопио савез с папом Лавом III, или попут Фридриха II, који је владао у тринаестом веку. Премда се подручје којим су владали звало Свето римско царство, оно је било много мање од некадашњег Римског царства док је било на врхунцу своје моћи. Заправо, могло би се рећи да се радило о обнови те некадашње светске силе, која је постојала још неко време, а не о настанку новог царства.

4. Које је успехе постигло Источно царство, али шта се на крају догодило с великим делом територија у северној Африци, Шпанији и Сирији, које су некада припадале старом Риму?

4 Између Источног римског царства, с престоницом у Цариграду, и Западног римског царства владали су прилично затегнути односи. Јустинијан I, владар Источног царства, успео је да у шестом веку поново освоји већи део територије у северној Африци, а запосео је и неке делове Шпаније и Италију. Јустинијан II је у седмом веку свом царству поново припојио Македонију, коју су била освојила словенска племена. Али у осмом веку, велики део територија у северној Африци, Шпанији и Сирији, које су некада припадале старом Риму, доспеле су под власт новог, исламског царства, тако да њиме више није управљао ни Цариград ни Рим.

5. Премда је град Рим пао још 410. н. е., зашто је требало да прође још много векова пре него што је са светске сцене нестао и последњи траг Римског царства?

5 Цариград је успео да се одржи још неко време. Преживео је честе нападе Персијанаца, Арапа, Бугара и Руса, док на крају није пао 1203. — али не у руке муслиманима, него крсташима са запада. Али, 1453. доспео је под власт муслиманског владара Мехмеда II и убрзо је постао престоница Отоманског, то јест турског царства. Дакле, премда је град Рим пао 410. н. е., требало је да прође још много векова пре него што је са светске политичке сцене нестао и последњи траг Римског царства. Чак и након тога, још увек се могао препознати његов утицај у царствима која су се ослањала на папску власт у Риму и на моћ источноправославне цркве.

6. Која су нова царства настала и које је од њих било најуспешније?

6 Међутим, неке државе су до 15. века изградиле потпуно нова царства. Премда су нека од тих царстава настала на подручју бивших римских колонија, она нису била наставак Римског царства. Португал, Шпанија, Француска и Холандија постале су матичне државе бројних распрострањених колонија. Али најуспешнија је била Велика Британија, која је створила огромно царство над којим ’сунце никад није залазило‘. То царство се у различитим раздобљима простирало већим делом Северне Америке, Африком, Индијом, југоисточном Азијом и пространствима јужног дела Тихог океана.

7. Како је настала једна врста двојне светске силе и колико дуго ће према Јовановим речима постојати седма „глава“, то јест светска сила?

7 До 19. века неке колоније у Северној Америци отцепиле су се од Велике Британије и основале независне Сједињене Америчке Државе. Између новонастале и бивше матичне државе неко време су трајали политички сукоби. Али, Први светски рат је присилио обе државе да у име заједничких интереса почну да сарађују и да успоставе посебан, чврст однос. Тако је настала једна врста двојне светске силе која се састојала од Сједињених Америчких Држава, сада најбогатије државе на свету, и Велике Британије, седишта највећег светског царства. Дакле, то је седма „глава“, то јест светска сила, која у овом времену краја још увек постоји и која обухвата подручја на којима су Јеховини сведоци у новије време најпре почели да делују. У поређењу с дуготрајним владањем шесте главе, седма ће остати само „кратко“, док Божје Краљевство не уништи све државне творевине.

Зашто је звер названа осмим краљем?

8, 9. Како је анђео назвао симболичну скерлетну звер и у ком смислу она потиче од седам светских сила?

8 Анђео даље говори Јовану: „А звер која је била, али више није, јесте осми краљ, и потиче од оних седам и биће уништена“ (Откривење 17:11). Симболична скерлетна звер „потиче од“ седам глава, што значи да она постоји захваљујући тим главама прве ’звери која је изашла из мора‘ и представља лик те прве звери. У ком смислу? Године 1919, англо-америчка сила била је „глава“ која је тек дошла на власт. Претходних шест глава већ је пало, а та двојна глава заузела је положај водеће светске силе и на њему се учврстила. Седма глава, као данашња представница низа светских сила, пружила је главни подстицај за оснивање Друштва народа и још увек је највећи заговорник и финансијер Уједињених нација. Према томе, симболично говорећи, скерлетна звер, то јест осми краљ, „потиче од“ првобитних седам глава. С обзиром на то, изјава да скерлетна звер потиче од седам глава у складу је с оним што смо раније прочитали, наиме, да је звер која има два рога као у јагњета (англо-америчка светска сила, седма глава прве звери) подстицала људе да начине лик и да јој је било дато да удахне живот том лику (Откривење 13:1, 11, 14, 15).

