Пређи на садржај

Пређи на садржај

Четири јахача галопирају!

Четири јахача галопирају!

16. поглавље

Четири јахача галопирају!

3. визија — Откривење 6:1-17

Садржај: четири јахача јашу; сведоци који су погубљени као мученици леже у подножју олтара; велики дан гнева

Време испуњења: од 1914. до уништења овог поретка

1. Како Јехова открива Јовану садржај тајанственог свитка који Исус отвара?

 УОВИМ тешким временима у којима живимо, сигурно смо заинтересовани да сазнамо „оно што ће се ускоро догодити“, јер се ти догађаји тичу и нас. Размотримо сада шта Јован види док Исус отвара тајанствени свитак. Занимљиво је то што Јован не мора да га чита. Зашто не мора? Зато што му је садржај свитка приказан „у знаковима“ помоћу низа живописних, динамичних сцена (Откривење 1:1, 10).

2. (а) Шта Јован види и чује и шта му говори изглед херувима? (б) Коме први херувим упућује позив и по чему се то може закључити?

2 Послушајмо шта Јован каже док Исус отвара први печат на свитку: „И видео сам кад је Јагње отворило један од седам печата и чуо сам једно од четири бића како говори гласом који је звучао попут грмљавине: ’Дођи!‘“ (Откривење 6:1). То је глас првог херувима. То што изгледа попут лава, говори Јовану да ће Јеховина организација храбро и одлучно наступити кад дође време за извршење Јеховиних праведних пресуда. Али коме је упућен тај одлучан позив? Јовану није, јер је он већ раније био позван да учествује у тим пророчанским призорима (Откривење 4:1). Глас који је „звучао попут грмљавине“ позива друге учеснике у првој од четири узбудљиве епизоде ове визије.

Бели коњ и његов славни Јахач

3. (а) Шта Јован сада види? (б) У складу са симболиком коју Библија користи, шта предочава бели коњ?

3 Попут Јована, тако и данашња „Јованова класа“ и њихови сарадници имају прилику да виде тај след драматичних и бурних збивања. Јован нам каже шта види: „И погледао сам, и гле — бели коњ и на њему јахач који је имао лук. Била му је дата круна па је изашао побеђујући и кренуо у коначну победу“ (Откривење 6:2). На громогласни позив: „Дођи!“ истрчава бели коњ. У Библији коњ често симболизује рат (Псалам 20:7; Пословице 21:31; Исаија 31:1). Овај коњ — вероватно прелепи пастув — блиста својом белином која предочава светост која није ничим упрљана. (Упоредити с Откривењем 1:14; 4:4; 7:9; 20:11.) То је заиста прикладан симбол јер тај коњ предочава рат који је чист и праведан у очима светог Бога, Јехове! (Видети и Откривење 19:11, 14.)

4. Ко је Јахач на белом коњу и по чему то можемо закључити?

4 Ко је Јахач на том коњу? Наоружан је луком, оружјем за напад, али такође има и круну. Једини праведници које Библија приказује како током Господовог дана носе круне јесу Исус и група која је представљена са 24 старешине (Данило 7:13, 14, 27; Лука 1:31-33; Откривење 4:4, 10; 14:14). a Немогуће је да би неки од 24 старешине био приказан како добија круну због својих заслуга. Према томе, овај усамљени Јахач не може бити нико други него Исус Христ. Јован га види на небу у пресудном историјском тренутку 1914. године, када Јехова за њега каже: „Ја сам поставио краља свога.“ Поред тога, Јехова му каже да је то учинио зато да би му ’дао народе у наследство‘ (Псалам 2:6-8). b Дакле, скинувши први печат, Исус открива да он као тек крунисани краљ, у време које је Бог одредио, креће у рат.

5. Како псалмиста, слично опису из Откривења 6:2, описује Јахача?

5 Ова сцена се подудара с прекрасним речима из Псалма 45:4-7, које су упућене Јеховином устоличеном краљу: „У величанству своме успешно изврши задатак свој, јаши заступајући истину, понизност и праведност, и десница ће те твоја поучити застрашујућим делима. Твоје су стреле оштре — под тобом народи падају — оне ће прострелити срце краљевих непријатеља. Бог је твој престо довека, у сву вечност. Жезло твог краљевања жезло је честитости. Ти волиш праведност и мрзиш зло. Зато те је Бог, твој Бог, помазао уљем радости више него другове твоје.“ Пошто је познавао тај пророчански опис, Јован је могао да разуме да се у њему описује оно што ће Исус чинити као Краљ. (Упоредити с Јеврејима 1:1, 2, 8, 9.)

