Пређи на садржај

Пређи на садржај

Полни живот

Полни живот

Полни живот

Дефиниција: Одлика земаљских створења која омогућује стварање потомства. Разлике између мушког и женског пола веома утичу на живот људи. Пошто је сам Бог Извор живота и пошто се од људи очекује да одражавају његове особине, на способност преношења живота путем полних односа треба гледати с великим поштовањем.

Да ли Библија научава да су полни односи грех?

Пост. 1:28: „Бог [је] благословио [Адама и Еву] и рекао им: ’Рађајте се и множите се, напуните земљу.‘“ (Да би испунили ову Божју заповест морали су имати полне односе. То свакако не би представљало грех, већ би било у складу с Божјом намером да наша планета буде насељена. Неки сматрају да је ’забрањени плод‘ у Едену вероватно представљао симболично указивање на неко ограничење које је Бог поставио или чак на то да је Адаму и Еви забранио да имају полне односе. Али то је у супротности с претходно цитираном Божјом намером. Такође је у супротности са чињеницом да иако су Адам и Ева у Едену јели забрањени плод, први пут се спомиње да су имали полне односе након што су истерани из врта [Пост. 2:17; 3:17, 23; 4:1].)

Пост. 9:1: „Бог је благословио Ноја и његове синове и рекао им: ’Рађајте се и множите се и напуните земљу.‘“ (Бог је после Потопа у Нојево време изрекао овај благослов и поновио заповест људима да стварају потомство. Његово гледиште о законитим полним односима није се променило.)

1. Кор. 7:2-5: „Пошто је блуд веома раширен, нека сваки мушкарац има своју жену и нека свака жена има свог мужа. Муж нека извршава своју брачну дужност према жени, а исто тако и жена према мужу... Не ускраћујте се једно другоме, осим по договору... како вас Сатана не би искушавао зато што не можете да се суздржите.“ (Неисправно је чинити блуд, а не да муж и жена имају полне односе.)

 Да ли је неисправно имати полне односе пре брака?

1. Сол. 4:3-8: „Јер је Божја воља... да се уздржавате од блуда, да свако од вас зна да овлада својим телом у светости и части, а не у необузданој полној пожуди која је својствена народима који не познају Бога, и да нико не чини нажао свом брату и да не задире у његова права, јер Јехова кажњава за све то, као што смо вам већ рекли и темељно посведочили. Јер нас Бог није позвао да живимо нечисто, него да будемо свети. Према томе, ко то одбацује, не одбацује човека, него Бога, који вам даје свој свети дух.“ (Грчка реч порниа, преведена као „блуд“, односи се на полне односе између особа које нису у браку, као и на полне односе које особа има ван свог брака.)

Еф. 5:5: „Нико ко је блудник или нечист или похлепан — што значи да је идолопоклоник — нема наследства у краљевству Христа и Бога.“ (То не значи да неко ко је раније био блудник не може примити благослове Божјег Краљевства, већ да мора прекинути с таквим начином живота да би имао Божју наклоност. Види 1. Коринћанима 6:9-11.)

Да ли је према Библији исправно да мушкарац и жена живе заједно иако нису законски венчани?

Види стране 58, 59, под насловом „Брак“.

Шта Библија каже о хомосексуалности?

Римљ. 1:24-27: „Зато их је Бог, по жељама њиховог срца, предао нечистоћи да сами обешчашћују своје тело... Бог [их је] препустио срамним полним пожудама: њихове жене су природне односе замениле противприродним, а тако су и мушкарци оставили природне односе са женом и у својој пожуди успалили се једни за другима, па мушкарци с мушкарцима чине оно што је срамно и примају заслужену плату за своје покварене поступке.“

1. Тим. 1:9-11: „Закон није намењен праведнику, него безаконицима и непокорнима, безбожнима и грешнима... блудницима, мушкарцима који лежу с мушкарцима... и свима другима који чине оно што се супроти здравом учењу које је у складу са славном добром вешћу срећног Бога.“ (Упореди с Левитском 20:13.)

