Пређи на садржај

Пређи на садржај

Адам и Ева

Адам и Ева

Адам и Ева

Дефиниција: Адам је био прво људско створење. Хебрејски израз ’адам‘ преводи се још и као „човек“, „земаљски човек“ и „човечанство“. Ева је била прва жена и Адамова супруга.

Да ли су Адам и Ева измишљене личности?

Да ли је неразумно веровати да сви потичемо од истих прародитеља?

„Наука сада потврђује оно што већина великих религија одавно говори: Људи свих раса су... потомци истог првог човека“ (Heredity in Humans, Филаделфија и Њујорк, 1972, Амрам Шајнфелд, страна 238).

„Библијска прича о Адаму и Еви, оцу и мајци читавог људског рода, већ вековима преноси ту исту истину коју је наука данас потврдила: Сви људи на Земљи су једна породица и имају исто порекло“ (The Races of Mankind, Њујорк, 1978, Рут Бенедикт и Џин Велтфиш, страна 3).

Дела 17:26: „Од једног човека начинио је [Бог] сав људски род да пребива по целој земљи.“

Да ли Библија приказује Адама као измишљену личност која представља све људе с почетка историје човечанства?

Јуда 14: „О њима је такође пророковао Енох, седми од Адама.“ (Енох не би могао бити седми по реду уколико се радило о свим људима који су живели на почетку људске историје.)

Лука 3:23-38: „Кад је Исус започео са својом службом, имао је око тридесет година. Био је... син Давидов... Аврахамов... Адамов.“ (Давид и Аврахам су добро познате историјске личности. Зар онда није разумно закључити да је и Адам био стварна особа?)

Пост. 5:3: „Када је Адам имао сто тридесет година, родио му се син њему сличан, по његовој слици, и дао му је име Сит.“ (Сит свакако није могао бити син свих људи који су живели на почетку историје човечанства, нити су сви људи у то доба добијали синове у старости од 130 година.)

Да ли због изјаве да је змија разговарала с Евом тај извештај не треба схватити дословно?

Пост. 3:1-4: „Змија је била најопрезнија од свих дивљих животиња пољских које је Јехова Бог начинио. Зато је рекла жени: ’Да ли је Бог заиста рекао да не смете да једете са сваког дрвета у врту?‘ А жена одговори змији: ’... Бог је рекао: „Не једите га и не дирајте га да не умрете.“‘ На то змија рече жени: ’Не, сигурно нећете умрети.‘“

Јов. 8:44: „[Исус је рекао] Ђаво... је лажов и отац лажи.“ (Дакле, Ђаво је био зачетник прве лажи која је изговорена у Едену. Говорио је преко змије. У извештају из Постанка не користе се измишљена створења да би се пренела одређена поука. Види и Откривење 12:9.)

Пример: Није необично да трбухозборац ствара утисак да његов глас долази из другог извора. Погледај извештај из Бројева 22:26-31 о томе како је Јехова проузроковао да Валамова магарица проговори.

Ако је ’први човек Адам‘ био измишљена личност, шта онда рећи о ’последњем Адаму‘, Исусу Христу?

1. Кор. 15:45, 47: „Тако је и написано: ’Први човек, Адам, постао је жива душа.‘ Последњи Адам постао је дух који даје живот. Први човек потиче са земље и начињен је од земаљског праха, а други човек потиче с неба.“ (Уколико бисмо рекли да Адам није био стварна особа која је згрешила Богу, онда бисмо оспорили и постојање Исуса Христа. Тиме бисмо одбацили разлог због ког је било неопходно да Исус да свој живот за човечанство, а то би значило да смо се одрекли хришћанске вере.)

Како је Исус гледао на извештај из Постанка?

Мат. 19:4, 5: „[Исус] им је одговорио: ’Зар нисте читали [у Постанку 1:27; 2:24] да их је [Адама и Еву] њихов створитељ у почетку начинио као мушкарца и жену и да је рекао: „Зато ће човек оставити свог оца и своју мајку и прионуће уз своју жену, и њих двоје биће једно тело“?‘“ (С обзиром на то да је Исус веровао да је извештај из Постанка заснован на чињеницама, зар онда не би требало да и ми у то верујемо?)

Ако неко каже:

’Адамов грех је био Божја воља, Божји план.‘

Можеш одговорити: ’Многи то кажу. Али ако бих ја учинио нешто што бисте ви желели да учиним, да ли бисте ме осудили због тога?... Према томе, ако је Божја воља била да Адам сагреши, зашто је онда Адам био истеран из Едена као грешник? (Пост. 3:17-19, 23, 24).‘

Или можеш рећи: ’То је занимљива мисао, а одговор на ту тврдњу заиста нам открива каква је Бог особа. Да ли би то био одраз љубави и правде када бисмо некога казнили зато што је урадио оно што смо ми већ планирали да он уради?‘ Затим можеш додати: (1) ’Јехова је Бог љубави (1. Јов. 4:8). Сви његови поступци су праведни (Пс. 37:28; П. зак. 32:4). Бог није желео да Адам сагреши, и чак га је упозорио на то (Пост. 2:17).‘ (2) ’Бог је дозволио Адаму да сам одлучи шта ће учинити, баш као што и нама то дозвољава. То што је Адам био савршен није значило да нема слободну вољу и да не може одлучити да буде непослушан. Он је одлучио да се побуни против Бога иако је био упозорен да ће због тога умрети.‘ (Види и стране 385, 386.)