Пређи на садржај

Пређи на садржај

Дух света

Дух света

Дух света

Дефиниција: Покретачка сила која делује на људско друштво сачињено од оних који не служе Јехови Богу и која наводи људе да говоре и поступају на карактеристичан начин. Иако људи поступају по својим личним склоностима, они који испољавају дух света показују неке основне ставове, начин поступања и циљеве у животу који су уобичајени за данашњи свет чији је владар и бог Сатана.

Зашто је озбиљна ствар бити упрљан духом света?

1. Јов. 5:19: „Цео свет је у власти Злога.“ (Сатана је подстрекач духа који доминира размишљањем и поступцима оних људи који нису Јеховине признате слуге. То је дух себичности и поноса који је толико раширен да је попут ваздуха који људи удишу. Морамо добро пазити да не дођемо под Сатанину власт тиме што бисмо дозволили да тај дух обликује наш живот.)

Откр. 12:9: „Био је збачен велики змај, празмија, који се зове Ђаво и Сатана, који заводи цео свет. Био је збачен на земљу, а с њим су били збачени и његови анђели.“ (Још од овог догађаја, после рођења Краљевства 1914. године, утицај Сатане и његових демона на људе веома је изражен. Његов дух подстиче људе да испољавају све већу себичност и агресивност. Они који се труде да служе Јехови посебно су изложени притиску да буду део света, да раде оно што други раде и да напусте обожавање истинитог Бога.)

Која су нека обележја духа света којих се морамо чувати?

1. Кор. 2:12: „Ми нисмо примили дух света, него дух који је од Бога, да спознамо оно што нам је Бог подарио.“ (Уколико се дух света укорени у размишљању и жељама неке особе, његови плодови ће се ускоро видети у поступцима карактеристичним за тај дух. Зато, ако желимо да се ослободимо духа света треба не само да избегавамо нехришћанске поступке и неумереност већ да развијамо ставове који одражавају Божји дух и искрену љубав према његовом начину размишљања и поступања. Задржи то у мислима док разматраш следећа обележја духа света.)

Поступање по сопственим жељама, без обазирања на Божју вољу

Сатана је навео Еву да пожели да сама одлучује шта је добро, а шта зло (Пост. 3:3-5; упореди с Пословицама 3:5, 6). Многи који се понашају попут Еве, не знају шта је Божја воља за људе, нити желе да то сазнају. Они једноставно раде по свом. Они који знају шта Бог тражи од људи и који се труде да томе удовоље треба да пазе да их светски дух не наведе да намерно игноришу савете из Божје речи у ономе што можда сматрају „малим стварима“ (Лука 16:10; види и наслов „Независност“).

Реакције у којима се огледа понос

Сатана је био први који је дозволио да му превисоко мишљење о себи исквари срце. (Упореди с Језекиљем 28:17; Пословицама 16:5.) Понос је разорна сила у свету којим он влада, и подстиче људе да себе сматрају бољим од оних који припадају некој другој раси, нацији, језичкој групи или су другачијег имовинског стања. Чак и они који служе Богу можда треба да искорене трагове таквих осећања. Такође треба да пазе да их понос не наведе да од ситница праве велика питања или да их спречи да признају сопствене грешке и да прихвате савет чиме би ускратили себи помоћ коју Јехова с пуно љубави пружа преко своје организације (Римљ. 12:3; 1. Петр. 5:5).

Бунтован став према ауторитету

Сатана, чије име значи „противник“, зачетник је побуне. Неврод, чије име можда значи „побунимо се“, пркосио је Јехови и тако показао да је Сатанин потомак. Уколико избегавају такав дух, богобојазне особе неће пркосити властима (Римљ. 13:1); деца ће се подложити ауторитету који су родитељи добили од Бога (Кол. 3:20); нећемо се приклонити отпадницима који не поштују оне којима је Јехова поверио одговорности у својој видљивој организацији (Јуда 11; Јевр. 13:17).

Удовољавање жељама палог тела

Такав утицај се може видети и чути свуда. Стално треба бити на опрезу (1. Јов. 2:16; Еф. 4:17, 19; Гал. 5:19-21). Размишљање и жеље које могу водити до озбиљнијих проблема виде се по разговорима које неко види, шалама које прича, песмама које слуша, плесовима које воли или по томе што гледа емисије у којима се истиче неморал. Овај аспект духа света огледа се и у злоупотреби дроге, пијанству, прељуби, блуду и хомосексуалности. Такође је очигледан и када се неко без библијског разлога, иако можда законским путем, разведе од брачног друга и узме другог (Мал. 2:16).

Допуштање да нечијим животом доминира жеља за материјалним стварима

Сатана је подстакао Еву да развије такву жељу тиме што ју је навео да учини оно што је покварило њен однос с Богом (Пост. 3:6; 1. Јов. 2:16). Исус се одлучно одупро таквом искушењу (Мат. 4:8-10). Они који желе да угоде Јехови не смеју дозволити да комерцијални свет код њих развије такав дух. Они који су упали у ту замку нанели су себи много бола и духовне штете (Мат. 13:22; 1. Тим. 6:7-10).

Истицање имовине и наводних способности

И то „потиче од света“, а они који желе да буду Божје слуге не треба то да раде (1. Јов. 2:16). У корену таквог понашања је понос, и уместо да у духовном смислу изграђује оно подстиче друге да теже за материјалним стварима и визијама овог света (Римљ. 15:2).

Давање одушка емоцијама погрдним говором и насиљем

То су „дела тела“ против којих многи морају да воде тешку борбу. Искреном вером и помоћу Божјег духа они могу победити свет уместо да дозволе да дух овог света управља њима (Гал. 5:19, 20, 22, 23; Еф. 4:31; 1. Кор. 13:4-8; 1. Јов. 5:4).

Заснивање надања и страхова на ономе што људи могу учинити

Телесни човек сматра вредним само оно што може видети и дотаћи. Његове наде и страхови се окрећу око обећања и претњи других људи. Он очекује помоћ од људских владара и разочаран је када не успеју да је пруже (Пс. 146:3, 4; Иса. 8:12, 13). Њему је овај живот све. Лако га савлада страх од смрти. (Упореди то с Матејем 10:28; Јеврејима 2:14, 15.) Али нова снага покреће ум људи који стичу знање о Јехови, који пуне мисли и срце његовим обећањима и који уче како да траже помоћ од њега кад год им је то потребно (Еф. 4:23, 24; Пс. 46:1; 68:19).

Одавање части људима и стварима уместо Богу

„Бог овог света“, Сатана Ђаво, чини све што може како би навео људе да на погрешан начин задовоље своју потребу за обожавањем коју им је дао Бог (2. Кор. 4:4). Према неким владарима се поступа као према боговима (Дела 12:21-23). Милиони људи се клањају идолима. Многи обожавају глумце и истакнуте спортисте. На разним прославама често се људима исказује неприкладна част. Дух овога света је толико распрострањен да они који заиста воле Јехову и желе да буду одани искључиво њему свакодневно морају пазити да не подлегну његовом утицају.