Јахач излази побеђујући

6. (а) Зашто Јахач мора да крене у победнички поход? (б) У ком раздобљу се наставља његово победничко јахање?

6 Међутим, зашто тај тек крунисани Краљ мора да крене у рат? Зато што је његово Краљевство успостављено упркос жестоком противљењу Јеховиног главног непријатеља, Сатане Ђавола, и људи који — свесно или несвесно — врше Сатанину вољу. Рођење Краљевства изазива велики рат на небу. Борећи се под именом Михаило (које значи „ко је као Бог?“) Исус наноси пораз Сатани и његовим демонима и затим их баца на земљу (Откривење 12:7-12). Исусов победнички поход траје и током његовог дана када окупља особе које су у симболичном смислу овце. Премда је цели свет и даље „у власти Злога“, Исус се као добар пастир с пуно љубави брине о својој помазаној браћи и њиховим сарадницима и свакоме од њих помаже да сачува снажну веру и избори победу (1. Јованова 5:19).

7. Које је победе Исус остварио на земљи током досадашњег дела Господовог дана и какву борбу морамо и сами одлучно водити?

7 Које је још победе Исус извојевао током више од 90 година колико је протекло од почетка Господовог дана? Широм света, целе скупштине Јеховиног народа, а и појединци унутар њих, доживљавају многе невоље, притиске и прогонства слична онима које је описао апостол Павле да би доказао да је прави Христов слуга (2. Коринћанима 11:23-28). Да би се одржали, Јеховиним сведоцима треба „изузетна снага“, нарочито кад се нађу на подручју где харају рат и насиље (2. Коринћанима 4:7). Али чак и у најтежим околностима, верни Сведоци могу рећи оно што је рекао и Павле: „Господ [је] стајао уз мене и ојачао ме, да би се преко мене потпуно извршило проповедање добре вести“ (2. Тимотеју 4:17). Да, Исус је извојевао многе победе за своје следбенике. Такође ће и даље јахати у победничком походу, у борби за нас, под условом да се и ми сами боримо како бисмо сачували чврсту веру (1. Јованова 5:4).

8, 9. (а) У којој су победи свој допринос дали Јеховини сведоци из целог света? (б) Где су Јеховини сведоци доживели посебно велики пораст?

8 Широм света, Јеховини сведоци су извојевали бројне победе у којима их је водио њихов победнички Краљ. Он је на упечатљив начин заштитио Истраживаче Библије 1918, тако да нису били искорењени, премда их је сатанска политичка организација привремено победила. Међутим, он је 1919. отворио затворске решетке и избавио их, а затим их у духовном погледу разбудио да могу проповедати добру вест „све до краја земље“ (Откривење 13:7; Дела апостолска 1:8).

9 Пре Другог светског рата и током њега, диктаторске силе Осовине покушале су да истребе Јеховине сведоке у многим земљама у којима су верске вође, нарочито римокатоличка хијерархија, давале отворену или пак прећутну подршку диктаторима. Када је рат започео 1939. године, број Сведока у свету био је 71 509, а до краја 1945. било их је 141 606, иако је више од 10 000 њих годинама било по затворима и концентрационим логорима, а око 2 000 их је изгубило живот. Данас у целом свету има преко шест милиона активних Сведока. Посебно велик пораст забележен је у католичким земљама и у земљама у којима је прогањање било најжешће — као што су Немачка, Италија и Јапан, у којима данас укупно проповеда преко 600 000 Јеховиних сведока (Исаија 54:17; Јеремија 1:17-19).

10. Којим је победама „у одбрани и законском потврђивању права на проповедање добре вести“ победнички Краљ благословио свој народ?

10 Победнички Краљ је благословио свој реван народ и тако што га је на судовима и пред властима довео до бројних победа „у одбрани и законском потврђивању права на проповедање добре вести“ (Филипљанима 1:7; Матеј 10:18; 24:9). Те победе су остварене у многим земљама — Аргентини, Аустралији, Грчкој, Индији, Канади, Свазију, Швајцарској, Турској и другим земљама. На Врховном суду Сједињених Држава, Јеховини сведоци су изборили 50 правних победа, а неке од њих јамче право на објављивање добре вести „јавно и... од куће до куће“ као и на изузеће од учествовања у идолопоклоничким патриотским церемонијама (Дела апостолска 5:42; 20:20; 1. Коринћанима 10:14). Тиме је омогућен напредак сведочења у целом свету.

