Пређи на садржај

Пређи на садржај

Религија

Религија

 Религија

Дефиниција: Облик обожавања. Обухвата систем религиозних учења, веровања и обичаја, које појединци или нека организација сматрају исправним. Религија обично подразумева веровање у Бога или у више богова, или се обожавају људи, предмети, жеље или одређене силе. Већина религија се заснива на сазнањима до којих је човек дошао проучавајући природу; међутим, постоји и такозвана откривена религија. Постоји права и крива религија.

Зашто има толико много религија?

Из једног табеларног приказа произлази да постоји 10 главних религија и око 10 000 секти. Од тог броја, око 6 000 их има у Африци, 1 200 у Сједињеним Државама и на стотине у другим земљама.

Многи фактори доприносе настанку нових религиозних група. Неки тврде да су различите религије само различите могућности приказивања религиозне истине. Међутим, упоређивање њихових учења и обичаја с Библијом показује да је толика разноликост у многим религијама настала због тога што су људи следили човека уместо да су слушали Бога. Вреди запазити да већина учења која су им заједничка, а која се разликују од онога што Библија научава, потиче из древног Вавилона. (Види стране 65, 66, под насловом „Вавилон Велики“.)

Ко је покретач те религиозне конфузије? Библија открива да је Сатана Ђаво „бог овог света“ (2. Кор. 4:4). Упозорава нас да „оно што незнабошци жртвују, демонима жртвују, а не Богу“ (1. Кор. 10:20). Зато је веома важно да утврдимо да ли заиста обожавамо истинитог Бога, Створитеља неба и земље, и да ли то чинимо на начин који је њему прихватљив.

Да ли су све религије прихватљиве Богу?

Суд. 10:6, 7: „Израелови синови опет су чинили оно што је зло у Јеховиним очима и служили су ликовима Вала, ликовима Астароте, сиријским боговима, сидонским боговима, моавским боговима, боговима Амонових синова и филистејским боговима. Оставили су Јехову и нису му служили. Тада се Јехова разгневио на Израел.“ (Јасно је да Јехови није прихватљиво када неко обожава било који предмет или особу уместо њега, истинитог Бога, Створитеља неба и земље.)

Мар. 7:6, 7: „А он [Исус] им је [јеврејским фарисејима и писмозналцима] рекао: ’Добро је Исаија пророковао о вама, лицемери, кад је написао: „Овај народ ме поштује уснама својим, али срце му је далеко од мене. Узалуд ме обожавају, јер су учења која научавају људске заповести.“‘“ (Без обзира на то што нека група људи тврди да обожава Бога, ако се држи људских учења уместо Божје надахнуте Речи онда је то обожавање узалудно.)

Римљ. 10:2, 3: „Сведочим за њих да се ревно труде да угоде Богу, али не знају тачно шта је његова воља. Јер, пошто не познају Божју праведност, него настоје да успоставе своју, нису се подложили Божјој праведности.“ (Људи можда имају Божју писану Реч али не знају тачно шта стоји у њој, јер нису исправно поучени. Можда сматрају да су ревни за Бога, али не раде оно што он тражи. Зато Бог не прихвата њихово обожавање.)

Да ли је тачно да у свакој религији има нешто добро?

Већина религија научава да не треба лагати, красти и томе слично. Међутим, да ли је то довољно? Да ли би попио чашу затроване воде само зато што те је неко уверио да је већи део онога што је у чаши вода?

2. Кор. 11:14, 15: „Сам Сатана [се] претвара да је анђео светлости. Зато није ништа необично ако се и његове слуге претварају да су слуге праведности.“ (Овде смо упозорени на то да не мора све што потиче од Сатане безусловно изгледати лоше. Једна од главних метода којима он обмањује људе јесте крива религија која постоји у разним облицима, међу којима су и они који су наизглед праведни.)

2. Тим. 3:5: „Наизглед ће бити побожни, али неће побожно живети. Таквих се клони.“ (Ако припадници твоје религије не примењују искрено Божју Реч у свом животу, иако тврде да воле Бога, Библија те подстиче да прекинеш везе с њима.)

Да ли је исправно напустити религију својих родитеља?

