Пређи на садржај

Пређи на садржај

Власт (владавина)

Власт (владавина)

Власт (владавина)

Дефиниција: Право доношења и спровођења закона. Власти се често класификују према томе из ког извора потичу и у којим областима делују. Јехова Бог је Врховни владар у свемиру који своју власт преноси на друге у складу са својом вољом и намером. Међутим, Сатана Ђаво, Јеховин највећи противник, јесте „владар света“ — с тим што му је Бог то дозволио само једно ограничено време. У Библији се свеопшти систем политичке власти описује као дивља звер и каже се да је „Змај [Сатана Ђаво] дао звери њену моћ и њен престо и велику власт“ (Јов. 14:30; Откр. 13:2; 1. Јов. 5:19).

Да ли људи могу створити неки облик владавине који ће заиста донети трајну срећу?

Шта показује људска историја?

Проп. 8:9: „Човек влада над човеком на несрећу његову.“ (То је тачно иако су неке власти и неки владари имали узвишене идеале.)

„Све цивилизације које су икада постојале на крају су пропале. Историја је прича о покушајима који су пропали, и о тежњама које се нису оствариле... Према томе, сваки историчар се мора помирити с тим да су трагедије неминовне“ (Хенри Кисинџер, политиколог и професор политичких наука, цитиран у часопису The New York Times, 13. октобар 1974, страна 30Б).

Зашто људи не успевају да успешно владају?

Јер. 10:23: „Јехова, добро знам да пут земаљског човека није у његовој власти. Човек који ходи не може да управља својим корацима.“ (Бог није овластио људе да управљају својим животом независно од њега.)

Пост. 8:21: „Човеково срце [је] склоно злу од његове младости.“ (Сви су рођени у греху и склони су себичности, што се односи и на владаре и на оне над којима владају.)

2. Тим. 3:1-4: „У последњим данима настаће нарочито тешка времена. Јер људи ће бити себични, похлепни за новцем... неспремни за било какав договор... поносни.“ (Проблеми с којима се људи данас суочавају не могу се решити залагањем само једног народа, већ је потребна потпуна међународна сарадња. Али себичност спречава и озбиљно угрожава сарадњу између различитих организација у свету.)

Библија такође открива да натприродне силе управљају збивањима међу људима. „Цео свет је у власти Злога“ (1. Јов. 5:19). „Јер се не боримо против крви и тела, него против... светских владара ове таме, против злих духовних сила на небесима“ (Еф. 6:12). „То су изјаве надахнуте од демона̂ које... одлазе краљевима целог света, да их сакупе за рат који ће се догодити на велики дан Бога Свемоћног“ (Откр. 16:14).

Како се људи могу трајно ослободити корупције и тлачења од стране власти?

Да ли би тај проблем био решен када би неки други људи били постављени на положаје?

Зар није тачно да се за свега неколико година обично изгласа неповерење људима који су победили на слободним изборима? Зашто? Већина није задовољна њиховим радом.

Пс. 146:3, 4: „Не уздајте се у великаше, нити у човека земаљског, од кога спасења нема. Дух његов изађе из њега, и он се у прах враћа, тог дана пропадну све мисли његове.“ (Зато сви програми за побољшање животног стандарда које доносе људи на власти убрзо прелазе у надлежност других и веома често не буду спроведени.)

Без обзира на то ко је владар, он је још увек део света који лежи у Сатаниној власти (1. Јов. 5:19).

Да ли насилне револуције представљају решење?

Чак и када би корумпирани владари били свргнути, а неправедни закони измењени, нову власт би сачињавали несавршени људи и она би и даље била део политичког система за који Библија јасно каже да је под влашћу Сатане.

Мат. 26:52: „Врати свој мач на његово место, јер сви који се мача хватају од мача ће и погинути.“ (Исус је то рекао једном од својих апостола у време када су представници власти били неправедни према њему иако је био Божји Син. Уколико би примена силе била исправан начин решавања проблема, има ли ичег вреднијег за шта би се човек могао борити?)

Посл. 24:21, 22: „Сине мој, бој се Јехове и краља. Не дружи се с бунтовним људима. Јер ће пропаст њихова доћи изненада, и ко ће приметити пропаст бунтовних?“

Како се онда може решити проблем корупције и тлачења?