11. (а) Како ће Јахач на белом коњу остварити „коначну победу“? (б) На шта би нас требало подстаћи отварање другог, трећег и четвртог печата?

11 Како ће Исус остварити „коначну победу“? c Као што ћемо видети, оствариће је кад уклони криву религију и кад сваки преостали део Сатанине видљиве организације баци у симболично „огњено језеро“, то јест кад га уништи. На тај начин он ће оправдати Јеховино право да влада. Ми мирно чекамо тај дан — Армагедон — кад ће наш „Краљ над краљевима“ постићи коначну победу над Сатаниним диктаторским политичким системом! (Откривење 16:16; 17:14; 19:2, 14-21; Језекиљ 25:17). У међувремену, непобедиви Јахач на белом коњу јаше док Јехова на земљи придружује искрене особе свом праведном народу (Исаија 26:2; 60:22). Да ли и ти сарађујеш с помазаном „Јовановом класом“ у том радосном сведочењу о Краљевству широм света? Ако сарађујеш, оно што апостол Јован види приликом отварања три преостала печата несумњиво ће те подстаћи да у још већој мери учествујеш у делу које Јехова жели да се данас врши.

Појављује се коњ пламене боје

12. Који ће догађаји по Исусовим речима обележавати његову невидљиву присутност у својству Краља?

12 Пред крај Исусове службе на земљи, ученици су га насамо упитали: „Шта ће бити знак твоје присутности и свршетка овог поретка?“ Он је у одговору на то питање прорекао који ће страшни догађаји обележити „почетак болних невоља“. Он им је рекао: „Устаће народ на народ, и краљевство на краљевство. И биће снажних земљотреса и по разним местима биће пошасти и глади. Биће застрашујућих призора и великих знакова с неба“ (Матеј 24:3, 7, 8; Лука 21:10, 11). Постоји изразита подударност између тог пророчанства и онога што Јован види приликом отварања преосталих печата на свитку. Осмотри шта се дешава када прослављени Исус отвара други печат.

13. Која два потпуно супротна симбола Јован види и шта они предочавају?

13 „Кад је Јагње отворило други печат, чуо сам друго биће како говори: ’Дођи!‘“ (Откривење 6:3). Ту заповест издаје други херувим, који има лик бика. Он предочава моћ, али моћ која се користи на праведан начин. Супротно томе, Јован сада запажа призор ужасне, смртоносне моћи.

14. Каквог коња и јахача Јован види и шта тај призор предочава?

14 Шта следи након овог другог позива „Дођи“? И изашао је други коњ, пламене боје. Његовом јахачу је било дато да узме мир са земље како би људи убијали једни друге. И био му је дат велики мач“ (Откривење 6:4). Заиста страшан призор! Сасвим је јасно шта то предочава: рат! Али не праведан рат у ком ће Јеховин Краљ извојевати победу, него окрутне, људске, међународне ратове који узрокују крвопролиће и патњу. Заиста је прикладно што је коњ на ком други јахач јаше пламеноцрвене боје!

15. Зашто не смемо имати ништа с оним што предочава јахање другог јахача?

15 Нема сумње да Јован не жели да ишта има с овим јахачем и његовим бесомучним ратним походом јер је о Божјем народу било проречено: ’Неће се више учити ратовању‘ (Исаија 2:4). Премда је Јован био „у свету“, није био „део света“, то јест овог крвљу упрљаног поретка, а исто се може рећи и за данашњу „Јованову класу“ и велико мноштво. Наше оружје је духовне природе, а не дословно, и оно „има велику снагу од Бога“ која нам омогућава да објављујемо истину (Јован 17:11, 14; 2. Коринћанима 10:3, 4).

16. Када је и у ком смислу јахач на црвеном коњу добио „велики мач“?

16 У времену пре 1914. године, када је Јахач на белом коњу примио круну, водило се много ратова. Али те године је јахач црвеног коња добио „велики мач“. Шта то симболизује? Избијањем Првог светског рата људски ратови су постали крвавији и разорнији него икада раније. У крвопролићу које је трајало од 1914. до 1918. коришћени су тенкови, бојни отрови, авиони, подморнице, велики топови и аутоматско оружје. Нешто од тог оружја је тада коришћено први пут, а нешто у већем обиму него икада раније. У око 28 држава нису само професионални војници били присиљени да ратују већ и цело становништво. Жртава је било страховито много. Погинуло је више од девет милиона војника, а број цивилних жртава је био неизбројив. Чак се ни након завршетка тог рата прави мир није вратио на земљу. Више од 50 година након што се тај рат завршио, немачки државник Конрад Аденауер рекао је следеће: „Од 1914. људи више не живе сигурним и мирним животом.“ Јахачу на коњу пламене боје заиста је дато да узме мир са земље!

