Пређи на садржај

Пређи на садржај

Шта Откривење значи за тебе лично?

Шта Откривење значи за тебе лично?

44. поглавље

Шта Откривење значи за тебе лично?

1. (а) Које утешно засигурање анђео даје Јовану у вези с дивним обећањима из Откривења? (б) Ко каже: „Долазим брзо!“ и када ће он доћи?

 ЧИТАЈУЋИ предиван опис Новог Јерусалима, можда се питаш: ’Може ли заиста постојати нешто тако чудесно?‘ Јован на то питање одговара наводећи даљње анђелове речи: „И рекао ми је: ’Ове речи су веродостојне и истините. Јехова, Бог који је надахнуо пророке, послао је свог анђела да покаже својим робовима оно што ће се ускоро догодити. Ево, долазим брзо! Срећан је свако ко држи пророчанске речи овог свитка‘“ (Откривење 22:6, 7). Сва дивна обећања из Откривења сигурно ће се испунити! Анђео у Исусово име каже: „Долазим брзо!“ Исусове речи: „Долазим као лопов“ очигледно се односе на тај исти долазак, када ће он уништити Јеховине непријатеље и омогућити да Откривење дође до свог величанственог, срећног врхунца (Откривење 16:15, 16). Зато треба да ускладимо свој живот с речима „овог свитка“, то јест Откривења, како бисмо тада били проглашени срећнима.

2. (а) Како на Јована утичу чудесне визије Откривења и шта му говори анђео? (б) Шта учимо из анђелових речи: „Немој то чинити“ и „Богу се клањај“?

2 Разумљиво је што је Јован због чудесних визија Откривења под изузетно дубоким утиском. Он каже: „Ја, Јован, чуо сам и видео све то. А кад сам то чуо и видео, пао сам пред ноге анђела који ми је то показивао да му се поклоним. Али он ми је рекао: ’Немој то чинити! Ја сам само роб као и ти и твоја браћа пророци и као они који држе речи овог свитка. Богу се клањај!‘“ (Откривење 22:8, 9; упоредити с Откривењем 19:10). Двапут изречена опомена да је неисправно клањати се анђелима, то јест одати им такво поштовање какво припада само Богу, била је одговарајућа за Јованово време. Тада су неки очигледно обожавали анђеле или су тврдили да су од њих добили натприродне објаве (1. Коринћанима 13:1; Галатима 1:8; Колошанима 2:18). Данас та опомена наглашава чињеницу да морамо обожавати само Бога (Матеј 4:10). Чисту и свету службу Богу не смемо упрљати обожавањем било кога или било чега другог (Исаија 42:5, 8).

3, 4. Шта још анђео говори Јовану и како је помазани остатак показао да је послушао те речи?

3 Јован наставља: „Још ми је рекао: ’Немој да запечатиш речи пророчанства овог свитка, јер је близу време да се то испуни! Ко је неправедан, нека и даље чини неправду. Ко је прљав, нека се и даље прља. А ко је праведан, нека и даље чини правду, и ко је свет, нека и даље буде свет‘“ (Откривење 22:10, 11).

4 Данашњи помазани остатак послушао је анђелове речи. Он није запечатио речи пророчанства. Заправо, већ у првом издању Сионске куле стражаре и гласника Христове присутности, од јула 1879, били су коментарисани бројни стихови из Откривења. А као што смо споменули у првом поглављу, Јеховини сведоци су током година издали неколико књига које објашњавају Откривење. Сада поново свим истинољубивим људима скрећемо пажњу на важна пророчанства из Откривења и на њихово испуњење.

5. (а) Шта ће бити с онима који се не обазиру на упозорења и савете из Откривења? (б) Шта треба да чине они који су кротки и праведни?

