Пређи на садржај

Пређи на садржај

Организација

Организација

Организација

Дефиниција: Заједница или група људи чије су активности међусобно усклађене у сврху обављања неког посла или постизања заједничког циља. Чланови неке организације уједињени су на основу одређених уредби, мерила или захтева. Особе које су предани и крштени Јеховини сведоци долазе у Јеховину организацију на основу личног избора, а не рођењем или под присилом. Божјој земаљској организацији привукла су их њена учења и поступци, као и жеља да учествују у делу које та организација обавља.

Да ли Јехова заиста има организацију на земљи?

Да бисмо одговорили на то питање, размотримо следеће:

Да ли су анђели, Божја небеска створења, организовани?

Дан. 7:9, 10: „Док сам гледао, били су постављени престоли и Прадавни је сео. Одећа му је била бела као снег, а коса на глави као чиста вуна. Престо му је био пламен огњени, а точкови огањ разгорео. Огњена река је текла и извирала испред њега. Хиљаде хиљада служило му је, и десет хиљада по десет хиљада стајало је пред њим. Суд је сео и књиге су се отвориле.“

Пс. 103:20, 21: „Благосиљајте Јехову, анђели његови, моћни и силни, који извршавате реч његову, слушајући заповести његове! Благосиљајте Јехову, све војске његове, слуге његове, ви који вршите вољу његову!“ (’Војска‘ је организована група.)

Како је Бог у прошлости преносио упутства својим слугама на земљи?

У време када његових слугу није било много, Јехова је давао упутства поглаварима породица као што су Ноје и Аврахам, а они су затим служили као његови заступници пред својим породицама (Пост. 7:1, 7; 12:1-5). Када је Јехова избавио Израелце из Египта, дао им је упутства преко Мојсија (Изл. 3:10). На гори Синај их је организовао у свој народ, дајући им законе и прописе који су регулисали вршење свете службе Богу и међуљудске односе (Изл. 24:12). Јехова је поставио свештенство да предводи у служби у храму и да поучава народ ономе шта он тражи; понекад је слао и пророке како би народу пренели неки подстрек или упозорење (П. зак. 33:8, 10; Јер. 7:24, 25). Дакле, премда је Јехова слушао личне молитве својих слугу, упутства им је пружао преко своје организације.

Како се ближило време да доведе своје верне слуге у јединство са собом посредством Исуса Христа, Јехова Бог га је послао на земљу да служи као његов говорник (Јевр. 1:1, 2). Затим је изливањем светог духа на Педесетницу 33. н. е. настала хришћанска скупштина. Када се Исус вратио на небо, Јехова је преко те скупштине поучавао праве хришћане и усмеравао их док су се као појединци трудили да врше његову вољу. Постојали су надгледници који су предводили у локалним скупштинама, а такође и водеће тело које је доносило важне одлуке и организовало дело. Било је јасно да је Јехова на земљи основао организацију коју сачињавају прави хришћани (Дела 14:23; 16:4, 5; Гал. 2:7-10).

Да ли оно што је Јехова створио говори у прилог томе да је он Бог који воли да све буде организовано?

Иса. 40:26: „Подигните очи и гледајте! Ко је све то створио? Онај који војску њихову изводи на број, и све их по имену зове. Због његове огромне моћи и велике силе не изостаје ниједно.“ (Звезде су груписане у галаксије и заједно се крећу премда се разликују по својим карактеристикама. Планете се крећу по прецизном временском плану, по утврђеним орбитама. У сваком атому се налазе електрони који такође имају своје орбите. Структура целокупне материје почива на математичким обрасцима који су толико доследни да су научници могли да предвиде постојање одређених елемената пре него што су их уопште открили. Све то пружа доказе о изванредној организованости.)

Да ли Библија показује да ће прави хришћани бити организована група?

Мат. 24:14; 28:19, 20: „Ова добра вест о краљевству проповедаће се по целом свету за сведочанство свим народима, и тада ће доћи крај.“ „Зато идите и стварајте ученике од људи из свих народа, крстећи их... учећи их.“ (Како би се то могло постићи ако не би били организовани? Када је Исус обучавао своје ученике за то дело, он им није једноставно рекао да иду куд год желе и да о својој вери говоре онако како мисле да то треба радити. Он их је обучио, дао им упутства и послао их да то чине на један организован начин. Види Луку 8:1; 9:1-6; 10:1-16.)

