Пређи на садржај

Пређи на садржај

Христов повратак

Христов повратак

Христов повратак

Дефиниција: Пре него што је отишао са земље, Исус Христ је обећао да ће поново доћи. Дивни догађаји који се тичу Божјег Краљевства доводе се у везу с тим обећањем. Треба запазити да постоји разлика између доласка и присутности. Дакле, премда се долазак (или повратак) неке особе одиграва у одређеном тренутку, присутност може трајати и годинама након тога. У Библији се користи и грчка реч ерхоме (што значи „доћи“), када се указује на то да ће Исус усмерити пажњу на један важан задатак у одређено време током своје присутности, наиме на то да изврши Јеховину пресуду у рату који ће се догодити на велики дан Бога Свемоћног.

Да ли се догађаји повезани с Христовом присутношћу одигравају током веома кратког периода или током периода који траје више година?

Мат. 24:37-39: „Као што је било у Нојевим данима, таква ће бити присутност [„долазак“, ДК; грчки парусиа] Сина човечјег. Јер као што су у тим данима пре потопа јели и пили, женили се и удавали, све до дана кад је Ноје ушао у арку, и нису обраћали пажњу док није дошао потоп и све их однео, таква ће бити присутност Сина човечјег.“ (Догађаји у „Нојевим данима“ који су овде описани одигравали су се у периоду од много година. Исус је упоредио своју присутност са оним што се тада десило.)

У Матеју 24:37 користи се грчка реч парусиа. Она дословно значи „бивање уз“. У грчко-српском речнику Миливоја Загајца (Просвета, 2004) наводи се да је значење грчке речи парусиа „присуство“. Смисао те речи јасно се види из Филипљанима 2:12, где Павле прави разлику између своје присутности (парусиа) и своје одсутности (апусиа). С друге стране, у Матеју 24:30, где се говори о томе да ’Син човечји долази на облацима небеским са силом и великом славом‘ као извршилац Јеховине пресуде у рату који се зове Армагедон, користи се грчка реч ерхоменон. Неки преводиоци обе грчке речи преводе као „долазак“, али они који су прецизнији праве разлику између њих.

Да ли ће Христов повратак бити видљив људским очима?

Јов. 14:19: „Још мало и свет ме више неће видети, али ви [Исусови верни апостоли] ћете ме видети, јер ја живим, а и ви ћете живети.“ (Исус је обећао апостолима да ће поново доћи и узети их да буду с њим на небу. Моћи ће да га виде јер ће и они бити духовна створења као и он. Међутим, свет га неће поново видети. Упореди с 1. Тимотеју 6:16.)

Дела 13:34: „[Бог] га је [Исуса] ускрснуо из мртвих тако да се више неће вратити у распадљивост.“ (Људска тела су по природи распадљива. Зато се у 1. Коринћанима 15:42, 44 реч „распадљивост“ користи паралелно са изразом „физичко тело“. Исус никад више неће имати такво тело.)

Јов. 6:51: „Ја сам живи хлеб који је сишао с неба. Ако неко једе од овог хлеба, живеће вечно. А хлеб који ћу ја дати моје је тело које ћу дати за живот света.“ (Исус неће поново узети тело које је дао. Он неће лишити човечанство користи које оно има од тога што је он жртвовао живот који је као савршен човек имао.)

Види и стране 413, 414, под насловом „Узнесење на небо“.

Шта значи то да ће Исус доћи „на исти начин“ као што је узашао на небо?

Дела 1:9-11: „Био је подигнут пред њиховим очима [очима апостола], и облак га је заклонио од њиховог погледа. Док су нетремице гледали у небо како он одлази, гле, два човека у белим хаљинама стала су поред њих и рекла: ’Људи Галилејци, зашто стојите и гледате у небо? Овај Исус који је од вас узет на небо доћи ће на исти начин као што сте га видели да одлази на небо.‘“ (Запази да је речено да ће доћи „на исти начин“, а не у истом телу. На који је начин узашао на небо? Као што показује 9. стих, он приликом свог одласка није могао више да се види. Све то посматрали су само његови ученици, а свет није био свестан онога што се тада десило. Исто ће бити и приликом Христовог повратка.)

Шта значи то да ће ’доћи на облацима‘ и да ће га ’видети свако око‘?

Откр. 1:7: „Ево, долази с облацима и видеће га свако око, чак и они који су га проболи. И због њега ће проплакати сва земаљска племена.“ (Види и Матеја 24:30; Марка 13:26; Луку 21:27.)