9 Осим тога, прве чланице Друштва народа, укључујући и Велику Британију, биле су државе које су владале подручјима која су некада била под влашћу неких претходних глава — Грчке, Ирана (Персије) и Италије (Рима). Тако су државе, које су владале подручјима којима је раније управљало шест некадашњих светских сила, пружале свесрдну подршку лику звери. И у том смислу би се могло рећи да скерлетна звер потиче од седам светских сила.

10. (а) Зашто се може рећи да је скерлетна звер „осми краљ“? (б) Како је један политички вођа бившег Совјетског Савеза дао подршку Уједињеним нацијама?

10 Запази да је скерлетна звер „осми краљ“. Дакле, садашње Уједињене нације су осмишљене тако да изгледају као нека врста светске власти. Понекад тако и поступају, па шаљу војску на ратишта како би решиле међународне сукобе, као што је био случај у Кореји, на Синајском полуострву, у неким афричким земљама и Либану. Али, реч је само о лику краља. Попут неког религиозног кипа или слике, и тај лик у стварности има само онолико утицаја и моћи колико му дају они који су га створили и који му се клањају. Повремено та симболична звер делује немоћно, али још није доживела да је, попут Друштва народа, њене чланице склоне диктатури потпуно напусте и такорећи баце у бездан, то јест избришу из постојања (Откривење 17:8). Године 1987. један истакнути политички вођа бившег Совјетског Савеза дао је подршку Уједињеним нацијама и тако се придружио римским папама, премда у многим другим питањима уопште није делио њихово мишљење. Чак је захтевао увођење „свеобухватног система међународне сигурности“ који би се темељио на раду Уједињених нација. Као што Јован ускоро сазнаје, доћи ће време кад ће Уједињене нације имати знатну власт. Након тога ’биће уништене‘.

Десет краљева владају један сат

11. Шта Јеховин анђео каже о десет рогова на симболичној скерлетној звери?

11 У једном од претходних поглавља Откривења говорило се о шестом и седмом анђелу који су излили посуде Божјег гнева. Сазнали смо да ће се земаљски краљеви сакупити за Божји рат Армагедон и да ће се ’Бог сетити Вавилона Великог‘ (Откривење 16:1, 14, 19). Сада ћемо се детаљније упознати с тим како ће бити извршена Божја пресуда. Погледајмо шта Јеховин анђео каже Јовану: „Десет рогова које си видео представљају десет краљева, који још нису примили краљевство, али ће на један сат примити власт као краљеви заједно са звери. Они имају исту замисао и стога своју моћ и власт дају звери. Они ће се борити с Јагњетом, али Јагње ће их победити, јер је Господар над господарима и Краљ над краљевима, а победиће их и они који су с њим позвани и изабрани и верни“ (Откривење 17:12-14).

12. (а) Шта представљају десет рогова? (б) У ком смислу симболичних десет рогова ’још није било примило краљевство‘? (в) У ком смислу симболичних десет рогова данас има „краљевство“ и колико ће то трајати?

12 Десет рогова представљају све политичке силе које у данашње време владају светском сценом и које подупиру лик звери. Већина данашњих држава није постојала у Јованово време. А оне које су постојале, попут Египта и Персије (Иран), данас имају сасвим другачије политичко уређење. Према томе, у првом веку ’десет рогова још није било примило краљевство‘. Али сада, у Господовом дану, они имају „краљевство“, то јест политичку власт. С распадом великих колонијалних царстава, посебно након Другог светског рата, настале су многе нове државе. Оне ће, заједно с политичким силама које постоје већ дуже време, владати са звери један кратак период, то јест „један сат“, пре него што Јехова у Армагедону уништи све политичке владавине у свету.

13. У ком смислу десет рогова имају „исту замисао“ и какав став према Јагњету тиме показују?

13 Национализам је данас једна од најснажнијих сила која покреће тих десет рогова. „Они имају исту замисао“ у том смислу што желе да сачувају националну независност, а не желе да прихвате Божје Краљевство. Уосталом, државе су подупирале Друштво народа, а затим и Уједињене нације првенствено зато да би очувале светски мир и тако осигурале властити опстанак. Такав став јасно показује да ће се „рогови“ супротставити Јагњету, ’Господару над господарима и Краљу над краљевима‘, јер је Јехова одлучио да његово Краљевство, којим влада Исус Христ убрзо замени сва њихова краљевства (Данило 7:13, 14; Матеј 24:30; 25:31-33, 46).

14. У ком смислу се светски владари боре с Јагњетом и какав ће бити исход те борбе?