5 Ако се неко не обазире на упозорења и савете из Откривења, нека то слободно и даље чини. „Ко је неправедан, нека и даље чини неправду.“ Ко год то жели, нека живи у прљавштини овог попустљивог времена, па ће у њој и умрети. Убрзо ће Јехова у потпуности извршити своју пресуду над овим светом, почевши с уништењем Вавилона Великог. Зато кротке особе треба озбиљно да схвате пророкове речи: „Тражите Јехову... тражите праведност, тражите кротост, и вероватно ћете бити заштићени у дан гнева Јеховиног!“ (Софонија 2:3). А онима који су свој живот већ предали Јехови, Откривење поручује: „Ко је праведан, нека и даље чини правду, и ко је свет, нека и даље буде свет.“ Мудре особе знају да се никаква привремена корист која би произашла из грешног поступања не може упоредити с вечним благословима које ће доживети они који настоје да поступају праведно и свето. Библија каже: „Испитујте да ли сте у вери, сами себе проверавајте“ (2. Коринћанима 13:5). На основу праведног пута који си изабрао и на којем остајеш, можеш очекивати награду (Псалам 19:9-11; 58:10, 11).

6. Шта Јехова каже када се последњи пут директно обраћа читаоцима пророчанстава из Откривења?

6 Јехова, Краљ вечности, сада се последњи пут директно обраћа читаоцима пророчанстава из Откривења: „Ево, долазим брзо и доносим плату, да платим свакоме према његовом делу. Ја сам Алфа и Омега, први и последњи, почетак и свршетак. Срећни су они који су опрали своје дуге хаљине, да би имали право на дрво живота и да би могли на врата ући у град. Напољу остају пси и они који се баве спиритизмом, блудници, убице, идолопоклоници и свако ко воли лаж и њоме се служи“ (Откривење 22:12-15).

7. (а) На шта се односе Јеховине речи: „Долазим брзо“? (б) Зашто свештенство хришћанског света неће ући у Нови Јерусалим?

7 Јехова Бог још једном истиче да је он одувек и заувек Врховни Владар читавог свемира и да ће на крају извршити своју првобитну намеру. Он ’долази брзо‘ како би извршио пресуду и наградио оне који га ревно траже (Јеврејима 11:6). На темељу својих мерила он одређује ко ће бити награђен, а ко одбачен. Свештенство хришћанског света поступа попут ’немих паса‘, затварајући очи пред пороцима које Јехова овде описује (Исаија 56:10-12; видети и фусноту за Поновљене законе 23:18). Нема сумње да они ’воле лаж и њоме се служе‘ јер научавају лажна религиозна учења и догме и потпуно занемарују савете које је Исус упутио у седам скупштина. Зато неће ући у Нови Јерусалим.

8. (а) Ко има право на „дрво живота“ и шта значе те речи? (б) Како су припадници великог мноштва „опрали своје дуге хаљине“ и како могу остати чисти у Божјим очима?

8 Само они помазани хришћани који заиста ’оперу своје дуге хаљине‘ како би били чисти у Јеховиним очима имају право на „дрво живота“. То значи да добијају бесмртност и право на небески живот. (Упоредити с Постанком 3:22-24; Откривењем 2:7; 3:4, 5.) Након што умру као људи, ускрсавају и улазе у Нови Јерусалим. Дванаест анђела им допуштају да у њега уђу, али то не дозвољавају никоме ко говори лаж или чини нешто нечисто иако тврди да се нада небеском животу. Припадници великог мноштва на земљи такође су „опрали своје дуге хаљине и убелили их у Јагњетовој крви“. И они морају у Божјим очима остати чисти. Да би у томе успели, морају се клонити порока које Јехова овде осуђује и морају узети к срцу опомене и савете из Исусових порука упућених у седам скупштина (Откривење 7:14; поглавља 2 и 3).

9. Шта говори Исус и коме је првенствено упућена његова порука и целокупни садржај Откривења?

9 Након Јехове говори и Исус. Он упућује следеће охрабрење свим читаоцима Откривења који су искреног срца: „Ја, Исус, послао сам вам свог анђела да ово посведочи скупштинама. Ја сам корен и Давидов потомак и сјајна звезда јутарња“ (Откривење 22:16). Као што се види из ових речи, оне су првенствено упућене „скупштинама“. То је пре свега порука за скупштину помазаних хришћана који су још на земљи. Целокупни садржај Откривења првенствено је намењен помазаним хришћанима, који ће живети у Новом Јерусалиму. А преко те скупштине и велико мноштво има јединствену прилику да добије тумачење тих важних пророчанских истина (Јован 17:18-21).

