Пређи на садржај

Пређи на садржај

45. ПРИЧА

Прелазак преко Јордана

Прелазак преко Јордана

ВИДИ! Израелци прелазе реку Јордан! Али, где је вода? Пошто у то доба године пада много кише, река је само неколико минута раније била пуна воде. Али, сада је сва вода нестала! Израелци прелазе преко суве земље исто као што су ишли и преко Црвеног мора! Где је нестала сва та вода? Хајде да видимо.

Када је дошло време да Израелци пређу Јордан, Јехова је рекао Исусу Навину да овако каже народу: ’Нека свештеници узму ковчег савеза и нека иду испред нас. Када они буду закорачили у воду Јордана, вода ће престати да тече.‘

Зато су свештеници узели ковчег савеза и носили га испред народа. Када су дошли до Јордана, свештеници су загазили у воду. Река је била веома брза и дубока. Али, чим су њихова стопала додирнула воду, она је престала да тече! То је било чудо! Јехова је у горњем делу реке зауставио воду. Тако ускоро у реци више уопште није било воде!

Свештеници који су носили ковчег савеза отишли су насред суве реке. Да ли можеш да их видиш на слици? Док су они тамо стајали, Израелци су прелазили право преко реке Јордан, и то по сувој земљи!

Када су сви прешли на другу страну, Јехова је рекао Исусу Навину да каже дванаесторици снажних људи: ’Идите до места где стоје свештеници са ковчегом савеза. Узмите 12 каменова и ставите их на једну гомилу тамо где ће сви преноћити. Тако, када вас у будућности ваша деца буду питала шта значи то камење, ви ћете им рећи да је вода престала да тече када је Јеховин ковчег савеза прелазио преко Јордана. То камење ће вас подсећати на ово чудо!‘ Исус Навин је ставио 12 каменова и на месту на ком су свештеници стајали у речном кориту.

На крају је Исус Навин рекао свештеницима који су носили ковчег савеза: ’Изађите из Јордана.‘ Чим су они изашли, река је поново почела да тече.