Пређи на садржај

Пређи на садржај

Божје слуге морају бити чисте

Божје слуге морају бити чисте

9. лекција

Божје слуге морају бити чисте

Зашто морамо бити чисти у сваком погледу? (1)

Шта значи бити духовно чист? (2) морално чист? (3) ментално чист? (4) телесно чист? (5)

Какве облике нечистог говора морамо избегавати? (6)

1. Јехова Бог је чист и свет. Он очекује да његови обожаваоци остану чисти — духовно, морално, ментално и телесно (1. Петрова 1:16). Потребан је стварни напор да бисмо остали чисти у Божјим очима. Живимо у нечистом свету. Такође имамо борбу с нашим властитим склоностима да поступамо неисправно. Али, не смемо се предати.

2. Духовна чистоћа. Ако желимо да служимо Јехови, не можемо се и даље придржавати било којих учења или обичаја криве религије. Морамо изаћи из криве религије и не подупирати је ни на који начин (2. Коринћанима 6:14-18; Откривење 18:4). Кад смо једном сазнали истину о Богу, морамо бити опрезни да нас не заведу људи који научавају лаж (2. Јованова 10, 11).

3. Морална чистоћа. Јехова жели да се његови обожаваоци у свакој прилици понашају као прави хришћани (1. Петрова 2:12). Он види све што радимо, чак и у тајности (Јеврејима 4:13). Морамо избегавати сексуални неморал и друге нечисте поступке овог света (1. Коринћанима 6:9-11).

4. Ментална чистоћа. Ако свој ум пунимо чистим, неокаљаним мислима, наше понашање ће такође бити чисто (Филипљанима 4:8). Али, ако размишљамо о нечистим стварима, то ће довести до злих дела (Матеј 15:18-20). Морамо избегавати облике забаве који би могли да упрљају наше мисли. Свој ум можемо пунити чистим мислима тиме да проучавамо Божју Реч.

5. Телесна чистоћа. Због тога што представљају Бога, хришћани треба да своје тело и одећу одржавају чистим. Треба да перемо руке након коришћења тоалета и пре оброка или руковања храном. Ако немаш одговарајући систем канализације, тоалетне отпадне твари треба закопавати (Поновљени закони 23:12, 13). Одржавање телесне чистоће доприноси добром здрављу. Хришћански дом мора бити уредан и чист и изнутра и споља. Он се мора издвајати у својој средини као добар пример.

6. Чист говор. Божје слуге увек морају говорити истину. Лажови неће ући у Божје Краљевство (Ефесцима 4:25; Откривење 21:8). Хришћани не користе лош језик. Они не слушају нити причају прљаве шале или нечисте приче. Због свог чистог говора они се издвајају као другачији на послу или у школи и у комшилуку (Ефесцима 4:29, 31; 5:3).

[Слике на странама 18, 19]

Божје слуге морају бити чисте у сваком погледу