Пређи на садржај

Пређи на садржај

Приближити се Богу у молитви

Приближити се Богу у молитви

7. лекција

Приближити се Богу у молитви

Зашто је важно редовно се молити? (1)

Коме треба да се молимо и како? (2, 3)

Које су исправне теме за молитву? (4)

Када треба да се молиш? (5, 6)

Да ли Бог слуша све молитве? (7)

1. Молитва је понизно говорење Богу. Треба да се редовно молиш Богу. Тако можеш осећати блискост с њим као с неким драгим пријатељем. Јехова је тако велик и моћан, па ипак слуша наше молитве! Да ли се редовно молиш Богу? (Псалам 65:3; 1. Солуњанима 5:17).

2. Молитва је део нашег обожавања. Зато треба да се молимо само Богу, Јехови. Кад је Исус био на земљи, он се увек молио свом Оцу, и ником другом. Ми треба да чинимо то исто (Матеј 4:10; 6:9). Међутим, све своје молитве треба да изговарамо у име Исуса. То показује да поштујемо Исусов положај и да имамо веру у његову откупну жртву (Јован 14:6; 1. Јованова 2:1, 2).

3. Када се молимо треба да говоримо Богу из срца. Не треба да изговарамо своје молитве напамет или да их читамо из неког молитвеника (Матеј 6:7, 8). Можемо се молити у сваком положају којим показујемо поштовање, у било које време и на било ком месту. Бог може чути чак и тихе молитве изговорене у нашем срцу (1. Самуилова 1:12, 13). Кад изговарамо своје личне молитве, добро је да пронађемо неко мирно место далеко од других људи (Марко 1:35).

4. Које су теме о којима можеш да се молиш? Било шта што може утицати на твоје пријатељство с њим (Филипљанима 4:6, 7). Узорна молитва показује да треба да молимо у вези с Јеховиним именом и намером. Такође можемо молити да буду збринуте наше материјалне потребе, да буду опроштени наши греси и за помоћ да се одупремо искушењу (Матеј 6:9-13). Наше молитве не треба да буду себичне. Треба да молимо само за оно што је у складу с Божјом вољом (1. Јованова 5:14).

5. Можеш се молити кад год те твоје срце наведе да се захвалиш Богу или да га хвалиш (1. Летописа 29:10-13). Треба да се молиш кад имаш проблема и кад се испитује твоја вера (Псалам 55:23; 120:1). Подесно је да се молиш пре узимања својих оброка (Матеј 14:19). Јехова нас позива да се молимо „у свако доба“ (Ефесцима 6:18).

6. Посебно треба да се молимо ако смо починили неки озбиљан грех. У таквим приликама треба да преклињемо Јехову за милосрђе и опроштење. Ако му признамо своје грехе и чинимо све што можемо да их не поновимо, Бог је „спреман да опрости“ (Псалам 86:5NW; Пословице 28:13).

7. Јехова слуша само молитве праведних људи. Да би Бог услишио твоје молитве, мораш настојати да чиниш све што можеш да живиш по његовим законима (Пословице 15:29; 28:9). Кад се молиш, мораш бити понизан (Лука 18:9-14). Треба да радиш на ономе за шта се молиш. Тако ћеш доказати да имаш веру и да заиста мислиш оно што кажеш. Само тада ће Јехова одговорити на твоје молитве (Јеврејима 11:6).