Шта означавају ’облаци‘? Нешто невидљиво. Када је авион у густим облацима или изнад њих, људи на земљи га обично не могу видети, премда могу чути звук мотора. Јехова је рекао Мојсију: „Ја ћу доћи к теби у тамном облаку.“ Мојсије није видео Бога, али облак је означавао Јеховину невидљиву присутност (Изл. 19:9; види и Левитску 16:2; Бројеве 11:25). Ако би Христ и био видљив на небу, очигледно га не би могло видети „свако око“. На пример, ако би се појавио над Аустралијом, не би га могли видети људи у Европи, Африци и на америчком континенту.

У ком смислу ће га видети „свако око“? На основу догађаја на земљи, биће јасно да је он присутан иако га нико неће видети. Ни речи из Јована 9:41 не односе се на дослован вид. Тамо стоји: „Исус им је [фарисејима] рекао: ’Да сте слепи, не бисте имали греха. Али ви сад кажете: „Видимо.“ Зато ваш грех остаје.‘“ (Упореди с Римљанима 1:20.) Након Христовог повратка, неки људи показују веру; они препознају знак његове присутности. Други одбацују доказе, али кад Христ као Божји извршилац пресуде буде наступио против злих, чак ће и они на основу моћи коју ће он испољити разумети да уништење не долази од људи већ с неба. Знаће шта се дешава пошто су унапред били упозорени. Због онога што ће их задесити, они ће „проплакати“.

Ко су „они који су га проболи“? Дословно су то учинили римски војници који су учествовали у Исусовом погубљењу. Међутим, они су већ одавно мртви. Зато се то мора односити на људе који током ових „последњих дана“ такорећи пробадају Христове праве следбенике, то јест лоше поступају према њима (Мат. 25:40, 45).

Да ли се заиста може рећи да је неко ’дошао‘ или да је ’присутан‘ иако није видљив?

Апостол Павле је говорио да је био „одсутан телом, али присутан духом“ у скупштини у Коринту (1. Кор. 5:3).

Јехова је рекао да ће ’сићи‘ да би међу градитељима куле у Вавелу направио пометњу у језику (Пост. 11:7). Такође је рекао да ће ’сићи‘ да избави Израелце из египатског ропства. Осим тога, Бог је уверио Мојсија: „Ја ћу лично поћи с тобом“ како би одвео Израел у Обећану земљу (Изл. 3:8; 33:14). Међутим, ниједан човек никада није видео Бога (Изл. 33:20; Јов. 1:18).

С којим догађајима Библија повезује Христову присутност?

Дан. 7:13, 14: „На облацима небеским долазио је неко као син човечји [Исус Христ]. Било му је дозвољено да приступи Прадавном [Јехови Богу] и довели су га пред њега. Њему је била предата власт, част и краљевство, да му служе сви народи, племена и језици.“

1. Сол. 4:15, 16: „Ово вам говоримо по Јеховиној речи: ми живи, који останемо до Господове присутности, нећемо претећи оне који су умрли, јер ће сам Господ сићи с неба са заповедничким позивом, с гласом арханђела и с Божјом трубом, и прво ће устати они који су мртви у јединству с Христом.“ (Дакле, они који ће владати с Христом биће ускрснути да би били с њим на небу — најпре они који су умрли у прошлости, а затим и они који ће умрети након Христовог повратка.)

Мат. 25:31-33: „Кад Син човечји стигне у својој слави и сви анђели с њим, тада ће сести на свој славни престо. И сви ће се народи скупити пред њим, и он ће одвојити људе једне од других, као што пастир одваја овце од јараца. Поставиће овце на своју десну страну, а јарце на леву.“

2. Сол. 1:7-9: „Вама, који трпите невољу, да донесе олакшање, као и нама, кад се с неба појави Господ Исус са својим моћним анђелима у пламеној ватри и кад изврши освету над онима који не познају Бога и који се не покоравају доброј вести о нашем Господу Исусу. Они ће бити кажњени вечном пропашћу и тако ће бити удаљени од Господовог лица и од његове славне моћи.“

Лука 23:42, 43: „[Саосећајни злочинац који је био прибијен на стуб поред Исуса] рече: ’Исусе, сети ме се кад дођеш у своје краљевство.‘ А Исус му рече: ’Заиста, кажем ти данас, бићеш са мном у рају.‘“ (Када Исус буде владао над земљом, она ће постати рај; мртви који су у Божјем сећању биће ускрснути и имаће могућност да вечно живе на земљи као савршени људи.)

Види и стране 283-288, под насловом „Последњи дани“.