Пређи на садржај

Пређи на садржај

Лечење

Лечење

Лечење

Дефиниција: Омогућавање да особа која је физички, ментално или духовно болесна поново буде здрава. Неки хебрејски пророци из претхришћанског доба, као и сам Исус Христ и неки припадници ране хришћанске скупштине, посредством Божјег духа су добили чудотворну моћ да лече људе.

Да ли се чудотворна излечења у наше време дешавају посредством Божјег духа?

Да ли способност да се чине чуда може потицати из неког другог извора, а не од истинитог Бога?

Мојсије и Арон су се појавили пред египатским фараоном и тражили од њега да Израелцима дозволи да оду у пустињу и принесу жртве Јехови. Да би доказао да има Божју подршку, Мојсије је рекао Арону да баци свој штап који се затим претворио у велику змију. То чудо је било учињено помоћу Божје силе. Али тада су и египатски свештеници који се баве магијом бацили своје штапове који су се такође претворили у велике змије (Изл. 7:8-12). Уз чију помоћ су они извели то чудо? (Упореди с Поновљеним законима 18:10-12.)

У 20. веку нека лечења вером догодила су се приликом служби које су обављали свештеници хришћанских религија. У нехришћанским религијама има вуду свештеника, врачева, шамана и других који такође лече. Они често користе магију и врачање. Неки који су оријентисани на „душевно здравље“ кажу да лечење које они спроводе нема ничег заједничког с религијом. Да ли у свим тим случајевима исцелитељска моћ потиче од истинитог Бога?

Мат. 24:24: „Јер ће устати лажни Христи и лажни пророци и чиниће велике знакове и чуда да би, ако је могуће, завели и изабране.“

Мат. 7:15-23: „Чувајте се лажних пророка... Многи ће ми рећи у онај дан: ’Господе, Господе, зар нисмо пророковали у твоје име, и истеривали демоне у твоје име, и чинили многа моћна дела [„чудеса“, ДК] у твоје име?‘ Тада ћу им рећи: Никад вас нисам познавао! Одлазите од мене, ви који чините безакоње.“

Да ли се сензационална излечења у наше време обављају на исти начин као и чудотворна излечења која су вршили Исус и његови први ученици?

Цене услуга: „Лечите болесне, подижите мртве, чистите губаве, истерујте демоне. Бесплатно сте добили, бесплатно и дајте“ (Мат. 10:8). (Да ли данашњи исцелитељи то раде бесплатно, као што је Исус заповедио?)

Степен успеха: „Сви су желели да га дотакну [Исуса], јер је из њега излазила сила и све их лечила“ (Лука 6:19). „Чак [су] и на улице износили болеснике и стављали их на носила и постеље, не би ли, кад Петар буде пролазио, барем његова сенка пала на некога од њих. Окупљало се и мноштво из градова око Јерусалима, доносећи болесне и оне које су мучили нечисти духови, и сви су били излечени“ (Дела 5:15, 16). (Да ли у наше време сви који одлазе код верских исцелитеља или у религиозна светилишта тражећи исцељење заиста бивају излечени?)

Да ли начин живота чланова организација којима припадају „исцелитељи“ пружа доказ да имају Божји дух?

Да ли као група показују плодове духа као што су љубав, дуготрпљивост, благост и самосавладавање? (Гал. 5:22, 23).

Да ли заиста „нису део света“, и да ли се не мешају у политику? Да ли су током рата остали чисти од кривице за крв. Да ли су на добром гласу зато што нису неморални као овај свет? (Јов. 17:16; Иса. 2:4; 1. Сол. 4:3-8).

Да ли се данас прави хришћани препознају по томе што имају способност чудотворног лечења?

Јов. 13:35: „По томе ће сви знати да сте моји ученици, ако будете волели један другога.“ (То је рекао Исус. Ако заиста верујемо у њега, онда ћемо доказ тога ко су прави хришћани тражити у исказивању међусобне љубави, а не у чудотворном лечењу.)

Дела 1:8: „Него ћете примити снагу кад свети дух дође на вас и бићете ми сведоци... све до краја земље.“ (Пре него што је напустио своје апостоле и вратио се на небо, Исус им је рекао да ће проповедање, а не лечење, бити најважније дело које треба да обављају. Види и Матеја 24:14; 28:19, 20).

1. Кор. 12:28-30: „Бог је у скупштини поставио разне појединце: прво апостоле, друго пророке, треће учитеље, онда оне који чине моћна дела, затим оне који имају дар лечења, оне који помажу, оне који су способни да управљају и оне који говоре различитим језицима. Зар су сви апостоли? Зар су сви пророци? Зар су сви учитељи? Зар сви чине моћна дела? Зар сви имају дар лечења?“ (Дакле, Библија јасно показује да неће сви прави хришћани имати дар лечења.)

