Пређи на садржај

Пређи на садржај

Свет

Свет

Свет

Дефиниција: Када се грчка реч космос преводи као „свет“ може подразумевати (1) све људе у целини, без обзира на њихов морал или начин живота, (2) околности у којима је неко рођен и у којима живи или (3) већину људи који се не убрајају у Јеховине признате слуге. Неки преводиоци Библије су пренели погрешне утиске када су реч „свет“ користили као еквивалент грчких израза који значе „земља“, „настањена земља“ и „поредак“. У разматрању које следи посебно ћемо обратити пажњу на треће од овде наведених значења речи „свет“.

Да ли ће свет бити уништен ватром?

2. Петр. 3:7: „Том истом [Божјом] речју садашња небеса и земља сачувани су за ватру и чувају се до дана суда и уништења безбожника.“ (Запази да ће бити уништени ’безбожници‘, а не сви људи. Слично томе, 6. стих говори о уништењу ’света‘ у Нојево време. Тада су били уништени зли људи, али није била уништена наша планета као ни богобојазни Ноје и његова породица. Да ли се онда у предстојећем дану суда ради о дословној ’ватри‘ или је она симбол потпуног уништења? Како би дословна ватра могла наудити небеским телима као што су ионако врело Сунце и звезде? Даљње разматрање овог стиха налази се на странама 127-128, под насловом „Земља“.)

Посл. 2:21, 22: „Честити ће живети на земљи, и беспрекорни ће остати на њој. А зли ће бити истребљени са земље, и они који поступају неверно биће ишчупани из ње.“

Ко влада овим светом — Бог или Сатана?

Дан. 4:35: „[Свевишњи Бог Јехова] по својој вољи поступа с војском небеском и са онима што живе на земљи. И нема никога ко може зауставити руку његову или му рећи: ’Шта то радиш?‘“ (На сличан начин Јеремија 10:6, 7 каже да је Јехова ’Краљ над народима‘ јер је он Најузвишенији Краљ, онај ко може и жели да позове на одговорност краљеве и народе над којима они владају. Као Створитељ Земље, Јехова је праведни Владар који се никада није одрекао тог положаја.)

Јов. 14:30: „[Исус је рекао:] Долази владар света. Он нема власти нада мном.“ (Тај владар очигледно није Јехова Бог, чију је вољу Исус увек верно извршавао. „Владар света“ мора бити ’зли‘, Сатана Ђаво, у чијој је ’власти цео свет‘, као што пише у 1. Јовановој 5:19. Премда живимо на планети која припада Богу, свет који сачињавају људи који нису Јеховине послушне слуге налази се под Сатанином влашћу зато што га ти људи слушају. Они који се целим срцем подлажу Јеховином ауторитету нису део тог света. Упореди са 2. Коринћанима 4:4.)

Откр. 13:2: „Змај [Сатана Ђаво] је дао звери њену моћ и њен престо и велику власт.“ (Упоређивање описа ове „звери“ са 7. поглављем Данила указује на то да она представља људске владавине, и то не само један већ глобални систем политичке власти. Да је Сатана њихов владар потврђује и Лука 4:5-7, као и Откривење 16:14, 16, где се описује како изјаве надахнуте од демона воде читав свет у рат против Бога у Армагедону. Бог само допушта да Сатана влада светом док не дође време које је одредио за решавање спорног питања у вези с тим ко има право да буде врховни владар свемира.)

Откр. 11:15: „На небу су се зачули јаки гласови: ’Краљевска власт над светом сада припада нашем Господу [Јехови] и његовом Христу.‘“ (Када се то догодило 1914. године почели су „последњи дани“ овог злог света. Јехова је на нов начин показао да има врховну власт, овога пута преко свог Сина као Месијанског владара. Ускоро ће овај зли свет бити уништен, а Сатана, његов зли духовни владар, биће бачен у бездан одакле неће моћи да утиче на људе.)

Какав је став правих хришћана према свету и људима који су део тог света?

Јов. 15:19: „Нисте део света, него сам вас ја изабрао из света.“ (Зато прави хришћани нису део људског друштва које је отуђено од Бога. Они обављају нормалне људске активности, али се клоне ставова, говора и понашања које је карактеристично за овај свет и које је у супротности с Јеховиним праведним путевима.) (Види стране 234-241, као и стране 100-103.)

Јак. 4:4: „Прељубници, зар не знате да је пријатељство са светом непријатељство с Богом? Ко год, дакле, жели да буде пријатељ свету, постаје Божји непријатељ.“ (Пошто су хришћани несавршени, понекад се могу упрљати док контактирају са овим светом. Али када добију савет из Божје Речи, они се кају и исправљају свој начин размишљања и понашања. Међутим, ако се неки намерно удружују са светом или испољавају такав дух, тиме показују да више нису прави хришћани већ да су постали део света који је у непријатељству с Богом.)

Римљ. 13:1: „Нека сваки човек буде подложан властима над собом, јер нема власти која није од Бога. Сваку власт која постоји Бог је поставио на њен положај.“ (Они који уважавају овај савет нису бунтовници који покушавају да свргну власти овог света. Они су подложни владарима и слушају их све док се њихови захтеви не косе с Божјим захтевима. Бог је предвидео и прорекао постојање таквих владавина. Оне спроводе власт не зато што их је он овластио за то, већ зато што им је то дозволио. У време које је одредио, он ће их и уклонити.)

Гал. 6:10: „Док за то имамо прилику, чинимо добро свима, а нарочито својој браћи у вери.“ (Према томе, прави хришћани се не устежу да чине добро другим људима. Они опонашају Бога који даје да сунце сија и злима и добрима [Мат. 5:43-48].)

Мат. 5:14-16: „Ви сте светлост света... Нека ваша светлост светли пред људима, да виде ваша добра дела и славе вашег Оца који је на небесима.“ (Да би други славили Бога због онога што хришћани раде, очигледно је да ти хришћани морају сведочити свету о Божјем имену и његовој намери. Прави хришћани дају предност тој активности.)

Какво је значење садашњих прилика у свету?

Види наслов „Последњи дани“.