17. Како јахач црвеног коња употребљава свој „велики мач“ од Првог светског рата?

17 Сада, кад му је жеђ за крвљу била пробуђена, јахач на црвеном коњу јурнуо је у Други светски рат. До почетка тог рата развијено је још страшније оружје, и у њему је пало много више жртава него у Првом светском рату — чак четири пута више. Године 1945. на Јапан су бачене две атомске бомбе, и свака је у трену побила десетине хиљада људи. Током Другог светског рата јахач на црвеном коњу узео је отприлике 55 милиона живота, али га ни то није задовољило. Према поузданим подацима, од Другог светског рата до данас ’велики мач‘ је однео више од 20 милиона жртава.

18, 19. (а) Зашто можемо рећи да до крвопролића које траје од Другог светског рата не долази само због великог напретка војне технологије? (б) У каквој је опасности човечанство, али шта ће Јахач на белом коњу учинити да је отклони?

18 Можемо ли све ово приписати великом напретку војне технологије? Не. Све то заправо показује да немилосрдни црвени коњ и даље галопира. А када ће то галопирање престати? Неки научници говоре о могућности да случајно — ако не и намерно — избије неки нуклеарни сукоб. Али на сву срећу, победнички Јахач на белом коњу има нешто друго на уму.

19 Док год се друштво заснива на национализму, поносу и мржњи, људски род са својим нуклеарним наоружањем седи на бурету барута. Чак и кад би људи у очају уништили све своје нуклеарно наоружање, још увек би знали како се оно производи. Стога би у кратком року могли поново произвести страшно нуклеарно наоружање. Поред тога, било који рат који се води конвенционалним наоружањем могао би брзо прерасти у нуклеарни сукоб. Понос и мржња који данас прожимају народе сигурно би их довели до самоуништења, уколико Јахач на белом коњу не би зауставио разјарени галоп коња пламене боје. Будимо уверени да ће Христ као Краљ јахати и даље како би постигао коначну победу над светом којим управља Сатана и како би успоставио ново земаљско друштво које ће се заснивати на љубави — и то љубави према Богу и према ближњем. Та љубав има моћ да мири и далеко је јача од страха који изазива опасно нуклеарно наоружање којим државе у овом помахниталом свету прете једна другој (Псалам 37:9-11; Марко 12:29-31; Откривење 21:1-5).

Црни коњ јуриша

20. Зашто можемо бити сигурни да ће Јахач на белом коњу уклонити све невоље?

20 Исус сада отвара трећи печат. Ево шта Јован види: „Кад је Јагње отворило трећи печат, чуо сам треће биће како говори: ’Дођи!‘“ (Откривење 6:5а). Овај трећи херувим’ има лице налик људском‘, што симболизује љубав. У Божјем новом свету владаће љубав која се темељи на узвишеним начелима и која већ данас прожима целу Јеховину организацију (Откривење 4:7; 1. Јованова 4:16). Будимо сигурни да ће Јахач на белом коњу, који „треба да краљује све док Бог не положи све непријатеље под његове ноге“, с љубављу прекинути страшно стање које Јован види у наставку визије (1. Коринћанима 15:25).

21. (а) Шта предочавају црни коњ и његов јахач? (б) По чему се види да црни коњ и даље галопира?

21 Шта Јован затим види, након што се чује и трећи позив „Дођи!“? „И погледао сам, и гле — црни коњ и на њему јахач који је у руци имао вагу“ (Откривење 6:5б). Велика глад — то је основна порука ове злослутне пророчанске сцене. Ова сцена приказује оно што се догодило на почетку Господовог дана када се храна због несташице морала помоћу ваге делити на порције. Од 1914. глад је један од нерешивих светских проблема. Она је такође последица савремених ратова, јер се средства која се иначе троше за прехрањивање гладних често преусмеравају и користе за прибављање оружја. Пољопривредници морају ићи у рат, поља на којима су се водиле битке постају неупотребљива, а материјална добра се потпуно уништавају с циљем да се непријатељској војсци онемогући да их користи. Све то умањује производњу хране. Управо се то десило током Првог светског рата, кад су милиони људи умрли од глади! Штавише, јахач на црном коњу који предочава глад није се повукао кад се завршио Први светски рат. Током 1930-их, у Украјини је услед само једне велике глади умрло пет милиона људи. Други светски рат је такође за собом донео несташицу хране и глад у многим деловима света. Док црни коњ и даље галопира, Светска здравствена организација процењује да је неухрањеност један од главних разлога зашто сваке године умре више од пет милиона деце.

