Пређи на садржај

Поседујеш ли бесмртан дух?

Поседујеш ли бесмртан дух?

Поседујеш ли бесмртан дух?

ПОСТОЈИ ли живот након смрти? То питање већ хиљадама година збуњује људе. Вековима се у свим друштвима размишљало о тој теми и тако су настала разна веровања.

Да ли нешто унутар особе стварно напушта тело приликом смрти и наставља да живи? Шта је дух у живој особи? Шта се дешава с тим духом кад умремо? Божја надахнута Реч, Библија, пружа тачне и задовољавајуће одговоре на ова питања.

Шта је дух?

У Библији, речи преведене са „дух“ у основи значе „дах“. Али то значи много више од самог дисања. На пример, библијски писац Јаков наводи: ’Тело без духа је мртво‘ (Јаков 2:26). Стога је дух оно што оживљује тело.

Ова сила која оживљује не може бити само дах, односно ваздух који пролази кроз плућа. Зашто? Зато што кад дисање престане, у ћелијама тела се још увек накратко задржава живот — „неколико минута“, како каже The World Book Encyclopedia. Зато и поступци реанимације могу бити успешни и може се вршити трансплантација органа с једне особе на другу. Али кад искра живота једном нестане из ћелија тела, сви напори за оживљавање су узалудни. Сав ваздух овог света не може оживети ни једну једину ћелију. Отуда следи да дух представља невидљиву животну снагу — искру живота која ћелије одржава на животу. Та животна снага подржава се дисањем (Јов 34:14, 15).

Да ли тај дух делује само у људима? Библија нам помаже да извучемо логичан закључак. Мудри краљ Соломон је написао: „Ко зна да дух синова људских иде горе, а дух стоке да иде доље под земљу?“ (Проповједник 3:21, ДК). Одавде се види да и животиње и људи имају некакав дух. Како је то могуће?

Дух, то јест животна снага, може се упоредити са електричном енергијом која протиче кроз неку машину или електрични апарат. Невидљива струја може обавити различите функције, у зависности од врсте опреме коју напаја. Примера ради, може се направити електрична пећ која ствара топлоту, компјутер који обрађује податке и врши рачунске операције, и телевизор који емитује слику и звук. Па ипак, електрична струја никада не поприма обележја опреме коју покреће. Она и даље остаје само струја. Слично томе, животна снага не поприма никаква обележја створења која оживљава. Она нема личност и способност размишљања. И људи и животиње „имају исти дух“ (Проповједник 3:19, ДК). Стога, кад особа умре њен дух не наставља да постоји у неком другом свету као духовно биће.

У каквом су онда стању мртви? И шта се дешава с духом кад особа умре?

„У прах ћеш се вратити“

Када је први човек Адам намерно прекршио Божју заповест, Јехова му је рекао: „Са знојем лица свога најешћеш се хлеба, докле се не вратиш у земљу од које си узет; јер си ти прах и у прах ћеш се вратити“ (Постање 3:19). Где је Адам био пре него што га је Бог створио од праха? Нигде га није било! Једноставно није постојао. Зато кад је Јехова Бог рекао Адаму да ће се ’вратити у прах‘, он је мислио да ће Адам умрети. Он неће отићи у неки духовни свет. Кад умре он ће поново бити беживотан, вратиће се у непостојање. Његова казна била је смрт — непостојање живота — а не прелазак у неки други свет (Римљанима 6:23).

А шта је с другима који су умрли? Проповедник 9:5, 10 јасно говори о стању мртвих: „Мртви ништа не знају. . . нема тежњи, планова, знања нити интелигенције у гробу“ (Moffatt). Стога је смрт стање непостојања. Псалмиста је написао да кад особа умре из ње ’излази дух, она се враћа у прах, и тад пропадају све помисли њене‘ (Псалам 146:4).

Из овога се јасно види да су мртви без свести, да ништа не раде. Ништа не знају. Они те не могу видети, чути нити разговарати с тобом. Не могу да ти помогну нити да ти нашкоде. Онда свакако не треба да се плашиш мртвих. Али како то да приликом смрти из особе ’излази дух‘?

„Дух се врати Богу“

Библија наводи да кад особа умре „дух се врати Богу, који га је дао“ (Проповедник 12:9). Да ли то значи да неко духовно биће дословно путује кроз простор до Бога? Нипошто! Начин на који Библија употребљава реч ’вратити‘ не захтева дословно померање с једног места на друго. Примера ради, неверним Израелцима је било речено: „Вратите се к мени и ја ћу се вратити ка вама, говори Јехова над војскама“ (Малахија 3:7). То што би се Израелци ’вратили‘ Јехови значило би да се одврате од лошег пута и да свој живот поново ускладе с Божјим праведним путем. А то што би се Јехова ’вратио‘ Израелу значило би да свом народу поново поклања пажњу. У оба случаја ’повратак‘ се односио на став, а не на дословно премештање с једног географског места на друго.

Слично томе ни приликом смрти, кад се дух ’враћа‘ Богу, нема неког дословног премештања са земље у неки духовни свет. Сети се да је дух животна снага. Када животна снага једном оде из човека, само Бог има способност да је врати. Тако се ’дух враћа Богу‘ у том смислу што сада свака нада у будући живот те особе у потпуности почива на Богу.

Размотри, рецимо, шта Писмо каже о Исусовој смрти. Јеванђелиста Лука прича: „Исус повика из свег гласа и рече: ’Оче, у твоје руке поверавам свој дух!‘ Кад то рече, издахну“ (Лука 23:46). Након што је изашао, Исусов дух није дословно путовао до неба. Исус није ускрснут из мртвих све до трећег дана после своје смрти. А прошло је још 40 дана пре него што је узашао на небо (Дела апостолска 1:3, 9). Међутим, Исус је приликом смрти с пуно поверења положио свој дух у Очеве руке, у потпуности се уздајући у то да Јехова има способност да га врати у живот.

Да, само Бог може особу вратити у живот (Псалам 104:30). Какве то само величанствене могућности отвара!

Сигурна нада

Библија каже: „Долази час у који ће сви који су у спомен-гробовима чути [Исусов] глас и изаћи ће“ (Јован 5:28, 29). Да, Исус Христ је обећао да ће сви који су у Јеховином сећању ускрснути, то јест биће враћени у живот. Уместо тужних читуља о смртним случајевима, биће радосних обавештења ко се све вратио из смрти. Какво ће одушевљење владати кад будемо дочекивали наше драге из гробова!

Да ли би волео да сазнаш како и теби може помоћи ова нада коју даје Бог? Позивамо те да пишеш на неку од доле наведених адреса уколико желиш примерак брошуре Духови умрлих — могу ли ти помоћи или ти нашкодити? Да ли заиста постоје?

Уколико није другачије назначено, сви библијски цитати су из превода Бакотић/Нови свет.