Пређи на садржај

Пређи на садржај

Узнесење на небо

Узнесење на небо

Узнесење на небо

Дефиниција: Веровање да ће верни хришћани бити у телу однесени са земље и изненада узети са овог света како би били уједињени с Господом „у ваздуху“. Неки сматрају да је узнесење на небо смисао онога што стоји у 1. Солуњанима 4:17, премда нису сви таквог мишљења.

О чему је апостол Павле говорио када је рекао хришћанима да ће бити „однесени“ да би били с Господом?

1. Сол. 4:13-18: „Не желимо, браћо, да будете у незнању у погледу оних који су умрли, да не тугујете као други, који немају наду. Јер ако верујемо да је Исус умро и ускрснуо, онда ће Бог и оне који су умрли у јединству с Исусом довести с њим. Јер ово вам говоримо по Јеховиној речи: ми живи, који останемо до Господове присутности, нећемо претећи оне који су умрли, јер ће сам Господ сићи с неба са заповедничким позивом, с гласом арханђела и с Божјом трубом, и прво ће устати они који су мртви у јединству с Христом. Затим ћемо ми живи, који останемо, бити заједно с њима однесени у облацима да се сретнемо с Господом у ваздуху. И тако ћемо увек бити с Господом. Зато тешите једни друге овим речима.“ (Очигледно су неки чланови хришћанске скупштине у Солуну умрли. Павле је подстакао остале да теше једни друге надом у ускрсење. Подсетио их је на то да је Исус након своје смрти ускрснуо; тако ће и за време Господове присутности ти верни хришћани међу њима који су умрли бити ускрснути како би били с Христом.)

Ко су они који ће бити „однесени у облацима“, као што се наводи у 1. Солуњанима 4:17?

У 15. стиху се објашњава да су то верни ’који остају до Господове присутности‘, то јест они који ће бити живи у то време. Да ли ће они уопште умрети? Према Римљанима 6:3-5 и 1. Коринћанима 15:35, 36, 44 (цитираним на  страни 415), они морају умрети пре него што добију небески живот. Међутим, они неће морати да у стању смрти чекају Христов повратак. Они ће бити „однесени“ одмах, „у трен ока“, да би били с Господом (1. Кор. 15:51, 52; види и Откривење 14:13).

Хоће ли се Христ појавити видљив на облацима и наочиглед целог света узети верне хришћане на небо?

Да ли је Исус говорио о томе да ће га свет опет видети дословним очима?

Јов. 14:19: „Још мало и свет ме више неће видети, али ви [верни ученици] ћете ме видети, јер ја живим, а и ви ћете живети.“ (Упореди с 1. Тимотеју 6:16.)

Шта значи то што ће Господ „сићи с неба“?

Да ли би Господ могао ’сићи с неба‘, као што стоји у 1. Солуњанима 4:16, а да не буде видљив дословним очима? У данима Содома и Гоморе, Јехова је рекао да ће ’сићи да види‘ шта људи раде (Пост. 18:21). Међутим, док је Јехова испитивао каква је ситуација на земљи, људи га нису видели; видели су анђеле које је он послао (Јов. 1:18). Слично томе, Исус неће морати да се врати у телу како би обратио пажњу на своје верне следбенике и наградио их.

У ком смислу ће онда људи „видети“ Господа „како долази у облаку“?

Исус је прорекао: „Тада ће видети Сина човечјег [Исуса Христа] како долази у облаку са силом и великом славом“ (Лука 21:27). Ни ова изјава, а ни друге сличне изјаве у другим контекстима уопште не противрече ономе што је Исус рекао према Јовану 14:19. Размотри следеће: Шта се десило на гори Синај када је Бог ’дошао к народу у тамном облаку‘, као што стоји у Изласку 19:9? Бог је био невидљиво присутан; Израелци су видели очигледан доказ његове присутности, али нико од њих није видео Бога својим очима. Исто тако када је Исус рекао да ће доћи „у облаку“, сигурно је мислио на то да ће бити невидљив људским очима, али да ће људи бити свесни његовог присуства. ’Видеће‘ га у том смислу што ће на основу доказа разумети да је присутан. (Додатне информације налазе се под насловом „Христов повратак“.)

Да ли је могуће да хришћани буду узети на небо у физичком телу?

1. Кор. 15:50: „Ово кажем, браћо: Тело и крв не могу наследити Божје краљевство, нити распадљивост наслеђује нераспадљивост.“

Да ли је оно што је пророк Илија доживео у супротности с тим? Ни у ком случају. Тај догађај се мора разумети у светлу онога што је Исус рекао вековима касније: „Нико није узашао на небо осим онога који је сишао с неба, Сина човечјег“ (Јов. 3:13). Премда је Илија виђен како је „у вихору узашао на небеса“, то не значи да је отишао у духовно подручје. Како то знамо? По томе што се извештава да је касније послао писмо у ком је укорио краља Јуде (2. Краљ. 2:11; 2. Лет. 21:1, 12-15). Пре него што су људи измислили авионе, Јехова је користио своја средства (пламена кола и вихор) како би Илију подигао са земље и пренео га на друго место. (Упореди с Постанком 1:6-8, 20.)