Ако се оно чему су нас родитељи поучавали заиста темељи на Библији, треба тога да се држимо. Наши родитељи заслужују поштовање и онда ако сазнамо да њихови религиозни обичаји и веровања нису у складу с Божјом Речју. Међутим, шта ако сазнамо да је нека навика коју имају наши родитељи штетна по здравље и да би могла скратити наш живот? Да ли бисмо прихватили ту навику и подстицали своју децу да то исто учине или бисмо с поштовањем рекли својим родитељима шта смо сазнали? Сличну одговорност имамо када сазнамо библијску истину. Ако је могуће, треба да с члановима своје породице поделимо оно што смо научили. Морамо се одлучити: Да ли заиста волимо Бога? Да ли заиста желимо да будемо послушни Божјем Сину? Да бисмо обожавали Бога на исправан начин, можда морамо напустити религију својих родитеља. Сигурно не би било у реду да наша оданост родитељима буде већа од љубави према Богу и Христу. Исус је рекао: „Ко воли оца или мајку више него мене, није ме достојан. Ко воли сина или кћер више него мене, није ме достојан“ (Мат. 10:37).

Ис. Нав. 24:14: „А сада, бојте се Јехове и служите му у беспрекорности и у истини. Уклоните богове којима су ваши праочеви служили с оне стране Реке и у Египту, и служите Јехови.“ (То је значило да су они морали да оставе религију својих праочева. Да би прихватљиво служили Јехови, морали су да се ослободе свих ликова које су користили у тој религији и да из свог срца искорене жељу за таквим стварима.)

1. Петр. 1:18, 19: „Знате да нисте нечим распадљивим, сребром или златом, избављени од свог испразног начина живота који сте наследили од својих праочева, него драгоценом Христовом крвљу, која је попут крви невиног и чистог јагњета.“ (Дакле, први хришћани су напустили традицију својих праочева, која им никада не би могла донети вечни живот. Из захвалности према Христовој жртви спремно су напустили све због чега је њихов живот био испразан и без правог смисла, пошто нису одавали част Богу. Зар не би требало да и ми имамо исти такав став?)

Какво је библијско гледиште о мешању с другим религијама?

Како је Исус гледао на верске вође које су се претварале да су праведне, а у ствари нису поштовале Бога? „Исус [им је] рекао: ’Кад би Бог био ваш Отац, волели бисте мене, јер сам ја од Бога дошао и сад сам овде. Нисам дошао сам од себе, него ме је он послао... Ваш је отац Ђаво и желите да поступате по жељама свог оца. Он је био убица људи од када се побунио и није остао постојан у истини, јер у њему нема истине. Кад говори лаж, своје говори, јер је лажов и отац лажи. А ја истину говорим, и зато ми не верујете... Зато ви не слушате, јер нисте од Бога‘“ (Јов. 8:42-47).

Да ли би Божје слуге могле бити верне њему и његовим праведним мерилима ако би у своје редове примили особе које раде оно што Бог осуђује или некога ко одобрава таква дела? „Да престанете да се дружите са сваким ко се зове брат, а који је блудник или похлепан или идолопоклоник или који погрдно говори о другима или је пијаница или изнуђивач — с таквим немојте ни да једете... Ни блудници, ни идолопоклоници, ни прељубници, ни мушкарци који се упуштају у неприродне односе, ни мушкарци који лежу с мушкарцима, ни лопови, ни похлепни, ни пијанице, ни они који погрдно говоре о другима, ни изнуђивачи неће наследити Божје краљевство“ (1. Кор. 5:11; 6:9, 10). „Ко год... жели да буде пријатељ свету, постаје Божји непријатељ“ (Јак. 4:4). „Ви који волите Јехову, мрзите оно што је зло! Он чува душе оних који су му верни“ (Пс. 97:10).

2. Кор. 6:14-17: „Не ујармљујте се у неједнак јарам с неверницима. Јер шта имају заједничко праведност и безакоње? Или шта имају заједничко светлост и тама? Надаље, у чему се слажу Христ и Велијал? Или шта је заједничко вернику и невернику? И како се Божји храм слаже с идолима?... ’„Зато изађите из њихове средине и одвојте се“, каже Јехова, „и не дотичите више ништа нечисто“‘, ’„и ја ћу вас примити.“‘“

Откр. 18:4, 5: „Онда сам чуо један други глас с неба како говори: ’Изађите из ње, народе мој, да не будете саучесници у њеним гресима и да вас не задесе њене невоље! Јер су се њени греси нагомилали до неба и Бог се сетио њених неправедних дела.‘“ (Додатне информације налазе се под насловом „Вавилон Велики“.)

 Да ли је неопходно припадати некој религиозној организацији?