22. (а) Шта каже глас који се зачуо и шта значи та изјава? (б) На шта указује цена једне мере пшенице и три мере јечма?

22 Јован има још тога да нам каже: „И зачуо сам нешто као глас усред четири бића како говори: ’Мера пшенице за денар и три мере јечма за денар! А уље и вино троши штедљиво!‘“ (Откривење 6:6). Сва четири херувима сложно изјављују да треба штедљиво трошити храну. Слична ситуација је владала пре него што је разорен Јерусалим 607. пре н. е., када су људи морали да ’једу хлеб на меру и у тескоби‘ (Језекиљ 4:16). У Јованово време „мера пшенице“ је била дневно војничко следовање. Колико је износило такво следовање? Један денар — што је био износ раван целодневној плати! (Матеј 20:2). d А шта ако је човек имао породицу? Он је онда могао купити три мере јечма, који се сматрао мање квалитетном храном од пшенице. Али то би било довољно само за малу породицу.

23. Шта значи изјава „уље и вино троши штедљиво“?

23 Шта значи изјава: „Уље и вино троши штедљиво“? Будући да на изворном грчком та изјава дословно гласи: „Уљу и вину немој да нашкодиш“ (видети фусноту у преводу Нови свет), неки сматрају да она значи како ће многи имати премало хране па чак и гладовати док се луксузу богаташа неће нашкодити. Али, на Блиском истоку уље и вино заправо нису луксуз. У библијско време су хлеб, уље и вино представљали основне животне намирнице. (Упоредити с Постанком 14:18; Псалмом 104:14, 15.) Вода није била увек питка, па се вино доста користило за пиће, а понекад и у медицинске сврхе (1. Тимотеју 5:23). А кад говоримо о уљу, ваља се присетити да је у време Илије удовица из Сарепте, без обзира на то што је била јако сиромашна, у кући ипак имала нешто уља од ког је заједно с преосталим брашном хтела да припреми оброк (1. Краљевима 17:12). Према томе, заповест: „Уљу и вину немој да нашкодиш“ заправо је савет који значи: „Уље и вино троши штедљиво“ јер би им се немудром потрошњом „нашкодило“, то јест потрошили би се пре него што глад прође.

24. Како знамо да црни коњ неће још дуго галопирати?

24 Можемо бити срећни што ће ускоро Јахач на белом коњу зауставити галопирање црног коња. О околностима које ће он с пуно љубави осигурати у новом свету у Библији стоји: „Процветаће праведник у његово време, и биће мира у изобиљу све док је месеца. На земљи ће богато родити жито, биће га у изобиљу по врховима горским“ (Псалам 72:7, 16; видети и Исаију 25:6-8).

Бледи коњ и његов јахач

25. Чији глас Јован чује у тренутку кад Исус отвара четврти печат и на шта указује изглед тог бића?

25 Визија још није готова. Исус отвара четврти печат, а Јован описује шта се тада догађа: „Кад је Јагње отворило четврти печат, чуо сам глас четвртог бића како говори: ’Дођи!‘“ (Откривење 6:7). То је глас херувима који је сличан орлу у лету. Тај херувим предочава далековиду мудрост, која је била потребна Јовану, а потребна је и данас „Јовановој класи“ и свим другим Божјим слугама на земљи да би разумели оно што приказује ова визија и да би у складу с тим разборито поступали. Ако будемо тако поступали, моћи ћемо уживати одређену меру заштите од невоља које погађају данашње поносне и неморалне људе који мисле да су мудри (1. Коринћанима 1:20, 21).

26. (а) Ко је четврти јахач и зашто је логично то што је његов коњ бледе боје? (б) Ко иде за четвртим јахачем и шта се догађа с његовим жртвама?

