Пређи на садржај

Ускоро ће нестати сва патња!

Ускоро ће нестати сва патња!

Ускоро ће нестати сва патња!

Вероватно сте се некада питали: ’Зашто има толико патње?‘ Људи хиљадама година пате због ратова, сиромаштва, природних катастрофа, криминала, неправде, болести и смрти. У последњих сто година, било је више патње него икада раније. Да ли ће патња икада нестати?

Утешно је знати да је одговор: Да, и то врло ускоро! Божја Реч, Библија, каже: „Нестаће бездушника... Али смерни ће чувати земљу и уживаће у изобиљу мира.“ Колико дуго? „Праведници ће држати земљу и довека у њој ће остати“ (Псалам 37:10, 11, 29).

Након што Бог буде уклонио зло и патњу, наша планета ће бити преуређена у рај. Тада ће људи моћи да вечно живе у савршеном здрављу и срећи. Божја Реч прориче: „[Бог] ће обрисати сваку сузу с њихових очију, и смрти више неће бити, нити ће више бити туге, ни вике, ни боли“ (Откривење 21:4).

У том новом свету, чак ће и мртви бити враћени у живот како би се радовали тим благословима. Тада ће „бити ускрсење и праведника и неправедника“ (Дела апостолска 24:15). Зато је једном покајничком грешнику који је показао веру у њега Исус Христ могао да каже: „Бићеш са мном у Рају“ (Лука 23:43).

Зашто људи пате?

Будући да је Бог намеравао да људи воде диван живот, зашто је дозволио патњу? Зашто је дозволио да она траје толико дуго?

Када је створио Адама и Еву, Бог им је дао савршено тело и ум. Сместио их је у један рајски врт и поверио им је диван посао. Библија каже: „Погледа Бог све што је створио, и гле, све добро беше“ (Постање 1:31). Да су слушали Бога, имали би савршену децу и постепено би цела планета постала рај у којем би људи вечно живели у миру и срећи.

Бог је створио Адама и Еву са величанственим даром слободне воље. Није требало да буду попут робота који не умеју да размишљају. Међутим, њихова даљња срећа зависила је од тога да ли ће исправно користити слободну вољу, то јест да ли ће остати послушни Божјим законима. Сам Бог каже: „Ја, Јехова, Бог твој, учим те за твоје добро, и путем те водим којим имаш ићи“ (Исаија 48:17). Злоупотреба слободне воље водила би у пропаст, пошто људи нису створени тако да могу бити успешни ако су независни од Бога. Библија каже: „Пут човека није њему у власти, не може човек када ходи да управља корацима својим“ (Јеремија 10:23).

Нажалост, наши прародитељи су мислили да могу бити успешни чак и ако су независни од Бога. Међутим, када су одбацили Бога као владара, изгубили су његову подршку, а самим тим и савршенство. Тако су почели да пропадају, док на крају нису остарили и умрли. У складу са законом генетике, ми смо наследили то несавршенство и смрт (Римљанима 5:12).

Главно спорно питање — суверенитет

Зашто Бог није уништио Адама и Еву и створио нови људски пар? Зато што је доведен у питање Божји суверенитет, то јест његово право да влада. Било је постављено питање ко има право да влада и чија је владавина исправна? Другим речима, да ли би људима било боље ако над њима не би владао Бог? Тиме што би им дозволио да имају довољно времена како би у потпуној слободи експериментисали, Бог би једном за сва времена показао да ли је људима боље под његовом владавином или када сами владају. Тај период без Божјег вођства требало би да буде довољно дуг да би се испробале све врсте политичких, друштвених, економских и религиозних система.

Какав је исход тога? Хиљаде година људске историје говоре нам да има све више и више патње. Током прошлог века, човечанство је доживело најгоре облике патње. Милиони су били жртве холокауста. Преко 100 милиона је погинуло у ратовима. Веома су раширени криминал и насиље. Дрога се користи у досад невиђеним размерама. И даље се шире полно преносиве болести. Сваке године десетине милиона људи умру од глади и болести. Породични живот се погоршава, а и моралне вредности опадају. Ниједна људска владавина нема решење за ове проблеме. Ниједна од њих такође није искоренила ни старост, болест и смрт.

Ситуација је управо онаква какву је Библија прорекла за наше време. Божја Реч говори о нашој ери као о ’последњим данима‘ овог система ствари, када ће наступити „критична времена с којима се тешко излази на крај“. И као што стоји у Библији, ’зли људи и варалице напредују од зла на горе‘ (2. Тимотеју 3:1-5, 13).

Ускоро више неће бити патњи

Сви докази показују да се приближавамо крају овог жалосног експериментисања с независношћу од Бога. Јасно се види да људи независно од Бога не могу да буду успешни. Само Божја владавина може донети мир, срећу, савршено здравље и вечни живот. Зато Јехова неће још дуго дозвољавати да постоје зло и патња. Ускоро ће се Бог умешати у догађаје на Земљи и уништити цео овај лош систем ствари.

У Библији је проречено: „У време тих краљева [људских владавина које сада постоје] Бог ће небески подигнути краљевство [на небу] које се неће никад уништити... оно ће разбити и уништити сва та краљевства, садашње владавине, а оно ће вечно постојати“ (Данило 2:44). Оправдање Јеховиног суверенитета, његовог права да влада, које ће се извршити путем небеског Краљевства, представља централно библијско учење. Говорећи о једном важном обележју знака ’последњих дана‘, Исус је рекао: „Ова добра вест о краљевству проповедаће се по целој настањеној земљи за сведочанство свим нацијама; и онда ће доћи крај“ (Матеј 24:14).

Када дође крај, ко ће преживети? Библија одговара: „У земљи живеће праведни и поштени у њој ће остати. Бездушници ће се истребити из земље, неверници ће се ишчупати из ње“ (Пословице 2:21, 22). Праведници су особе које се труде да упознају Јеховину вољу и да је врше. Исус Христ је рекао: „А ово значи вечни живот, да усвајају спознање о теби, једином истинитом Богу, и о ономе кога си послао, Исусу Христу“ (Јован 17:3). Да, „свет пролази... али онај ко врши Божју вољу остаје заувек“ (1. Јованова 2:17).

Уколико није другачије назначено, библијски стихови су узети из савременог превода др Лујо Бакотић/Нови свет, издање из 1999.