Већина религиозних организација доноси лоше плодове. Није проблем у томе што су те групе организоване. Међутим, многе су развиле облике обожавања који се темеље на лажним учењима и више обраћају пажњу на ритуале него на пружање праве духовне поуке; користе се да би се ради себичних циљева контролисао живот људи; превелики нагласак стављају на скупљање новца и на раскошна религиозна здања уместо на духовне вредности, а многи њихови чланови су лицемерни. Очигледно нико ко воли праведност не би желео да припада некој таквој организацији. Међутим, права религија се веома разликује од тога, и то у позитивном смислу. Па ипак, да би одговарала библијским захтевима, мора бити организована.

Јевр. 10:24, 25: „Размишљајмо једни о другима, како бисмо се подстицали на љубав и добра дела, и не пропуштајмо своје састанке, као што неки имају обичај, него храбримо једни друге, тим више што видите да се приближава дан.“ (Да би се извршавала ова заповест из Писма, морају постојати хришћански састанци на које можемо редовно долазити. На њима се подстичемо да изражавамо љубав према другима, уместо да мислимо само на себе.)

1. Кор. 1:10: „Подстичем вас, браћо, именом нашег Господа Исуса Христа, да сви једно говорите и да међу вама не буде подела, него да будете потпуно уједињени истим умом и истим начином размишљања.“ (Такво јединство никада не би било могуће ако се појединци не би састајали, пратили исти програм духовне поуке и поштовали средство преко ког добијају ту поуку. Види и Јована 17:20, 21.)

1. Петр. 2:17: „Сву браћу волите.“ (Да ли то укључује само оне који се састају у нечијој кући? Не. То се односи на међународно братство, као што показују и следећи стихови: Галатима 2:8, 9 и 1. Коринћанима 16:19.)

Мат. 24:14: „Ова добра вест о краљевству проповедаће се по целом свету за сведочанство свим народима, и тада ће доћи крај.“ (Да би свим народима била пружена прилика да чују добру вест, проповедање се мора обављати на организован начин, са одговарајућим надгледањем. Љубав према Богу и ближњима навела је људе широм света да буду уједињени у извршавању овог дела.)

Види и наслов „Организација“.

 Да ли је најважније волети своје ближње?

Сасвим сигурно, љубав је веома важна (Римљ. 13:8-10). Међутим, бити хришћанин значи више него само бити љубазан према ближњима. Исус је рекао да ће се његови прави ученици посебно истицати по љубави коју имају међу собом, то јест по љубави према суверницима (Јов. 13:35). Важност тога увек се изнова наглашава у Библији (Гал. 6:10; 1. Петр. 4:8; 1. Јов. 3:14, 16, 17). Међутим, Исус је показао да је још важнија наша љубав према Богу, коју показујемо тако што слушамо његове заповести (Мат. 22:35-38; 1. Јов. 5:3). Да бисмо показали такву љубав, треба да проучавамо и примењујемо Божју Реч и да се састајемо с другим Божјим слугама ради обожавања Бога.

Да ли је лични однос с Богом заиста важан?

Веома је важан. Не може се заменити формалним посећивањем религиозних служби. Међутим, треба да будемо пажљиви. Зашто? У првом веку је било људи који су мислили да имају добар однос с Богом, али којима је Исус показао да нису у праву (Јов. 8:41-44). Апостол Павле је писао о некима који су очигледно били ревни у својој вери и који су били убеђени да имају добар однос с Богом, али нису разумели шта се заиста тражи од њих да би угодили Богу (Римљ. 10:2-4).

Да ли бисмо могли имати добар однос с Богом ако бисмо потцењивали његове заповести? Једна од тих заповести јесте да се редовно састајемо са суверницима (Јевр. 10:24, 25).

 Да ли је довољно да сами читамо Библију?

Тачно је да људи могу много тога научити читајући Библију. Ако то раде да би сазнали истину о Богу и његовим намерама, то је за сваку похвалу (Дела 17:11). Међутим, искрено говорећи, да ли заиста можемо схватити њен прави смисао без ичије помоћи? Библија говори о једном човеку који је био на високом положају, али је био довољно понизан да призна да му је потребна помоћ како би разумео библијска пророчанства. Ту помоћ му је пружио један члан хришћанске скупштине (Дела 8:26-38; упореди са указивањем на Филипа у Делима апостолским 6:1-6; 8:5-17).

