Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како су Јеховини сведоци организовани

Како су Јеховини сведоци организовани

14. лекција

Како су Јеховини сведоци организовани

Када су Јеховини сведоци почели да делују у савремено доба? (1)

Како се воде састанци Јеховиних сведока? (2)

Како се подмирују трошкови? (3)

Ко преузима вођство у свакој скупштини? (4)

Који се већи састанци одржавају сваке године? (5)

Какав се посао обавља у њиховој централи и подружницама? (6)

1. Јеховини сведоци су у савремено доба почели да делују у 1870-им. У почетку су се звали Истраживачи Библије. Али, 1931. усвојили су библијско име Јеховини сведоци (Исаија 43:10). Од малих почетака, организација је нарасла на милионе Сведока, који су запослени проповедањем у више од 230 земаља.

2. Већина скупштина Јеховиних сведока има састанке три пута седмично. Позван си да присуствујеш било ком од њих (Јеврејима 10:24, 25). Библија је темељ за оно што се учи. Састанци почињу и завршавају молитвом. На већини састанака се такође певају срдачне ’духовне песме‘ (Ефесцима 5:18, 19). Улаз је слободан и нема сакупљања новца (Матеј 10:8).

3. Већина скупштина одржава састанке у Дворани Краљевства. То су обично једноставне грађевине које су изградили Сведоци добровољци. У Дворани Краљевства нећеш видети никакве ликове, распећа или сличне ствари. Трошкови се покривају добровољним прилозима. За оне који желе дати прилог, постоји кутија за прилоге (2. Коринћанима 9:7).

4. У свакој скупштини се налазе старешине, или надгледници. Они преузимају вођство у поучавању у скупштини (1. Тимотеју 3:1-7; 5:17). Њима помажу слуге помоћници (1. Тимотеју 3:8-10, 12, 13). Ти људи нису узвишени изнад осталих у скупштини (2. Коринћанима 1:24). Не дају им се специјалне титуле (Матеј 23:8-10). Не облаче се различито од других. А нису ни плаћени за свој рад. Старешине се добровољно брину за духовне потребе скупштине. Они могу пружити утеху и вођство у време невоље (Јаков 5:14-16; 1. Петрова 5:2, 3).

5. Јеховини сведоци сваке године одржавају и велике скупове или конгресе. У тим приликама многе скупштине се скупљају ради посебног програма библијске поуке. Крштење нових ученика је редован део програма на сваком већем скупу или конгресу (Матеј 3:13-17; 28:19, 20).

6. Светска централа Јеховиних сведока налази се у Њујорку. Тамо је смештено Водеће тело, централна група искусних старешина који надгледавају светску скупштину. Постоји и преко 100 подружница широм света. На тим местима добровољци помажу у штампању и отпремању библијске литературе. Пружа се и упутство за организовање дела проповедања. Зашто не испланираш да посетиш подружницу која ти је најближа?