Дан. 2:44: „Бог ће небески подићи краљевство које никада неће пропасти. И то краљевство неће прећи на неки други народ. Оно ће смрвити и уништити сва она краљевства, а само ће стајати довека.“

Пс. 72:12-14: „Јер ће он [Исус Христ као краљ кога је наименовао Јехова] избавити убогога који у помоћ зове, невољника и сваког ко помоћника нема. Сажалиће се на сиромаха и на убогога, и душе ће убогих спасти. Од тлачења и насиља откупиће душу њихову, крв њихова биће драгоцена у очима његовим.“ (Брига коју је показао за такве људе док је био на земљи — то што их је лечио, хранио, и чак свој живот дао за њих — показује да ће он заиста бити баш онакав владар како је записано у овом пророчанству.)

Види и стране 174-178, под насловом „Краљевство“.

Зашто треба да озбиљно размислимо о ономе што Библија каже о будућности људских власти?

Људске власти не удовољавају важним потребама човечанства

Погледајмо шта је људима потребно где год да живе, што људске власти не могу пружити, али је Бог то обећао: (1) Живот у свету у коме нема опасности од рата (Иса. 2:4; Пс. 46:9, 10). (2) Довољно хране за све (Пс. 72:16). (3) Удобан дом за свакога (Иса. 65:21). (4) Добар посао за све којима је потребан, тако да могу удовољити и својим потребама и потребама своје породице (Иса. 65:22). (5) Живот који не ремете болест и смрт (Откр. 21:3, 4). (6) Правда, без предрасуда што се тиче вере, расе, економског статуса и националности (Иса. 9:7; 11:3-5). (7) Сигуран живот, без страха да ће криминалци угрозити наш живот или имовину (Мих. 4:4; Посл. 2:22). (8) Свет у коме се највише цене љубав, доброта, брига за друге и истинољубивост (Пс. 85:10, 11; Гал. 5:22, 23).

Политичари већ вековима обећавају људима боље услове живота. А какви су резултати? Премда становници многих земаља имају више материјалних ствари, они нису срећнији, а проблеми с којима се суочавају компликованији су него икада раније.

Показало се да су библијска пророчанства потпуно поуздана

Сто година унапред Божја Реч је прорекла да ће Вавилон постати светска сила, да ће његова власт на крају бити сломљена и да ће његова престоница бити уништена и остати заувек ненастањена (Иса. 13:17-22). Скоро два века унапред, чак и пре него што је Кир био рођен, Библија је прорекла како ће се он звати и какву ће улогу имати на светској сцени (Иса. 44:28; 45:1, 2). Пре него што је Медо-Персија постала светска сила, био је проречен њен успон, као и то да ће бити двојна сила и какав ће јој бити крај. Више од два века унапред било је проречено како ће се одвијати ситуација с Грчком као светском силом под њеним првим краљем, и да ће потом царство бити подељено на четири дела (Дан. 8:1-8, 20-22).

Библија је детаљно прорекла каква ће бити ситуација у наше време, и говори о томе да ће Бог уништити све људске власти и да ће његово Краљевство, с његовим Сином Исусом Христом на челу владати над читавим човечанством (Дан. 2:44; 7:13, 14).

Зар не би било мудро да се ослонимо на извор информација који је одувек био поуздан?

Једино право решење за проблеме човечанства јесте да Бог влада над људима

Да би се решили ти проблеми потребни су моћ, способности и особине које ниједан човек не поседује. Бог може ослободити људе од утицаја Ђавола и његових демона, и он је обећао да ће учинити оно што ниједан човек не може. Бог се побринуо да се оствари оно што медицина никада неће постићи, то јест да се уклони грех и да тако нестане болести и смрти и да се људима омогући да буду онакве особе какве би заиста желели да буду. Створитељ зна како функционише наша планета и сви животни процеси на њој, и зато може решити проблеме повезане с производњом хране и спречити опасно загађење, а оно што човек предузима често ствара још веће проблеме. Божја Реч већ сада утиче на живот многих људи тако да они који допуштају да их она води постају боље особе које воле друге и које имају висока морална мерила, особе које не желе да се оружјем боре против других људи и које живе у правом миру и братској љубави иако потичу из свих народа, раса и језичких група.

Када ће Божје Краљевство уништити садашњи свет? Види наслове „Датуми“ и „Последњи дани“.