Пређи на садржај

Пређи на садржај

Шта је Божје Краљевство?

Шта је Божје Краљевство?

6. лекција

Шта је Божје Краљевство?

Где је смештено Божје Краљевство? (1)

Ко је његов Краљ? (2)

Да ли и други учествују у владању с тим Краљем? Ако учествују, колико их има? (3)

Шта показује да живимо у последњим данима? (4)

Шта ће Божје Краљевство у будућности урадити за човечанство? (5-7)

1. Кад је био на земљи, Исус је учио своје следбенике да се моле за Божје Краљевство. Краљевство је владавина којом управља краљ. Божје Краљевство је једна посебна владавина. Оно је постављено на небу и владаће над земљом. Оно ће посветити, или учинити светим, Божје име. Проузроковаће да се Божја воља врши на земљи као што се врши на небу (Матеј 6:9, 10).

2. Бог је обећао да ће Исус постати Краљ Његовог Краљевства (Лука 1:30-33). Кад је био на земљи, Исус је доказао да ће бити благ, праведан и савршен Владар. Кад се вратио на небо, није одмах био устоличен за Краља Божјег Краљевства (Јеврејима 10:12, 13). Године 1914, Јехова је Исусу дао власт коју му је обећао. Од тада Исус влада на небу као Јеховин наименовани Краљ (Данило 7:13, 14).

3. Јехова је такође изабрао неке верне људе и жене са земље да иду на небо. Они ће с Исусом владати над човечанством као краљеви, судије и свештеници (Лука 22:28-30; Откривење 5:9, 10). Исус је те сувладаре у свом Краљевству назвао „малено стадо“. Они броје 144 000 (Лука 12:32; Откривење 14:1-3).

4. Чим је постао Краљ, Исус је збацио Сотону и његове зле анђеле с неба и у подручје земље. Зато су ствари овде на земљи постале тако лоше од 1914. (Откривење 12:9, 12). Ратови, глади, болести, помори, све веће безакоње — све то је део ’знака‘ који показује да Исус влада и да је овај систем у својим последњим данима (Матеј 24:3, 7, 8, 12; Лука 21:10, 11; 2. Тимотеју 3:1-5).

5. Ускоро ће Исус судити људима, раздвајајући их као што пастир раздваја овце од јараца. „Овце“ су они који буду доказали да су његови лојални поданици. Они ће добити вечни живот на земљи. „Јарци“ су они који буду одбацивали Божје Краљевство (Матеј 25:31-34, 46). У блиској будућности, Исус ће уништити све који су налик јарцима (2. Солуњанима 1:6-9). Ако желиш да будеш једна од Исусових „оваца“, мораш слушати поруку о Краљевству и поступати према ономе што учиш (Матеј 24:14).

6. Данас је земља подељена на много држава. Свака има своју владавину. Те нације се често боре међу собом. Али, Божје Краљевство ће заменити све људске владавине. Оно ће владати као једина владавина над читавом земљом (Данило 2:44). Тада више неће бити рата, криминала и насиља. Сви људи ће живети заједно у миру и јединству (Михеј 4:3, 4).

7. Током Исусове хиљадугодишње владавине, верни људи ће постати савршени, а цела земља ће постати рај. На крају тих хиљаду година, Исус ће завршити све што је Бог тражио од њега да учини. Онда ће предати Краљевство свом Оцу (1. Коринћанима 15:24). Зашто не испричаш својим пријатељима и онима које волиш о томе шта ће Божје Краљевство учинити?

[Слика на 13. страни]

Под Исусовом владавином, више неће бити мржње или предрасуда