Пређи на садржај

Пређи на садржај

Земља

Земља

Земља

Дефиниција: У Библији се израз „земља“ не користи само у једном смислу. Тај израз обично повезујемо с нашом планетом, коју је Јехова тако великодушно опремио да може подржавати људски живот тако да нам он причињава велико задовољство. Међутим, треба имати на уму да се израз „земља“ може користити и у преносном смислу, када се на пример указује на људе који живе на нашој планети или на људско друштво које има извесне карактеристике.

Да ли ће Земља бити уништена у нуклеарном рату?

Каква је Божја намера са Земљом на основу онога што каже Библија?

Мат. 6:10: „Нека дође краљевство твоје. Нека буде воља твоја, како на небу тако и на земљи.“

Пс. 37:29: „Праведници ће поседовати земљу, и заувек ће на њој живети.“

Види и Проповедник 1:4; Псалам 104:5.

Пошто народи нису заинтересовани за Божју намеру, постоји ли могућност да потпуно униште нашу планету тако да се на њој више не може живети?

Иса. 55:8-11: „Колико су небеса виша од земље, толико су и моји путеви виши од ваших путева и моје мисли од ваших мисли [говори Јехова]... Реч [моја]... неће се вратити к мени празна, него ће учинити оно што желим и извршиће оно због чега сам је послао.“

Иса. 40:15, 26: „Гле, народи су њему [Јехови Богу] као кап из ведра, као прашина на ваги... ’Подигните очи и гледајте [Сунце, Месец и милијарде звезда]! Ко је све то створио? Онај који војску њихову изводи на број, и све их по имену зове. Због његове огромне моћи и велике силе не изостаје ниједно.‘“ (Нуклеарна сила коју су развиле неке државе изазива страх. Али милијарде звезда поседују нуклеарну силу у мери која превазилази нашу способност схватања. Ко је створио сва та небеска тела и ко управља њима? Зар он не може спречити људе да нуклеарним оружјем осујете остварење његове намере? Бог је показао да то може учинити када је уништио египатску војску и фараона који је покушао да спречи избављење Израелаца [Изл. 14:5-31]).

Откр. 11:17, 18: „Захваљујемо ти, Јехова Боже, Свемоћни, који јеси и који си био, јер си узео у руке своју велику моћ и почео краљевати. Али народи су се разбеснели и дошао је твој гнев и време... да се униште они који земљу уништавају.“

Да ли ће Бог уништити Земљу ватром?

Да ли 2. Петрова 3:7, 10 подупире то гледиште? „Небеса и земља сачувани су за ватру и чувају се до дана суда и уништења безбожника... Јеховин дан ће доћи као лопов. У тај дан ће небеса уз тутњаву брзо проћи, и елементи ће се, ужарени, распасти, а земља и дела на њој биће разоткривени [“сагореће“, Ба; „изгорјеће“, ДК; „изгорети“, Ча]. (Запази следеће: Синајски кодекс и Ватикански MS 1209, оба из 4. века н. е., на овом месту имају израз „биће разоткривени“. Каснији манускрипти, Александријски кодекс из 5. века и Климентова ревизија Вулгате из 16. века, имају израз „изгорети“.)

Да ли Откривење 21:1 указује на то да ће наша планета бити уништена? „Видео сам ново небо и нову земљу, јер су претходно небо и претходна земља нестали, а ни мора више није било.“

Да би било исправно, објашњење ових стихова мора се слагати с контекстом и с другим деловима Библије

Ако би ови стихови (2. Петрова 3:7, 10 и Откривење 21:1) значили да ће дословна планета Земља бити уништена ватром, онда би и дословна небеса (звезде и друга небеска тела) такође била уништена ватром. Међутим, такво дословно тумачење није у складу са оним што је записано у Матеју 6:10; Псалму 37:29 и 104:5, као и Пословицама 2:21, 22. Осим тога, какав би утицај ватра имала на сунце и звезде, који су ионако врели? Дакле, израз „земља“ у горе наведеним стиховима мора се разумети у другачијем смислу.

У Постанку 11:1; 1. Краљевима 2:1, 2; 1. Летописа 16:31; Псалму 96:1 и другим стиховима, израз „земља“ користи се у преносном смислу и односи се на људе и на људско друштво. Да ли би то могло да важи и за 2. Петрову 3:7, 10 и Откривење 21:1?

