Пређи на садржај

Пређи на садржај

22. ПРИЧА

Јосиф бачен у затвор

Јосиф бачен у затвор

ЈОСИФ је имао свега 17 година када је одведен у Египат. Тамо је био продат човеку који се звао Петефрије. Петефрије је радио код египатског краља, који се назива фараон.

Јосиф је марљиво радио за свог господара Петефрија. Зато га је Петефрије, када је одрастао, поставио над целом својом кућом. Зашто је Јосиф онда доспео у затвор? Због Петефријеве жене.

Јосиф је израстао у веома лепог младића, и Петефријева жена је желела да он спава с њом. Али Јосиф је знао да је то неисправно и зато није хтео да то уради. Петефријева жена се много наљутила. Зато је, када је њен муж дошао кући, слагала и рекла: ’Овај зли Јосиф је покушао да легне са мном!‘ Петефрије је поверовао жени и много се наљутио на Јосифа. Зато га је бацио у затвор.

Човек који је управљао затвором убрзо је увидео да је Јосиф добар човек. Зато га је поставио да надгледа све друге затворенике. Касније се фараон наљутио на свог пехарника и пекара, па их је ставио у затвор. Једне ноћи су обојица сањала по један посебан сан, али нису знали које је њихово значење. Сутрадан је Јосиф рекао: ’Реците ми своје снове.‘ Када су му их испричали, Јосиф им је, уз Божју помоћ, објаснио значење тих снова.

Пехарнику је рекао: ’За три дана, бићеш пуштен из затвора и поново ћеш бити фараонов пехарник.‘ Зато га је Јосиф замолио: ’Када будеш изашао, реци фараону за мене, и помози ми да изађем одавде.‘ Али, пекару је рекао следеће: ’За три дана, фараон ће ти одрубити главу.‘

Након три дана, све је било баш онако како је Јосиф рекао. Фараон је одрубио главу пекару. Међутим, пехарник је био пуштен из затвора и поново је послуживао краља. Али, потпуно је заборавио на Јосифа! Није рекао фараону за њега, тако да је Јосиф остао у затвору.