Јуда 7: „Содом и Гомора и градови око њих, који су се... одавали... неприродним полним односима, стоје као упозоравајућ пример тиме што су осуђени на вечну ватру.“ (Израз „содомија“, који је изведен из назива града Содома, на неким језицима обично означава хомосексуалне радње. Упореди с Постанком 19:4, 5, 24, 25.)

Какав је став правих хришћана према онима који су раније били хомосексуалци?

1. Кор. 6:9-11: „Ни блудници, ни идолопоклоници, ни прељубници, ни мушкарци који се упуштају у неприродне односе, ни мушкарци који лежу с мушкарцима... неће наследити Божје краљевство. А неки од вас били су такви, али опрани сте, посвећени сте, проглашени сте праведнима у имену нашег Господа Исуса Христа и духом нашег Бога.“ (Без обзира на то како је неко раније живео, ако напусти пређашње нечисте навике, примењује Јеховина праведна мерила и исказује веру у могућност опроштења греха преко Христа, може бити чист у Божјим очима. Уколико се променио, може му се изразити добродошлица у хришћанску скупштину.)

Прави хришћани знају да чак и дубоко укорењене неисправне жеље, укључујући и оне генетског порекла или неке на које утичу физички фактори или средина, нису несавладиве за људе који заиста желе да угоде Јехови. Неки људи су по природи веома емотивни. Можда су раније дозвољавали себи изливе гнева, али када су сазнали која је Божја воља, жеља да му угоде и помоћ светог духа омогућили су им да развију самосавладавање. Можда је неко алкохоличар, али ако има исправну мотивацију може престати да пије. Исто тако, можда некога веома привлачи исти пол, али уколико се држи савета из Божје Речи може остати чист и не мора се упустити у хомосексуалност. (Види Ефешанима 4:17-24.) Јехова нам не дозвољава да мислимо како и није толико важно ако се неисправно понашамо. Он нас љубазно али одлучно упозорава на последице таквог понашања и пружа помоћ онима који желе да ’свуку стару личност и њена дела, и обуку нову личност‘ (Кол. 3:9, 10).

Да ли је библијско гледиште о полним односима застарело и да ли нас непотребно ограничава?

1. Сол. 4:3-8: „Божја [је] воља... да се уздржавате од блуда... Према томе, ко то одбацује, не одбацује човека, него Бога, који вам даје свој свети дух.“ (Библијско гледиште о полним односима није нешто што су смислили неки људи који су живели пре много година. То је гледиште Створитеља човечанства. Библија јасно показује шта треба да радимо да бисмо имали Божју наклоност. Она нам пружа савете који доприносе стабилности породице и нормалним односима изван породице. Они који примењују те савете неће имати дубоке емоционалне ожиљке и страшне болести које са собом доноси неморално понашање. Библијски савети су и даље веома актуелни јер удовољавају потребама оних који желе да имају чисту савест пред Богом и живот без непотребних проблема.)

Ако неко каже:

’Какав је ваш став према хомосексуалности?‘

Можеш одговорити: ’Моје гледиште одговара оном које је изражено у Библији. Сматрам да је оно што Библија каже важније од гледишта било ког човека, јер она садржи мишљење Створитеља човечанства (1. Кор. 6:9-11). Као што видите, неки који су постали хришћани раније су били хомосексуалци. Али, променили су се зато што су волели Бога и зато што им је Божји дух помогао у томе.‘

Или можеш рећи: ’Приметио сам да многи који желе да оправдају хомосексуалност у ствари не сматрају да је Библија Божја Реч. Како ви гледате на Библију?‘ Ако особа верује у Библију, можда можеш додати: ’Хомосексуалност није нешто ново. Библија веома јасним речима изражава непроменљиво гледиште Јехове Бога. (Можда можеш употребити информације на  странама 276, 277.)‘ Ако особа не верује у Бога или у Библију, можеш додати: ’Ако Бог не постоји, онда немамо никакву одговорност пред њим и можемо да живимо како желимо. Дакле, право питање је: Да ли постоји Бог и да ли своје постојање дугујем њему [и можда: Да ли је Бог надахнуо писање Библије]? (Употреби информације које се налазе на странама 52-57 или 42-51.)‘