Пређи на садржај

Пређи на садржај

Хвалите Јах због његових пресуда!

Хвалите Јах због његових пресуда!

38. поглавље

Хвалите Јах због његових пресуда!

1. Које речи изговара ’снажан глас који звучи као глас силног мноштва на небу‘?

 ВАВИЛОНА ВЕЛИКОГ више нема! То је заиста добра вест. Сасвим је разумљиво што Јован чује радосно и захвално клицање на небу! „После тога зачуо сам снажан глас као глас силног мноштва на небу, како говори: ’Алилуја! a Спасење и слава и моћ припадају нашем Богу, јер су његове пресуде истините и праведне. Јер је извршио суд над великом блудницом, која је покварила земљу својим блудом, и осветио је на њој крв својих робова.‘ И по други пут су рекли: ’Алилуја!* Дим са њеног згаришта уздизаће се у сву вечност‘“ (Откривење 19:1-3).

2. (а) Шта значи израз „Алилуја“ и шта показује то што се двапут понавља у овом делу Откривења? (б) Коме припада слава због уништења Вавилона Великог? Објасни.

2 „Алилуја“ је овде заиста прикладан усклик. Тај израз значи „Хвалите Јах!“, а „Јах“ је скраћени облик Божјег имена, Јехова. Тај узвик подсећа на позив псалмисте: „Све што дише нека хвали Јах! Хвалите Јах!“ (Псалам 150:6). То што Јован на овом месту у Откривењу двапут чује како небески хор радосно узвикује „Алилуја“ показује да је Божја Реч, у којој је Бог објавио истину, недељива целина. Бог који је надахнуо писање грчког дела Библије исти је Бог који је раније надахнуо писање њеног хебрејског дела. Његово име је Јехова. Бог који је свргнуо стари Вавилон, у овој визији је осудио и уништио Вавилон Велики. Њему треба приписати сву славу за то велико дело! Та блудница ће бити уништена захваљујући његовој сили, а не захваљујући сили народа које ће он користити као извршиоце његове пресуде. Сва заслуга за спасење припада искључиво Јехови (Исаија 12:2; Откривење 4:11; 7:10, 12).

3. Чиме је велика блудница заслужила тако строгу пресуду?

3 Чиме је велика блудница заслужила тако строгу пресуду? Према закону који је Јехова дао Ноју — а преко њега и целом човечанству — злонамерно проливање крви мора се казнити смрћу. То начело је Бог поновио у Закону који је дао Израелу (Постанак 9:6; Бројеви 35:20, 21). Осим тога, по том Закону, познатом и као Мојсијев закон, смрћу се такође кажњавала дословна и духовна прељуба (Левитска 20:10; Поновљени закони 13:1-5). Вавилон Велики већ хиљадама година гомила на својим леђима кривицу за проливену крв и понаша се као велика блудница. На пример, то што Римокатоличка црква забрањује својим свештеницима да се жене узрок је великог неморала у који се многи од њих упуштају, а немали број њих је у новије време оболео од сиде (1. Коринћанима 6:9, 10; 1. Тимотеју 4:1-3). Али своје највеће грехе — који су се „нагомилали до неба“ — велика блудница је починила својим шокантним духовним блудом, јер научава лажи и склапа савезе с поквареним политичарима (Откривење 18:5). Када је коначно стигне заслужена казна, небеско мноштво ће по други пут ускликнути: „Алилуја!“

4. Шта је предочено тиме што ће се дим са згаришта Вавилона Великог ’уздизати у сву вечност‘?

4 Вавилон Велики је приказан како гори попут освојеног града, а за дим са његовог згаришта се каже: „Уздизаће се у сву вечност.“ Кад освајачка војска спали град који је освојила, дим се диже докле год је пепео врућ. Ако би неко покушао да обнови град док се згариште још дими, опекао би се на још врућим рушевинама. А будући да ће се дим са згаришта Вавилона Великог уздизати „у сву вечност“, то је гаранција да ће бити уништен заувек и да нико никада неће успети да обнови тај покварени град. Крива религија ће заувек нестати. Тада ћемо заиста имати разлога да кличемо: „Алилуја!“ (Упоредити са Исаијом 34:5, 9, 10.)

5. (а) Шта чине и говоре 24 старешине и четири бића? (б) Зашто је њихов усклик „Алилуја“ много угоднији од оних који се певају у црквама хришћанског света?