26 Који нови страшни призори израњају кад се четврти јахач одазове на позив? Јован то овако описује: „И погледао сам, и гле — бледи коњ и на њему јахач коме је име било Смрт, а за њим је ишао гроб“ (Откривење 6:8а). Јахач на последњем коњу зове се Смрт. То је једини од четири јахача Апокалипсе који је тако директно идентификован. Логично је што Смрт јаше на бледом коњу, јер се реч „блед“ (грчки: хлорос) у грчкој литератури између осталог користи и за опис лица људи који су бледи услед болести. Такође је логично што одмах за тим коњем иде гроб (премда није објашњено на који начин) будући да гроб, то јест хад, прихвата највећи број оних који падну као жртве четвртог коњаника. На сву срећу, ти људи ће ускрснути кад ’смрт и гроб предају мртваце који су у њима‘ (Откривење 20:13). Али питање је како Смрт узима своје жртве?

27. (а) Како Смрт узима своје жртве? (б) Шта се подразумева под „четвртином земље“ над којом Смрт има власт?

27 У визији се наводи неколико начина: „И дата им је власт над четвртином земље, да убијају мачем и глађу и помором и зверима земаљским“ (Откривење 6:8б). Последице тог јахања неће погодити дословно четвртину светског становништва, него велики део планете, било да је ретко или густо насељен. Овај јахач прикупља жртве великог мача који држи други јахач и жртве глади и несташице хране које доноси трећи. Али постоје и жртве које он сам убија помором и земљотресима, као што је описано у Луки 21:10, 11.

28. (а) Како се испуњава пророчанство о ’помору‘? (б) Како Јехова штити свој народ од бројних болести које се данас шире?

28 Данас је ’помор‘ јако раширен. Након страшног Првог светског рата појавила се шпанска грозница, која је за само неколико месеци у периоду између 1918. и 1919. узела преко 20 милиона људских живота. Једино подручје на земљи које није било погођено том болешћу било је острво Света Јелена. У местима где је та грозница десетковала становништво, лешева је било толико да су се морали спаљивати на ломачи. Данас се у застрашујућем обиму јављају срчана обољења и рак, што је у великом постотку проузроковано пушењем. Током 1980-их, које су у једним новинама назване „деценијом ужаса“, начин живота који се коси с библијским мерилима допринео је ширењу сиде — још једне болести која спада у поменути ’помор‘. Године 2000. амерички министар здравља казао је за сиду да је то „вероватно најгора епидемијска болест која је задесила свет“. Рекао је да је 52 милиона људи широм света заражено ХИВ-ом и да је од њих 20 милиона већ умрло. Јеховин народ је заиста захвалан Јехови на мудрим саветима које им Он даје путем своје Речи, јер их они штите од блуда и злоупотребе крви, преко којих се данас преноси велики број болести (Дела апостолска 15:28, 29; упоредити с 1. Коринћанима 6:9-11).

29, 30. (а) Како „четири разорне пресуде“ из Језекиља 14:21 налазе своју примену у данашњем свету? (б) Како би требало да разумемо израз ’звери‘ из Откривења 6:8? (в) Шта је очигледно главна порука ове пророчанске сцене?

29 Као четврти узрок превремене смрти, у Јовановој визији се спомињу ’земаљске звери‘. Добро је да задржимо на уму да су рат, глад, болест и звери — који се спомињу након отварања четвртог печата — у древно доба сматрани главним узроцима превремене смрти. Према томе, можемо рећи да они предочавају све узроке превремене смрти у данашње време. Догађа се управо оно на шта је Јехова упозорио Израелце: „Тако ће бити кад се изврше моје четири разорне пресуде — мач, глад, опасне звери и пошаст — које ћу послати на Јерусалим да истребим из њега и људе и стоку“ (Језекиљ 14:21).

30 Данас се ретко чују вести о томе да је нека звер неког усмртила, премда у тропским земљама људи стално страдају од дивљих животиња. У будућности би таквих страдања могло бити више уколико рат буде остављао још више опустошених подручја или ако људи због глади постану толико исцрпљени да се не могу одупрети гладним животињама. Осим тога, данас има много људи који попут неразумних животиња показују животињске особине, сасвим супротне онима које се описују у Исаији 11:6-9. Они су у великој мери криви за данашњу поплаву сексуалних злочина, убистава, тероризма и експлозија бомби у целом свету. (Упоредити с Језекиљем 21:31; Римљанима 1:28-31; 2. Петровом 2:12.) Четврти јахач прикупља и њихове жртве. Заправо, главна порука ове пророчанске сцене јесте то да бледи коњ сакупља жртве које су превремено изгубиле живот, без обзира на узрок смрти.

31. Зашто можемо радосно гледати у будућност упркос невољама које узрокују јахачи на црвеном, црном и бледом коњу?