Зар стихови из Марка 16:17, 18 не показују да ће способност лечења бити знак по коме ће се препознати верници?

Мар. 16:17, 18, ДК: „Знаци онима који вјерују биће ови: именом мојијем изгониће ђаволе; говориће новијем језицима; Узимаће змије у руке, ако и смртно што попију, неће им наудити; на болеснике метаће руке, и оздрављаће.“

Ови стихови се појављују у неким библијским манускриптима и преводима из петог и шестог века н. е. Али се не појављују у старијим грчким манускриптима, у Синајском и Ватиканском манускрипту 1209 из четвртог века. Др Б. Ф. Весткот, стручњак за библијске манускрипте, рекао је да ти „стихови... нису део првобитног текста већ су додати“ (An Introduction to the Study of the Gospels, Лондон, 1881, страна 338). Јероним, преводилац Библије из петог века, рекао је да „скоро ниједан грчки рукопис не садржи тај одломак“ (The Last Twelve Verses of the Gospel According to S. Mark, Лондон, 1871, Џ. В. Бергон, страна 53). У једној енциклопедији пише: „Речник и стил тог текста [то јест, стихова 9-20] толико се разликује од остатка Јеванђеља да се тешко може рећи да га је написао Марко“ (New Catholic Encyclopedia, 1967, 9. том, страна 240). Нема никаквих извештаја о томе да су први хришћани пили отров нити да су држали змије у рукама да би тако доказали да су верници.

Зашто су хришћани из првог века добили дарове као што је способност чудотворног излечења?

Јевр. 2:3, 4: „Како ћемо ми умаћи ако занемаримо тако велико спасење које је почео да проповеда наш Господ и које су нам потврдили они који су га чули како говори, а за које је и Бог посведочио чудесним знаковима, знамењем, разним моћним делима и дељењем светог духа по својој вољи?“ (То је био уверљив доказ да је хришћанска скупштина, која је тада била у повоју, заиста потицала од Бога. Али, да ли би било неопходно да се то увек изнова доказује када је скупштина већ била добро утврђена?)

1. Кор. 12:29, 30; 13:8, 13: „Зар су сви апостоли?... Зар сви имају дар лечења? Зар сви говоре другим језицима?.. Љубав никада не престаје. А дарови прорицања ће нестати, језици ће престати... А сада остаје ово троје: вера, нада и љубав. Али највећа од њих је љубав.“ (Ти чудотворни дарови су нестали када су испунили своју сврху. Али прави хришћани су у свом животу и даље показивали вредне особине које представљају плод Божјег духа.)

Да ли је заиста важно како је неко излечен?

2. Сол. 2:9, 10: „Безаконикова присутност, коју Сатана омогућује својим деловањем, пропраћена је сваким силним делом [„свакојаким чудесима“, Ба] и лажним чудесним знаковима и знамењем и сваком неправдом и преваром. Све је то намењено онима који одлазе у пропаст зато што нису прихватили љубав према истини да би се спасли.“

Лука 9:24, 25: „Ко хоће да спасе свој живот, изгубиће га, а ко изгуби свој живот ради мене, тај ће га спасти. Заиста, шта вреди човеку да добије цео свет, а изгуби самог себе или себи науди?“

Каква нада постоји за право излечење од свих болести?

Откр. 21:1-4: „Видео сам ново небо и нову земљу, јер су претходно небо и претходна земља нестали... ’[Бог] ће обрисати сваку сузу с њихових очију и смрти више неће бити, ни туге, ни јаука, ни бола више неће бити. Нестало је оно што је некад било.‘“

Иса. 25:8: „Заувек ће уништити смрт. Суверени Господ Јехова обрисаће сузе са сваког лица.“ (Види и Откривење 22:1, 2.)

Иса. 33:24: „Нико од становника неће рећи: ’Болестан сам.‘“

Ако неко каже:

’Да ли верујете у чудотворно излечење?‘

Можеш одговорити: ’Ко год не верује да Бог има моћ да излечи не верује ни Библији. Али када је реч о чудесном излечењу, ја се ипак питам да ли људи данас исправно поступају.‘ Затим можеш додати: (1) ’Дозволите ми да вам прочитам један стих, па ми реците да ли примећујете да је данашња пракса сасвим другачија (Мат. 10:7, 8)... Да ли сте запазили шта је Исус рекао да ће његови ученици моћи да раде, а данашњи исцелитељи то не могу учинити? (Не могу подизати мртве.)‘ (2) ’Ми не желимо да судимо људима, али значајно је запазити на шта нас упозорава стих из Матеја 24:24.‘

Или можеш рећи: ’Верујем да је оно што Библија каже о излечењу заиста тачно. Али свака врста излечења у данашњем свету доноси само привремено олакшање, зар не? На крају сви морамо умрети. Да ли ће икада доћи време када ће сви имати добро здравље и када неће морати да умру? (Откр. 21:3, 4).‘