Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како користити књигу Резоновање на темељу Светог писма

Како користити књигу Резоновање на темељу Светог писма

Како користити књигу Резоновање на темељу Светог писма

Исус Христ и његови апостоли су својим примером показали како можемо помагати људима да разумеју Библију. Када је одговарао на питања, Исус је цитирао Писмо, а понекад је користио поређења која су помагала искреним особама да прихвате оно о чему говоре надахнути списи (Мат. 12:1-12). Апостол Павле је имао обичај да ’резонује на темељу Писма, објашњавајући и доказујући‘ оно о чему је говорио (Дела 17:2, 3). Информације које се налазе у овој књизи могу и теби помоћи да успешно резонујеш на темељу Писма.

Књига Резоновање на темељу Светог писма не бави се детаљним разматрањем тема које су у њој наведене, већ првенствено обрађује питања која данас интересују многе људе.

Сврха ове књиге није да помогне некоме да ’победи у расправи‘ с људима који не цене истину, већ да нам пружи корисне информације које нам могу помоћи приликом резоновања с људима који желе да разговарају. Неки постављају питања зато што заиста желе да чују уверљиве одговоре. Други у разговору једноставно желе да изнесу своја веровања и то чине с приличним убеђењем. Али да ли су то разумне особе које су спремне да саслушају и туђе мишљење? Ако јесу, онда можеш поразговарати с њима о ономе што Библија научава, и буди уверен да ће то допрети до срца оних који воле истину.

Како у овом приручнику можеш пронаћи информације које су ти потребне? Обично ћеш тему о којој је реч најбрже наћи ако је потражиш под главним насловом. У оквиру наслова лако се могу наћи главна питања која су исписана масним словима и извучена према левој маргини. Уколико не можеш одмах да пронађеш оно што ти треба, потражи то у индексу на крају књиге.

Увек је добро да се припремиш за разговор. Али чак и ако ниси баш добро упознат с неким деловима књиге, ипак је можеш добро искористити. Како? Кад пронађеш питање које највише одговара ономе о чему желиш да причаш, погледај све поднаслове који следе. Они су исписани косим масним словима и налазе се испод питања на која се односе. Уколико већ нешто знаш о тој теми, можда ће бити довољно да прегледаш неке поднаслове и да летимично погледаш неке мисли које се ту налазе јер садрже след резоновања који можеш применити. Немој се устручавати да се изражаваш сопственим речима.

Да ли сматраш да ти је потребно још нешто — можда неки конкретни стихови, след резоновања у вези с њима, неки примери који ће ти помоћи да још боље објасниш колико је разумно оно што Библија каже, и тако даље? У том случају, особи с којом разговараш можеш показати шта се налази у овој књизи, а затим можете заједно прочитати део који се бави питањем које је та особа поставила. Чак и ако ниси унапред разматрао те информације, ипак можеш дати уверљив одговор. У овој књизи је све изнесено на једноставан и сажет начин.

Не заборави да је ова књига само помоћно средство. Ауторитет је Библија. То је Божја Реч. Када су у књизи цитирани стихови из Библије, нагласи ту чињеницу онима с којима разговараш. Кад год је могуће, замоли их да отворе своју Библију и да потраже стихове како би се уверили да се оно о чему говориш у ствари налази и у њиховој Библији. Уколико су кључни делови појединих стихова другачије преведени у неким општепознатим преводима Библије, обично је скренута пажња на то и цитирани су различити преводи који се могу упоредити.

У складу с примером који је оставио апостол Павле када је говорио о олтару посвећеном „Непознатом Богу“ и када је цитирао неке општеприхваћене световне изворе док је проповедао Атињанима (Дела 17:22-28), ова књига не садржи много цитата из историјских дела, енциклопедија, религиозних књига и библијских лексикона. У њој се не износе докази о пореклу лажних религиозних обичаја, развоју неких доктрина и значењу хебрејских и грчких израза, већ се указује из којих су разлога наведене одређене изјаве. Пажња је усмерена на Библију као главни извор истине.

Да би нам било још лакше да људима преносимо библијску истину, у уводном делу ове књиге налазе се „Уводи за службу проповедања“ и скуп предлога „Како одговорити онима који желе да прекину разговор“. Разговор би се често могао прекинути због одређених веровања, па се о томе говори на крају сваког дела који се бавим тим веровањима. Нема потребе да напамет учиш све те одговоре, али свакако ће бити корисно да размотриш зашто су у неким ситуацијама били ефикасни. Затим те мисли изрази својим речима.

Уколико будеш користио овај приручник, то ће ти помоћи да развијеш способност да резонујеш с другима на темељу Писма и да успешно помажеш људима да сазнају нешто о „величанственим Божјим делима“ (Дела 2:11).