31 Све оно што смо сазнали након отварања прва четири печата делује утешно јер нам показује да не треба да очајавамо због ратова, глади, болести и других узрока превремене смрти која данас немилосрдно коси људе. Исто тако, показује да не треба да губимо наду кад гледамо како људске вође не успевају да реше данашње проблеме. Иако прилике у свету показују да јахачи на црвеном, црном и бледом коњу немилосрдно узимају свој данак широм света, немојмо заборавити да се Јахач на белом коњу први појавио. Исус је постао Краљ и већ је победио Сатану у том смислу што га је збацио с неба. Међу његовим даљњим победама јесте и сакупљање преосталих припадника духовног Израела и међународног великог мноштва, које данас броји на милионе и које ће преживети велику невољу (Откривење 7:4, 9, 14). Он ће наставити да јаше док не доврши своју коначну победу.

32. Шта се догађа приликом отварања сваког од прва четири печата?

32 Отварање сваког од прва четири печата било је пропраћено позивом: „Дођи!“ Сваки пут се на тај позив појавио по један јахач на коњу. Међутим, од петог печата па надаље не чујемо више тај позив. Али ти јахачи још увек јашу и галопираће током целог раздобља свршетка овог поретка. (Упоредити с Матејем 28:20.) Које још значајне догађаје Исус открива када отвара преостала три печата? Неки од тих догађаја су невидљиви за људске очи. Други, премда видљиви, још увек леже у будућности. Па ипак, њихово испуњење је сигурно. Погледајмо о каквим се догађајима ради.

[Фусноте]

a У Библији се, додуше, помиње да и „жена“ из Откривења 12:1 носи једну симболичну ’круну од дванаест звезда‘.

b Докази који потврђују да је Исус 1914. почео да влада детаљније су обрађени на странама 215-218 књиге Шта Библија заиста научава?, коју су издали Јеховини сведоци.

c Премда се у неким преводима Библије овде користи израз „побеђујући и да победи“ (Чарнић, Даничић-Караџић) и слично, што указује на несвршену радњу, конјунктив у аористу који је употребљен у изворном грчком изражава мисао о завршетку и коначности. У складу с тим доктор Арчибалд Томас Робертсон коментарише: „Аорист овде указује на коначну победу“ (Word Pictures in the New Testament).

d Видети прву фусноту за Откривење 6:6.

[Питања за разматрање]

[Оквир на 92. страни]

Краљ јаше победоносно

У 1930-им и 1940-им огорчени непријатељи Јеховиних сведока покушали су да њихову службу прикажу као противзакониту, кривичну делатност која чак има за циљ рушење државног поретка (Псалам 94:20). У Сједињеним Државама је само током 1936. забележено 1 149 хапшења. Сведоци су покренули бројне судске процесе, од којих су неки на крају завршили на Врховном суду Сједињених Држава. У наставку су описани неки од значајнијих процеса које су добили.

Трећег маја 1943. Врховни суд је донео пресуду у случају Мардок против државе Пенсилваније. Пресуда је гласила да Јеховиним сведоцима нису потребне никакве дозволе да би за новац остављали своју литературу. Истог дана је у случају Мартин против града Страдерса пресуђено да није противзаконито звонити на врата када се деле леци или нека друга врста рекламног материјала.

Четрнаестог јуна 1943. Врховни суд је пресудио у случају Тејлор против државе Мисисипи. У образложењу је стајало да Јеховини сведоци својим проповедањем не подстичу људе на нелојалност властима. Истог дана, у случају Министарство просвете Западне Вирџиније против Барнета, исти суд је пресудио да школска управа није имала право да избаци из школе децу Јеховиних сведока која су одбила да поздраве заставу. Сутрадан је заједничком одлуком свих већа Врховног суда Аустралије била укинута забрана деловања Јеховиних сведока у Аустралији и проглашена је „самовољном, недоследном и противзаконитом“.

[Оквир на 94. страни]

’Дато му је да узме мир са земље‘

До чега доводи технолошки напредак? Према листу The Globe and Mail, који излази у Торонту (Канада), Ајван Хед, тадашњи председник Међународног центра за истраживање и развој, изјавио је следеће:

„Према поузданим проценама, сваки четврти научник и технолог у свету који се бави истраживањем и новим технологијама ради на развоју оружја... У 1986. на то се трошило више од 1,5 милиона америчких долара сваког минута... Осећамо ли се сигурнијим зато што се технолошком напретку придаје толика важност? Нуклеарни арсенали суперсила садрже експлозивну моћ која је 6 000 пута јача од све муниције потрошене у Другом светском рату. Замислимо рат шест хиљада пута разорнији од Другог светског рата! Од 1945. није било ни седам пуних седмица током којих нигде у свету није било војних акција. Отада се водило више од 150 ратова — било међународних било грађанских. У њима је по неким проценама погинуло 19,3 милиона људи, а већина њих је настрадала због последица ефикасних нових технологија које су се појавиле у овој ери Уједињених нација“ (22. јануар 1987).

