Пређи на садржај

Шта верују Јеховини сведоци?

Шта верују Јеховини сведоци?

Шта верују Јеховини сведоци?

„Сматрамо да је добро да од тебе чујемо шта мислиш, јер за ову секту стварно знамо да се свуда говори против ње“ (Дела апостолска 28:22). Ови људи који су у првом веку били вође јеврејске заједнице у Риму пружили су добар пример. Они су желели да чују информације из прве руке, а не само од критичара.

Слично томе, и данас се често говори против Јеховиних сведока и било би погрешно очекивати да се истина о њима може сазнати из извора који су пуни предрасуда. Зато нам је драго што можемо да вам објаснимо нека од наших главних веровања.

Библија, Исус Христ и Бог

Ми верујемо да је ’све Писмо надахнуто од Бога и корисно‘ (2. Тимотеју 3:16). И премда неки тврде да ми заправо нисмо хришћани, то једноставно није истина. Ми у потпуности прихватамо оно што је апостол Петар рекао о Исусу: „Нема другог имена под небом даног људима по коме имамо да се спасемо“ (Дела апостолска 4:12).

Међутим, будући да је Исус рекао да је „Божји Син“ и да га је „Отац послао“, Јеховини сведоци верују да је Бог већи од Исуса (Јован 10:36; 6:57). Исус је сам признао: „Отац је већи од мене“ (Јован 14:28; 8:28). Зато ми не верујемо да је Исус једнак Оцу, као што каже доктрина о Тројству. Ми верујемо да је Бог створио Исуса и да је он подређен Богу (Колошанима 1:15; 1. Коринћанима 11:3).

На нашем језику, Божје име гласи Јехова. Библија каже: „И нек знају да си ти сам, коме је име Јехова, Свевишњи над целом земљом“ (Псалам 83:19). У складу са овом изјавом, Исус је придавао посебну пажњу Божјем имену, учећи своје следбенике да се моле: „Оче наш, који си на небесима, нека се свети име твоје.“ И он сам се молио Богу: „Објавио сам твоје име људима које си ми дао из света“ (Матеј 6:9; Јован 17:6).

Јеховини сведоци сматрају да Божје име и намере треба објављивати другима, као што је то Исус чинио. Зато смо усвојили име Јеховини сведоци, јер опонашамо Исуса, ’Верног сведока‘ (Откривење 1:5; 3:14). Одговарајуће томе, у Исаији 43:10 (NW), за Божји народ се каже: „’Ви сте моји сведоци‘, говори Јехова, ’и мој слуга ког сам изабрао.‘“

Божје Краљевство

Исус је учио своје следбенике да моле: „Нека дође краљевство твоје“, и то краљевство је било главна тема његовог поучавања (Матеј 6:10; Лука 4:43). Јеховини сведоци верују да је Божје Краљевство стварна, небеска владавина, да ће владати над земљом и да је Исус Христ невидљиви краљ тог Краљевства. У Библији читамо: „И власт ће да буде на рамену његовом... Повећаће краљевство, даће мир бескрајан“ (Исаија 9:6, 7).

Међутим, Исус Христ неће бити једини краљ Божје владавине. Он ће имати многе сувладаре који ће бити с њим на небу. „Ако истрајемо“, писао је апостол Павле, „с њим ћемо и владати као краљеви“ (2. Тимотеју 2:12). Библија показује да је број оних који ускрсавају да би владали с Христом на небу ограничен на „сто четрдесет и четири хиљаде, који су купљени са земље“ (Откривење 14:1, 3).

Наравно, свака владавина мора имати поданике, и Јеховини сведоци верују да ће осим ових небеских владара још милијарде људи добити вечни живот. На крају ће Земља бити претворена у предиван рај у коме ће живети људи који су достојни да буду поданици Божјег Краљевства и који су подложни владавини Христа и његових сувладара. Јеховини сведоци су чврсто уверени да Земља никад неће бити уништена и да ће се испунити следеће библијско обећање: „Праведници ће држати земљу и довека у њој ће остати“ (Псалам 37:29; 104:5).

