Пређи на садржај

Пређи на садржај

Прави Бог и твоја будућност

Прави Бог и твоја будућност

16. поглавље

Прави Бог и твоја будућност

„У овом тајанственом свемиру, постоји једна ствар у коју Човек може бити сигуран. Сам човек сигурно није највеће духовно биће у Свемиру... У Свемиру постоји биће које је духовно веће и од самог Човека... Човеков циљ јесте да тражи заједништво с бићем иза тог феномена, и да то тражи с циљем да доведе себе у склад с том апсолутном духовном реалношћу“ (An Historian’s Approach to Religion, од Арнолда Тојнбија).

1. (Укључујући и увод.) (а) Шта је историчар Тојнби признао у вези с човеком и свемиром? (б) Како Библија идентификује ту ’апсолутну духовну реалност‘?

ТОКОМ готово свих протеклих шест хиљада година, човечанство је, с мањом или већом ревношћу, настојало да пронађе ту ’апсолутну духовну реалност‘. Свака велика религија је тој реалности дала другачије име. Зависно од тога које сте религије — хиндуистичке, муслиманске, будистичке, шинтоистичке, конфуцијанистичке, таоистичке, јеврејске, хришћанске или неке друге — ви имате неко име за ту ’апсолутну духовну реалност‘. Али Библија тој реалности даје име, род и личност — Јехова, живи Бог. Тај јединствени Бог је рекао Персијанцу Киру Великом: „Ја сам Јехова и другога нема, осим мене нема Бога... Ја сам земљу начинио и човека на њој сам створио“ (Исаија 45:5, 12, 18; Псалам 68:20, 21).

Јехова — Бог поузданог пророчанства

2. Коме треба да се обратимо ако желимо да имамо поуздане информације о будућности, и зашто?

2 Јехова је прави циљ потраге човечанства за Богом. Јехова се открио као Бог пророчанства који од почетка може рећи крај. Он је преко пророка Исаије рекао: „Памтите оно што је од старине било, јер сам ја Бог и другога Бога нема. Ја сам Бог и нико није као ја. Од почетка јављам што ће бити, унапред ја јављам што се још није збило. Ја говорим: Остаће решења моја и сву вољу своју ја ћу извршити!... рекао сам и учинићу. Наумио сам и извршићу“ (Исаија 46:9-11; 55:10, 11).

3. (а) Које догађаје можемо предвидети помоћу библијског пророчанства? (б) Шта је Сатана урадио неверницима, и зашто?

3 Уз таквог поузданог Бога пророчанства, ми можемо знати шта ће се десити са светским системом раздељених религија. Такође можемо предсказати шта ће снаћи моћне политичке организације које изгледа да контролишу судбину света. Штавише, можемо прорећи који крај чека ’бога овог система ствари‘, Сатану Ђавола, који је „заслепио ум неверницима“ помоћу мноштва религија које су човечанство одвеле од правог Бога Јехове. А зашто их је Сатана заслепио? „Да до њих не би продрло светло славне добре вести о Христу, који је слика Бога“ (2. Коринћанима 4:3, 4; 1. Јованова 5:19).

4. На која питања у вези са Земљом и човековом будућношћу треба одговорити?

4 Такође можемо знати шта лежи иза тих проречених догађаја. У каквом ће стању Земља на крају бити? загађена? уништена? огољена? или ће бити обновљена и она и људски род? Као што ћемо видети, Библија одговара на сва ова питања. Али најпре посветимо пажњу догађајима у непосредној будућности.

„Вавилон Велики“ идентификован

5. Шта је Јован видео у визији?

5 Библијска књига Откривења била је откривена апостолу Јовану на острву Патмос године 96. н. е. Она пружа живописне слике о важним догађајима који ће уследити у времену краја, времену у коме се човечанство, према библијским доказима, налази од 1914. * Од тих симболичних слика које је Јован видео у визији, једна говори о некој накинђуреној, дрској блудници, званој „Вавилон Велики, мајка блудница и одвратних ствари земаљских“. У каквом се стању она налази? „И видех да је жена пијана од крви светих и од крви Исусових сведока“ (Откривење 17:5, 6).

6. Зашто Вавилон Велики не представља владајуће политичке елементе света?