10. Зашто Исус за себе каже да је (а) „корен и Давидов потомак“? (б) „сјајна звезда јутарња“?

10 Исус Христ је добио задатак да Откривење објави Јовану и преко њега скупштини помазаних хришћана. Исус је и „корен и Давидов потомак“. Он је Давидов телесни потомак и зато има право да буде Краљ Јеховиног Краљевства. Он ће такође постати Давидов „Вечни Отац“, и у том смислу је његов „корен“ (Исаија 9:6; 11:1, 10). Он ће заувек седети на престолу као бесмртни Краљ из Давидове лозе, и тиме ће испунити савез који је Јехова склопио с Давидом. Исус је такође „сјајна звезда јутарња“ која је била проречена још у Мојсијево време (Бројеви 24:17; Псалам 89:34-37). Он је „звезда даница“ која се појавила и најавила свитање дана (2. Петрова 1:19). Сва лукавства великог Божјег непријатеља, Вавилона Великог, нису могла да спрече њено славно појављивање.

И ти разглашавај позив: „Дођи!“

11. Који позив Јован упућује и коме?

11 Сада је на реду да и Јован нешто каже. Будући да му је срце препуно захвалности због свега што је видео и чуо, он каже: „И дух и невеста говоре: ’Дођи!‘ И ко год чује, нека каже: ’Дођи!‘ И ко је год жедан, нека дође! Ко год жели, нека узме воду живота бесплатно!“ (Откривење 22:17). Исус својом жртвом није откупио само 144 000 помазаника, јер је овај позив упућен свима. Јеховин подстицајни дух делује посредством „класе невесте“, па се и даље јасно и гласно разглашава порука: „Ко год жели, нека узме воду живота бесплатно!“ (Видети и Исаију 55:1; 59:21.) Сви који су жедни праведности позвани су да дођу и приме Јеховине богате благослове (Матеј 5:3, 6). Такву изузетну част добијају сви будући становници земаљског Раја који се одазову на тај позив помазане „Јованове класе“.

12. Како велико мноштво реагује на позив из Откривења 22:17?

12 Од почетка 1930-их велико мноштво које „чује“, то јест одазива се на споменути позив, има све више припадника. И они су, попут помазаних Божјих робова с којима сарађују, чисти у Јеховиним очима. Они једва чекају да Нови Јерусалим сиђе с неба и да људски род преко њега почне да прима Божје благослове. Након што је чуло подстицајну поруку Откривења, велико мноштво не само да говори: „Дођи!“ него и марљиво проповеда, доводећи нове у Јеховину организацију и поучавајући их да и они разглашавају позив: „Ко је год жедан, нека дође!“ Зато велико мноштво стално расте. Сада у 236 земаља оно има преко 6 600 000 чланова. Они сарађују са око 8 500 припадника помазане „класе невесте“ у разглашавању позива: „Ко год жели, нека узме воду живота бесплатно!“

13. Које упозорење даје Исус?

13 Затим опет говори Исус: „Сведочим сваком ко чује речи пророчанства овог свитка: Ако неко нешто дода овоме, Бог ће њему додати невоље које су записане у овом свитку. А ако неко одузме нешто од речи које су у свитку овог пророчанства, Бог ће му одузети удео у ономе што је описано у овом свитку: неће смети да једе од дрвећа живота и неће ући у свети град“ (Откривење 22:18, 19).

14. Како „Јованова класа“ гледа на ’пророчанство овог свитка‘, то јест на Откривење?

14 Припадници „Јованове класе“ морају људима скретати пажњу на ’пророчанство овог свитка‘, то јест на Откривење. Не смеју га крити нити му било шта додати. Његова порука се мора јавно проповедати, такорећи „с кровова“ (Матеј 10:27). Откривење је надахнуто од Бога. Ко би се усудио да промени иједну реч коју је лично Бог изговорио и објавио преко онога који сада влада као Краљ — Исуса Христа? Тај би сасвим сигурно заслужио да изгуби у трци за живот и добије казну какву ће добити Вавилон Велики и цео овај свет.

15. Шта значе Исусове речи „онај који сведочи о томе“ и „долазим брзо“?

