Пређи на садржај

Пређи на садржај

Реинкарнација

Реинкарнација

Реинкарнација

Дефиниција: Веровање да се особа поново рађа, једном или више пута, као човек или као животиња. Углавном се верује да се нематеријална „душа“ поново рађа у другом телу. Није библијско учење.

Да ли чудан осећај да нам особе или места која први пут видимо делују познато доказује да постоји реинкарнација?

Да ли си икада заменио неког човека или жену с неким другим ко такође данас живи? Многима се то десило. Зашто? Зато што неки људи имају сличну гестикулацију и можда су чак по изгледу веома слични. Стога, осећај да познајемо неку особу премда је никада раније нисмо видели заиста не доказује да смо је познавали у прошлом животу.

Зашто се може десити да ти нека кућа или град у ком никад ниси био делује познато? Да ли због тога што си тамо живео у прошлом животу? Многе куће су саграђене у сличном стилу. Намештај који се користи у међусобно удаљеним градовима може бити произведен по сличним обрасцима. И зар није тачно да пејзаж у местима која су међусобно веома удаљена може бити веома сличан? Дакле, и без веровања у реинкарнацију лако се може разумети зашто понекад имамо осећај да нам је нешто познато.

Да ли то што се неко под утицајем хипнозе сећа живота у неком другом времену и на другом месту доказује да постоји реинкарнација?

Хипнозом се може доћи до многих информација које се налазе у мозгу. Хипнотизери утичу на подсвест. Међутим, откуд та сећања у подсвести? Можда си читао неку књигу, гледао филм или си на телевизији сазнао нешто о одређеним људима. Ако се уживиш у нечију ситуацију, то може дубоко утицати на тебе, баш као да си то лично доживео. Можда си нешто урадио тако давно да си то заборавио, али се под утицајем хипнозе можеш присетити тога као да се сећаш неког „другог живота“. Међутим, да је заиста тако, зар не би сви имали таква сећања? Па ипак, немају их сви. Вреди запазити да све већи број врховних судова у различитим државама САД не прихвата сведочанство дато под хипнозом. Врховни суд Минесоте је 1980. објавио да „на основу мишљења најбољих експерата долазимо до закључка да ниједан стручњак не може одредити да ли је сећање изазвано хипнозом, или пак било који део тог сећања, истина, лаж или измишљотина — то јест попуњавање празнина фантазијом. Такви резултати нису научно поуздани и тачни“ (State v. Mack, 292 N.W. 2d 764). Утицај сугестије хипнотизера на хипнотисану особу такође је један фактор који доприноси непоузданости.

Да ли се у Библији налази потврда за веровање у реинкарнацију?

Да ли Матеј 17:12, 13 одражава веровање у реинкарнацију?

Мат. 17:12, 13: „[Исус је рекао:] ’Илија [је] већ дошао и нису га препознали, него су учинили с њим оно што су хтели. Тако је одређено да и Син човечји страда од њихових руку.‘ Тада су ученици схватили да им говори о Јовану Крститељу.“

Да ли то значи да је Јован Крститељ био реинкарнација Илије? Када су јеврејски свештеници упитали Јована: „Јеси ли Илија?“, он им је рекао: „Нисам“ (Јов. 1:21). Шта је онда Исус мислио тим речима? Као што је Јеховин анђео прорекао, Јован је ишао пред Јеховиним Месијом „пун духа и снаге као Илија, да срца очева обрати деци и непослушне мудрости праведних, да Јехови припреми спреман народ“ (Лука 1:17). Дакле, Јован Крститељ је испуњавао пророчанство тиме што је обављао дело слично делу пророка Илије (Мал. 4:5, 6).

Да ли извештај из Јована 9:1, 2 указује на реинкарнацију?

Јов. 9:1, 2: „Док је [Исус] пролазио видео је човека слепог од рођења. Његови ученици су га упитали: ’Учитељу, ко је сагрешио, овај човек или његови родитељи, па се родио слеп?‘“

Да ли је могуће да је на ученике утицао став фарисеја тог доба који су говорили да „[душе] добрих прелазе у друго тело“? (Јудејски рат, Јосиф Флавије, 2. књига, 8. глава, 14. одломак). Не би се могло рећи, пошто се из њиховог питања не види да су мислили да он спада у ’добре‘. Вероватније је да су као Исусови ученици веровали у Писмо и да су знали да душа умире. Међутим, пошто је чак и беба у мајчиној утроби жива и зачета у греху, можда су се питали да ли нерођено дете може згрешити, што би могло довести до тога да се роди слепо. У сваком случају, Исус својим одговором није подржао нити реинкарнацију нити представу да дете у мајчиној утроби може згрешити пре рођења. Он им је одговорио: „Нити је сагрешио овај човек нити његови родитељи“ (Јов. 9:3). Исус је знао да наслеђујемо несавршенство и урођене мане због тога што смо Адамови потомци. Искористивши ту ситуацију да прослави Бога, Исус је излечио слепог човека.