Али, како ће бити успостављено Божје Краљевство? Да ли тако што ће се сви народи добровољно подложити Божјој владавини? Не, Библија на реалан начин указује да долазак Краљевства захтева директну Божју интервенцију у збивања на Земљи: „Бог ће небески подигнути краљевство које се неће никад уништити... оно ће разбити и уништити сва та краљевства, а оно ће вечно постојати“ (Данило 2:44).

Када ће доћи Божје Краљевство? На темељу библијских пророчанстава која се сада испуњавају, Јеховини сведоци верују да ће оно доћи веома брзо. Позивамо вас да осмотрите нека пророчанства која указују на обележја ’последњих дана‘ овог злог система ствари. Она се налазе у Матеју 24:3-14, Луки 21:7-13, 25-31 и у 2. Тимотеју 3:1-5.

Због тога што ’волимо Јехову, свог Бога, свим својим срцем и свом својом душом и свим својим умом и свом својом снагом, и свог ближњег као самога себе‘, међу нама не постоје националне, расне нити друштвене поделе (Марко 12:30, 31). Надалеко смо познати по љубави коју показујемо према својој хришћанској браћи из свих нација (Јован 13:35; 1. Јованова 3:10-12). Зато остајемо неутрални када су у питању политичка збивања у која су укључене нације. Настојимо да будемо попут првих Исусових ученика за које је он рекао: „Они нису део света, као што ни ја нисам део света“ (Јован 17:16). Ми верујемо да бити одвојен од света значи избегавати неморално понашање које је данас тако уобичајено, а у које спадају лаж, крађа, блуд, прељуба, хомосексуалност, злоупотреба крви, идолопоклонство и друге ствари које Библија осуђује (1. Коринћанима 6:9-11; Ефешанима 5:3-5; Дела апостолска 15:28, 29).

Нада за будућност

Јеховини сведоци верују да прави живот укључује много више од онога што живот у овом свету може пружити. Ми верујемо да је Јехова послао Христа на земљу да би пролио своју животну крв као откупнину како би људима био омогућен праведан положај пред Богом и вечни живот у новом систему ствари. Као што је рекао један Исусов апостол: ’Његовом крвљу проглашени смо праведнима‘ (Римљанима 5:9; Матеј 20:28). Јеховини сведоци су дубоко захвални Богу и његовом Сину за ту откупнину без које вечни живот не би био могућ.

Јеховини сведоци имају потпуно поуздање у то да ће под Божјим Краљевством многи добити живот путем ускрсења. У складу са оним што Библија научава, ми верујемо да човек приликом смрти престаје да постоји, да ’тад пропадају све помисли његове‘ (Псалам 146:3, 4; Језекиљ 18:4; Проповедник 9:5). Да, нада у будући живот за умрле заснива се на томе што ће их се Бог сетити у ускрсењу (Јован 5:28, 29).

Међутим, Јеховини сведоци су уверени да ће многи који сада живе преживети уништење садашњих владавина од стране Божјег Краљевства, управо као што су Ноје и његова породица преживели Потоп, и да ће наставити заувек да живе на очишћеној планети (Матеј 24:36-39; 2. Петрова 3:5-7, 13). Верујемо да преживљавање зависи од спремности да се удовољи Јеховиним захтевима, као што Библија каже: „Свет пролази... али онај ко врши Божју вољу остаје заувек“ (1. Јованова 2:17; Псалам 37:11; Откривење 7:9, 13-15; 21:1-5).

Пошто је очигледно да овде није могуће обухватити сва веровања Јеховиних сведока, позивамо вас да осмотрите додатне информације.

Уколико није другачије назначено, библијски стихови су узети из превода др Лујо Бакотић/Нови свет, издање из 1999.

[Истакнути текст на 4. страни]

Усвојили смо име Јеховини сведоци зато што опонашамо Исуса