Пређи на садржај

Пређи на садржај

89. ПРИЧА

Исус чисти храм

Исус чисти храм

ИСУС овде изгледа прилично љут, зар не? Да ли знаш зашто је тако љут? Зато што су ови људи у Божјем храму у Јерусалиму веома похлепни. Они су хтели да зараде пуно новца од људи који су ту долазили да обожавају Бога.

Да ли видиш све ове јунце, овце и голубове? Људи су те животиње продавали ту, у самом храму. Да ли знаш зашто? Зато што су Израелцима требале животиње и птице да би их принели на жртву Богу.

Према Божјем закону, када је Израелац нешто погрешио, требало је да принесе жртву Богу. Било је и других прилика када су Израелци морали да принесу жртву. Али где су Израелци набављали птице и животиње које су приносили Богу?

Неки Израелци су имали своје птице и животиње. Зато су могли њих да принесу на жртву. Али многи Израелци нису имали птице или животиње. Неки су живели далеко од Јерусалима и нису могли да донесу своје животиње у храм. Зато су људи долазили ту и куповали животиње или птице које су им требале. Али ови људи су узимали народу пуно новца. Варали су их. Осим тога, нису смели да продају баш ту, у Божјем храму.

Ето зашто је Исус био љут. Зато је људима с новцем преврнуо столове и разбацао њихов новац. Такође, направио је бич од канапа и истерао све животиње из храма. Људима који су продавали голубове наредио је: ’Носите их одавде! Престаните да од дома мог Оца правите место за згртање новца.‘

Са Исусом су у храму били и неки од његових следбеника. Они су се изненадили када су видели шта Исус ради. Али, сетили су се да на једном месту у Библији овако пише за Божјег Сина: ’Љубав према Божјем дому гореће у њему као ватра.‘

Док је Исус био у Јерусалиму током Пасхе, извршио је многа чуда. После тога, Исус је отишао из Јудеје и кренуо назад у Галилеју. Али на путу до тамо, пролазио је кроз подручје звано Самарија. Хајде да видимо шта се тамо догодило.