Пређи на садржај

Пређи на садржај

Показивати поштовање према животу и крви

Показивати поштовање према животу и крви

12. лекција

Показивати поштовање према животу и крви

Како треба да гледамо на живот? (1) абортус? (1)

Како хришћани показују да пазе на безбедност? (2)

Да ли је неисправно убијати животиње? (3)

Који су неки поступци који не показују поштовање према животу? (4)

Какав је Божји закон о крви? (5)

Укључује ли то трансфузије крви? (6)

1. Јехова је Извор живота. Све што живи дугује свој живот Богу (Псалам 36:10). За Бога је живот свет. Јехови је драгоцен чак и живот нерођеног детета у његовој мајци. У Божјим очима је неисправно кад се намерно убије таква беба у развоју (Излазак 21:22, 23NW; Псалам 127:3).

2. Прави хришћани савесно воде рачуна о безбедности. Они проверавају да ли су њихови аутомобили и домови безопасни (Поновљени закони 22:8). Божје слуге не излажу своје животе непотребним ризицима само због задовољства или узбуђења. Зато не учествују у насилним спортовима у којима се други намерно повређују. Они избегавају забаву која подстиче на насиље (Псалам 11:5; Јован 13:35).

3. И живот животиња је за Створитеља свет. Хришћанин може убијати животиње да би обезбедио храну и одећу или да би се заштитио од болести и опасности (Постање 3:21; 9:3; Излазак 21:28). Али, неисправно је малтретирати животиње или их убијати само због спорта или задовољства (Пословице 12:10).

4. Пушење, жвакање бетелових ораха и узимање дрога због задовољства није за хришћане. Ти поступци су неисправни зато што (1) нас чине својим робовима, (2) штете нашем телу и (3) нечисти су (Римљанима 6:19; 12:1; 2. Коринћанима 7:1). Може бити врло тешко да се оставе те навике. Али, то морамо учинити да бисмо се допали Јехови.

5. Крв је такође света у Божјим очима. Бог каже да је душа, или живот, у крви. Зато је неисправно јести крв. Такође је неисправно јести месо животиње која није исправно искрварила. Ако је животиња удављена или је угинула у некој замци, не сме се јести. Ако је прободена или устрељена, мора јој се брзо испустити крв да би се могла јести (Постање 9:3, 4; Левитска 17:13, 14; Дела апостолска 15:28, 29).

6. Да ли је неисправно примити трансфузију крви? Сети се, Јехова захтева да се уздржавамо од крви. То значи да ни на који начин у своје тело не смемо узимати крв других људи или чак нашу крв која је била ускладиштена (Дела апостолска 21:25). Зато прави хришћани неће примати трансфузију крви. Они ће пристати на друге облике медицинског лечења, као што је трансфузија бескрвних производа. Они желе да живе, али неће покушати да спасу свој живот тиме да прекрше Божје законе (Матеј 16:25).

[Слике на 25. страни]

Да бисмо се допали Богу, морамо избегавати трансфузије крви, нечисте навике и непотребне ризике