5 У једној од ранијих визија Јован је видео четири бића која стоје око престола. Ту су биле и 24 старешине које представљају прослављене наследнике Краљевства на њиховим небеским положајима (Откривење 4:8-11). Сада их опет види како након уништења Вавилона Великог по трећи пут громогласно ускликују „Алилуја“: „И двадесет и четири старешине и четири бића пали су ничице и поклонили се Богу, који седи на престолу, и рекли: ’Амин! Алилуја! b‘“ (Откривење 19:4). Овај величанствени усклик „Алилуја“ придружује се ’новој песми‘ која велича Јагње (Откривење 5:8, 9). Учесници ове визије певају величанствену победничку песму, приписујући сву славу Сувереном Господу Јехови због његове коначне победе над великом блудницом, Вавилоном Великим. Ови усклици „Алилуја“ звуче далеко угодније од оних који се певају у црквама хришћанства, у којима се Јехова, то јест Јах, заправо обешчашћује и презире. Такво лицемерно певање које срамоти Јеховино име заувек ће утихнути!

6. Чији се „глас“ чује, који позив упућује и ко треба да се одазове?

6 Године 1918. Јехова је почео да награђује ’оне који се боје његовог имена, мале и велике‘. Први од њих били су помазани хришћани који су остали верни до смрти. Јехова их је ускрснуо и на небу их уврстио у групу коју представљају 24 старешине (Откривење 11:18). Али, има и других који им се придружују у певању „Алилуја“, што се види из Јованових речи: „И од престола је дошао глас који је рекао: ’Хвалите нашег Бога, сви његови робови, који га се бојите, мали и велики!‘“ (Откривење 19:5). То је „глас“ Јеховиног Говорника, његовог Сина Исуса Христа, који стоји „уз престо“ (Откривење 5:6). Ту песму нису позвани да певају само они који су на небу него и „сви његови робови“ који су овде на земљи, а у томе их предводи помазана „Јованова класа“. С каквим само задовољством сви они извршавају заповест: „Хвалите нашег Бога“!

7. Ко ће све хвалити Јехову након што буде уништен Вавилон Велики?

7 Да, у те робове се убрајају и припадници великог мноштва. Од 1935. они излазе из Вавилона Великог и доживљавају испуњење Јеховиног обећања да ће ’благословити оне који га се боје, и мале и велике‘ (Псалам 115:13). Када буде уништена блудница, Вавилон Велики, милиони тих робова придружиће се „Јовановој класи“ и небеском мноштву у ’хваљењу нашег Бога‘. Касније ће и они који ускрсну на земљи — без обзира на то да ли су раније били обични људи или су били на високом положају — несумњиво певати „Алилуја“ када сазнају да је Вавилон Велики заувек нестао (Откривење 20:12, 15). Тада ће Јехови припасти сва слава и хвала за величанствену победу над том прастаром блудницом!

8. На шта треба да нас у данашње време, пре уништења Вавилона Великог, подстичу небески хвалоспеви које Јован чује?

8 Ти хвалоспеви нас заиста подстичу да што ревније вршимо службу коју нам је Бог данас поверио! Нека се сви који служе Јах целим срцем и душом сада посвете објављивању његових пресуда и обзнањивању предивне наде у Краљевство, пре него што Вавилон Велики буде свргнут с власти и уништен (Исаија 61:1-3; 1. Коринћанима 15:58).

’Алилуја — Јехова краљује!‘

9. Због чега последњи усклик „Алилуја“ одјекује таквом снагом и пунином?

9 Јован затим наводи још неке разлоге за радост: „И зачуо сам нешто што је звучало као глас силног мноштва и као хука многих вода и као тутњава силних громова, како говори: ’Алилуја, c јер је почео краљевати Јехова, наш Бог, Свемоћни!‘“ (Откривење 19:6). Овај последњи (четврти) усклик „Алилуја“ складно заокружује целокупну објаву. Изриче га моћан небески глас, који је лепши од гласова било ког људског хора, величанственији од хуке било ког водопада и страшнији од тутњаве било којих олујних громова. Милиони небеских гласова удружили су се у слављењу ’Јехове, нашег Бога, Свемоћног, јер је почео краљевати‘.

10. У ком смислу ће Јехова почети да краљује након уништења Вавилона Великог?

