Пређи на садржај

Пређи на садржај

86. ПРИЧА

Људи вођени звездом

Људи вођени звездом

ДА ЛИ видиш ону сјајну звезду на коју показује један од ових људи? Звезда се појавила када су изашли из Јерусалима. Ти људи су били са Истока и проучавали су звезде. Они су веровали да их ова нова звезда води до некога ко је веома важан.

Када су стигли у Јерусалим, они су питали: ’Где је дете које треба да буде краљ Јевреја?‘ „Јевреји“ — то је још једно име за Израелце. ’Најпре смо видели звезду тог детета када смо били на Истоку‘, рекли су ови људи, ’и дошли смо да му се поклонимо.‘

Када је Ирод који је био краљ у Јерусалиму то чуо, много се узнемирио. Није желео да неки други краљ заузме његово место. Зато је Ирод позвао главне свештенике и питао: ’Где ће се родити обећани краљ?‘ Они су одговорили: ’Библија каже у Витлејему.‘

Зато је Ирод позвао људе са Истока и рекао: ’Идите и потражите дете. Када га нађете, јавите ми. Желим да одем да му се и ја поклоним.‘ Међутим, Ирод је заправо хтео да нађе дете да би га убио!

Затим је звезда кренула ка Витлејему и зауставила се над местом где се налазило дете. Када су људи ушли у кућу, затекли су Марију и малог Исуса. Извадили су дарове и дали их Исусу. Али, касније је Јехова упозорио те људе у сну да се не враћају код Ирода. Зато су се они другим путем вратили у своју земљу.

Када је Ирод сазнао да су људи са Истока отишли кући, он се разљутио. Зато је наредио да се убију сви дечаци у Витлејему који су млађи од две године. Али Јехова је на време упозорио Јосифа у сну, тако да је Јосиф отишао са својом породицом у Египат. Касније, када је сазнао да је Ирод умро, Јосиф се вратио с Маријом и Исусом кући у Назарет. Исус је тамо одрастао.

Шта мислиш, ко је проузроковао да се појави та нова звезда? Сети се, ови људи су најпре отишли у Јерусалим након што су видели звезду. Сатана Ђаво је желео да убије Божјег Сина, и знао је да ће краљ Ирод из Јерусалима покушати да га убије. Дакле, Сатана је проузроковао да се појави та звезда.