Може ли се библијско учење о души и смрти ускладити с реинкарнацијом?

У Постанку 2:7 стоји: „Јехова Бог је створио човека од земаљског праха и удахнуо му у ноздрве дах живота, и човек је постао жива душа.“ Запази да је сам човек био душа; душа није била нематеријална, одвојена и другачија од тела. „Душа која греши, она ће умрети“ (Језек. 18:4, 20). А на особу која је преминула указује се као на ’мртву душу‘ (Лев. 22:4, фуснота). Приликом смрти, „дух његов изађе из њега, и он се у прах враћа, тог дана пропадну све мисли његове“ (Пс. 146:4). Дакле, када неко умре, умире цела та особа; не постоји ништа што наставља да живи и што може прећи у друго тело. (Више информација о томе налази се под насловима „Душа“ и „Смрт“.)

Проп. 3:19: „Какав је крај синовима људским, такав је крај и животињама — свима је исти крај. Како умиру они, тако умиру и оне.“ (Као што је случај и с људима, приликом смрти животиње ништа не наставља да живи. Не постоји ништа што би могло бити поново рођено у другом телу.)

Проп. 9:10: „Све што ти дође под руку да чиниш, чини то свом снагом својом, јер нема ни рада, ни размишљања, ни знања, ни мудрости у гробу у који идеш.“ (Мртви не узимају друго тело, него иду у гроб, у изворном тексту „шеол“, што је симболично место где се налазе умрли.)

Колика разлика постоји између реинкарнације и наде коју пружа Библија?

Реинкарнација: Према овом веровању, када особа умре, душа, то јест „право ја“, прелази у виши облик постојања уколико је особа живела честито, а ако је особа била више зла него добра, онда је могуће да душа пређе у неку животињу. Верује се да се сваким поновним рођењем особа опет враћа у овај исти свет, где се суочава с патњом и на крају са смрћу. Сматра се да је циклус поновног рађања практично бесконачан. Да ли те заиста очекује тако нешто? Неки верују да је једини начин да се то избегне да се угуши свака жеља за стварима које угађају чулима. Шта очекује оне који успеју у томе? Оно што неки описују као стање без икаквих жеља и осећања.

Библија: Према Библији, душа је целокупна особа. Премда је особа можда чинила неке лоше ствари у прошлости, ако се покаје и промени свој живот, Јехова Бог ће јој опростити (Пс. 103:12, 13). Када особа умре, ниједан део ње не наставља да живи. Смрт је попут спавања али без снова. Биће ускрсење мртвих. То није реинкарнација, већ враћање истих особа у живот (Дела 24:15). Већина људи ће ускрснути да би живели на земљи. Ускрсење ће се одиграти када Бог буде уништио садашњи зли свет. Болест, патња, чак и смрт, постаће прошлост (Дан. 2:44; Откр. 21:3, 4). Да ли та нада звучи као нешто о чему би желео да сазнаш више, да испиташ разлоге због којих се може веровати у то?

Ако неко каже:

’Верујем у реинкарнацију‘

Можеш одговорити: ’Надате се да ће она на крају довести до бољег живота, зар не?... Реците ми, да ли бисте волели да живите у оваквом свету какав је описан у Откривењу 21:1-5?‘

Или можеш рећи: ’Ценим што сте ми то рекли. Могу ли вас питати, да ли сте одувек веровали у то?.. Шта вас је навело да оставите своја пређашња веровања? (Затим можеш користити мисли изнесене на овој страни.)‘

Друга могућност: ’Већ сам разговарао с другима који такође верују у то. Могу ли вас питати због чега сматрате да је реинкарнација потребна?‘ Затим можеш додати: (1) ’Да ли се сећате свих детаља из прошлих живота које верујете да сте имали?... То би било неопходно ако би особа желела да исправи своје прошле грешке и да се поправи, зар не?‘ (2) Ако особа каже да је добро што не памтимо све, можеш је питати: ’Међутим, да ли сматрате да је лоше памћење нешто што особи помаже у свакодневном животу? Да ли би нам то што бисмо заборавили 70 година живота, а самим тим и све што смо научили помогло да побољшамо свој живот?‘ (3) Ако особа каже да се само они који су били добри поново рађају као људи, можеш је питати: ’Зашто су онда услови у свету све гори?... Библија показује какве ће се позитивне промене догодити у наше време (Дан. 2:44).‘