Јевр. 10:24, 25: „Размишљајмо једни о другима, како бисмо се подстицали на љубав и добра дела, и не пропуштајмо своје састанке, као што неки имају обичај, него храбримо једни друге, тим више што видите да се приближава дан.“ (Где бисмо упутили заинтересоване људе како би били послушни овој заповести ако не би постојала организација с редовним састанцима на којима би се могли окупљати?)

1. Кор. 14:33, 40: „Бог није Бог нереда, него мира... Све нека буде пристојно и онако како је ред.“ (Апостол Павле овде говори о томе да на састанцима треба да влада ред. Да би особа применила овај надахнут савет, неопходно је да воли ред и организованост.)

1. Петр. 2:9, 17: „Али ви сте ’изабрани род, краљевско свештенство, свет народ, народ који је Божје власништво, да бисте објављивали врлине‘ онога који вас је из таме позвао у своју чудесну светлост... Сву браћу волите.“ (Група људи чији је труд усмерен ка извршавању одређеног задатка у ствари је организација.)

Да ли су верне Божје слуге једноставно појединци који припадају разним црквама хришћанског света?

2. Кор. 6:15-18: „Шта је заједничко вернику и невернику?... ’Зато изађите из њихове средине и одвојте се‘, каже Јехова, ’и не дотичите више ништа нечисто‘, ’и ја ћу вас примити.‘ ’И бићу вам отац, а ви ћете ми бити синови и кћери‘, каже Јехова Свемоћни.“ (Да ли је особа заиста верни Божји слуга ако и даље припада истој религији као и особе које својим начином живота показују да су у ствари неверници? Види и наслов „Вавилон Велики“.)

1. Кор. 1:10: „Подстичем вас, браћо, именом нашег Господа Исуса Христа, да сви једно говорите и да међу вама не буде подела, него да будете потпуно уједињени истим умом и истим начином размишљања.“ (Такво јединство не постоји међу различитим црквама хришћанског света.)

Јов. 10:16: „Имам и друге овце, које нису из овог тора. Морам и њих довести и оне ће слушати мој глас, и све ће бити једно стадо с једним пастиром.“ (Пошто ће Исус такве особе довести у „једно стадо“, зар није очигледно да оне не могу бити припадници разних религија хришћанског света?)

Како се данас може препознати Јеховина видљива организација?

(1) Уздиже Јехову као јединог истинитог Бога и велича његово име (Мат. 4:10; Јов. 17:3).

(2) У потпуности признаје главну улогу коју Исус Христ има у Јеховиној намери као онај који ће оправдати Јеховино право да влада, као Главни Заступник живота, поглавар хришћанске скупштине и Месијански Краљ који већ влада (Откр. 19:11-13; 12:10; Дела 3:15; Еф. 1:22, 23).

(3) Чврсто се држи Божје надахнуте Речи, темељећи сва своја учења и мерила понашања на Библији (2. Тим. 3:16, 17).

(4) Држи се одвојено од света (Јак. 1:27; 4:4).

(5) Одржава висок ниво моралне чистоће међу својим члановима, јер је сам Јехова свет (1. Петр. 1:15, 16; 1. Кор. 5:9-13).

(6) Сав свој труд посвећује обављању дела које је Библија прорекла за наше дане, наиме проповедању добре вести о Божјем Краљевству за сведочанство целом свету (Мат. 24:14).

(7) Упркос људској несавршености, њени чланови развијају и негују плод Божјег духа — љубав, радост, мир, дуготрпљивост, љубазност, доброту, веру, благост и самосавладавање — у толикој мери да их то одваја од овог света (Гал. 5:22, 23; Јов. 13:35).

Како можемо показати поштовање према Јеховиној организацији?

1. Кор. 10:31: „Све на Божју славу чините.“

Јевр. 13:17: „Будите послушни онима који међу вама предводе и будите им подложни — јер они бдију над вашим душама као они који ће за то положити рачун.“

Јак. 1:22: „Немојте само слушати реч, већ је и извршавајте.“

Титу 2:11, 12: „Јер се показала Божја незаслужена доброта која доноси спасење свим врстама људи. Поучила нас је да се одрекнемо безбожности и светских жеља и да разборито, праведно и одано Богу живимо.“

1. Петр. 2:17: „Сву браћу волите.“