14 Наравно, владари овог света не могу предузети ништа против Исуса. Он се налази на небу, потпуно изван њиховог домашаја. Али на земљи се још увек налазе Исусова браћа, остатак жениног потомства, и они су наизглед веома рањиви (Откривење 12:17). Многи рогови су већ показали отворено непријатељство према њима, и тако су се заправо борили с Јагњетом (Матеј 25:40, 45). Али, ускоро ће доћи време да Божје Краљевство ’смрви и уништи сва та краљевства‘ (Данило 2:44). Тада ће се земаљски краљеви до самог краја борити с Јагњетом, као што ћемо ускоро видети (Откривење 19:11-21). Међутим, из извештаја који сада разматрамо јасно се види да народи неће победити у тој бици. Премда и они и Уједињене нације, то јест скерлетна звер, имају „исту замисао“, они не могу победити великог ’Господара над господарима и Краља над краљевима‘ нити ’оне који су с њим позвани и изабрани и верни‘, међу којима су и његови помазани следбеници који су још увек на земљи. Тиме што остају верни Богу, и они ће изаћи као победници и тако одговорити на Сатанине злобне оптужбе (Римљанима 8:37-39; Откривење 12:10, 11).

Опустошење блуднице

15. Шта анђео каже о блудници, о томе шта ће десет рогова и звер осећати према њој и шта ће учинити с њом?

15 Десет рогова не показују непријатељство само према Божјем народу. Анђео поново Јовану скреће пажњу на блудницу: „И рекао ми је: ’Воде које си видео, на којима блудница седи, представљају народе и мноштва и народности и језике. А десет рогова које си видео и звер — они ће замрзети блудницу и опустошиће је и оголити. И појешће њено месо и спалиће је ватром‘“ (Откривење 17:15, 16).

16. Зашто Вавилон Велики неће моћи да се обрати за помоћ и заштиту водама на којима седи када се политички систем окрене против њега?

16 Као што се древни Вавилон ослањао на многе воде које су му пружале заштиту, тако се и Вавилон Велики данас ослања на своје бројно чланство међу ’народима, мноштвима, народностима и језицима‘. Анђео нам с разлогом скреће пажњу на то пре него што почне да говори о невероватним догађајима који ће уследити: политички систем на земљи жестоко ће се окренути против Вавилона Великог. Како ће тада реаговати сви ти ’народи, мноштва, народности и језици‘? Божји народ већ сада упозорава Вавилон Велики да ће воде Еуфрата постепено пресушивати (Откривење 16:12). Те воде ће на крају потпуно пресушити. Оне неће моћи да пруже истинску помоћ одвратној старој блудници у тренутку кад је снађе највећа невоља (Исаија 44:27; Јеремија 50:38; 51:36, 37).

17. (а) Зашто богатство неће спасти Вавилон Велики? (б) Зашто Вавилон Велики неће доживети нимало достојанствен крај? (в) Ко ће осим десет рогова, то јест појединачних народа, учествовати у бесомучном уништењу Вавилона Великог?

17 Ни силно богатство ни у ком случају неће спасти блудницу, Вавилон Велики. Оно ће можда и убрзати њено уништење, јер је у визији објављено да ће звер и десет рогова искалити своју мржњу на њој тако што ће јој скинути краљевску одећу и сав накит. Дакле, опљачкаће је. ’Оголиће је‘ тиме што ће разоткрити њено право лице и тако је осрамотити. Биће то право опустошење! Њен крај такође неће бити нимало достојанствен. Они ће је уништити, „појешће њено месо“, па ће од ње остати само беживотни костур. На крају ће је ’спалити ватром‘. Биће спаљена попут преносиоца неке заразне болести и неће имати доличну сахрану. У том бесомучном уништењу велике блуднице неће учествовати само појединачни народи, предочени с десет рогова, него ће им се у томе придружити и „звер“, то јест саме Уједињене нације. Оне ће одобрити уништење криве религије. Многе од око 190 чланица Уједињених нација већ су својим начином гласања изразиле своје непријатељство према религији, посебно према црквама хришћанског света.

18. (а) Шта показује да су народи спремни да се окрену против религија Вавилона Великог? (б) Шта ће бити основни разлог за свеопшти напад на велику блудницу?

18 Зашто ће народи тако жестоко насрнути на своју бившу љубавницу? Оно што се догађало у новијој историји показује да већ постоје наговештаји да су народи спремни да се окрену против религија Вавилона Великог. Због снажног отпора државних власти, био је знатно смањен утицај религије у земљама као што су бивши Совјетски Савез и Кина. Многе протестантске цркве у европским земљама су празне због равнодушности и сумњи које имају њени чланови, па је религија готово мртва. Огромно католичко царство раздиру немири и свађе, које његове вође нису у стању да смире. Али не бисмо смели изгубити из вида чињеницу да ће коначни, свеопшти напад на Вавилон Велики уследити као последица непромењиве пресуде коју је Бог изрекао великој блудници.