6 Кога представља ова жена? Не морамо да нагађамо што се тиче њеног идентитета. Она може да се демаскира процесом елиминације. У тој истој визији, Јован чује једног анђела који каже: „Дођи, показаћу ти суд над великом блудницом која седи на многим водама, с којом краљеви земље починише блуд, док они који живе на земљи беху опијени вином њеног блуда.“ Ако краљеви, то јест владари земље врше блуд с њом, онда то значи да та блудница не може да представља владајуће политичке елементе света (Откривење 17:1, 2, 18).

7. (а) Зашто Вавилон Велики не представља трговачке елементе? (б) Шта представља Вавилон Велики?

7 Тај исти извештај нам каже да се „путујући трговци земаљски обогатише... од моћи њене бесрамне раскоши“. Према томе, Вавилон Велики не може да представља пословне, то јест ’трговачке‘ елементе света. Ипак, надахнути текст каже: „Воде које си видео, где блудница седи, представљају народе и мноштва и нације и језике.“ Који је други главни елеменат овог светског система преостао који одговара опису симболичне блуднице која врши блуд с политичким владарима, тргује с пословним интересима и седи у слави над мноштвима, нацијама и језицима? То је крива религија са свим својим различитим маскама! (Откривење 17:15; 18:2, 3).

8. Које даљње чињенице потврђују идентитет Вавилона Великог?

8 Ову идентификацију Вавилона Великог потврђује анђелова осуда због њених ’спиритистичких поступака којима беху заведене све нације‘ (Откривење 18:23). Сви облици спиритизма, религиозне су природе и надахнути су од демона (Поновљени закони 18:10-12). Зато Вавилон Велики мора симболизовати један религиозни ентитет. Библијски докази показују да је то Сатанино целокупно светско царство криве религије, које он унапређује у људским умовима да би одвратио пажњу од правог Бога Јехове (Јован 8:44-47; 2. Коринћанима 11:13-15; Откривење 21:8; 22:15).

9. Које се заједничке нити могу наћи у многим религијама?

9 Као што смо видели кроз целу ову књигу, постоје заједничке нити које се провлаче кроз збркану таписерију светских религија. Многе религије вуку своје корене из митологије. Скоро све су повезане неким обликом веровања у наводну бесмртност људске душе која преживљава смрт и одлази на неки други свет или се сели у неко друго створење. Многима је заједнички именилац веровање у неко страшно место патње и мучења звано пакао. Друге су повезане древним паганским веровањима у тријаде, тројства и богиње мајке. Према томе, сасвим је подесно што их све треба груписати заједно под једним сложеним симболом, блудницом ’Вавилоном Великим‘ (Откривење 17:5).

Време за бег из криве религије

10. Какав је крај проречен за религиозну блудницу?

10 Према ономе што Библија прориче каква ће бити коначна судбина ове блуднице која обухвата целу планету? Симболичним језиком, књига Откривења описује њено уништење од стране политичких елемената. Њих симболишу „десет рогова“ који подржавају Уједињене нације, ’скерлетну дивљу звер‘ која је лик Сатаниног окрвављеног политичког система (Откривење 16:2; 17:3-16). *

11. (а) Зашто је Бог осудио криву религију? (б) Шта ће се десити Вавилону Великом?

11 Ово уништење Сатаниног светског царства криве религије биће резултат Божје неповољне пресуде над тим религијама. Оне су криве за духовни блуд због саучесништва са својим тлачитељским политичким љубавницима и за подупирање тих љубавника. Крива религија је окаљала своје скуте недужном крвљу док је патриотски сарађивала с елитном владајућом класом сваке нације у њеним ратовима. Зато Јехова ставља у срце политичким елементима да изврше његову вољу против Вавилона Великог и да га опустоше (Откривење 17:16-18).

12. (а) Шта сада морате да радите да бисте били поштеђени кад Вавилон буде уништен? (б) Која учења карактеришу праву религију?

12 Пошто светске религије чека таква будућност, шта ви треба да урадите? Одговор је у речима које је Јован чуо с неба: „Изађите из ње, народе мој, ако не желите да учествујете с њом у њеним гресима, и ако не желите да примите део њених невоља. Јер се њени греси нагомилаше све до неба, и Бог се сети њених неправедних дела.“ Према томе, сада је време да послушате анђелов налог да изађете из Сатаниног царства криве религије и да се придружите правом обожавању Јехове. (Видите оквир на 377. страни; Откривење 17:17; 18:4, 5; упоредите с Јеремијом 2:34; 51:12, 13.)

Близу је Армагедон

13. Који се догађаји ускоро морају одиграти?