До 2005. број погинулих због ратних дејстава је у приличној мери премашио 20 милиона.

[Оквир на странама 98, 99]

Подела књиге Откривење на садржајне целине

Након што смо размотрили неколико поглавља књиге Откривење, почињемо да стичемо јаснију слику о садржајним целинама на које би се она могла поделити. Након упечатљивог увода (Откривење 1:1-9) књигу бисмо могли поделити на следећих 16 визија:

1. ВИЗИЈА (1:10–3:22): Јован под надахнућем види прослављеног Исуса који у седам скупштина шаље поруке с охрабрењем и саветима.

2. ВИЗИЈА (4:1–5:14): поглед на Јеховин величанствени небески престо; Бог предаје Јагњету свитак.

3. ВИЗИЈА (6:1-17): отварање првих шест печата на свитку; Јагње у визији поступно открива низ сцена које приказују догађаје у Господовом дану; јахање четири јахача Апокалипсе; Божје слуге које су умрле као мученици добијају беле хаљине; опис великог дана Божјег гнева.

4. ВИЗИЈА (7:1-17): анђели задржавају ветрове уништења док не буде печатом обележено 144 000 духовних Израелаца; велико мноштво људи из свих народа слави Бога и Христа због свог спасења и окупља се да би преживело велику невољу.

5. ВИЗИЈА (8:1–9:21): приликом отварања седмог печата седам пута се оглашавају трубе; првих шест оглашавања сачињавају пету визију; путем њих Јехова човечанству обзнањује своје пресуде; пета и шеста труба такође најављују први и други „јао“.

6. ВИЗИЈА (10:1–11:19): снажан анђео предаје Јовану мали свитак; мерење храма; збивања везана за два сведока; врхунац визије — оглашавање седме трубе, која Божјим непријатељима најављује трећи „јао“, то јест успостављање Краљевства Јехове и његовог Христа.

7. ВИЗИЈА (12:1-17): опис рођења Краљевства; Михаило баца змију (Сатану) на земљу.

8. ВИЗИЈА (13:1-18): из мора излази моћна звер; звер с два рога као у јагњета наговара људе да се поклоне звери која је изашла из мора.

9. ВИЗИЈА (14:1-20): прекрасан опис 144 000 помазаника који стоје на гори Сион; анђеоске поруке објављују се по целом свету; земаљска лоза пожњевена; гажење грожђа у винској преси Божјег гнева.

10. ВИЗИЈА (15:1–16:21): још један поглед на небески суд; следи приказ изливања седам посуда Јеховиног гнева на земљу; и овај део се завршава пророчанским описом краја Сатаниног поретка.

11. ВИЗИЈА (17:1-18): велика блудница, Вавилон Велики, јаше на скерлетној звери која накратко одлази у бездан, али из њега излази и убија је.

12. ВИЗИЈА (18:1–19:10): објава пада и коначног уништења Вавилона Великог; након његовог уништења неки тугују, други славе Јехову; објава Јагњетове свадбе.

13. ВИЗИЈА (19:11-21): Исус води небеске војске у извршење Божје пресуде над Сатаниним поретком, његовом војском и свима који су на њиховој страни; лешинари једу њихове лешеве.

14. ВИЗИЈА (20:1-10): Сатана Ђаво бачен у бездан; Хиљадугодишња владавина Христа и његових сукраљева; завршно искушавање човечанства; уништење Сатане и његових демона.

15. ВИЗИЈА (20:11–21:8): свеопште ускрсавање и велики Судњи дан; ново небо и нова земља; праведни људи добијају вечне благослове.

16. ВИЗИЈА (21:9–22:5): врхунац Откривења — величанствена визија о Новом Јерусалиму, Јагњетовој жени; из тог града теку Божји благослови који људима доносе излечење и живот.

Откривење се завршава подстицајним поздравом и саветима који долазе од Јехове, Исуса, анђела који је с неба донео објаву и од самог Јована. Свакоме је упућен позив: „Дођи!“ (Откривење 22:6-21).