Извршавање Божје замисли

19. (а) У ком смислу кажњавање отпадничког Јерусалима 607. пре н. е. предочава како ће Јехова казнити велику блудницу? (б) Шта за наше време предочава опустошен и ненастањен Јерусалим након 607. пре н. е.?

19 Како ће Јехова извршити своју пресуду? То бисмо могли објаснити ако се присетимо онога што је Јехова у древно доба учинио са својим отпадничким народом, за који је рекао: „Код јерусалимских пророка видео сам страшне ствари. Прељубу чине и лаж говоре. Подупиру руке злима, и ниједан се од њих не одвраћа од своје злоће. Сви су они за мене постали као Содом, а његови становници као Гомора“ (Јеремија 23:14). Јехова је 607. пре н. е. употребио Навуходоносора како би с Јерусалима ’скинуо хаљине, узео све оно чиме се украшавао и оставио га голог и нагог‘, јер је тај град у духовном погледу чинио прељубу (Језекиљ 23:4, 26, 29). Тадашњи Јерусалим предочава данашње цркве хришћанства и Јехова ће на сличан начин казнити и њих и друге криве религије, као што је то Јован видео у претходним визијама. Јерусалим је након 607. пре н. е. остао опустошен и ненасељен, а тако ће изгледати и религије хришћанског света кад буду опљачкане, разоткривене и осрамоћене. Ни преостали део Вавилона Великог неће проћи ништа боље.

20. (а) Како Јован показује да ће Јехова поново користити људске владаре како би извршио своју пресуду? (б) Шта је ’Божја замисао‘? (в) У ком смислу ће народи извршити своју „заједничку замисао“, али чија ће то замисао у ствари бити?

20 Јехова ће поново користити људске владаре како би извршио своју пресуду. „Јер им је Бог у срце ставио да изврше његову замисао, то јест да изврше своју заједничку замисао, да предају своје краљевство звери, док се не испуне Божје речи“ (Откривење 17:17). Шта је ’Божја замисао‘? Његова замисао је да подстакне оне који ће извршити његову пресуду над Вавилоном Великим да се уједине како би га потпуно уништили. Наравно, владаре ће на тај напад подстаћи њихова жеља да изврше своју „заједничку замисао“. Сматраће да због својих националних интереса треба да се окрену против велике блуднице. Можда ће доћи до закључка да постојање организоване религије у њиховој земљи доводи у опасност њихову власт. Али догађајима ће у ствари управљати Јехова, па ће они извршити његову замисао и једним ударцем уништити његовог вековног, прељубничког непријатеља. (Упоредити с Јеремијом 7:8-11, 34.)

21. Шта ће народи дати скерлетној звери, то јест Уједињеним нацијама, будући да ће оне учествовати у уништењу Вавилона Великог?

21 Да, народи ће искористити скерлетну звер, Уједињене нације, како би уништили Вавилон Велики. Али они то неће учинити на своју иницијативу, него ће им Јехова у срце ставити „да изврше своју заједничку замисао, да предају своје краљевство звери“. Када за то дође време, народи ће сматрати да треба да ојачају Уједињене нације. Стога ће им дати сву власт и моћ коју поседују како би Уједињене нације могле напасти криву религију и надвладати је „док се не испуне Божје речи“. То ће бити коначан крај старе блуднице. Заиста ћемо бити срећни што је више нема!

22. (а) Шта се наглашава анђеловим закључним речима из Откривења 17:18? (б) Како Јеховини сведоци реагују на откривање споменуте тајне?

22 Анђео као да жели да нагласи да ће Јехова сигурно извршити пресуду над светским царством криве религије, тако да своју објаву закључује следећим речима: „А жена коју си видео представља велики град који краљује над краљевима земаљским“ (Откривење 17:18). Попут Вавилона у време Валтасара, тако је и Вавилон Велики ’измерен на ваги и нашао се и сувише лаган‘ (Данило 5:27). Његово уништење ће бити брзо и коначно. Како Јеховини сведоци реагују на откривање тајне о великој блудници и о скерлетној звери? Они ревно објављују Јеховин дан суда и ’љубазним речима‘ поучавају оне који искрено траже истину (Колошанима 4:5, 6; Откривење 17:3, 7). У следећем поглављу видећемо да сви они који желе да преживе уништење велике блуднице морају нешто предузети, и то брзо.

[Питања за разматрање]

[Слике на 252. страни]

Редослед седам светских сила

ЕГИПАТ

АСИРИЈА

ВАВИЛОН

МЕДО-ПЕРСИЈА

ГРЧКА

РИМ

АНГЛО-АМЕРИКА

[Слике на 254. страни]

’Осми краљ‘

[Слика на 255. страни]

Они окрећу леђа Јагњету и „своју моћ и власт дају звери“

[Слика на 257. страни]

Хришћански свет, главни део Вавилона Великог, биће потпуно уништен попут древног Јерусалима