13 Откривење каже да ће „у једном дану доћи њене невоље: смрт и туга и глад, и биће потпуно спаљена ватром“. По свим пророчанским индикацијама из Библије, тај ’један дан‘, то јест кратко време брзог погубљења, сада је близу. У ствари, уништење Вавилона Великог увешће раздобље ’велике невоље‘ која достиже свој врхунац у ’рату великог дана Бога Свемоћног... Хар-Магедону‘. Тај рат, то јест битка од Армагедона довешће до пораза Сатаниног политичког система и до тога да Сатана буде бачен у бездан. Освануће праведни нови свет! (Откривење 16:14-16; 18:7, 8; 21:1-4; Матеј 24:20-22).

14, 15. Које се библијско пророчанство очигледно приближава свом испуњењу?

14 Једно друго изузетно библијско пророчанство већ се приближава свом испуњењу управо пред нашим очима. Апостол Павле је пророковао и упозорио: „А што се тиче времена и раздобља, браћо, не треба ништа да вам се пише. Јер и сами врло добро знате да Јеховин дан долази баш као лопов у ноћи. Кад буду говорили: ’Мир и сигурност!‘ тада ће изненадно уништење одмах доћи на њих као порођајни бол на трудну жену; и сигурно неће умаћи“ (1. Солуњанима 5:1-3).

15 Изгледаће да се народи који су некада били ратоборни и сумњичави једни према другима сада смотрено крећу ка ситуацији у којој ће моћи да објаве светски мир и сигурност. Према томе, из још једног угла знамо да је дан Јеховиног суда над кривом религијом, нацијама и њиховим владарем Сатаном, близу (Софонија 2:3; 3:8, 9; Откривење 20:1-3).

16. Зашто је Јованов савет данас толико важан?

16 Данас милиони људи живе свој живот као да су једино материјалне вредности трајне и вредне труда. Ипак, оно што овај корумпирани свет нуди плитко је и пролазно. Зато је Јованов савет сасвим на месту: „Немојте волети ни свет ни оно што је у свету. Ако неко воли свет, у њему нема љубави према Оцу; јер све што је у свету — жеља тела и жеља очију и упадљиво разметање својим животним средствима — не потиче од Оца, него потиче од света. Сем тога, свет пролази, а и његова жеља, али онај ко врши Божју вољу остаје заувек.“ Зар не бисте волели да останете заувек? (1. Јованова 2:15-17).

Обећани нови свет

17. Шта будућност доноси онима који траже правог Бога?

17 Пошто ће Бог судити свету преко Христа Исуса, шта ће уследити? Пре много времена, Бог је у Хебрејским списима прорекао да ће извршити своју првобитну намеру за човечанство на земљи, наиме, да има послушну људску породицу која се радује савршеном животу на рајској земљи. Сатанин покушај да поткопа ту намеру није поништио Божје обећање. Зато је краљ Давид могао да напише: „Јер ће се истребити који зло чине, а који се у Јехову уздају држаће земљу. Још мало и нестаће бездушника... Праведници ће држати земљу и довека у њој ће остати“ (Псалам 37:9-11, 29; Јован 5:21-30).

18-20. Које ће се промене одиграти на Земљи?

18 У каквом ће стању Земља бити после тога? тотално загађена? спаљена? огољена? Не, никако! Јехова је првобитно намеравао да Земља буде један чист, складан, рајски парк. Потенцијал за то постоји упркос човековој злоупотреби Земље. Али Јехова је обећао да ће ’уништити оне који земљу уништавају‘. Претња глобалним уништењем појавила се тек у овом XX веку. Дакле, тим имамо више разлога да верујемо да ће Јехова ускоро предузети акцију да заштити своје власништво, своје дело стварања (Откривење 11:18; Постање 1:27, 28).

19 Та промена ће се одиграти ускоро под Божјом припремом ’новог неба и нове земље‘. То неће значити неко ново небо и нову планету већ ново духовно владање над обновљеном Земљом настањеном једним друштвом препорођеног човечанства. У том новом свету, неће бити места експлоатацији других људи нити животиња. Неће бити насиља нити крвопролића. Неће бити бескућништва, глади, тлачења (Откривење 21:1; 2. Петрова 3:13).

