Пређи на садржај

Радуј се породичном животу

Радуј се породичном животу

Радуј се породичном животу

Могу ли породице заиста бити срећне?

Како је то могуће?

Познајеш ли неке породице које су тако уједињене и срећне као ове које се могу видети на овом трактату? Породице се свуда у свету распадају. Развод брака, недостатак сигурног запослења, проблеми породица с једним родитељем, фрустрација — све то доприноси кризи. Један брачни саветник је са жалошћу приметио: „Сада су већ предвиђања о пропасти породице свакоме добро позната.“

Зашто су данас породице бомбардоване тако озбиљним проблемима? Како се можемо радовати породичном животу?

Како је настала породица

Да бисмо одговорили на та питања, треба да знамо како су настали брак и породица; јер ако имају Оснивача — Створитеља — чланови породице треба од њега да траже вођство, пошто он сигурно најбоље зна како се у потпуности можемо радовати породичном животу.

Занимљиво је да многи верују како породично уређење нема Оснивача. The Encyclopedia Americana каже: „Неки научници су склони томе да трагове порекла брака виде у парењу животиња нижих од човека.“ Међутим, Исус Христ је говорио о стварању човека и жене. Као ауторитет је навео извештај с почетка Библије и рекао: „Што је Бог саставио у јарам, нека ниједан човек не раставља“ (Матеј 19:4-6).

Исус Христ је у праву. Разуман Бог је створио прве људе и учинио припреме за срећан породични живот. Бог је први пар сјединио у брак и рекао да ће човек ’прионути уз жену своју и биће њих двоје једна пут‘ (Постање 2:22-24). Да данашњи породични проблеми можда не настају због тежње за начином живота којим се не поштују мерила која је поставио Створитељ у својој Речи, Библији?

Који пут води до успеха?

Као што несумњиво знаш, данашњи свет промовише користољубље и лична задовољства. „Похлепа је здрава“, рекао је један финансијер дипломцима једног колеџа у Сједињеним Државама. „Можете бити похлепни а ипак се осећати добро.“ Али, тежња за материјалним стварима не води до успеха. Материјализам је у ствари једна од највећих претњи породичном животу, будући да нарушава међуљудске односе и лишава људе времена и новца. Размотри како нам, за разлику од тога, само две библијске пословице помажу да увидимо шта је битно за срећу.

„Боље у љубави и зеље за храну, него во угојен у љутњи.“

„Боље је с миром и залогај суха хлеба, него кућа пуна меса са свађом“

(Пословице 15:17; 17:1).

Јаке речи, зар не? Замисли само колико би свет био другачији кад би свака породица давала предност тим стварима! Библија такође пружа драгоцено вођство како да чланови породице поступају једни с другима. Размотри само неколико смерница које даје.

Супрузи: ’Волите своју жену као своје тело‘ (Ефешанима 5:28-30).

Једноставно, али врло ефикасно! Библија такође упућује супруга да ’додељује част својој жени‘ (1. Петрова 3:7). Он то чини поклањајући јој посебну пажњу, што укључује нежност, разумевање и осећање сигурности. Он такође слуша и цени њено мишљење. (Упореди с Постањем 21:12.) Зар се не слажеш да ће свакој породици користити ако се супруг занима за своју жену, као што би сам желео да се неко занима за њега? (Матеј 7:12).

Супруге: ’Имајте дубоко поштовање према свом мужу‘ (Ефешанима 5:33).

Супруга доприноси породичној срећи тако што подупире мужа при испуњавању његових озбиљних одговорности. Тако је и било предвиђено, пошто се Бог побринуо за то да жена буде мужу ’помоћница као његова допуна‘ (Постање 2:18, NW). Увиђаш ли колико је за породични живот корисно кад супруга поштује мужа, подупирући његове одлуке и сарађујући с њим при остваривању породичних циљева?

Брачни другови: „Супрузи и супруге морају бити верни једно другоме“ (Јеврејима 13:4, „Today’s English Version“).

Кад је то случај, онда то користи породичном животу. Прељуба често разара породицу (Пословице 6:27-29, 32). Зато је мудро што Библија наглашава: „Буди срећан са својом супругом и радуј се с девојком којом си се оженио... Зашто би своју љубав дао другој жени?“ (Пословице 5:18-20, TEV).

Родитељи: ’Учите децу према путу којим треба да иду‘ (Пословице 22:6).

Кад родитељи посвећују време и пажњу својој деци, породични живот се сигурно побољшава. Зато Библија подстиче родитеље да поучавају децу исправним начелима ’кад седе у кући својој и кад путем иду и кад лежу и кад устају‘ (Поновљени закони 11:19). Библија такође каже да родитељи треба да покажу да воле своју децу тако што их дисциплинују (Ефешанима 6:4).

Децо: „Децо, слушајте своје родитеље у Господу“ (Ефешанима 6:1).

Истина, у овом свету пуном безакоња није увек лако слушати родитеље. Али, зар се не слажете да је мудро чинити оно што нам каже Оснивач породице? Он зна шта је најбоље да бисмо породични живот учинили срећнијим. Зато, настојте да будете послушни родитељима. Одлучно избегавајте многа искушења овог света да чините оно што је лоше (Пословице 1:10-19).

У коликој мери сваки члан породице примењује библијски савет, утолико ће то користити породичном животу. Не само да ће се породица већ данас радовати бољем животу, него ће имати и изглед за дивну будућност у новом свету који Бог обећава (2. Петрова 3:13; Откривење 21:3, 4). Зато, развијте навику да заједнички проучавате Библију као породица! Милиони породица широм света установиле су да су упутства која пружа дивно илустрована књига Тајна породичне среће заиста корисна.

Уколико није другачије назначено, сви библијски цитати су из превода др Лујо Бакотић/Нови свет, издање из 1999.