Запази да се у контексту 2. Петрове 3:5, 6 (као и 2:5, 9) прави паралела с Потопом у Нојево време, у коме су били уништени зли људи, али Ноје и његова породица, као и сама планета били су поштеђени. Исто тако, у 2. Петровој 3:7 каже се да ће бити уништени ’безбожни‘ људи. Гледиште да се овде израз „земља“ односи на зло људско друштво у потпуности се слаже са осталим деловима Библије, као што то показују горе наведени стихови. Управо ће симболична „земља“, то јест зло људско друштво, бити „разоткривени“; Јехова ће као ватром спалити све што је прикривено, разоткриће злоћу безбожног људског друштва и показаће да је заслужило потпуно уништење. На то зло људско друштво се такође односи израз „прва земља“ из Откривења 21:1 (ДК).

У светлу горе наведеног, Исусове речи забележене у Луки 21:33 („небо и земља ће проћи, али...“) могу се разумети у симболичном смислу. Слично томе, у Откривењу 21:1 говори се о ’претходном небу и претходној земљи‘. (Види и Матеја 24:35.)

Да ли ће праведници бити однети на небо, а затим враћени на Земљу кад зли буду уништени?

Да ли Откривење 21:2, 3 подупире то гледиште? Ту пише: „Видео сам и свети град, Нови Јерусалим, како силази с неба од Бога, припремљен као невеста украшена за свог мужа. Тада сам зачуо снажан глас са престола како говори: ’Ево Божјег шатора међу људима! Бог ће пребивати међу њима и они ће бити његов народ и сам Бог биће с њима.‘“ (Да ли чињеница да ће Бог „пребивати“ с људима и да ће бити „с њима“ значи да ће он постати телесно биће? Наравно да не, јер је Јехова рекао Мојсију: „Човек не може мене видети и остати жив“ [Изл. 33:20]. Сходно томе, припадници Новог Јерусалима неће се вратити на Земљу као физичка бића. У ком ће онда смислу Бог ’бити‘ с људима и како ће Нови Јерусалим ’сићи с неба‘? Једну индикацију несумњиво налазимо у Постанку 21:1 (ДК), где се каже да је Јехова „походио“ Сару и у старости је благословио сином. У Изласку 4:31 (ДК) каже се да је Бог „походио“ Израелце тиме што им је послао Мојсија као избавитеља. У Луки 7:16 (ДК) пише да је посредством Исусове службе Бог „походио“ свој народ. У преводу Нови свет каже се да је Бог „обратио пажњу“ на свој народ. Дакле, стихови из Откривења 21:2, 3 значе да ће Бог „походити“, то јест обратити пажњу на људе посредством небеског Новог Јерусалима, преко ког ће благословити послушне људе.)

Посл. 2:21, 22: „Честити ће живети на земљи, и беспрекорни ће остати на њој. А зли ће бити истребљени са земље, и они који поступају неверно биће ишчупани из ње.“ (Запази да се не каже да ће се беспрекорни вратити на земљу, већ да ће „остати на њој“.)

Да ли се Божја првобитна намера са Земљом променила?

Пост. 1:27, 28: „Бог [је] створио човека по својој слици, створио га је по Божјој слици — створио је мушкарца и жену. Затим их је Бог благословио и рекао им: ’Рађајте се и множите се, напуните земљу и себи је подложите, и владајте над морским рибама и створењима која лете по небу и над свим створењима што се мичу по земљи.‘“ (Тако је Бог указао да је његова намера да Земља буде испуњена потомцима Адама и Еве који ће се бринути о земаљском рају. Након што је Бог на величанствен начин опремио нашу планету као људско обитавалиште, учинивши је јединственом међу свим планетама које је човек проучавао помоћу телескопа и свемирских бродова, да ли је Створитељ једноставно одустао од своје намере и дозволио да она остане неостварена због Адамовог греха?)

Иса. 45:18: „Овако каже Јехова, Створитељ небеса, истинити Бог, онај који је обликовао и начинио земљу, онај који ју је учврстио и који је није створио узалуд, већ ју је обликовао да буде настањена: ’Ја сам Јехова и нема другог.‘“ (Види и Исаију 55:10, 11.)

Ако у Божјем новом свету нико неће умирати, да ли ће на Земљи бити довољно места за све?

Имајмо на уму да је Бог, када је изразио своју намеру са земљом, рекао: „Рађајте се и множите се, напуните земљу“ (Пост. 1:28). Бог је човеку дао способност да ствара потомство, и када се његова намера у том погледу оствари, он може проузроковати да рађање потомства на Земљи престане.

Какве ће људе Бог наградити бескрајним животом на Земљи?

Соф. 2:3: „Тражите Јехову, сви кротки на земљи, који извршавате закон његов! Тражите праведност, тражите кротост, и вероватно ћете бити заштићени у дан гнева Јеховиног!“

Пс. 37:9, 11: „Они који се у Јехову уздају поседоваће земљу... Кротки ће поседовати земљу, и уживаће у изобиљу мира.“