20 Божја Реч каже: „И они ће куће градити и у њима седети, и садити винограде и род њихов јести. Неће они другима куће за насеље градити, неће они другима винограде садити, јер народу моме, биће дани ко дани дрвету, избраници моји уживаће дело руку својих... Заједно ће вук и јагње пасти, лав ће као и во траву јести, прашина ће змији храна бити; неће ни неправде нити штете бити на свој светој гори мојој, говори Јехова“ (Исаија 65:17-25).

Темељ новог света

21. Зашто је сигурно да ће нови свет доћи?

21 ’Како ће то све бити могуће?‘ можда се питате. Биће могуће зато што је „Бог, који не може да лаже, обећао још пре давних времена“ да ће човечанство бити обновљено и да ће имати вечни живот у савршенству. А темељ за ту наду налази се у речима апостола Петра у његовој првој посланици упућеној помазаним хришћанима: „Благословљен Бог и Отац нашег Господа Исуса Христа, јер нам је по свом великом милосрђу дао ново рођење за живу наду ускрсењем Исуса Христа из мртвих, за наследство нераспадљиво и неокаљано“ (Титу 1:1, 2; 1. Петрова 1:3, 4).

22. Шта је темељ за наду у нови свет, и зашто?

22 Ускрсење Исуса Христа је темељ за наду у праведни нови свет зато што је њега Бог наименовао да влада с небеса над очишћеном земљом. И Павле је нагласио колико је битно Христово ускрсење кад је написао: „Међутим, сада је Христ устао из мртвих, првина од оних који су заспали смртним сном. Јер будући да је смрт посредством човека, и ускрсење мртвих је посредством човека. Јер као што у Адаму сви умиру, тако ће у Христу сви оживети“ (1. Коринћанима 15:20-22).

23. (а) Зашто је Христово ускрсење битно? (б) Коју је заповест ускрснули Исус дао својим следбеницима?

23 Христова жртвена смрт као одговарајућа откупнина, и његово ускрсење, положили су темељ за наду у „ново небо“, владавину Краљевства, и у обновљену, препорођену људску расу, друштво ’нове земље‘. Његово ускрсење је такође дало подстицај проповедању и поучавању које су обављали његови верни апостоли. Извештај нам каже: „А једанаесторица ученика одоше у Галилеју на гору на коју им Исус одреди, и видевши га, поклонише му се, али неки посумњаше. Исус им приђе и рече, говорећи: ’Даде ми се сва власт на небу и на земљи. Идите дакле и стварајте ученике од људи из свих нација, крстећи их у име Оца и Сина и светог духа, учећи их да држе све што сам вам заповедио. И гле, ја сам с вама све дане до свршетка система ствари‘“ (Матеј 19:28, 29; 28:16-20; 1. Тимотеју 2:6).

24. Који даљњи благослов гарантује Исусово ускрсење?

24 Исусово ускрсење је такође гаранција за још један благослов човечанства — ускрсење мртвих. Кад је Исус подигао Лазара из мртвих, то је био залог једног свеобухватнијег ускрсења у будућности. (Видите 249. и 250. страну.) Исус је рекао: „Не чудите се томе, јер долази час у који ће сви који су у спомен-гробовима чути његов глас и изаћи ће, они који су чинили добро на ускрсење живота, а они који су чинили зло на ускрсење суда“ (Јован 5:28, 29; 11:39-44; Дела апостолска 17:30, 31).

25. (а) Који ће избор имати сви у новом свету? (б) Који ће облик религије преовладавати у новом свету?

25 Каква ће то само радост бити да дочекамо наше вољене! То ће вероватно сваки нараштај радити један за другим! Ту у новом свету, свако ће под савршеним околностима моћи да одлучи да ли ће обожавати правог Бога Јехову, или ће изгубити живот као противник. Да, у новом свету ће постојати само једна религија, један облик обожавања. Сва хвала ће бити упућивана Створитељу пуном љубави, а свако послушно људско биће понављаће речи псалмисте: „Узвисићу те, Боже мој, краљу мој, благословићу име твоје за све векове... Велик је Јехова и достојан хвале, величанство се његово не може достићи“ (Псалам 145:1-3; Откривење 20:7-10).

26. Зашто треба да истражите Божју Реч, Библију?