 Да ли ће верни хришћани можда тајно бити узети на небо, тако што ће једноставно нестати са земље, а да не умру?

Римљ. 6:3-5: „Зар не знате да смо сви ми који смо крштени у Христа Исуса крштени у његову смрт?... Јер ако смо уједињени с њим у смрти сличној његовој, бићемо уједињени с њим и у ускрсењу сличном његовом.“ (Оно што се десило са Исусом представља образац. Његови ученици, као и други, знали су да је он умро. Он је поново добио небески живот тек након што је умро и ускрснуо.)

1. Кор. 15:35, 36, 44: „Неко ће рећи: ’Како ће мртви ускрснути? И какво ће тело имати?‘ Безумниче! Оно што сејеш неће оживети ако најпре не умре. Сеје се телесно тело, а ускрсава духовно тело.“ (Дакле, пре него што особа добије духовно тело, она мора умрети.)

Да ли ће Господ чудом узети све хришћане са земље пре велике невоље?

Мат. 24:21, 22: „Тада ће бити велика невоља какве није било од почетка света до сада, нити ће је више бити. И кад се не би скратили ти дани, нико се не би спасао. Али због изабраних скратиће се ти дани.“ (Ту се не каже да ће сви ’изабрани‘ бити узети на небо пре велике невоље. То може значити да ће неки од њих преживети велику невољу на земљи заједно са својим сарадницима који имају земаљску наду.)

Откр. 7:9, 10, 14: „После тога видео сам велико мноштво људи, које нико није могао избројати, из свих народа и племена и народности и језика, како стоје пред престолом и пред Јагњетом, обучени у дуге беле хаљине, с палминим гранама у рукама. Узвикивали су јаким гласом: ’Спасење дугујемо свом Богу, који седи на престолу, и Јагњету!‘... ’То су они што долазе из велике невоље.‘“ (Да би неко ’дошао из‘ нечега, најпре мора бити у томе. Дакле, велико мноштво морају сачињавати особе које су доживеле велику невољу и преживеле је. У вези с тим да ће се те особе налазити на земљи, види страну 230.)

Какву ће заштиту прави хришћани имати током велике невоље?

Римљ. 10:13: „Свако ко призове Јеховино име биће спасен.“

Соф. 2:3: „Тражите Јехову, сви кротки на земљи, који извршавате закон његов! Тражите праведност, тражите кротост, и вероватно ћете бити заштићени у дан гнева Јеховиног!“ (Види и Исаију 26:20.)

Да ли ће можда сви хришћани бити узети на небо после велике невоље?

Мат. 5:5: „Срећни су кротки, јер ће наследити земљу.“

Пс. 37:29: „Праведници ће поседовати земљу, и заувек ће на њој живети.“ (Види и стихове 10, 11 и 34.)

1. Кор. 15:50: „Тело и крв не могу наследити Божје краљевство.“

Види и наслов „Небо“.

Зашто су неки хришћани узети на небо да буду с Христом?

Откр. 20:6: ’Биће Божји и Христови свештеници и владаће као краљеви с Христом хиљаду година.‘ (Пошто се каже да ће владати с Христом, мора постојати неко над ким ће они владати. Ко је то? Види Матеја 5:5 и Псалам 37:29).

Види и наслов „Поновно рођење“.

Да ли ће они који оду на небо касније бити враћени на земљу да би заувек живели у Рају на земљи?

Посл. 2:21: „Честити ће живети на земљи, и беспрекорни ће остати на њој.“ (Запази да се у овом стиху не каже да ће се честити вратити на земљу већ да ће остати на њој.)

1. Сол. 4:17: „И тако ћемо [хришћани који буду однесени на небо] увек бити с Господом.“

Ако неко каже:

’Да ли верујете да ће хришћани бити узнесени на небо?‘

Можеш одговорити: ’Изгледа да немају сви исто гледиште о томе шта се подразумева под тим. Могу ли да вас питам на шта ви тачно мислите?... У сваком случају, добро је да своје мишљење упоредимо са оним што стоји у Библији. (Употреби неке одговарајуће мисли из претходно размотреног материјала.)‘

Или можеш рећи: ’Неки су ми објаснили да ће узнесењем на небо хришћани бити склоњени са земље. Многи сматрају да ће на тај начин избећи предстојећу велику невољу. Да ли и ви тако мислите?‘ Затим можеш додати: (1) ’Сигурно да ће нам у то време бити потребна Божја заштита. За мене су веома охрабрујући неки стихови који показују како ћемо је моћи добити (Соф. 2:3).‘ (2) ’Занимљиво, Библија показује да ће Бог заштитити неке верне људе, и то баш овде на земљи (Посл. 2:21, 22). То је у складу с намером коју је имао када је створио Адама и сместио га у Рај.‘

Друга могућност: ’Да ли под тим подразумевате да ће хришћани који буду живи када дође крај овог злог света бити узети на небо?... Да ли сте се питали шта ће они тамо радити?... Запазите шта стоји у Откривењу 20:6 (и 5:9, 10)... Међутим, над ким ће они владати? (Пс. 37:10, 11, 29).‘