10 Али у ком смислу је Јехова почео да краљује? Хиљаде година је већ прошло откад је псалмиста рекао: „Бог је Краљ мој од давнина“ (Псалам 74:12). Још у то доба се могло рећи да Јехова одавно краљује. Како онда целокупни хор Јеховиних слугу може да пева: ’Јехова је почео краљевати‘? Кад Вавилон Велики буде уништен, више неће бити тог дрског Јеховиног супарника који људе одвраћа од послушности Јехови као Врховном Владару свемира. Крива религија више неће подстицати земаљске владаре да му се супротстављају. Кад је стари Вавилон изгубио власт, Сион је зачуо победнички усклик: „Бог је твој почео да краљује!“ (Исаија 52:7). Након што је 1914. рођено Краљевство, 24 старешине су рекле: „Захваљујемо ти, Јехова Боже... јер си узео у руке своју велику моћ и почео краљевати“ (Откривење 11:17). Након што буде уништен Вавилон Велики, поново ће се чути узвик: ’Јехова је почео краљевати!‘ Ниједан бог ког су људи начинили више неће оспоравати врховну власт истинитог Бога, Јехове!

Близу је Јагњетова свадба

11, 12. (а) Којим се речима древни Јерусалим обратио древном Вавилону и како то предочава однос Новог Јерусалима према Вавилону Великом? (б) Када Вавилон Велики буде уништен, коју ће хвалу Јехови певати небеско мноштво и шта ће објавити?

11 „Непријатељице моја!“ Тим речима се Јерусалим, град у ком је био смештен Јеховин храм, обратио идолопоклоничком граду Вавилону (Михеј 7:8). Слично томе, „свети град, Нови Јерусалим“, сачињен од 144 000 оних који припадају „класи невесте“, имају разлога да Вавилон Велики назову својим непријатељем (Откривење 21:2). Али напокон је дошло време да велику блудницу снађе тешка несрећа, невоља и коначна пропаст. Њени спиритистички поступци и астролози неће моћи да је спасу. (Упоредити са Исаијом 47:1, 11-13.) Биће то заиста велика победа обожавања истинитог Бога!

12 Када одвратна блудница, Вавилон Велики, више не буде постојала, сва пажња ће се усмерити на девичански чисту Јагњетову невесту. Тада ће небеско мноштво клицати и певати на хвалу Јехови: „Радујмо се и веселимо се и славу му дајмо, јер је дошла Јагњетова свадба и спремна је његова жена! И дато јој је да се обуче у фини лан, сјајан и чист, јер фини лан представља праведна дела светих“ (Откривење 19:7, 8).

13. Какве се припреме за Јагњетову свадбу одвијају већ вековима?

13 Исус већ вековима брижно припрема ову небеску свадбу (Матеј 28:20; 2. Коринћанима 11:2). У духовном погледу он чисти 144 000 припадника духовног Израела, да би могао да „доведе пред себе скупштину у њеном сјају, без мрље или боре или било чега таквог, свету и без мане“ (Ефешанима 5:25-27). Да би добио ’награду небеског Божјег позива‘, сваки помазани хришћанин мора одбацити стару личност и њена дела, затим обући нову, хришћанску личност и чинити оно што је исправно, и то „целом душом као Јехови“ (Филипљанима 3:8, 13, 14; Колошанима 3:9, 10, 23).

14. Како је Сатана настојао да упрља будуће припаднике Јагњетове жене?

14 Од Педесетнице 33. н. е. Сатана настоји да преко Вавилона Великог упрља будуће припаднике Јагњетове жене. До краја првог века посејао је по скупштинама семе вавилонске религије (1. Коринћанима 15:12; 2. Тимотеју 2:18; Откривење 2:6, 14, 20). Апостол Павле је следећим речима описао оне који су поткопавали веру других хришћана: „Такви људи су лажни апостоли, који варају друге и претварају се да су Христови апостоли. А није ни чудо, јер се и сам Сатана претвара да је анђео светлости“ (2. Коринћанима 11:13, 14). У наредним вековима отпаднички хришћани су, као и друге религије Вавилона Великог, гомилали богатство и присвајали за себе разне части, ’облачили се у пурпур и скерлет и украшавали златом, драгим камењем и бисерима‘ (Откривење 17:4). Њихово свештенство и папе склапали су савезе с крвожедним царевима, као што су били Константин и Карло Велики. Они се никада нису облачили у „праведна дела светих“. Они су лажна невеста, заиста ремек-дело сатанске преваре! Али, доћи ће време да заувек буду уништени!