Наравно, ако особа чита Библију али је не примењује у свом животу, то јој не доноси много користи. Ако верује у оно што чита и поступа у складу с тим, онда ће се свакако редовно састајати с другим Божјим слугама на скупштинским састанцима (Јевр. 10:24, 25). Такође ће заједно с њима учествовати у проповедању ’добре вести‘ другим људима (1. Кор. 9:16; Мар. 13:10; Мат. 28:19, 20).

  Како можемо знати која је религија права?

(1) На чему се темеље њена учења? Да ли потичу од Бога или углавном од људи? (2. Тим. 3:16; Мар. 7:7). На пример, питај се: Да ли Библија заиста научава да је Бог Тројство? Где се у Библији каже да је душа бесмртна?

(2) Да ли обзнањује Божје име? Исус је у молитви Богу рекао: „Објавио сам твоје име људима које си ми дао из света“ (Јов. 17:6). Такође је рекао: „Јехову, свог Бога, обожавај и једино њему служи“ (Мат. 4:10). Да ли те религија којој припадаш поучава да треба да обожаваш Јехову? Да ли си упознао Бога који носи то име — његове намере, његова дела и особине — тако да му се заиста с пуно поверења можеш приближити?

(3) Може ли се запазити права вера у Исуса Христа? Права вера се огледа у цењењу тога што је Исус жртвовао свој живот на земљи и признавању улоге коју он има као небески Краљ (Јов. 3:36; Пс. 2:6-8). То се показује послушношћу према Исусу, то јест ревним учествовањем у делу које је поверио својим следбеницима. Права религија се одликује вером која је пропраћена делима (Јак. 2:26).

(4) Да ли је углавном усредсређена на ритуале, то јест да ли је само формалност или начин живота? Бог снажно осуђује религије које су пука формалност (Иса. 1:15-17). Права религија треба да подржава библијска мерила о моралу и чистом говору, а не да буде попустљива према популарним трендовима (1. Кор. 5:9-13; Еф. 5:3-5). Њени чланови испољавају плод Божјег духа у свом животу (Гал. 5:22, 23). Дакле, они који обожавају Бога на прави начин могу се препознати по томе што се искрено труде да примењују библијска начела у животу, не само на местима где се састају већ и у породичном кругу, на послу, у школи и приликом рекреације.

(5) Да ли међу њеним члановима влада права љубав? Исус је рекао: „По томе ће сви знати да сте моји ученици, ако будете волели један другога“ (Јов. 13:35). Таква љубав превазилази расне, социјалне и националне баријере, и окупља људе у право братство. Та љубав је толико јака да се због ње прави хришћани заиста разликују од других. Ко воли своју хришћанску браћу из других земаља толико да у рату одбија да узме оружје и убија их? То је био случај с првим хришћанима.

(6) Да ли је заиста одвојена од света? Исус је рекао да његови прави следбеници неће бити „део света“ (Јов. 15:19). Да бисмо обожавали Бога на начин који он одобрава, захтева се да се чувамо „прљавштине овог света“ (Јак. 1:27). Може ли се то рећи за религије чије се свештенство и други чланови мешају у политику или чији се живот у великој мери врти око материјалистичких и телесних жеља? (1. Јов. 2:15-17).

(7) Да ли њени чланови сведоче о Божјем Краљевству? Исус је прорекао: „Ова добра вест о краљевству проповедаће се по целом свету за сведочанство свим народима, и тада ће доћи крај“ (Мат. 24:14). Која религија заиста објављује Божје Краљевство као једину наду за човечанство уместо да подстиче на то да се решење проблема очекује од људских владара? Да ли те твоја религија опрема да учествујеш у том делу и да то чиниш од куће до куће, као што је Исус поучавао своје апостоле да то раде? (Мат. 10:7, 11-13; Дела 5:42; 20:20).

Да ли Јеховини сведоци сматрају да је једино њихова религија права?

Види страну 167, под насловом „Јеховини сведоци“.

Зашто неки људи имају веру док је други немају?

Види наслов „Вера“.

Ако неко каже:

’Не занима ме религија‘

Можеш одговорити: ’То ме не изненађује. Многи људи размишљају попут вас. Могу ли да вас питам, да ли сте одувек имали такав став?‘ Затим можеш додати: ’Оно што је на мене посебно оставило утисак било је сазнање да се готово све важније доктрине цркава не налазе у Библији. (Можеш употребити материјал на странама 167, 168, под насловом „Јеховини сведоци“, посебно истичући Краљевство. Да би указао на разлику, истакни у шта верују Јеховини сведоци, што се налази на странама 163, 164.)‘

Види и стране 16, 17.