26 Сада кад сте упоредили главне религије света, позивамо вас да надаље истражите Божју Реч, Библију, на којој се темеље веровања Јеховиних сведока. Сами се уверите да се прави Бог може пронаћи. Било да сте хиндус, муслиман, будиста, шинтоиста, конфуцијаниста, таоиста, Јеврејин, хришћанин или сте неке друге вере, сада је време да испитате свој однос с правим и живим Богом. Вероватно је вашу религију одредило ваше место рођења, на шта нисте могли да утичете. Сигурно је да ништа нећете изгубити ако истражите шта Библија каже о Богу. То би стварно могла бити ваша животна прилика, да упознате намеру коју Суверени Господ Бог има за ову планету и човечанство на њој. Да, ваша искрена потрага за правим Богом може да се задовољи проучавањем Библије с Јеховиним гласницима, његовим Сведоцима, који су вам донели ову књигу.

27. (а) Који вам позив упућује Исус? (б) У складу с темом ове књиге, на шта Исаија позива све људе?

27 Исус није узалуд рекао: „Стално молите, и даће вам се; стално тражите, и наћи ћете; стално куцајте, и отвориће вам се.“ И ви можете бити међу онима који су пронашли правог Бога ако следите поруку пророка Исаије: „Тражите Јехову, док се може наћи, призивајте њега док је близу. Нека пут свој бездушник остави, неправедник мисли своје; нек се врати Јехови који ће му се смиловати, Богу нашему, који много прашта“ (Матеј 7:7; Исаија 55:6, 7).

28. Ко вам може помоћи да пронађете правог Бога?

28 Ако тражите правог Бога, слободно контактирајте с Јеховиним сведоцима. * Они ће вам радо бесплатно помоћи да присно упознате Оца и његову вољу док за то још има времена (Софонија 2:3).

[Фусноте]

^ одл. 5 За детаљно обрађивање последњих дана, видите стране 98-107 књиге Спознање које води до вечног живота, коју су 1995. издали Јеховини сведоци — хришћанска верска заједница.

^ одл. 10 За детаљно осматрање ових пророчанстава из Откривења, видите поглавља 33-37 књиге Откривење — близу је величанствени врхунац!, коју су 1988. издали Јеховини сведоци — хришћанска верска заједница.

^ одл. 28 На 384. страни можете видети списак адреса.

[Питања за разматрање]

[Оквир⁄Слика на 377. страни]

Како препознати праву религију

1. Права религија обожава јединог правог Бога, Јехову (Поновљени закони 6:4, 5; Псалам 146:5-10; Матеј 22:37, 38).

2. Права религија омогућује приступ Богу преко Христа Исуса (Јован 17:3, 6-8; 1. Тимотеју 2:5, 6; 1. Јованова 4:15).

3. Права религија научава и практикује несебичну љубав (Јован 13:34, 35; 1. Коринћанима 13:1-8; 1. Јованова 3:10-12).

4. Права религија није окаљана светском политиком и светским сукобима. Она је неутрална у време рата (Јован 18:36; Јаков 1:27).

5. Права религија дозвољава да Бог буде истинит тако што прихвата Библију као Божју Реч (Римљанима 3:3, 4; 2. Тимотеју 3:16, 17; 1. Солуњанима 2:13).

6. Права религија не одобрава рат нити индивидуално насиље (Михеј 4:2-4; Римљанима 12:17-21; Колошанима 3:12-14).

7. Права религија успешно уједињује људе из свих раса, језика и племена. Она не проповеда национализам нити мржњу, већ љубав (Исаија 2:2-4; Колошанима 3:10, 11; Откривење 7:9, 10).

8. Права религија се залаже да се Богу не служи ради себичних циљева нити за плату већ из љубави. Она не велича људе. Она велича Бога (1. Петрова 5:1-4; 1. Коринћанима 9:18; Матеј 23:5-12).

9. Права религија као сигурну наду за човека објављује Божје Краљевство, а не неку политичку нити социјалну филозофију (Марко 13:10; Дела апостолска 8:12; 28:23, 30, 31).

10. Права религија научава истину у погледу Божје намере за човека и земљу. Она не научава религиозне лажи о бесмртности душе и вечном мучењу у паклу. Она научава да је Бог љубав (Псалам 78:50; Исаија 45:12, 18; Матеј 5:5; 1. Јованова 4:7-11; Откривење 20:13, 14).

[Слика]

Проповедање Сведока у Холандији

[Слике на 373. страни]

Земља има потенцијал да буде рај — за то је потребна једна трајна, праведна светска владавина, а њу је обећао Бог

[Слика на 374. страни]

Пре него што се вратио на небо, Исус је својим ученицима заповедио да по свој земљи проповедају и научавају добру вест

[Слика на 379. страни]

Ускрсење мртвих донеће радост људској породици широм света