15 Исус надаље изриче закључно охрабрење: „Онај који сведочи о томе говори: ’Да, долазим брзо!‘“ (Откривење 22:20а). Исус је „верни и истинити сведок“ (Откривење 3:14). Ако он сведочи о истинитости визија из Откривења, то значи да ће се оне сигурно обистинити. И он и Јехова Бог више пута су истакли да долазе „брзо“, то јест ускоро. На овом месту Исус то говори по пети пут (Откривење 2:16; 3:11; 22:7, 12, 20). Тај ’долазак‘ ће значити извршење пресуде над великом блудницом, над „краљевима“ (политичким владарима) и над свим другима који се противе ’краљевској власти нашег Господа Јехове и његовог Христа‘ (Откривење 11:15; 16:14, 16; 17:1, 12-14).

16. Како би на тебе требало да утиче сазнање да ће Јехова Бог и Исус брзо доћи?

16 Сазнање о томе да ће Јехова Бог и Исус брзо доћи требало би да те подстакне да ’имаш на уму Јеховин дан‘ (2. Петрова 3:12). Ако ти се учини да је неки део Сатаниног света стабилан, имај на уму да је то само привидно. Сваки успех који би под Сатанином влашћу могло да постигне „небо“ овог света — његови владари — кратко ће трајати. Све то одлази у пропаст (Откривење 21:1). Оно што је трајно може се пронаћи једино код Јехове, у његовом Краљевству којим влада Исус Христ и у обећаном новом свету. Никада то немој сметнути с ума! (1. Јованова 2:15-17).

17. На шта треба да те подстакне страхопоштовање које осећаш према Јехови као светом Богу?

17 Стога допусти да оно што си научио проучавајући Откривење снажно утиче на твој живот. Сигурно је на тебе дубоко утицала визија о присутности нашег Створитеља Јехове на небу и о његовој слави и светости (Откривење 4:1–5:14). Каква је само част служити таквом Богу! Нека те страхопоштовање, које због његове светости осећаш према њему, подстакне да крајње озбиљно схватиш савете које је Исус упутио у седам скупштина и да избегаваш материјализам, идолопоклонство, неморал, млакост, отпадништво, секташтво и све друго због чега би твоја служба Јехови могла постати неприхватљива (Откривење 2:1–3:22). Речи које је апостол Петар упутио „Јовановој класи“ у начелу се односе и на велико мноштво: „Као што је свет Онај који вас је позвао, будите и ви свети у свему што чините“ (1. Петрова 1:15, 16).

18. У чему треба што више да учествујеш и зашто је данас та служба хитна?

18 Нека те све то такође подстакне на још већу ревност у објављивању ’године Јеховине милости и дана освете нашег Бога‘ (Исаија 35:4; 61:2). Било да припадаш малом стаду или великом мноштву, дај све од себе да би разглашавао осуде повезане с изливањем седам посуда Јеховиног гнева, како би сви сазнали за осуде које је Бог изрекао Сатанином свету. Истовремено, придружи се својим гласом мноштву које радосно обзнањује вечну добру вест о успостављеном Краљевству Јехове и његовог Христа (Откривење 11:15; 14:6, 7). Чини то ревно и са осећајем хитности. Надамо се да ће још много људи који не служе Јехови схватити да живимо у Господовом дану и да ће нам се придружити у објављивању те добре вести. Желимо да и они духовно напредују, да предају свој живот Богу и крсте се. Не заборави: ’Близу је време‘! (Откривење 1:3)

19. Које су закључне речи остарелог апостола Јована и како оне утичу на тебе лично?

19 Стога се придружујемо Јовановој усрдној молитви: „Амин! Дођи, Господе Исусе!“ Остарели апостол Јован затим додаје: „Нека незаслужена доброта Господа Исуса Христа буде са светима!“ (Откривење 22:20б, 21). Нека тако буде и с тобом, као и са свима који читају ову књигу. Изгради веру у то да је величанствени врхунац Откривења близу, како би заједно с нама од срца могао рећи: „Амин!“

[Питања за разматрање]

[Слика на 314. страни]

„Напољу остају пси...“

[Слика на 315. страни]

’Срећни су они који на врата улазе у град‘