Јагњетова жена је спремна

15. Како се одвија печаћење и шта се захтева од помазаних хришћана?

15 Сада, након готово 2 000 година, спремно је свих 144 000 припадника „класе невесте“. Али, у ком ће се тренутку обистинити речи: ’Спремна је Јагњетова жена‘? Од Педесетнице 33. н. е. помазани хришћани су били ’печаћени обећаним светим духом за дан кад ће их откупнина ослободити‘. Апостол Павле је то овако описао: „[Бог] је и ставио свој печат на нас и у срца нам је дао дух као залог за оно што ће доћи“ (Ефешанима 1:13; 4:30; 2. Коринћанима 1:22). Сваки помазани хришћанин је ’позван и изабран‘ и доказао је да је веран (Откривење 17:14).

16. (а) Када је апостол Павле био коначно запечаћен и како то знамо? (б) Када ће ’Јагњетова жена бити спремна‘ у потпуности?

16 Након што је деценијама био искушаван, Павле је могао рећи: „Добро сам се борио, трку сам до краја истрчао, веру сам сачувао. Од сада се за мене чува венац праведности, којим ће ме Господ, праведни судија, наградити у онај дан — и не само мене него и све који жељно чекају да се он појави“ (2. Тимотеју 4:7, 8). Изгледа да је Павлово печаћење било коначно, премда је још увек живео у телу и тек је требало да умре као мученик. Слично томе, доћи ће време када ће сваки преостали помазаник на земљи бити обележен печатом као особа која припада Јехови (2. Тимотеју 2:19). Тада ће Јагњетова невеста бити потпуно спремна — велика већина од 144 000 помазаника до тада ће већ примити небеску награду, а они који још увек буду на земљи биће коначно признати и обележени печатом као верни.

17. Када ће моћи да се одржи Јагњетова свадба?

17 Када према Јеховином временском распореду дође тај час, чим буде завршено печаћење 144 000 помазаника, анђели ће ослободити четири ветра велике невоље (Откривење 7:1-3). Најпре ће пресуда бити извршена над блудницом, Вавилоном Великим. Затим ће Христ као непобедиви војсковођа у Армагедону уништити преостали део Сатанине организације на земљи, а на крају ће Сатану и његове демоне бацити у бездан (Откривење 19:11–20:3). Ако на земљи до тада остане неки помазаник, он ће небеску награду несумњиво примити убрзо након што Христ доврши своју победу и тада ће се придружити осталим припадницима „класе невесте“. Тада ће се, у време које је Бог одредио, одржати Јагњетова свадба.

18. Како 45. псалам потврђује след догађаја повезаних с Јагњетовом свадбом?

18 Пророчански запис из 45. псалма описује след догађаја. Устоличени Краљ најпре креће у рат да би поразио непријатеље (стихови 1-7). Онда се одржава свадба, а у пратњи небеске невесте на земљи су и друге девице — велико мноштво (стихови 8-15). Затим брак постаје плодан, јер се ускрснули људи доводе до савршенства под надзором ’кнезова по свој земљи‘ (стихови 16 и 17). Јагњетова свадба донеће заиста предивне благослове!

Срећни су они који су позвани

19. Који је четврти од седам разлога за срећу споменутих у Откривењу и ко дели ту изузетну срећу?

19 Јован сада бележи четврти од седам разлога за срећу споменутих у Откривењу: „И анђео ми је рекао: ’Пиши: Срећни су они који су позвани на Јагњетову свадбену вечеру.‘ Још ми је рекао: ’Ово су поуздане Божје речи‘“ (Откривење 19:9). d На „Јагњетову свадбену вечеру“ позвани су припадници „класе невесте“. (Упоредити с Матејем 22:1-14.) Сви ти помазаници су срећни што су добили тај позив. Већина позваних већ је отишла на небо, место где ће се одржати свадбена вечера. Преостали који су још на земљи срећни су што су и они примили тај позив. Њима је место на свадбеној вечери засигурано (Јован 14:1-3; 1. Петрова 1:3-9). Кад ускрсну на небо, тада ће „класа невесте“ бити употпуњена и уједињена и тада ће се одржати та изузетно радосна свечаност — венчање невесте и Јагњета.

20. (а) Шта значи изјава: „Ово су поуздане Божје речи“? (б) Како су на Јована утицале анђелове речи и како је анђео реаговао на оно што је Јован учинио?