’У религији има превише лицемерства‘

Можеш одговорити: ’Да, слажем се с вама. Многи проповедају једно, а раде нешто сасвим друго. Реците ми, шта мислите о Библији? (Пс. 19:7-10).‘

’Водим честит живот и никоме не чиним ништа лоше. То је моја религија.‘

Можеш одговорити: ’Пошто кажете да водите честит живот, онда сигурно и волите живот, зар не?... Да ли бисте волели да живите у условима који су описани у Откривењу 21:4?... Запазите шта је потребно да бисмо то доживели на основу овога што пише у Јовану 17:3.‘

Види и  страну 326.

’Не занимају ме религије. Сматрам да је важан само лични однос с Богом‘

Можеш одговорити: ’Занимљиво. Да ли сте одувек тако размишљали?... Да ли сте икада били повезани с неком религиозном групом?... (Затим можеш користити материјал на  странама 324-327.)‘

’Не слажем се са свим што моја црква научава, али не видим потребу да прелазим у неку другу. Радије бих се залагао за побољшање у својој цркви‘

Можеш одговорити: ’Ценим што сте отворени. Да ли се слажете с тим да је за све нас најважније да угодимо Богу?‘ Затим можеш додати: (1) ’Бог нас подстиче да озбиљно размислимо о ономе што је записано у Откривењу 18:4, 5... Библија показује да чак и ако не радимо ништа неисправно, сносимо део кривице уколико подупиремо организације које то чине. (Види и наслов „Вавилон Велики“.)‘ (2) (Можеш такође употребити материјал на  странама 327, 328.) (3) ’Бог тражи људе који воле истину и окупља их да би га уједињено обожавали (Јов. 4:23, 24).‘

’Све религије су добре; ви имате своју, а ја своју‘

Можеш одговорити: ’Очигледно сте веома толерантни. Међутим, сигурно увиђате да нам је свима потребно вођство које пружа Божја Реч. Да ли је то разлог због ког и ви припадате некој религији?‘ Затим можеш додати: ’Библија пружа јако вредан савет у Матеју 7:13, 14, где читамо следеће Исусове речи. (Прочитај.)... Зашто је то тако?‘

Види и  стране 321, 322.

’Све док верујемо у Исуса, заиста није важно којој цркви припадамо‘

Можеш одговорити: ’Нема сумње, вера у Исуса је заиста важна. И претпостављам да под тим подразумевате прихватање свега што је он научавао. Сигурно сте и ви приметили да многи који кажу да су хришћани не живе у складу са значењем тог имена.‘ Затим можеш додати: (1) ’Запазите шта је Исус рекао према Матеју 7:21-23.‘ (2) ’Све оне који се труде да сазнају шта је Божја воља, а затим је и врше, чека дивна будућност (Пс. 37:10, 11; Откр. 21:4).‘

’Због чега сматрате да постоји само једна права религија?‘

Можеш одговорити: ’Без сумње, у скоро свакој религији постоје искрени људи. Али оно што је заиста битно јесте шта каже Божја Реч. О колико правих вера она говори? Запазите шта је записано у Ефешанима 4:4, 5.‘ Затим можеш додати: (1) ’То се слаже са оним што пише на другим местима у Библији (Мат. 7:13, 14, 21; Јов. 10:16; 17:20, 21).‘ (2) ’Зато морамо препознати која је то религија. Како то можемо учинити? (Можеш употребити материјал на  странама 327, 328.)‘ (3) (Види и стране 163, 164, под насловом „Јеховини сведоци“.)

’Сам читам Библију и молим се Богу за разумевање‘

Можеш одговорити: ’Да ли сте већ успели да прочитате целу Библију?‘ Затим можеш додати: ’Приликом читања ћете наићи на нешто веома занимљиво у Матеју 28:19, 20... То је значајно јер показује да Христ користи људе да би нам помогао да разумемо шта се све подразумева под тим да будемо прави хришћани. Зато Јеховини сведоци сваке недеље посећују људе који то желе како би с њима разматрали Библију, и то чине бесплатно. Могу ли за само неколико минута да вам покажем како то изгледа?‘

Види и  стране 326, 327.

’Мислим да је религија лична ствар.‘

Можеш одговорити: ’То је данас уобичајено гледиште. Ако људи нису заинтересовани за библијску поруку, ми једноставно идемо даље. Међутим, да ли знате да смо код вас дошли зато што је Исус својим следбеницима рекао да то чине?... (Мат. 24:14; 28:19, 20; 10:40).‘