Пређи на садржај

Пређи на садржај

16. ПРИЧА

Исак добија добру жену

Исак добија добру жену

ДА ЛИ знаш ко је ова жена на слици? Зове се Ребека. А човек који јој прилази је Исак. Она ће постати његова жена. Како је дошло до тога?

Исаков отац Аврахам желео је да нађе добру жену за свог сина. Није желео да се Исак ожени неком Хананком, јер је тај народ обожавао лажне богове. Зато је Аврахам позвао свог слугу и рекао: ’Желим да одеш тамо где живе моји рођаци, у Харан, и да доведеш жену за мог сина Исака.‘

Аврахамов слуга је одмах узео десет камила и пошао на дуг пут. Када је стигао близу места у којем су живели Аврахамови рођаци, стао је код једног бунара. Било је касно послеподне, време када су жене из града долазиле по воду. Зато се Аврахамов слуга помолио Јехови: ’Нека жена која да воду мени и камилама буде она коју си изабрао да буде Исакова жена.‘

Убрзо је Ребека дошла по воду. Када ју је слуга замолио да му да воде да пије, она му је дала. Затим је донела воду за све жедне камиле. То није било лако, зато што камиле пију пуно, пуно воде.

Када је Ребека напојила камиле, Аврахамов слуга ју је питао како јој се зове отац. Такође је питао да ли може да преноћи код њих. Она је рекла: ’Мој отац је Ватуило, и код нас има места и за тебе.‘ Аврахамов слуга је знао да је Ватуило син Аврахамовог брата Нахора. Зато је клекнуо и захвалио Јехови што га је довео до Аврахамових рођака.

То вече, Аврахамов слуга је рекао Ватуилу и Ребекином брату Лавану зашто је дошао. Обојица су се сложили да Ребека пође с њим и уда се за Исака. Шта је Ребека рекла када су њу питали? Она је рекла: ’Хоћу‘. Желела је да иде. Зато су већ сутрадан сели на камиле и кренули на дуг пут за Ханан.

Кад су стигли, било је вече. Ребека је угледала једног човека који је шетао у пољу. То је био Исак. Он се обрадовао када је видео Ребеку. Прошле су свега три године откако је умрла његова мајка Сара, и он је још увек био тужан. Али сада је Исак много заволео Ребеку, тако да је поново био срећан.