20 Анђео додаје: „Ово су поуздане Божје речи.“ Реч „поуздан“ превод је грчке речи алитинос, која се може превести и изразима „истинит“, „коме се може веровати“. Будући да те речи заправо потичу од Јехове, оне су поуздане и вредне поверења. (Упоредити с 1. Јовановом 4:1-3; Откривењем 21:5; 22:6.) Будући да је и сам био позван на свадбену гозбу, Јован је сигурно био пресрећан када је чуо те речи и када је размишљао о благословима који очекују „класу невесте“. Заправо, те речи су га толико дирнуле да му је анђео морао дати један савет. Јован то овако описује: „Тада сам пао пред његове ноге да му се поклоним, али он ми је рекао: ’Немој то чинити! Ја сам само роб као и ти и твоја браћа којој је поверено да сведоче за Исуса. Богу се клањај!‘“ (Откривење 19:10а).

21. (а) Шта из Откривења сазнајемо о анђелима? (б) Како би требало да хришћани гледају на анђеле?

21 Цело Откривење на упечатљив начин сведочи о верности анђела и о томе колико ревно врше своје задатке. Они су међу посредницима које Јехова користи да би објавио истину (Откривење 1:1). Они сарађују с људима у проповедању добре вести и изливању симболичних невоља (Откривење 14:6, 7; 16:1). Заједно са Исусом борили су се против Сатане и његових анђела и збацили су их с неба, а с њим ће се поново борити и у Армагедону (Откривење 12:7; 19:11-14). Они имају приступ до самог Јехове (Матеј 18:10; Откривење 15:6). Па ипак, они су само понизни Божји робови. Обожавање истинитог Бога не оставља простора за обожавање анђела, па чак ни за обожавање Бога преко неког „свеца“ или анђела као посредника (Колошанима 2:18). Хришћани обожавају једино Јехову и моле му се у Исусово име (Јован 14:12, 13).

Исусова улога у пророчанствима

22. Шта анђео говори Јовану и шта значе те речи?

22 Анђео даље каже: „Јер сврха је пророчанстава да сведоче за Исуса“ (Откривење 19:10б). Шта значе те речи? Те речи значе да су сва надахнута пророчанства изречена да би указала на Исуса и на улогу коју он има у Јеховиној намери. Прво пророчанство у Библији спомиње обећано потомство, то јест потомка (Постанак 3:15). Исус је тај Потомак. На темељу тог основног обећања, касније објаве су надоградиле огромно здање пророчанских истина. Апостол Петар је рекао незнабошцу Корнелију, који је прихватио хришћанска веровања: „О њему [Исусу] сведоче сви пророци“ (Дела апостолска 10:43). Двадесетак година касније апостол Павле је изјавио: „Колико год има Божјих обећања, посредством њега [Исуса] постала су ’да‘“ (2. Коринћанима 1:20). А 43 године након тога Јован је подсетио хришћане: ’Истина је дошла преко Исуса Христа‘ (Јован 1:17).

23. Зашто се може рећи да висок положај и ауторитет који је дат Исусу ни на који начин не одвраћа људе од обожавања Јехове?

23 Да ли нас то на било који начин одвраћа од обожавања Јехове? Не. Присети се упозорења које је анђео упутио Јовану: „Богу се клањај!“ Исус никада није покушао да буде Јеховин супарник (Филипљанима 2:6). Тачно је да Библија за Исуса каже: „Нека му се поклоне сви Божји анђели“, затим позива сва створења да поштују његов висок положај и налаже да се „у Исусово име савије свако колено“. Али, запази да све то треба да буде „на славу Бога, Оца“, и по његовом налогу (Јеврејима 1:6; Филипљанима 2:9-11). Јехова је Исусу дао велики ауторитет, и тиме што признајемо тај ауторитет ми заправо дајемо славу Богу. Ако бисмо одбили да се покоримо Исусовој власти, то би било исто као да се бунимо против самог Бога, Јехове (Псалам 2:11, 12).

24. О која два изузетно значајна догађаја можемо размишљати и ком повику стога треба да се придружимо?

24 Стога, придружимо се и ми заједничком повику: „Хвалите Јах!“, којим започињу Псалми 146-150. Нека се ори усклик „Алилуја“ у очекивању скоре Јеховине победе над вавилонским светским царством криве религије! И нека све Божје слуге буду неизмерно радосне док чекају Јагњетову свадбу!

[Фусноте]

a Свето Писмо — превод Нови свет, фуснота за Откривење 19:1

b Свето Писмо — превод Нови свет, фуснота за Откривење 19:1

c Свето Писмо — превод Нови свет, фуснота за Откривење 19:1

[Питања за разматрање]

[Оквир на 273. страни]

„Посланица Содому и Гомори“

У чланку под тим насловом, лондонски часопис Daily Telegraph је 12. новембра 1987. известио о предлогу који се нашао пред Генералним синодом Англиканске цркве. Њиме се тражило да се из цркве искључе хомосексуални „хришћани“. У вези с тим, новинар Годфри Баркер је рекао: „Кентерберијски надбискуп је јуче мрзовољно изјавио: ’Кад би свети Павле писао посланицу Англиканској цркви, могли бисмо се запитати какво би то писмо било.‘“ Господин Баркер је то прокоментарисао: „Одговор је: ’Посланица Содому и Гомори‘“. Затим је додао: „Др Ранси [надбискуп] претпоставља да би гласила отприлике као прво поглавље посланице Римљанима.“

Овај новинар је цитирао Павлове речи записане у Римљанима 1:26-32: „Бог [их је] препустио срамним полним пожудама... Мушкарци с мушкарцима чине оно што је срамно... Иако добро познају Божју праведну одредбу — да они који тако поступају заслужују смрт — они не само да тако поступају него и одобравају такве поступке онима који их чине.“ Затим је закључио: „Свети Павле је био забринут само за момке који седе у црквеним клупама. Проблем др Рансија јесу момци за проповедаоницом.“

Зашто надбискуп има тај проблем? У лондонским новинама Daily Mail од 22. октобра 1987. писало је: „’Сваки трећи [англикански] жупник је хомосексуалац‘... Захтев да се избаце хомосексуалци значио би ’крај Англиканске цркве.‘“ У тексту су биле цитиране речи „велечасног“ који је генерални секретар „Хришћанског покрета лезбејки и хомосексуалаца“. Он је изјавио: „Ако би се тај предлог прихватио, то би значило крај Цркве, а кентерберијски надбискуп то добро зна. Процењујемо да отприлике 30 до 40 посто англиканских свештеника чине хомосексуалци. А они су у служби Цркве најактивнији.“ Све мање верника у црквама несумњиво се једним делом може приписати одбојности коју људи осећају према све већем броју хомосексуалаца међу свештенством.

Шта је одлучио црквени синод? Велика већина од његових 388 чланова (95 посто свештенства) гласала је за прихватање блаже варијанте предлога. Часопис The Economist од 14. новембра 1987. о томе је известио следеће: „Англиканска црква се противи хомосексуалности, али не претерано. Генерални синод, то јест црквени сабор, ове седмице је, имајући на уму хомосексуалне свештенике, закључио да хомосексуални поступци, за разлику од блуда и прељубе, нису грех. Они једино што ’нису баш идеални‘ јер је ’полни однос чин потпуног предања коме је место у трајној брачној вези‘.“ Супротстављајући став кентерберијског надбискупа јасној изјави апостола Павла записаној у Римљанима 1:26, 27, The Economist је навео Павлове речи изнад наслова „Свети Павле је јасно изнео свој став“.

Јасан је и став Исуса Христа који је он изразио недвосмисленим речима. Рекао је да ће ’лакше бити содомској земљи у Судњи дан‘ него религиозним вођама које одбацују његову поруку (Матеј 11:23, 24). Исус је на том месту користио преувеличавање (хиперболу) као стилску фигуру да би показао да религиозне вође које одбацују Божјег Сина и његова учења заслужују тежу казну од становника Содома. У Јуди 7 стоји да су становници Содома били „осуђени на вечну ватру“, што значи да су заувек уништени (Матеј 25:41, 46). Како ће онда строго бити кажњене хришћанске вође! Оне су попут слепих вођа које удаљују своја слепа стада од узвишених моралних мерила која морају следити они који желе да уђу у Божје Краљевство и воде их попустљивим, изопаченим путевима овог света (Матеј 15:14). Зато глас с неба упућује хитан позив онима који су у Вавилону Великом, то јест у кривој религији: „Изађите из ње, народе мој, да не будете саучесници у њеним гресима и да вас не задесе њене невоље!“ (Откривење 18:2, 4).

[Слике на 275. страни]

Небом се разлежу четири усклика „Алилуја“, којима се слави Јах због његове коначне победе над Вавилоном Великим